Przebieg prac nad wersją Global Mod PL 402851 1660

O temacie

Autor Memorius

Zaczęty 10.12.2013 roku

Wyświetleń 402851

Odpowiedzi 1660

Memorius

Memorius

Moderator działu
Ojciec Wszystkich Narodów
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
  • Ojciec Wszystkich Narodów
o Vatrasie nic nie powiem. Tak to było i tak zostanie, bo to jakis fundament Gothic 2.

W kwestii skryptów. Owszem mam ale nie udostępniam bez zgody pozostałych członków DS.
To taki przejaw demokracji kontrolowanej.

Już niebawem nowa wersja Global Mod PL 1.7.11 Special Edition

AzaRa

AzaRa

Użytkownicy
posty59
Propsy25
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Ok, czekam,

a
SubMenu czeka i czeka
sznurek już zbutwiał, % pewnie rosą - ale dla KOGO.

Z tym staruszkiem to taka żaluzja :)

Pozdrawiam i przepraszam za napastliwy ton sam go sprowokowałeś.
AzaRa

Post połączony: 2014-07-09, 21:36
Odszukałem i sprawdziłem wpisy w SaveDat.sav:
Dia_Addon_Vatras_LastWarning = 0
Dia_Addon_Vatras_PissedOff =0
VatrasPissedOffForever=0
i Vatras będzie za nas modlił :)

Pawlik2001

Pawlik2001

Użytkownicy
posty45
Propsy1
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Dobra, mam bardzo wiele pomysłów (dla mnie fajnych, dla was pewnie kretyńskich xD) ,które można wcielić do nowych wersji Globala:
- 1. Nah'jiir (możecie uprościć nazwę),
Piękna kraina, leżąca na bliskiej Khorinis, małej wyspie. Jest ona domem... goblinów. Tutaj znajduje się ich forteca, świątynie, domy, sklepy... Są to nieco inne gobliny niż te "dzikie", te opanowały język ludzki, za czasów, gdy ich forteca była oblężona przez zakon "pewnych" rycerzy. Po przegranej  wojnie, gobliny poddały się, ale ludzie, kierując się mądrością Innosa i Adanosa, nie zajęli ich domu, postanowili wziąć co im potrzebne, i wyruszyć. Ludzie ci, przybyli tu po pewien starożytny artefakt (powiązany z Dworem Irdorath lub Jarkendarem, wasz wybór xD), niezwykle im potrzebny. Załadowali złupane towary i jedzenie na statek, lecz on, po ok. 10 minut "rejsu", uderzył w skałę przez wiatr. Większość ludzi zginęła, przygnieciona deskami, towarami. Ci którzy przeżyli, musieli wrócić na wyspę. Gobliny czekały już na nich na brzegu, ludzie nie mieli szans. Ale o dziwo, gobliny zamiast walczyć, pomogły im, dały ubrania zszyte z ich małych ubrań. (xD) Nauczyły ich goblińskiego języka, a ludzie nauczyli ich ludzkiego. Działo się to wszystko ok. 120 lat przed akcją Gothica 2, do teraz Gobliny i Ludzie żyją na tej wyspie w zgodzie. Ba, ludzie stworzyli sobie mini-fortecę na wzgórzu niedaleko miasta goblinów, część została z zielonymi ludkami, pełniąc role handlarzy, nauczycieli dla młodych pokoleń. Ludzie Ci opanowali tajniki przyrody wyspy, poskromili ziemię z pobliskich gór, nazwali sami siebie "Rycerzami żywiołów". 
Niestety, na wyspie niedawno pojawili się orkowie, mordując gobliny i ludzi, którzy razem próbują wygnać najeźdźców z wyspy.  
Na rozbitym statku dawnych palladynów (teraz są rycerzami żywiołów, porzucili pracę xD) pojawili się nieumarli. 
W czeluściach największej góry na wyspie, skryło się pradawne zło...

Tak mniej więcej wygląda pomysł z nową krainą, wiem, że jest trochę dziwny, ale o to mi własnie chodziło, myślę, że nasza Drużyna Spolszczenia mogłaby to zrobić, jeśli nie teraz, to chociaż za 10 lat! ;)
Chciałbym, by to była wyspa tropikalna bardziej. xD
Pewnie mnie zhejtujecie, ale co tam. Ja uważam to za genialny pomysł. Zróbcie to, a będziecie moimi bogami! xD

Zabijcie mnie.
A może i nie?

Abaddon

Abaddon

Użytkownicy
posty2147
Propsy1623
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Tak, pomysł świetny tylko nie ma kto tego zrobić. Założenia Global Mod 1.75 More! są inne i nie będzie to nic innego jak prosty quest pack z kilkoma bajerami. Jesteśmy teamem translatorskim i mało kto zna się u nas na moddingu na tyle, by tworzyć mody na bazie Globala. Trzeba mierzyć siły na zamiary. 

Pawlik2001

Pawlik2001

Użytkownicy
posty45
Propsy1
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Tak, pomysł świetny tylko nie ma kto tego zrobić. Założenia Global Mod 1.75 More! są inne i nie będzie to nic innego jak prosty quest pack z kilkoma bajerami. Jesteśmy teamem translatorskim i mało kto zna się u nas na moddingu na tyle, by tworzyć mody na bazie Globala. Trzeba mierzyć siły na zamiary.

Dobrze o tym wiem, ale myślę, że może za kilka lat będzie to możliwe, moglibyście chociaż spróbować znaleźć jakichś modderów innych, byłoby to bardzo dużo pracy, ale sądzę, że dalibyście rade.
PS: Zara dojdzie kolejna część pomysłów. xD

Post połączony: 2014-07-11, 00:21
-2. Magia dla najemników? :facepalm:
Otóż tak, wiem, że sobie myślicie "Co za debil...", ale to jeszcze nie wszystko! ;3
Chodzi mi o to, by każda klasa jakoś się wyróżniała, a moim zdaniem, najemnik, to gówno ma.
Mówiąc o magii, mam na myśli coś bardziej w stylu "wzmocnienia, moce" ... Wiecie, używasz np. "Krzyku bogów" i masz 50+ do siły na np. 10 sekund. Nie chcemy przecież, by byli za mocni. Można by im ewentualnie trochę obniżyć staty broni i zbroi, troszeczkę.
A jeśli nie najemnikom dać magię, to może coś takiego dać palladynom lub mrocznym? Myślę, że to dobry pomysł! ;)
-3. Nowa gildia główna (po cholerę?)
Nie, nie będzie to żaden wojownik, gladiator, bandyta, czy ktoś taki.
Miałem na myśli "Rycerza żywiołów", nie głupi byłby także gobliński najemnik, ale chyba mam lepszy pomysł. Rycerz żywiołów byłby tak jakby we dwóch frakcjach, w sensie... Byłby "poddany" Mistrzowi Rycerzy żywiołów, ale byłby także pomocnikiem króla goblinów. Miałby przywileje w mieście goblinów jak i w twierdzy zakonu rycerzy. Bezi miałby tylko taki problem, że po powrocie do Khorinis miałby problem do dostania się do Lorda Hagena, gdyż on nie wpuściłby "jednego ze zdrajców". Lord Hagen jest "obrażony" (xD) na tamtych rycerzy. Myślał dotychczas, że nie żyją, jego dziadek (czy tam pra) wysłał ich, a oni nie powrócili. Haguncio twierdzi, że za nie powrócenie, by pomóc królestwu w tych trudnych czasach, należy im się tylko śmierć. (nie byłby także zadowolony z faktu, że sprzymierzyli się z goblinami).
Można by w takim razie dorobić jakieś zadanie "Zaufanie Hagena", czy coś takiego.
-4. Jak dostać się do Nah'Jiir'u?
Można by zrobić jakieś zadanie z teleportacją... No nie wiem, np. Ignaz mówi, że odkrył ciekawe zaklęcie i potrzebuje testera (co dla gracza brzmi jak nudne zadanie dla tego szaleńca, można by tez je nazwać "Eksperyment 2", a to by nie dało jakichkolwiek domyśleń, że dzięki temu zaczniemy tak naprawdę "nowy rozdział gry")
-5. Jak powrócić na Khornis?
Tu już będzie trudniej. Przez mroczną magię z wnętrze największej góry na wyspie, teleportacja będzie niemożliwa. Trzeba pozbyć się zła (to by było w 1 rozdziale), ale spokojnie. Bezio sam nie dałby rady. Mógłby wziąć dwóch elitarnych rycerzy żywiołów. (jeśli jest rekrutem zakonu, dostałby też zwój z ulewą, korzeniem i może nowym czarem wzmacniającym? ;) )
Byłaby to długa wedrówka przez las, potem z nieumarlakami i demonem, a na koncu palnąć bossa. (rycerze-towarzysze byliby śmiertelni, ale mogliby mieć tak z 3000-4000 życia, by nie padli od razu)
Po drodze spotkają poszukiwacza przygód... pochodzącego z Myrtany. (siedziałby sobie przed "terenem mroku", niedaleko wejścia do jaskini, tej w górze xD) . On dołączyłby się do wesołej kompanii, pod warunkiem, że dalibyśmy mu eliksir leczniczy. (jeślibyśmy nie mieli go przy sobie,  będzie można spróbować przekonać go, by poszedł nawet bez niego, co mogłoby się udać)
-6. Mnóstwo nowych zadań pobocznych!
-Odprowadzenie owcy na farmę Lobarta.
Można by też rozwinąć troszkę wątek gildii złodziei i czarnych jastrzębi.
-Zadanie z "uwolnieniem" Velayii - Velaya nie chce siedzieć na farmie i chce wyruszyć, my w związku z tym idziemy gadać z Onarem, on się nie zgadza, więc idziemy do Thekli i innych kobiet na farmie, by "przekonały" Onara... ;) On jednak nie zgadza się nadal, a Velaya "zmęczona" czekaniem, ucieka nie czekając na wieści od Bezia. My dostajemy od Onara zadanie, by ją odnaleźć, my to zrobimy lub inaczej naśle na nas najemników. (uniemożliwi to przejście gry, po prostu trzeba to zrobić)  My pytamy wszystkich, Santinna, Lee... Aż w końcu Pepe mówi, że widział ją idącą w stronę jaskini polnych bestii. (z zadania z tym gościem przed farmą). Idziemy do jaskini, zabijamy bestie, i przeszukujemy ciało Velayi (żadne unlore) , znajdujemy tam kartkę z napisem "Wolności", idziemy z tym do Onara, a on mówi, że mamy tam natychmiast wrócić i spróbować ją jakoś odratować. O dziwo, na miejscu stoi demon, który mówi, że zabierze ją do królestwa Beliara... Zabijamy go, i rozmawiamy z Velayą, która nagle wstała na nogi. Jest ciężko ranna, dajemy jej miskturę leczniczą i wracamy razem na farmę, zadanie się kończy. Velaya na razie odpuściła z podróżami. (Thekla za wykazanie się męstwem w tym zadaniu, da nam kolejny "gulasz Thekli")
-Krótkie zadanie z orkiem za miastem - W jaskini przy mieście Khorinis (tej z teleportem) jest dobre nam znany ork. Zabijamy go, bierzemy karteczkę z demonicznymi zapiskami, idziemy do Xardasa, on mówi, że to zwykły rozkaz patrolowania miasta ludzi, jednak dziwi go fakt, że zapisany jest demonicznym pismem. Rozmawiamy o tym z nim... Mówi, że niedawno Dar w nocy darł się wniebogłosy, idziemy do niego (stoi dziwnie blisko wieży Xardasa), a on mówi przerażony że ork elita i demon zagnieździli się u niego w jaskini,  idziemy tam, zabijamy bestie (zadanie te można wykonać już w pierwszym rozdziale, najlepiej wyposażyć się w kilka silnych zwojów) i bierzemy łupy, ork elita miał przy sobie kolejną kartkę, a demon miał standardowe dropy. Idziemy do Xardasa, dajemy dokument,  a on odczytuje, że Sługi Beliara już są w GD i będa wspierać orków, o czym my już (my - Bezi) wiemy. Xardas strapiony mówi,  że nic im to nie pomoże, wiedzą już o smokach. Idziemy do Dara (można to też zrobić przed rozmowa z Xardupą), on daje nam pierścień, znalazł go na trawie. (+2 zręczność, +2 siły), za zadanie dostajemy sporo expa
-No i wiele innych zadań... ;)
Myślę, że to sa fajne pomysły, a mod stałby się dzięki nim niepowtarzalny, jedyny w swym rodzaju! ;3 Mam jeszcze wiele pomysłów...

Post połączony: 2014-07-11, 00:23
Jeśli nie wy, to może kiedyś, kiedyś na moich pomysłach inna drużyna zrobi jakiegoś moda? W sumie, to pasowałyby na oddzielny mod. ;3
Ale i tak, nie poddawajcie się. Po woli, na spokojnie, aż wszystko się zrobi! ;)
Jakbym ogarniał modderstwo na tyle, by móc robić mody, to bym wam pomagał całe dnie, byle tylko mój plan wszedł w "ruch" xD

Zabijcie mnie.
A może i nie?

XovoX

XovoX

Użytkownicy
entropy increase manager
posty164
Propsy123
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • entropy increase manager
Wiecie, używasz np. "Krzyku bogów" i masz 50+ do siły na np. 10 sekund.
Za bardzo jedzie barbarzyńcą w diablo :lol:

Doktorszalonym

Doktorszalonym

Użytkownicy
Mnie to nie zachwyca.
posty337
Propsy161
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Mnie to nie zachwyca.
Za bardzo jedzie barbarzyńcą w diablo :lol:

I absurdalnymi pomyslami xD

W tym kraju są zasady,
Ten kraj ma to w zwyczaju:
Równo ścinać wszystkie głowy wystające zza połowy,
Mam fatalne maniery,
Koszmarne mam zwyczaje,
Lecz kiedy grają tego kraju hymn,
Ciągle jeszcze wstaje.

Pawlik2001

Pawlik2001

Użytkownicy
posty45
Propsy1
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Za bardzo jedzie barbarzyńcą w diablo :lol:

I absurdalnymi pomyslami xD

Nie przesadzaj. xD
PS: Ty lepiej powiedz co myślisz o moich pomysłach. Można by z tego zrobić kiedyś nowego moda (rozkazuję). xD

Zabijcie mnie.
A może i nie?

Abaddon

Abaddon

Użytkownicy
posty2147
Propsy1623
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Prace i tak zostały przesunięte. Realnie More! zajmiemy się w 2015 roku. Tymczasem jednak Doc będzie pracował nad lokacjami. 
Reszta teamu wraca do spolszczeń,  czyli do tego czym powinniśmy się zajmować :D

Doktorszalonym

Doktorszalonym

Użytkownicy
Mnie to nie zachwyca.
posty337
Propsy161
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Mnie to nie zachwyca.
No myślę że te zadania są absurdalne.

W tym kraju są zasady,
Mam fatalne maniery,
Koszmarne mam zwyczaje,
Ciągle jeszcze wstaje.

Tituf

Tituf

Użytkownicy
posty1481
Propsy813
Profesjabrak
  • Użytkownicy
(...)
6. Mnóstwo nowych zadań pobocznych!
Myślę, że to sa fajne pomysły, a mod stałby się dzięki nim niepowtarzalny, jedyny w swym rodzaju! (...)
Mnie kupiłeś tym pomysłem! Koniecznie!

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
czy my się nigdy nie uwolnimy od tego "pomysłu" :facepalm: :antyprops:

Doktorszalonym

Doktorszalonym

Użytkownicy
Mnie to nie zachwyca.
posty337
Propsy161
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Mnie to nie zachwyca.
A co powiecie na zbieranie rzepy dla onara? i konia za 1000 złota? :D

W tym kraju są zasady,
Mam fatalne maniery,
Koszmarne mam zwyczaje,
Ciągle jeszcze wstaje.

XovoX

XovoX

Użytkownicy
entropy increase manager
posty164
Propsy123
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • entropy increase manager
Rzepa już była, może oczyszczenie jakiegoś terenu pod nowe pole? 
Koni nie ma w gothic, musieliby inni jeździć konno. 

steifer

steifer

Użytkownicy
Lord Herold Zakonu Innosa
posty86
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Lord Herold Zakonu Innosa
(...)
6. Mnóstwo nowych zadań pobocznych!
Myślę, że to sa fajne pomysły, a mod stałby się dzięki nim niepowtarzalny, jedyny w swym rodzaju! (...)
Mnie kupiłeś tym pomysłem! Koniecznie!

warto też pomyśleć nad drobnym pobocznym questem uratowania owcy wykorzystywanej seksualnie przez elitarnego Orka w ruinach areny Starego Obozu :)   Może do Leśnego Obozu odprowadzić? Albo żeby nie było za łatwo do Lobarta :D

dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Tomasz Steifer

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
owcy wykorzystywanej seksualnie przez elitarnego Orka
nigdy nie udało mi się go na tym przyłapać :)

a z rzepą będzie bo jak wielokrotnie pisałem zbieranie rzepy na farmie Lobarta to najlepsze zadanie w całej grze.
Zamiast Dowcipny Stone , będzie Rzepa dla Stone'a.

steifer

steifer

Użytkownicy
Lord Herold Zakonu Innosa
posty86
Propsy2
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
  • Lord Herold Zakonu Innosa
owcy wykorzystywanej seksualnie przez elitarnego Orka
nigdy nie udało mi się go na tym przyłapać :)
...

hardkorowa wersja mogła by przy przyłapaniu generować filmik w stylu tych z wizyt u Bromora :D

dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Tomasz Steifer

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Taka opcja była przewidywana dla Spaceru z Eleną , ale jakoś nic tego nie wyszło.

Mówiąc bardziej poważnie dla wersji More! nie są przewidziane żadne dodatkowe filmiki,

Gepsiu

Gepsiu

Użytkownicy
chicken <3
posty233
Propsy51
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • chicken <3
Mi brakuje misji związanych z jakąś sytuacją z książki :D

Tak zrobili twórcy Wiedzmina ( misja była związana z książką pt. "Balladyna" ) - ciekawe, według mnie :lol2:

cip cip cip Kukuryku cip cip cip

Doktorszalonym

Doktorszalonym

Użytkownicy
Mnie to nie zachwyca.
posty337
Propsy161
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Mnie to nie zachwyca.
Rzepa już była, może oczyszczenie jakiegoś terenu pod nowe pole?
Koni nie ma w gothic, musieliby inni jeździć konno.
Nie bierz na powaznie takich postow xD

W tym kraju są zasady,
Mam fatalne maniery,
Koszmarne mam zwyczaje,
Ciągle jeszcze wstaje.

0 użytkowników
Do góry