Ja, prawdopodobnie druga/trzecia najlepsza broń w grze
EDIT: Przeszedłem całość Strażnikiem i powiem, że grało mi się zajebiście. Gra nie była trudna, czasem coś wymagała, ale z pewnością trudna nie była. PB zawsze miało słabe walki z bossami, ale tutaj się to poprawiło i chociaż nie ma zbytnich zajebistości jest ok

.
Bitwy morskie dla mnie mogą być (właśnie to jest coś co powinnoi już być w Risen 2 i zjebali tym sprawę strasznie). Jest też parę nieoczekiwanych zwrotów akcji jak np. Rytuał Ducha. Szkoda, że nie dodali wszystkich lokacji z Risen 2, bo wydłużyliby świat o kilkanaście godzin i z pewnością byłby większy od tego z Gothica 3, ale czy teraz jest? Sam nie wiem, twórcy twierdzą, że tak, a ja szczerze powątpiewam.
Poprawiono też towarzyszy: są rozmowni, mają większy udział w grze, częściej wtrącają się do rozmów i komentują wydarzenia. Niestety ich inteligencja w walce jest dość niska.
Dodano masę różnych potworów, usunięto to zjebane slow motion, a zamiast nich umieszczono parę całkiem fajnych finisherów... niestety tylko dla ludzi. Rozwinięto i dodano nowe umiejętności, a także małpka okazała się o wiele bardziej przydatne (choć niestety nie tak bardzo jak powinna być za te 1000 sztuk złota).
Zakończenie otwarte, możliwe że pojawi się kontynuacja. Mam przeczucia, że twórcy zdecydują się dać dwóch głównych bohaterów (dialog z Bezim z R1 i R2), którymi by się grało naprzemiennie, ale kto wie.
Udostępniono masę różnych zadań, ale w większości przynieś/podaj, ale mi to nie przeszkadza, bo tego się spodziewałem. DLC to porażka jakaś i nie dziwię się, że wszystkie edycje gry je miały wbudowane w sobie (Wyspa Mgieł jeszcze ujdzie, ale Powstanie Karzełków to DLC na przysłowiowe 15 minut).
Moim zdaniem najlepszy Risen z serii