Gothic 2 NK Returning - Profesjonalne spolszczenie [Linki, Instrukcja, Galeria] 1584293 3149

O temacie

Autor Ventrue

Zaczęty 22.07.2013 roku

Wyświetleń 1584293

Odpowiedzi 3149

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Mówimy o czymś innym teraz, nie zauważyłeś? mówimy o sposobie jak otworzyć wolno stojące skrzynki,  sposób ten wykorzystuje każdy i nie widziałem aby w tym temacie ktoś narzekał na to ze to nie działa.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Thompson

Thompson

The Modders
posty692
Propsy158
  • The Modders
Widzę ze nie ważne ile razy wytłumaczysz komuś zasadę działania kradzieży i tak znajdzie się idiota który to uważa za błąd, welcome to Poland, dla jak coś jest trudne to to jest złe, błąd, critical error, need fixed.

Patch może poprawiać błędy podkreślam błędy nie problemy gracza z tym ze coś przerasta jego możliwości.
Grałeś w normalnego GII: NK? Skoro tak to pewnie wiesz, że były takie skrzynie, które jak się je otwierało nikt nas nie atakował. I o nie właśnie mi chodzi. I grzecznie się pytam czy można coś z tym zrobić?

Może można. A ile masz tych skrzyń?

volder561

volder561

Użytkownicy
posty14
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Spraw żeby npc sobie poszedł, większość tak robi i chyba to działa bo nie narzekają :P
Sposób nie jest do końca skuteczny. Niektórzy NPC nie pójdą sobie :P
Widzę ze nie ważne ile razy wytłumaczysz komuś zasadę działania kradzieży i tak znajdzie się idiota który to uważa za błąd, welcome to Poland, dla jak coś jest trudne to to jest złe, błąd, critical error, need fixed.

Patch może poprawiać błędy podkreślam błędy nie problemy gracza z tym ze coś przerasta jego możliwości.
Grałeś w normalnego GII: NK? Skoro tak to pewnie wiesz, że były takie skrzynie, które jak się je otwierało nikt nas nie atakował. I o nie właśnie mi chodzi. I grzecznie się pytam czy można coś z tym zrobić?

Może można. A ile masz tych skrzyń?
Skąd mam wiedzieć? :lol2: Nigdy ich nie liczyłem ale trochę jest. :lol2:

Thompson

Thompson

The Modders
posty692
Propsy158
  • The Modders
Mam coś poprawić, ale ty nie wiesz co?

EDIT// Co do reszty - to jest Returning. TAK MA BYĆ I KONIEC. O ile te skrzynie jak przy Cavalornie mógłbym uznać za niedopatrzenie, o tyle reszta skrzyń jest w porządku.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Poza Cavalaornem,Talbinem masz skrzynie które spełniają te kryteria bo ja ich nie widzę więcej
Przyczym w obu sytuacja da się zmusić npc bez użycia siły aby sobie poszedł :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

volder561

volder561

Użytkownicy
posty14
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Poza Cavalaornem,Talbinem masz skrzynie które spełniają te kryteria bo ja ich nie widzę więcej
Przyczym w obu sytuacja da się zmusić npc bez użycia siły aby sobie poszedł :P
Są jeszcze skrzynie u Sagitty :P

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
No i co w związku z tym? tam jest ok, działa system kradzieży prawidłowo, to nie są wolno stojące skrzynie.

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zauważyłem dziwną rzecz w jednym z dialogów, można to uznać za błąd... albo może nie zrozumiałem czegoś.
Podczas negocjacji ceny wina u maga ognia Goraxa jest coś w stylu:
- Obniż cenę 5%względnie
- Obniż aktualną cenę o 10%
- Podnieś aktualną cenę o 5%
- Podnieś aktualną cenę o 10%
Pisałem z pamięci (nie mam już save) więc te teksty de facto brzmią trochę inaczej, w każdym bądź razie ten pierwszy tekst jest napisany w całkiem innej i do tego trochę dziwnej formie. Trochę wg mnie wprawia to gracza niepotrzebnie w rozkminę "o co chodzi?". Ujednoliciłbym to, aby wyglądały wszystkie tak samo.

Sprawdziłem na szybko. Losuje pewną liczbę ze zręczności okradanego, a potem przyrównuje do naszej. Różne postaci mają różną ilość zręczności. Od 10 do nawet 1000 (tylko nie ma opcji kradzieży przy tych postaciach). Te, które da się okraść mogą mieć nawet 500 zręczności.
A mógłbyś napisać, jaka dokładnie jest zależność między tymi losowymi liczbami, a zręcznościami? Zawsze mnie nurtowało jak to działa.
Twoją wypowiedź zrozumiałem dwojako:

a=rand(0, dex postaci)
b=rand(0, dex mój)
kradzież udana jeśli b>a

albo tak:

a=rand(0, dex postaci)
b=dex mój
kradzież udana jeśli b>a

pewnie żaden z tych sposobów nie jest kompletny, bo są jakieś progi (np. sędziego nie da się próbować okraść poniżej 30 dexa czy coś takiego). Może też zakresy losowania nie są wyznaczone wartością dex, tylko jakąś zależną od dex...  :hmmm:

Zastanawia mnie jeszcze jeden temat. Czy wszystkie te zmiany w balansie, które są zawarte w spolszczeniu mogą być jakoś odseparowane od samego spolszczenia?
Tłumaczenie tekstów to jedno, a tworzenie patcha poprawiającego bugi i balansującego grę to osobna sprawa. Czy ten patch jest może gdzieś udostępniony, skąd mogli by go pobrać gracze nie Polacy? Myśleliście o tym, żeby go udostępnić szerzej? To by pewnie wymagało przetłumaczenia listy zmian/poprawek na angielski lub inny język... o ile istnieje w ogóle taka zbiorcza lista?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Technicznie przykład 2 jest poprawny, i tak to działa w grze.
Z tego co wiem to ruscy wiedza tylko tyle ze takowy patch jest przez polaków tworzony co oni z tym faktem zrobią nie jest nasza sprawa i w sumie tez nas zbytnio to nie obchodzi :P

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki za info.
Z tego co wiem to ruscy wiedza tylko tyle ze takowy patch jest przez polaków tworzony co oni z tym faktem zrobią nie jest nasza sprawa i w sumie tez nas zbytnio to nie obchodzi :P
Trochę zaskakujące podejście :) Robicie moda dla iluśtam ludzi (głównie Polaków), dlaczego by nie robić tego samego dla szerszego grona (Ruskich jest chyba dużo :) )? Wysiłek o tyle większy, że trzeba publikować info o zmianach po rusku/angielsku, to chyba nieporównywalnie mniej czasu na tłumaczenie się spędza niż na skryptowanie i testowanie, a ilość odbiorców ileś tam razy wieksza :) Serio nie myśleliście nigdy o tym żeby rozpowszechnić efekt waszej pracy?

Thompson

Thompson

The Modders
posty692
Propsy158
  • The Modders
Robimy patcha, nie moda. Nie tworzyliśmy moda, nie należymy również do grupy Dream Vader. To patch od amatorów dla amatorów. Chociaż i tak trwa to zdecydowanie za długo, a teraz się przedłuża, bo jest tylko jeden tester.

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zwał jak zwał. Jeśli jest zrobiona dobra robota to osobiście uważam, że warto ją rozprzestrzenić jak najbardziej, bo po co ruskie mają robić to samo drugi raz? Ja na waszym miejscu bym spróbował się z DV skontaktować i przedstawić im co zrobiliście, być może uznali by że warto to rozpropagować, czy włączyć do kolejnej wersji ich moda, czy coś.
Podejrzewam, że mówienie co bym zrobił na Waszym miejscu może być trochę wkurzające albo odebrane jako postawa roszczeniowa... chciałem jedynie wyrazić mój punkt widzenia, który opiera się na tym że doceniam waszą robotę i uważam że im więcej osób z niej skorzysta tym lepiej i dla świata i dla Was (większa satysfakcja :)).

Thompson

Thompson

The Modders
posty692
Propsy158
  • The Modders
No a Ventrue z czego jest jak nie z DV?

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiem z czego jest Ventrue (myślałem że z Vampire the masquarade ;) ).
W takim razie ciekaw jestem jego opinii.

Thompson

Thompson

The Modders
posty692
Propsy158
  • The Modders
Jego opinii? Przecież on wie doskonale o tym, myślisz że paczkę kto zrobił? I kto instalator zrobi?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Nie zrozumiałeś, wiec napisze dosadnie my tego patcha robimy dla siebie nie dla graczy to jest od początku jasne i nie da się  ukryć i każdy kto będzie ewentualnie grał zobaczy ze patch w dużej mierze jest przystosowany do nas i naszych umiejętności ( ofc przypadkowo zostały zrobione furtki dla słabszych graczy ) sam patch i tak rozrósł się do dużo większych rozmiarów niż pierwotnie było zakładane, gdyz to na co nazekali gracze w 75% pokryło sie z nasza wizja wiec zostało poprawione, patch zostanie udostepniony dla wszystkich bo nam ogolnie to zwisa nie dajemy nakazu ze ma byc nie udostepniany.

DV ma nad tym patronat od początku tworzenia patcha, nie musimy się kontaktować z nimi oni o wszystkim wiedza, ba sam Ventrue bedzie dawal linki do 1.3

Thompson

Thompson

The Modders
posty692
Propsy158
  • The Modders
Niekoniecznie jest pod "nasze umiejętności" - np. poziom BŁ, który ma 125% expa, brak zatrucia i wytrzymałości... Jest też udogodnienie dla każdego, tj. dwukrotne zmniejszenie ubytku wytrzymałości podczas walki - co każdemu się przyda. Ale dużo rzeczy doszło w ogóle nie związanych z poziomem trudności, np. teraz spanie na początku gry odnawia staminę - wiele osób zgłaszało błąd, że się nie regeneruje - a to faktycznie mogło przeszkadzać rozgrywce. Tak samo brak klasy łucznik jako takiej - gra niejako wymuszała na graczu utrzymywanie wysokiego poziomu siły. Teraz - mam nadzieję - każdy będzie sobie mógł wybrać klasę postaci i grać nią od początku do końca - bez jakichś zabaw z hybrydami, albo coś typu "do 3 rozdziału grać 1h, bo nie ma dobrych broni 2h, potem się przerzucić na 2h, bo znów później najlepsza broń 1h nie może nawet zbliżyć się skutecznością do średniawej broni 2h". M.in. dlatego też powstał 1.3, chociaż długo miejsca pewnie nie zagrzeje - nadchodzi Returning 2.0

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ok dzięki za wyjaśnienie. No dobra, parę osób zrobiło sobie patcha z myślą o sobie, przy okazji skorzystali inni, rozumiem.
Czego natomiast w tej sytuacji nie rozumiem, to dlaczego w instrukcji do spolszczenia jest punkt mówiący o instalacji patcha? Przecież spolszczenia chyba nie robił nikt "dla siebie". bo ktoś kto je robił rozumiał już język oryginalny :) i raczej robił dla rodaków co nie rozumieją.

Znalazłem w sieci fajny mod "The Returning", znalazłem do niego polską wersję, a okazuje się że przy okazji zainstalowałem zmiany w balansie które nie łatają spolszczenia, tylko samą gre/moda... tak to wygląda z perspektywy kogoś kto chce zagrać w returning po polsku, a nie jest obeznany ze środowiskiem gothica i nie przebił się przez dziesiątki topików-tasiemców, jak ten. Imo brakuje w instrukcji do polskiej wersji, tego, co napisaliście dwa posty wyżej.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Niczego nie brakuje

Reutrning w wersji 1.0 to instalacja 4 rodzajów modów
Returning 1.1
Returning Rebalance 2.1.9f ( tu mogę się mylić )
SnC 1.0
SnC 1.1
Spolszczenie odnosi się do wszystkich

Wszystkie patche odnoszą się to Returninga Rebalance 2.1.9f

Podczas instalacji wybierasz sobie co chcesz i w co chcesz grac, dla rebelanace z spolszczeniem powstał patch 1.0 poprawiający błędy w spolszczeniu.
Potem powstał patch 1.1 który zawiera w sobie 1.0 sam 1.1 poprawia błędy oraz działanie wytrzymałości ogólnie powstał on z inicjatywy samych twórców moda.
Patch 1.2 który zawiera 1.0 i 1.1 również powstał od ruskich to oni dali DV podrasowane wersje skryptów do returninga ja tylko wprowadziłem lekko zmianę w postaci naprawienia broni gildyjnych i tym samym odblokowałem efektywna grę dla bron i 1h , na tej podstawie zrodził się pomysł aby zrobić coś więcej i gracze sami chcieli abym zadziałał w tym temacie wiec lista w sumie 8 najważniejszych rzeczy powstałą i z niej miał powstać patch 1.3  zważywszy ze z Thompsonem znamy się już trochę mamy podobne style gry i w aspekcie growym nadajemy na tych samych falach łatwo nam było sie dogadać i zaczęliśmy działać we dwóch, a ze Thompson potrafi dużo więcej niż ja w skryptach to mogliśmy wprowadzić kilka bardziej zaawansowanych ale potrzebnych zmian w grze, niż te pierwotne 8 rzeczy które dałbym rade zrobić sam

Ofc oczywistoscia jest ze 1.3 zawiera wszystkie poprzenie patche kazdy z nich jest robiony tylko i wyłącznie na skryptach :P

Ruscy sami wiedza chyba ze kilka rzeczy w returnie nie pyka jak należy w Polsce tez to wiemy i my coś z tym chcemy zrobić dlatego będzie a właściwie już jest w formie grywalnej patch 1.3 mimo ze on jest robiony pod nas to jest tylko tak mówione bo muszę kreować wizerunek siebie na chamskiego skurwysyna ale każdy głupi kto czytał logi wie ze sporo rzeczy wprowadziliśmy aby ułatwić grę ba nawet zachęcić tych których pierwotny poziom przerastał :P

Elgcahlxukuth

Elgcahlxukuth

Użytkownicy
posty47
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Miałem na myśli, że brakuje informacji o tym, iż patch jest twoim widzimisię, a nie czymś koniecznym do gry w polską wersję (wręcz pisze tam, że wybuchnie mi komp jak zagram bez patcha).

Jet jakiś sposób na sprawdzenie czy mam zainstalowany 1.2 czy 1.1? mam sklerozę a nie chcę instalować kolejny raz 1.2 bo a nóż się coś zrypie...

0 użytkowników
Do góry