Mam Europa Universalis 4 z "pewnego źródła". Zainstalowałem, gra się włącza i w pewnym momencie monitor gaśnie tzn całkowicie się wyłącza. W tle słychać muzykę z menu itp. Instalator działa bo gdy instaluje na laptopie ładnie wszystko chodzi. Niestety laptop ma już swoje lata i EU4 działą dość kiepsko, nie da się grać i czerpać przyjemności. Wysnułem hipotezę, że chodzi o nieobsługiwaną rozdzielczość lub częstotliwość odświeżania, gdyż choć komputer jest nowy, monitor ma już ponad 10 lat i obsługuje max 1600-1200 i 60 hz. W pliku settings, ustawienia rozdzielczości okazały się w porządku ale "refreshrate" co mniemam jest częstotliwością odświeżania ustawiona była na 240. Zmieniłem, dalej ten sam problem. Ściągnąłem też specjalny program do zmiany ustawień przed wejściem do gry ale użycie go nic nie zmieniło ;/ Mam nadzieję, że ktoś pomoże. W Internecie nie znalazłem rozwiązania. Pytanie zadałem tutaj gdyż nowy temat byłby chyba zbędny.
Problem rozwiązany. Jeśli ktoś miałby podobny problem to pisze wyjaśnienie. Lubie mieć porządek w Moich Dokumentach i wszystkie pliki z grami zawierającymi save itp. umieszczam w jednym folderze. Okazało się, że gra nie odczytuje pliku z ustawieniami jeśli nie jest on w głównym folderze moich dokumentów. Taki paradox XD