Europa Universalis - dokonane podboje 157913 359

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 5.10.2012 roku

Wyświetleń 157913

Odpowiedzi 359

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
EU4:
Szwajcaria od roku 1444. Niestety nie zjednoczyłem Niemiec. Zabrakło roku, core niezbędny do zastosowania decyzji był w trakcie tworzenia :P
Czechy - sojusznik ; Sycylia i Holstein - wasale.

EDIT: Jak widać po liście armii, wojny mogłem prowadzić już bez problemu na kilku frontach z największymi mocarstwami. I robiłem to, a wskaźnik infamii przebił już moje wszelkie dotychczasowe rekordy :D
EDIT2: Wrzuciłem na inny hosting, bo ten nie pozwala na hotlinki, a nikt nie lubi syfnych reklam ;p

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Może ktoś by coś wrzucił? Brakuje mi motywacji do podbojów :D Ostatnio grałem w Crusader Kings 2 i swoje nordyckie Królestwo Sycylii przeniosłem do EU4.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Zagraj Bizancjum :P

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
W sumie ciekawa perspektywa. Poziom trudności raczej bardzo wysoki. Ottomanie zajmują większość ziem. Hmmm... Ciekawe czy udałoby mi się odnowić Cesarstwo Rzymskie... Trzeba to sprawdzić :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No, spróbuj osiągnąć coś takiego: :D (nie moje, Kereth znalazł kiedyś)

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
;o
Mmmm... Mam "nieco" mniejsze aspiracje :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Europa Universalis - dokonane podboje
#86 2014-06-19, 13:51(Ostatnia zmiana: 2014-11-04, 17:28)
Gra od 1444 roku, zacząłem grać jako Bawaria, skończyłem jako Święte Cesarstwo Rzymskie Narodu Niemieckiego. :D
Grałem w trybie z jednym zapisem.

Spoiler

Wcześniej grałem Rosją. Gra od 1444 roku.
Grałem w trybie z jednym zapisem.
Spoiler

Sculler

Sculler

Użytkownicy
posty339
Propsy273
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
Jest spolszczenie do tej gry? Bo wygląda na bardzo skomplikowaną dla gościu, który nie zna angielskiego.

some things are meant to be

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Nie ma. Są polskie wersje poprzednich części, większość tekstów jest taka sama, więc można się jakoś posiłkować :P

Ventrue

Ventrue

DreamVader
Herr Mannelig
posty1127
Propsy597
ProfesjaNierób
  • DreamVader
  • Herr Mannelig

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Spolszczenie się robi, ale Paradox nie próżnuje i dodatki oraz DLC płyną wartkim strumieniem ;)

Post połączony: 2014-06-22, 12:10
Polecam moda Extended Timeline (STEAM i direct download, dla piratów :D ). Zmienia ramy czasowe gry na 56-9999r. O ile końcowa data to przesada (ustaliłem sobie, że kończę w 2014r. :D ) o tyle wszystko jest zrobione bardzo profesjonalnie. Ponad 500 nowych państw i plemion, zachowane religie (szczegółowo, m.in. przeniesione wszystkie z CK2 i wiele innych (tengri, romuva, słowiańska, hellenistyczna...itd.) + sekularyzm ), nowe idee, nowe badania, jednostki... Multum nowości :) Aktualnie gram księstwem Nitry:
Spoiler

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam Europa Universalis 4 z "pewnego źródła". Zainstalowałem, gra się włącza i w pewnym momencie monitor gaśnie tzn całkowicie się wyłącza. W tle słychać muzykę z menu itp. Instalator działa bo gdy instaluje na laptopie ładnie wszystko chodzi. Niestety laptop ma już swoje lata i EU4 działą dość kiepsko, nie da się grać i czerpać przyjemności. Wysnułem hipotezę, że chodzi o nieobsługiwaną rozdzielczość lub częstotliwość odświeżania, gdyż choć komputer jest nowy, monitor ma już ponad 10 lat i obsługuje max 1600-1200 i 60 hz. W pliku settings, ustawienia rozdzielczości okazały się w porządku ale "refreshrate" co mniemam jest częstotliwością odświeżania ustawiona była na 240. Zmieniłem, dalej ten sam problem. Ściągnąłem też specjalny program do zmiany ustawień przed wejściem do gry ale użycie go nic nie zmieniło ;/ Mam nadzieję, że ktoś pomoże. W Internecie nie znalazłem rozwiązania. Pytanie zadałem tutaj gdyż nowy temat byłby chyba zbędny.

Problem rozwiązany.  Jeśli ktoś miałby podobny problem to pisze wyjaśnienie. Lubie mieć porządek w Moich Dokumentach i wszystkie pliki z grami zawierającymi save  itp. umieszczam w jednym folderze. Okazało się, że gra nie odczytuje pliku z ustawieniami jeśli nie jest on w głównym folderze moich dokumentów. Taki paradox XD 

Nieintrygujący

Nieintrygujący

Użytkownicy
posty21
Propsy14
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Spolszczenie się robi, ale Paradox nie próżnuje i dodatki oraz DLC płyną wartkim strumieniem ;)

Post połączony: 2014-06-22, 12:10
Polecam moda Extended Timeline (STEAM i direct download, dla piratów :D ). Zmienia ramy czasowe gry na 56-9999r. O ile końcowa data to przesada (ustaliłem sobie, że kończę w 2014r. :D ) o tyle wszystko jest zrobione bardzo profesjonalnie. Ponad 500 nowych państw i plemion, zachowane religie (szczegółowo, m.in. przeniesione wszystkie z CK2 i wiele innych (tengri, romuva, słowiańska, hellenistyczna...itd.) + sekularyzm ), nowe idee, nowe badania, jednostki... Multum nowości :) Aktualnie gram księstwem Nitry:
Spoiler

C:\Program Files (x86)\Europa Universalis IV\common
 Plik defines otwieramy i zmieniamy sobie datę końca gry. Ja papiestwem podbiłem cały świat (grałem na czystej wersji)  jakoś w trzecim tysiącleciu :). Jak dobrze pamiętam identycznie jest z eu3 (ten sam plik na pewno). Gra jest bardzo fajna ale potem jak ktoś dłużej pogra niestety za prosta. Wywołuje się wojny z zaskoczenia i rozwala armie wroga z 0 moralami (atakuj małego sojusznika przyszłego wroga by uzyskać ten efekt) potem trochę przyłącza ziem, stabilizuje sytuację i dalej atakuje. Wiem że już pod koniec gry to nawet nie stabilizowałem sytuacji tylko robiłem wojsko by stało w razie rebelii bo kasy miałem naodkładane .
Jedna przestroga. Gra niesamowicie wciąga. Polecam po pierwszej zakończonej rozgrywce (u mnie to niestety było za późno) od razu odinstalować bo zabierze Wam kuuupę wieczorów :).
P.S Nie zmieniajcie religii (katolizmu oczywiście) na reformatorskie bo w długoletniej perspektywie (więcej jak 300 lat gry) nie opłaca się.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Europa Universalis - dokonane podboje
#93 2014-08-12, 13:29(Ostatnia zmiana: 2014-11-04, 17:30)
Gra od 1444 roku, Francja. Grałem w trybie z jednym zapisem. Moja dynastia jest na tronie Hiszpanii, Fryzji, Polski i chyba Szwecji. :D
Moi wasale to Toskania, Hesja, Wołoszczyzna, Holandia oraz protektorat nad Kongiem. Mam jeszcze kilka kolonii w Ameryce Północnej, Gujanę, Madagaskar oraz Grenlandię.

Spoiler

Nieintrygujący

Nieintrygujący

Użytkownicy
posty21
Propsy14
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czyli najtrudniejsze do podbicia, źle najbardziej męczące w podbiciu państwa Świętego Cesarstwa Rzymskiego zostawiłeś sobie na deser :).

Ja kiedyś rozpocząłem grę Creekami to tak fajnie mi się udało że skolonizowałem cały brzeg ameryki północnej że nikt potem nie mógł jej kolonizować. Pod koniec XVIII wieku juz cała była skolonizowana przeze mnie (z wyjątkami małymi w północnej kanadzie bo się Anglicy wpakowali):). Przy okazji gra Creekami była niesamowicie trudna, ze trzy razy zaczynałem od nowa aż w końcu doszedłem do momentu gdy miałem wiarę katolicką i technologie zachodnie. Wtedy już było z górki. Polecam każdemu taką rozgrywkę, daje dużo frajdy. 

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Z HRE jest taki problem, że jak się podbije cesarskie prowincje, to cesarz prosi o zwrot, a gdy się odmówi to wtedy relacje z HRE się pogarszają, co nie jest zbyt korzystne. Koalicje bywają upierdliwe... Kolejny problem to Ottomanie. Na tej mapie nie widać, ale byli już pod Wiedniem. Musiałem więc trochę Cesarstwo wspomóc w walce z Turkami. Efekt widać. :D

Nieintrygujący

Nieintrygujący

Użytkownicy
posty21
Propsy14
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Moim pierwszym celem po utworzeniu Królestwa Niebieskiego Watykanem (podbicie obecnych Włoch) było właśnie HRE :). Ja uwielbiam mieć wyzwania w każdej grze co gram. Jak już pozbyłem się Austrii i Bawarii to w koalicjach przeciwko mnie występowało 3/4 europejskich państw. Dwie rzeczy mnie ratowały, ciągły prestiż 100% (nawet podczas pokoju) oraz papiestwo (zwykli gracze teokratyzm mogą mieć z identycznymi bonusami, ja miałem narzucone na stałe ze względu na charakter państwa którym grałem) dodające +2% do wzrostu populacji. To ostanie jest szalenie istotne w połączeniu z katolizmem jako wiarą daje jak dobrze pamiętam łączny 9% wzrost ludności a to przekłada się na podatki... olbrzymie wpływy z podatków oraz co równie istotne dużej ilości zasobów ludzkich i limitu wojska. Po dotarciu do wspomnianej Bawarii miałem większe wojsko niż Rosja która u mnie rozrosła się od Kamczatki na wschodzie, po tereny w zatoce perskiej na południu oraz Białoruś na zachodzie jednym słowem olbrzym :).  Przeciwko koalicją (oczywiście jak się ma dużo wojska) warto stosować opisany przeze mnie we wcześniejszych postach sposób na 0 morale. Miło jest na starcie wojny wykończyć wrogowi 30-40% jego armii :).

P.S Jedyny problem z Turkami w moim przypadku był z nawróceniem Konstantynopolu na katolicyzm bo strasznie dużo zabiegów wymagało to ode mnie ze względu na wysoki podatek podstawowy w mieście:)

Post połączony: 2014-08-13, 19:59
W sumie ciekawa perspektywa. Poziom trudności raczej bardzo wysoki. Ottomanie zajmują większość ziem. Hmmm... Ciekawe czy udałoby mi się odnowić Cesarstwo Rzymskie... Trzeba to sprawdzić :D

Teraz zauważyłem ten post dopiero nie wiedzieć czemu. W 3 dało rade odnowić :P

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Gra od 1444 roku, Osmanie. Grałem w trybie z jednym zapisem. Ponad 200 prowincji oraz zajęcie trzech Rzymów. :D Wasale: Kazań, Beludżystan, Chorosan. Protektorat nad Adalem, Malindi i czymś jeszcze. :P

Nieintrygujący

Nieintrygujący

Użytkownicy
posty21
Propsy14
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Znalazłem swój zapis Creekami :). Wysłałem sobie na maila kiedyś jakby mi się zachciało kontynuować :

Widzę że nie tylko UK ale i Francuzi mi od północy chcieli wjechać na szczęście śródlądowe, niezajęte kolonie są już odcięte i czekają tylko na moje skolonizowanie :). Może kiedyś dokończę i podbije cały świat tą nacją zwłaszcza że mam datę zakończenia gry ustawioną na dziewiąte tysiąclecie :)

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam problem z wczytywaniem zapisanych gier. Posiadam najnowszy patch 1.71. Gdy włączę grę pierwszy raz i wczytuje grę nie ma problemu. Pojawia się on gdy próbuje wczytać zapisaną  grę z ekranu rozgrywki, np poprzedni autosave. Miał ktoś podobnie ? Nie mam konta na forum paradoxu więc pytam tutaj. Druga prośba to polecenie ciekawych modów. Głównie poszukuje czegoś graficznego np. urozmaicenia mapy, nowe modele jednostek. Nie pogardzę też nowymi eventami czy budynkami.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry