Europa Universalis - dokonane podboje 158318 359

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 5.10.2012 roku

Wyświetleń 158318

Odpowiedzi 359

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Europa Universalis - dokonane podboje
#100 2014-08-25, 22:51(Ostatnia zmiana: 2014-08-25, 22:58)
Ale konkretnie jaki masz problem? Masz zablokowaną opcję wczytywania czy wywala cię z gry lub co innego?

Jak grasz w trybie "Ironman", to nie możesz wczytywać gry, opcja jest zablokowana.

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wywala z gry. Nie gram w trybie "ironmana" na razie jeszcze poznaje 4 część. Zmniejszyłem rozdzielczość i bajery graficzne zobaczę czy to coś pomoże.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Gra od 1444 roku, zacząłem grać jako Polska. Znowu nie udało mi się zrobić unii z Litwą, ale z drugiej strony nie spodziewałem się takiego rozmachu. :D Można powiedzieć, że spełniłem sen Wazów, tylko zamiast szwedzkiego jest polskie jezioro. ;)

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Gra od 1444, patch 1.9 zepsuł mój save więc kończę teraz choć chciałem jeszcze dokopać trochę Francji i Portugalii. Zaczynałem jako Freisland i sformowałem niderlandy.
http://s2.ifotos.pl/img/2014-12-1_whseern.jpg
Te dwie prowincje które oddzielają mnie od danii to jedna z rzeczy które zepsuł patch. tak naprawdę były moje. Normandia, trier i munster to moi wasale.

moje kolonie:
http://s10.ifotos.pl/img/2014-12-1_whseerq.jpg
http://s2.ifotos.pl/img/2014-12-1_whseexh.jpg
http://s2.ifotos.pl/img/2014-12-1_whseexq.jpg

Mało imponujące wiem :D, na usprawiedliwienie dodam że to w sumie druga moja gra i nie lubie za bardzo blobować.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
I tak ci się lepiej udało niż mi. :D Grałem Geldrią, nie udało mi się utworzyć Holandii, zostały mi dwie prowincje do zajęcia, a wtedy wykończyli mnie sąsiedzi. :( Wówczas została mi jedna prowincja bez dostępu (wydaje mi się, że to Limburg był) do morza chyba na ponad 100 lat (co ciekawe, miałem przez jakiś czas flotę, nie mając dostępu do morza...). No i byłem między młotem a kowadłem.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Niedawno zacząłem grać i nie zawiodła mnie ta gra. Od 1066 (korzystam z moda Extended Timeline) jako Saksonia - od 1231 jako zjednoczone Niemcy :D W unii personalnej z Francją jako senior, wasale: Polska, Holandia, Austria, mam też kolonie w Gujanie. Wiem, że to nie jest nic imponującego i zbyt długo mi to zajęło, ale chciałem zaanektować Francję, tylko że zajęłoby to ponad 100 lat i chyba miałbym więcej z tego problemów niż pożytku.
Spoiler

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Gra jako Savoy, od początku, czyli 1444 roku. praktycznie większość Europy to moi wasale ponieważ jestem cesarzem HRE, Starałem się odtworzyć Imperium Rzymskie i wydaję mi się że miarę mi się udało, poza paryżem, madrytem, lizboną i londynem. Zostawiłem moim starym wrogom ich stolice ponieważ jestem litościwym władcą :D Ottomanom też zostawiłem prowincje ale nie konstantynopol, nie zasłużyli sobie.
http://s5.ifotos.pl/img/2014-12-3_wrxhnap.jpg
Moi Wasale:
http://s10.ifotos.pl/img/2014-12-3_wrxhnax.jpg
Kebab prawie wyeliminowany:
http://s5.ifotos.pl/img/2014-12-3_wrxhnqx.jpg

Alternatywnie HRE ale ta szara skórka jest paskudna więc ostatniej reformy tak naprawdę nie odtworzyłem.:
http://s5.ifotos.pl/img/2014-12-3_wrxheha.jpg
(poza tym ta ostatnia reforma tak naprawde czyni twój kraj słabszym)
Mógłbym właściwie podbić więcej, ale to mi w zupełności wystarcza, Rzym prawie odtworzony, ostatnie 25 lat gry praktycznie przewinałem.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Bardzo pięknie. :D

Ja zacząłem grać Wołoszczyzną od 1444 roku. Zjednoczyłem Rumunię. Moi wasale: Grecja (Cypr), Gruzja i Połock. Moja dynastia jest jeszcze na tronach Polski i Czech.

A później Mediolanem od 1444, jednocząc Włochy. Moi wasale: Trapezunt (Cypr i Rodos), Szwajcaria i Burbonia. Moja dynastia jest na tronach Austrii, Polski, Wielkiej Brytanii, Palatynatu i Portugalii. Mam tereny w północnej Francji i Niemczech. :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Europa Universalis - dokonane podboje
#108 2015-01-04, 19:10(Ostatnia zmiana: 2015-01-04, 19:16)
Zacząłem grać Szwecją od 1444 roku. Zjednoczyłem Skandynawię. Moi wasale: Węgry i Hesja.

Zbudowałem Kanał Kiloński. Wygoniłem cesarza (Brandenburgię) do Ameryki. :D

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nienajlepsze te twoje osiągnięcia. Nigdy całego świata nie zawojowałem, ale w 200 lat udało mi się osiągnąć Polską mniej więcej tyle samo co ty w 400 grając również Polską. Może to wina tego, że ty grasz na Ironman, a ja nie. Chociaż podczas tej rozgrywki nie miałem potrzeby wczytywać gry, bo "coś się nie udało".

Wasale: Dania, Bohemia, Silesia, Norwegia, Golden Horde, Circassia (małe państewko przy Morzu Kaspijskim (?) zaznaczony mocnym zielonym kolorem).

Jedynie na którym polu tracę w stosunku do ciebie do tereny dzisiejszej Grecji oraz Serbii i innych małych bałkańsko-podobnych pierdolników, parę prowincji północnych Niemiec oraz dalej odepchnąłeś Moskali. Skandynawię pomijam, bo to kwestia jednej wojny ze Szwecją i dokonanie aneksji na Danii i Norwegii.
Pociągnąłbym tę grę dalej, ale niestety gra zaczęła tak mocno się zacinać, że to nie ma sensu. Kolejnym krokiem byłoby podbicie Szwecji (już koniec rozejmu, mam claims na każdą możliwą prowincję), wywołanie wojny Austrii i próba odzyskania dla Bohemii (przyp: mojego wasala) utraconych ziem, a po tym marsz na wschód. W zasadzie prócz Austrii nikt mi nie zagraża - Moskwa jest 3 poziomu za mną, jeżeli chodzi o technologię militarną, więc biję ich ogromne armie o wiele mniejszymi oddziałami. Poza tym jestem w sojuszu z Francją. A, i zapomniałbym: dzięki szybkiej aneksji Norwegii będę mógł dołączyć do wyścigu kolonialnego. O dziwo Ameryka Północna dopiero zaczyna być atakowana przez Europejczyków

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Brakuje obrazka. :|
To dziwne, u mnie działa. Dowód:
Spoiler

Ale mniejsza o to. Nadrabiam zaległości:

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
U mnie też nie ma. No ale, jak się stawia na jakieś gówniane serwery, to tak jest   :/

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Są problemy z hotlinkowaniem z zapodaj.net. Dlatego nie widać stamtąd.

Na jakiej wersji grasz? A może grasz z jakimś modem zmieniającym grafikę? :D

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Najnowsza wersja. Screen wygląda jak wygląda, bo nie wiem czemu klawisz print screen odmówił posłuszeństwa :( Musiałem się posłużyć wbudowaną opcją pstrykania screen shotów, który znajduje się pod klawiszem F10.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Pytanie odnośnie CKII mam chłopy.

Mam dwóch synów, królestwo i w królestwie dziesięć prowincji,
czemu mój pierworodny dziedziczy tylko 3 prowincje i królestwo a mój młodszy synek dziedziczy aż 7?

Drugie pytanie, zapraszam na dwór gościa który ma claim na jakieś tam księstwo czy prowincje w innym królestwie, daje mu jakieś hrabstwo i z jakiegoś powodu nie mogę wypowiedzieć nikumu wojny o jego claim? Czy to dlatego że jest innej religii niż ja?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
@Jorji Costava Sprawdź jakie masz ustawienia dziedziczenia tronu.

Sam też mam dwa pytania odnośnie EUIII Complete.
Jak najłatwiej przyłączyć Litwę do Polski? Te kurwie syny często zrywają unie zanim cokolwiek zrobię.
Jakie mody polecacie?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Nie pamiętam już jak jest w EUIII, ale nie wystarczy tam utrzymywać stosunków dyplomatycznych na 100+? Jak nie, to chyba walka zbrojna pozostaje. :(

http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Poland_strategy#Handling_Lithuania

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Lithuania will begin to rebel if Polish army is smaller than Lithuania's so higher numbers must be maintained at all time at all
cost. Poland should disband cavalry and train around 40 000 infantry
trying to upkeep it at minimum maintenance with Masters of the Mint
during first few years of the game
Chyba o to chodzi. :D Czyli chyba pójdę w centralizację, wezmę liberum veto aby mieć większą armię od nich, skupię się na podbiciu Krzyżaków i Pomorzan przy jednoczesnym zachowaniu dobrych stosunków z Czechami co daje dobre buffy(zachodnie idee czy jakoś tak) :F

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Od 1350 jako Zakon Krzyżacki, równo 100 lat zajęło mi stworzenie Prus, bo warunkiem do ich sformowania jest protestantyzm/ewangelicyzm jako religia państwowa, a od 1450 roku jest możliwe pojawienie się reformacji.
W sumie mógłbym już zamienić się w Niemcy, ale okropna jest ta ciemnoniebieska skórka. Mam tylko jednego wasala - Chorwację, wiodę unię z Sycylią i Wielką Brytanią, miałem z Francją, ale to było ciężkie do utrzymania ze względu na odległość między granicami i jak wypowiedzieli mi wojnę od razu dałem im niepodległość, bo to w sumie było męczące (a jak będę chciał to ich i tak zawojuję :D)
Spoiler
Pochwalę się też swoim pierwszym wyzwaniem - od 1066 jako Walia, podbicie Wysp Brytyjskich nie było wbrew pozorom takie trudne - wystarczyło skierować się w stronę Irlandii, podbić te wszystkie OPM-y, zrobić Szkocję wasalem, zabezpieczyć sojusz z Francją i droga wolna.
Po drugiej wojnie z Anglią
Spoiler
Zjednoczone wyspy pod walijskim sztandarem
Spoiler
I chwilę przed zamianą w Wielką Brytanię (tutaj już uwolniłem Irlandię jako wasala)
Spoiler

Lieb Vaterland magst ruhig sein

0 użytkowników
Do góry