Jako że to mój pierwszy post, to najpierw: witam wszystkich!

W ER gram od niedawna, więc daleko jeszcze nie zaszedłem i wielu zakamarków kolonii nie zwiedziłem, ale już mi się bardzo podoba. No, ale to temat o bugach, więc oto, co znalazłem (przeglądałem ten temat i mam nadzieję, że nic nie zdubluję, ale jeśli jednak, to przepraszam) - gram oczywiście na najnowszej wersji 1.4.02:
1. bug jeszcze z podstawki - w opisach przedmiotów nie są wyświetlane wartości, że wypicie piwa, wina, lub ryżówki leczy 3 PŻ (chyba to z powodu postawienia w skrypcie tych przedmiotów ukośników // przed frazą TEXT[1] = NAME_Bonus_HP)
2. drabina w SO obok zawalonej wieży ma za dużo szczebli, przez co nie da się po niej normalnie wejść (trzeba na końcu wchodzenia skoczyć do przodu, tylko wówczas jest szansa, że się nie spadnie) - jestem na 99% pewien, że w oryginale akurat ta drabina była dobra (czego nie można powiedzieć o niektórych innych

)
3. przy kupowaniu spodni u Świstaka nie wyświetlają się wartości ochronne poszczególnych spodni, jak ma to miejsce przy oryginalnych handlarzach zbrojami.
4. nauka górnictwa u Swineya/Grimesa prócz 5 PN kosztuje 50 bryłek. Jeśli zostaniemy Kretem/Kopaczem, możemy nauczyć się górnictwa za darmo, ale w kwestii dialogowej cały czas wyświetla się to 50 bryłek, choć tak naprawdę jest niepotrzebne.
5. strój kreta - ma cały czas wartości ochronne z oryginalnego Gothica (10 na broń i 5 na ogień) - skoro w oryginale był równy lekkim spodniom kopacza, to powinien teraz też mieć tylko 2 na broń i 1 na ogień.
6. błędy z zużyciem punktów nauki przy uczeniu się umiejętności:
- skradanie, otwieranie zamków, kradzież i akrobatyka mają w oknie dialogowym wpisane podwojone (w stosunku do oryginalnego Gothica) wartości, ale naprawdę nadal zabierają tyle, co dawniej (10 PN za 1. poz, 20 PN za 2.). Złodziejskie sprawdzałem tylko u Cavalorna/Rączki, nie wiem, czy u Klina też jest ten błąd.
- broń jednoręczna i łuk (a być może też dwuręczna i kusza - ale tego nie sprawdzałem) - zabierają poprawnie (jak sądzę) podwojoną wartość z oryginalnej gry ( czyli 20 PN za 1. poz i 40 PN za 2.), ale w opisie (sprawdzałem tylko u Scatty'ego i Cavalorna) stoi trochę przerażająca

wartość 40 PN za 1. poz i 80 PN za 2.
- u Torreza w kwestiach dialogowych przy nauce many wyświetlają się wartości z oryginalnego Gothica (1 za 1 i 5 za 5, brak też info o zabieranych bryłkach rudy), ale naprawdę zabiera tak jak przy pozostałych cechach - 2 PN za 1 i 10 PN za 5 (czyli, jak sądzę, poprawnie). U Cronosa wyświetla się poprawnie, nie wiem jak u Baal Cadara czy Gor na Totha.
- kapliczka Innosa w SO (nie wiem, czy to jedyna kapliczka zwiększająca życie/manę, na razie innych nie znalazłem) - zwiększanie PŻ chyba jest ok (inna sprawa, kto będzie z tego korzystał, ale jak kto chce

), natomiast zwiększanie many jest zbugowane: choć w opisie jest przelicznik PN na manę 1 do 1, to naprawdę zabiera 2 razy więcej, a więc tak samo jak nauczyciele many, ale zabiera o wiele więcej rudy. Dodatkowo jeśli nie ma się wystarczającej liczby PN lub chce się wziąć więcej niż max (np. mam 90 many i chcę wziąć kolejne 20 - mówi że 100 to maksymalna wartość), ale dość rudy, to zabiera rudę, ale nic nie zwiększa... bardzo niefajnie

Jeśli nie ma się rudy, to nie robi zupełnie nic - jeśli to możliwe, to może dodać tu komunikat "brak rudy" czy coś? (choć niby każdy powinien wiedzieć/łatwo sprawdzić, ile ma ze sobą)
7. parę spraw związanych z Nekiem:
- gdy po oddaniu Złemu amuletu, mówię Snafowi, że znalazłem Neka i był w jaskini, są dwie opcje: WSTECZ i tekst "w jaskini były kretoszczury" - jeśli od razu wybiorę "wstecz", które zresztą jest nie wiedzieć czemu jako pierwsze (i nie bardzo wiem, po co w ogóle tam ta opcja), to nie mogę już później wrócić do tej rozmowy, ani dostać zadania "gdzie jest Nek" (co nie przeszkadza później powiedzieć Nekowi, że Snaf go szuka, ani jeszcze później powiedzieć Snafowi, że znalazłem prawdziwego Neka - ale jednak traci się wtedy początkowe 100 exp od Snafa i zadanie wcale nie wpisuje się do dziennika)
- rozumiem, że kwestie a propos Neka u Snafa ("kim był człowiek, którego wysłałeś...") i Fletchera ("Wiesz, gdzie podziewa się Nek?") pojawiają się teraz tylko w trakcie zadania Złego, jako uzupełnienie informacji o zaginionym (bo oryginalnie chyba mógł tu być bug, że zadanie "zaginiony strażnik" przeskakiwało z wykonanych do tych w toku czy coś), ale teraz wiążą się z tym nowe problemy/nieścisłości, jeśli ze Snafem/Fletcherem pogadamy po raz pierwszy dopiero po wykonaniu tego zadania (wiem, mało kto tak robi, ale trzeba jednak jakoś wziąć to pod uwagę):
a) nie dowiemy się wówczas od Snafa, że to właśnie Neka wysłał po grzyby - nie przeszkadza to jednak powiedzieć mu ni z gruchy, ni z pietruchy "znalazłem Neka", co więcej można to powiedzieć bez jakiejkolwiek wcześniejszej rozmowy ze Snafem.
b) nie można wówczas poinformować Fletchera o znalezieniu Neka w jaskini, a co za tym idzie dostać zadania znalezienia zastępstwa.
- w obecnej formie, gdzie dołączanie do obozu za pośrednictwem Diego lub Gamala wyklucza się, po dołączeniu do Gamala nie da się zrobić zadania Złego, przez co nie ma możliwości ani znalezienia zastępstwa dla Fletchera, ani znalezienia prawdziwego Neka dla Snafa - a te dwa raczej z dołączeniem do obozu nie mają związku. Ale wiem, że ta kwestia dołączania będzie zapewne jeszcze kiedyś tam w przyszłych wersjach zmieniana, więc tylko tak o tym napomykam.
I jak to powiedział Diego: "Na razie to tyle"

Aha, jeszcze pytanko: czy wszelkie błędy językowo/gramatyczno/interpunkcyjne też zgłaszać?
I małe PS: dlaczemu i jak to w ogóle możliwe, że wśród emotek nie ma przymrużonego oczka ;) ?