Zagraniczne/Lokalne piwa 10083 29

O temacie

Autor Wowoz

Zaczęty 27.07.2012 roku

Wyświetleń 10083

Odpowiedzi 29

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Zagraniczne/Lokalne piwa
2012-07-27, 16:36(Ostatnia zmiana: 2012-07-27, 16:38)
Ostatnio mam dużo okazji do próbowania takich fikuśnych piwek. W garazu stoją niemieckie piwa (o niech napisze osobny post, jak sobie otworze kolejne piwo). Dziś udało mi się dostać lokalne piwo (tak kurwa, całe) z Nowego Targu z małej, acz drogiej restauracyjki. Ambrozja kosztowała, aż 9 złotych, ale smak tego piwa jest wart każdej ceny. Jest to piwo niepasteryzowane z widoczną nutką drożdży. Jak wypijecie kilka łyków to autentycznie je czuć i przez co nie jest zajebiście gorzkie, a wręcz bym powiedział słodkie np. w porównaniu z tymi niemieckimi, które jebią gorzkością od pierwszego łyka. "Zadyma" jest naturalnie mętna, nie jest filtrowana do uzyskania klarowności, przez co jest jeszcze smaczniejsza. Zawartość alkoholu waha się w granicy 4,5-5% czyli lajt. Przez to, że piwo jest niepasteryzowane, nie można go przewozić na spore dystanse, ani trzymać zbyt długo.
A oto i ona:

Idealne po obiadku :3

Czekam na wasze opinie nt. innych piw oraz na jakieś konkretne rekomendacje :D

kazzmir
  • Gość
belgijskie, piłem je ostatni raz w 1998 i do tej pory pamiętam tylko tyle że był pyszne.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Stella Artois jest belgijska. To chyba najdroższe piwo jakie piłem tu w pubie - za 0,568l zapłaciłem 3,65 funta. Ciężko mi jednak powiedzieć czy jest cokolwiek lepsza niż inne tego typu.

Będąc w Polsce próbowałem paru niepasteryzowanych i były całkiem spoko - akurat niedawno otworzyli u nas w mieście sklep "Świat Piw". Piłem jedno miodowe i chciało mi się rzygać, ale to w sumie dlatego, że nie lubię miodu. Także kiedy spotkałem się z Cedriciem w Warszawie, kupiliśmy jakieś lokalne cuda, chyba Konstancin czy coś takiego:

Ostatnio kupiłem sobie na targu butelczynę lokalnie ważonego cidera i mimo że był kwaśny i wyraźnie walił alkoholem (7,5%), to kwrva, to był cider. Podobał mi się.

Poza tym jak jestem w pubach i widzę coś nowego/nieznanego, to staram się próbować. Pamiętam jak kiedyś tak przypadł mi do gusty Ansell's (z Birmingham), że wypiłem 6 pod rząd i śpiewałem z koleżankami Barbie Girl na karaoke :lol2:  Chyba jednak najczęściej wybieranym przeze mnie piwem w pubach jest Guiness, potem Tetley's.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Idealne po obiadku :3

Gówno. nawet mizerii nie dokończyłeś, o ziemniaczkach nie wspominając

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

kazzmir
  • Gość

kyro masz coś z palcem że tak sterczy? xD

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
jak herbatke

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Cedric

Zagraniczne/Lokalne piwa
#6 2012-07-27, 18:35(Ostatnia zmiana: 2012-07-27, 18:41)
Kyro, to było dokładniej to piwo," Starodawne z browaru Konstancin :D
Spoiler
Potem z tego co pamiętam " Dawne"
Spoiler

I Mazowieckie chyba jeszcze : D
Spoiler

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
kyro masz coś z palcem że tak sterczy? xD
Mam raka palca :lol2:

Dobra pamięć Cedric, ja sobie ledwo samo Konstancin przypomniałem :D

EDIT:
Co do lokalnych/zagramanicznych piw, to odsyłam tutaj, bo już się kiedyś wypowiadałem:

http://themodders.org/index.php?topic=12830.msg1032970#msg1032970

Handlujcie z tym :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Stella Artois jest belgijska. To chyba najdroższe piwo jakie piłem tu w pubie - za 0,568l zapłaciłem 3,65 funta. Ciężko mi jednak powiedzieć czy jest cokolwiek lepsza niż inne tego typu.

Stella artois to belgijski sikacz, dodatkowo ten sprzedawany w Anglii jest produkowany w Anglii i tylko marka jest Belgijska. Podobnie jak z Holenderskim Heinekenem w Belgii piją go tylko żule a i nie jest to prawdziwe Belgijskie piwo.

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
jeśli chodzi o lokalne piwa, jak będziecie kiedyś mieli okazję wypić, to polecam Magnusa/Jagiełło w różnym wydaniu lub Lipcowe niepasteryzowane ; wczoraj piłem np. Magnusa o smaku pomelo - nieklarowne piwo, nie jest gorzkie tylko słodkie, ale też bez przesady

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Stella artois to belgijski sikacz, dodatkowo ten sprzedawany w Anglii jest produkowany w Anglii i tylko marka jest Belgijska. Podobnie jak z Holenderskim Heinekenem w Belgii piją go tylko żule a i nie jest to prawdziwe Belgijskie piwo.
No właśnie dlatego byłem niezadowolony i drugi raz nie kupiłem :D

Mark Twain

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jestem w Belgii... postaram się zdawać relację z tego co piję : D
W przewidywanym 'menu' piwa z Belgii, Holadnii i Niemiec :D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ostatnio miałem niewątpliwą przyjemność wypić francuskie piwko o nazwie Fischer <tradition czy cos>. To zdecydowanie jedno z najlepszych w smaku piw jakie pilem, każdemu kto ma szansę polecam spróbować.

A i butelka ładna, taka "stara", z metalowym zamknijotwórz : D

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Zagraniczne/Lokalne piwa
#13 2012-07-29, 10:25(Ostatnia zmiana: 2012-07-29, 10:26)
Ktoś próbował ale? Albo innych gatunków?
Przypomniałem sobie że podczas pobytu w Angliach próbowałem tzw. Hobgoblina. Dziwny smak, lekko słodkawy, choć niekoniecznie zły. Zbyt mało pieniędzy żeby wypróbować więcej różnych gatunków tych piw i ciągle moim osobistym faworytem pozostają pilsnery.

HerrKlebstoff

HerrKlebstoff

Użytkownicy
posty165
Propsy48
Profesjabrak
  • Użytkownicy
E tam... Zlaty bazant!

Spoiler

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam ręcznik ze Zlatego Bazanta, zajebałem z domu w którym mieszkałem 2 lata temu :lol2:

Hłep, ale różnych gatunków próbowałem, wspomniane Guiness, Tetley's, Ansell's to chyba wszystko ale. Poza tym Bishop's Finger, Brains Black, Black Dragon, Brains Bitter i wiele innych, których nie pamiętam.

Mark Twain

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ

eto

Zagraniczne/Lokalne piwa
#16 2012-07-29, 17:12(Ostatnia zmiana: 2012-07-29, 17:14)
nie bede takim lamusem by zamieszczac piwo na tle niedokonczonej mizerii -.-

bedzie na lepszym tle...

...zartowalem :lol:

mimo tego zarciku tlo bedzie zacne

chociaz jak na moje troche za slodkie

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Miodowe piwa mi nie smakują :P

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Nie wiele ma wspolnego z piwem, ale Somersby "apple beer drink" mozna sobie czasem jebnąć bo jest po prostu smaczne  :lol2:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry