Witam wszystkich słuchaczy
Jako że z dniem pierwszego września musiałem powrócić do szkoły i jak zawsze siedzieć w niej pół dnia, postanowiłem zrobić sobie taki projekt. W szkole połowa lekcji to przedmioty zawodowe - czyli informatyczne. Siedzenie przy kompie 3 godziny pod rząd, jest strasznie nużące, biorąc pod uwagę że zawsze wykładam lachę na prowadzoną lekcję. Postanowiłem więc w ramach nudy odpalić Visual C++ i pomajstrować trochę przy bibliotece SDL.

A więc jest to projekcik gry 'RPG' (wszyscy się śmieją, ja też

). Zrobione są już wszelakie podstawy pod poruszanie się po mapie. Mapa składa się z kafelków o wymiarach 32. Każda grafika ma swoje ID i jest zapisywana w tablicy dwuwymiarowej, dzięki czemu dość łatwo mapę edytować. Kafelki są rysowane na ekranie za pomocą dwóch pętelek.
Jak w każdej RPG, wbrew pozorom nie poruszamy ludzikiem, tylko mapą. To też jest już gotowe, razem z chodzeniem po całych kafelkach. Aktualnie walczę z czcionkami, rozcinanie czcionki w BMP to mozolna praca, ale jutro powinno być gotowe. Kolizje też już działają w miarę dobrze. Póki co to tyle z mechaniki gry.
Grafiki zrobiłem dawno temu, jak uczyłem się programować w Allegro C++. GUI póki co same ramy, na razie walczę z ważniejszymi rzeczami.
Możecie spodziewać się tutaj regularnych relacji z kolejnych etapów programowania/rysowania pixelozy.