Kupujesz/Modernizujesz komputer? 846424 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 846424

Odpowiedzi 2308

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Czy mógłby mi ktoś oblatany w temacie podpowiedzieć, czy chieftec 500w uciągnie sapphire radeona r7 265 na takim configu ? :

mobo - asus m4a77t
ram - 2x4gb kingston hyperx blue 1600mhz
proc - amd phenom II x4 3.4 ghz 965 BE
obudowa - cooler master haf 912 plus (3 wentylatory)
chłodzenie procesora - silentiumpc fortis he1225
zasilacz - chieftec 500w (gpa-500s8)

Bardzo prosiłbym o odpowiedź, bo jestem zapatrzony w tą grafikę, tylko problem czy nie będę musiał zmienić zasilania. Moja wątpliwość wynikła z faktu, że w wymaganiach karty - jako minimalny - jest podawany zasilacz 500w. W googlach szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi pod podobny config.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Na tej stronce możesz sobie wyliczyć ile mocy będzie brał twój config:

http://www.enermax.outervision.com/

– Nazywam się...
– Nie interesuje mnie twoje imię.

Intel Core i7-4770K @ 4.5 GHz + bequiet! Dark Rock 3
MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9
MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit

gothic1210
  • Gość

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Uciągnie i to z palcem w dupie
Wystarczy na Pc labie znaleźć testy tej karty i sprawdzić jej pobór przy całej konfiguracji testowej która będzie lepsza ni ta podana przez ciebie wiec od razu będziesz miał wgląd ile cały zastaw będzie potrzebował mocy ale 500 to jest dobry zapas :P

Sam Sap R7 265 2GB ddr5 potrzebuje max 247W wiec cały sprzet spokojnie zmieści się w max okolo 400w dzięki czemu zachowa się dobry stosunek zuzycia zasilacza

Chociaż zasilacz chifteca nie jest jakims super wyborem ale to kwestie indywidualnego upodobania do firmy :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Chociaż zasilacz chifteca nie jest jakims super wyborem ale to kwestie indywidualnego upodobania do firmy :P

Niestety, też zdążyłem to zauważyć, no ale cóż - fundusz idzie w grafikę, muszę się kilka miesięcy wstrzymać z kupnem nowego zasilacza. Najprawdopodobniej brałbym jakiś ocz, ale i thermaltake'i nieźle się prezentują.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Zależy jaki masz budżet na zasilacz ale ja osobiście polecam Corsaira najlepiej szukać z certyfikatem gold :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Poszukuję porządnego laptopa do gier. Tz. ma mi również służyć do pracy, pisania, modelowania, surfowania w sieci itd., ale chcę również móc na nim w coś pograć i mówiąc "coś" mam na myśli aktualne i nadchodzące hiciory typu Dragon Age 3, Mass Effect 4, Space Engineers, Thief, Risen 3, Age of Wonders 3...itd.

Krótko mówiąc poszukuję przenośnej maszynki która udźwignie wszystko (włącznie z Planetside 2 :D ).
Jeśli chodzi o cenę to do max. 4tys. chociaż im mniej tym lepiej i 3tys. byłyby całkiem ok :D .

EDIT
Aha, i żebym nie musiał go wyłączać po godzince grania, bo chłodzenie nie wyrabia :D

EDIT2
Fajnie by było, gdyby ekran miał rozdzielczość FullHD.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Co myślicie o MSI GE60?
  • Core i7-4700MQ
  • GeForce GTX 765M, FHD,
  • 16GB RAM
  • 15,6 - 1920 × 1080
  • 1000 GB, 7200 obr./min
  • Brak OS (będzie pirat Win7 i Ubuntu)
  • Cena: ok 4000zł
Czy taki sprzęcik wystarczy? I czy się opłaca? A może znaleźliście coś lepszego uwzględniajc kategorię cena/jakość?

Nie zależy mi na głośnikach. Gram na raczej dobrych słuchawkach - Hama Hs-702.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ogólnie wszystkie laptopy gamingowe od MSI są dobre i to chyba jedyne najlepsze wyjście, jeśli już koniecznie musi być to laptop 

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Niedługo kupuje sobie laptopa do gier. Czy między 2.50-3.50 ghz a 2.80-3.80 jest  jakaś znacząca różnica w grach ? Starczy 8 gb czy lepiej wybrać wersję z 16 gb ? I karta gtx 870 będzie gites w grach ? I da radę na takim kompie pograć w nowe gry na komfortowych ustawieniach graficznych ?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Do gier 8, do grafiki streamingu itp 16 gb
Laptop to laptop i powiem ci to samo co pisze na opakowaniach od gier iz producenci nie zapewniają ze na odpowiednikach na laptopie będzie działać

Ogólnie według mnie sklejanie laptopa mija się z celem, lepiej kupić coś od MSI z seri gaming ogólnie cieszą się dobra popularnością jeśli już koniecznie musi być laptop

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No właśnie z Msi kupuje. Chciałem tylko wiedzieć, czy nie rzucam kasy w błoto.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ogólnie to tak idzie w błoto ale to raczej mój prywatny pogląd ze kupowanie laptopa jest bez sensu, chyba ze jest potrzeba do pracy itp, jak potrzebujesz sprzęt do grania głownie to kupujesz Pc lub konsole

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wiem, tylko, że ja lubię przenosić laptopa. A kompa na plecach nie będę niósł :p. Dla mnie się liczy by gry działały na realnych detalach.

Edit:

Zastanawiałem się nad taką alternatywą PC:
płyta główna asus Maximus VI Extreme
procesor intel core i7 4770k
ram: PDP patriot 8192 MB 2400 mhz ( 2 x 4 gb)
dysk: seagate 1 TB 7200 obrotów
karta graficzna: i tu będzie dylemat :
Wybrać kartę GTX 780 czy GTX 780 Ti. Będzie duża różnica w fps ?

I dysk SSD wpływa jakoś na grę ? I będzie duża różnica w wydajności od laptopa z gtx 880 i intel core i7 4810 ? Bo wolałbym laptopa.

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Yo, w najbliższym czasie zamierzam złożyć PC, powiedzcie co sądzicie o tym zestawieniu, zależy mi na w miarę rozsądnej cenie >3000 ale przy tym niezłej wydajności. Komp do pracy, ale jakby nowe gry "w miarę płynnie działały" to też się nie obrażę :D

• MoBo: MSI B85-G43 GAMING (ATX)
  • CPU: Intel i5 4570 3.2GHz HASWELL na LGA1150
  • GPU: Asus GeForce GTX 650 2GB (128bit)
  • RAM: 8GB 1600Mhz
  • PSU: Corsair CS Series 650W (z modularnym okablowaniem :D )
  • HDD: 1TB
  • SDD: 60GB

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ruffin

sry mobo sprawdziłem dokładnie jest pod haswella, ale polecam jak juz To MSI z87-gd45 Gaming
Procek jak i5 to tylko 4670k 3.4ghz Haswell
Karta 2gb to już niestety powoli robi się mało
Ram może coś więcej, bo to ze 8gb i taktowanie 1600 oznacza tyle ze cl9, ale jaka firmę preferujesz
Zasilacz i hdd ok
SSd to jak już 120 chociaż to jest luksus który nie jest konieczny i można z niego zrezygnowanc a wjebać kasę w lepsza kartę

Jak powiesz ile max chcesz wsadzić to złoże zestaw do takiej kwoty bez monitora klawiatury myszki głośników itp sama buda :P

Przemek komp i tak wypada lepiej w tej sytuacji również cena to mogę skleić zestawik
Plyta hmm jak chcesz kartę msi to lepiej płytę tez msi, nowe maja auto boosta dla karta przydatne jak cholera, sam z tego korzystam
Ram na chuj ci takie to jest przeplata, bierzesz jakieś cl9 najlepiej corsair lub kingston chyba ze koniecznie muszą być tańsze to cruciale
Dysk ok, ale caviar blue lepszy od sg
Zalezy od kasy lekko kręcony sam standardowa aplikacja msi zwykły gtx780 czasem wypada lepiej od titana ofc nie w każdym przypadku
SSD niby wpływa i to bardzo, chociaz dla mnie, to ja uważam ze luksus który nie jest konieczny i głownie zależy od kasy jak chcemy go mieć a chcemy na czymś zaoszczędzić to lepiej go niemieć

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Tizgar - między i5-4670 3.4Mhz a i5-4570 3.2MHz jest 140zł różnicy - czy rzeczywiście warto?
stary, ta mobo kosztuje 460 pln! :facepalm:
a co do ramu - Kingston HyperX FURY 4GB 1600Mhz

EDIT: Tak jak pisałem, w 3 k chcę się zmieścić :P

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zawsze bierze się ten lepszy. Kupić warto droższy w tym wypadku, jeśli wymienić chcesz, nie warto.

gothic1210
  • Gość
Plyta hmm jak chcesz kartę msi to lepiej płytę tez msi
Posiadania podzespołów tego samego producenta nie daje żadnych wymiernych korzyści. Kieruj się lepiej czynnikiem wydajność/cena a nie "a bo MSI to już mam". To po pierwsze.
Po drugie to GTX 650 jest o wiele za słaby do zestawy za 3k. To nawet nie jest wersja Ti.
Zasilacz nie jest ci potrzebny taki mocny. SLI/Crossfire raczej nie będziesz robił więc nie ma potrzeby. Tu masz dobrze złożony zestaw:
http://forum.benchmark.pl/topic/132075-komputer-dla-gracza-do-ok-3-tysięcy/

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Przemyślę jeszcze sprawę, dzięki. Zasilacz zostawię bo jest tani i mocny (339zł)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry