Kupujesz/Modernizujesz komputer? 782376 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 782376

Odpowiedzi 2308

gothic1210
  • Gość

gothic1210
Gość

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#900 2012-11-18, 08:24(Ostatnia zmiana: 2012-11-18, 10:35)
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zasilacza.
MODECOM Zasilacz 400W 12cm (LOGIC, Feel) cichy 129
Czy to mogę bezpiecznie kupić? Wyczytałem  w internecie, że to zasilacz z "czarnej listy". Mam szukać czegoś innego? Kupiłbym innej marki, ale są strasznie drogie, a ja mam ograniczony budżet. W sumie teraz mam tracera i chodzi 6 lat więc z tym nie powinno być źle.
Twoje ryzyko, jak pierdolnie i cały komputer pójdzie z dymem to dopiero będziesz miał wydatek. Lepiej dorzucić parę złotych i jednak kupić jakiś normalny a nie pakować się w dziadostwo które może narobić strat.
A OCZ może być? Konkretnie model: OCZ Zasilacz 500W CorexStream 27dB 199zł.
edit: ewentualnie do wyboru mam CORSAIRA taż 500W za 230 zł.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Oby dwa są ok. Jeśli chcesz coś tańszego, to możesz skusić się na Tacensa:
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=43223

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zasilacza.
MODECOM Zasilacz 400W 12cm (LOGIC, Feel) cichy 129
Czy to mogę bezpiecznie kupić? Wyczytałem  w internecie, że to zasilacz z "czarnej listy". Mam szukać czegoś innego? Kupiłbym innej marki, ale są strasznie drogie, a ja mam ograniczony budżet. W sumie teraz mam tracera i chodzi 6 lat więc z tym nie powinno być źle.
Twoje ryzyko, jak pierdolnie i cały komputer pójdzie z dymem to dopiero będziesz miał wydatek. Lepiej dorzucić parę złotych i jednak kupić jakiś normalny a nie pakować się w dziadostwo które może narobić strat.
A OCZ może być? Konkretnie model: OCZ Zasilacz 500W CorexStream 27dB 199zł.
edit: ewentualnie do wyboru mam CORSAIRA taż 500W za 230 zł.

Z tańszych to jeszcze:
http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-iarena-series-ac-230v-47-63hz-dc-3-3-5-12v-500w-retail-aktywny-pfc-1x120-efficiency-80-384671/
http://www.morele.net/zasilacz-aerocool-aeropgsvp-450-359408/

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Słuchaj oreca. Ja miałem gówniany zasilacz i od 2008 roku do 2011 miałem nonstop problemy, bluescreeny, padające pamięci i inne gówna. Zmieniłem zasilacz - komp chodzi cudownie do dzisiaj.

To ten komputer na który narzekałeś że jest chujowy, bo jest składany?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Lisu13

Lisu13

Użytkownicy
posty131
Propsy14
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam pytanko.
Chce kupic karte graficzna, procek i plyte glowna.
Mam ograniczenie do 1200zl.
Chcialbym aby gta 4 chodzilo mi na max. bez zacinek.
Czy tak sie da i jesli tak to jaki sprzet.

Sweet! I've just received my free Riot Points!

>> FreeRiotPoints.me <<

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam pytanko.
Chce kupic karte graficzna, procek i plyte glowna.
Mam ograniczenie do 1200zl.
Chcialbym aby gta 4 chodzilo mi na max. bez zacinek.
Czy tak sie da i jesli tak to jaki sprzet.
Procek
Płyta główna
Karta

Ten zestaw jest trochę przyszłościowy, można włożyć mocniejszego proca. Można coś na AMD złożyć, będzie może tańsze parę złotych i tak samo wydajne ale procka wiele mocniejszego nie włożysz (najnowsze procesory od AMD nie są jakieś wybitne).

Czy GTA 4 będzie działać na FULL bez zacinek to może być problem bo ta gra jest po prostu... zjebana.

RoMek

RoMek

RaveN Studio
Niewolnik systemu
posty643
Propsy317
ProfesjaAnimator
  • RaveN Studio
  • Niewolnik systemu
Nie powinno być problemu, na wiele słabszym sprzęcie po najnowszych patchach GTA 4 śmiga świetnie na wysokich :)

Eleven

Eleven

Użytkownicy
posty66
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Doradźcie mi jaki procek kupić (Max 400zł) i czy coś jeszcze wymienić w tym kompie:
Grafa: GeForce GT430 2GB
Ram: 4GB
Płyta główna: ASUS P5G41T-M LX
Twardziel: 500GB
A procek na razie mam: Intel Celeron E3400 2.60 GHz (2rdzeniowy)

Ali G

Ali G

Użytkownicy
Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
posty682
Propsy727
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Nie odmawia się, kiedy pieniądz woła.
Jaki zasilacz doradzacie do takiego zestawu:
Procek Intel Celeron G540 2x2.5GHz
Ram 4GB
Płyta główna MSI H61M-P31
Dysk WDC WD1600AAJS-00B4A0
Karta graficzna GF 8800GT(w planach jest zakup GF GTX 260-295)

Bardziej mi chodzi o podanie dobrej sprawdzonej firmy niż mocy bo pewnie ok. 550-600W
Budżet do 300zł

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jaki zasilacz doradzacie do takiego zestawu:
Procek Intel Celeron G540 2x2.5GHz
Ram 4GB
Płyta główna MSI H61M-P31
Dysk WDC WD1600AAJS-00B4A0
Karta graficzna GF 8800GT(w planach jest zakup GF GTX 260-295)

Bardziej mi chodzi o podanie dobrej sprawdzonej firmy niż mocy bo pewnie ok. 550-600W
Budżet do 300zł
SPC Deus
Corsair 500W
Te dwa mogą nie starczyć do GTX 295.
XFX 550W
Bardzo dobry zasilacz, sam go mam - polecam :)  Powinien pociągnąć 295.

OCZ 600W modularny
OCZ 600W
Te na bank pociągnią 295.

@Edit
Ewentualnie jeszcze mocniejszy choć raczej nie potrzebny:
OCZ 650W

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader

Baggio
DreamVader

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#910 2012-12-23, 18:09(Ostatnia zmiana: 2012-12-23, 18:09)
GTA4 nigdy nie pójdzie ci bez ścinek. Ja na sprzęcie za jakieś 1200zł grałem na wysokich, ale np. zasięg widoczności otoczenia mam na jakieś 25 ze 100, więc wiesz, z tym że nie przeszkadza to w niczym. GTA4 jest niezoptymalizowane.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Siema.

Tak sobie myślę, czy by nie kupić nowego laptopa, bo mój ma już dobre parę lat i powoli staje się archaiczny. W UK są teraz spore przeceny, a niedługo mogę dostać spory zastrzyk gotówki, więc taki wydatek to nie byłby problem. Dobry laptop może natomiast służyć mi przez dobre trzy lata, jeśli nie więcej.

Na oku mam ten:
http://www.currys.co.uk/gbuk/hp-pavilion-g6-2213sa-laptop-red-18093449-pdt.html
(Quad-Core 1.9 Ghz, 8 GB RAM, AMD Radeon HD 7640G, dysk 1 TB), cena: 2145 zł

Ewentualnie, jeśli bieda będzie doskwierać (chociaż albo będę mógł sobie pozwolić na dobry sprzęt, albo w ogóle, a więc to raczej tylko dla porównania), to ten:
http://www.currys.co.uk/gbuk/compaq-cq58-241sa-15-6-laptop-18093451-pdt.html
(Dual-Core 1.4 GHz, 6 GB RAM, AMD Radeon HD 7310, dysk 750 GB), cena: 1500 zł

Dla porównania mój obecny sprzęt:
Intel Celeron 900 2.2 GHz
2 GB RAM
SiS Mirage Graphics 3 (karta zintegrowana na poziomie GF2, nie obsługująca pixel shaderów ani niczego innego)
dysk 150 GB
Działające jedno USB
Bateria wystarczająca na kilka minut xD
Po dwóch naprawach (matryca oraz wentylator), które kosztowały mnie ostatnio ekwiwalent 625 zł :lol2:

Laptop ma być do ogólnego użytku, nie wkurwiać i nie frustrować. Gram mało, chociaż głównie przez to że ostatnio ściągnąłem sobie grę i mam 4-6 FPS zacząłem myśleć o zakupie nowego :lol2:  Chciałbym jednak pierwszy raz w życiu móc pograć w coś na poziomie, ciesząc się jakością i płynnością rozgrywki, a nie wkurwiając na wszystko. Dość duża moc obliczeniowa mi się przyda, bo potrafię kompa z 8 GB RAM i 4 rdzeniami zawiesić samym Excelem :lol2:

Proszę o wypowiedzi.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dopłacaj te 600zł, zupełnie inna klasa.
To się przejawia nawet w tym, że ten tańszy nie posiada żadnego złącza USB 3.0.
Oraz fakt, że na dual core 1.4 nie pograsz.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Podam Ci lapki z Polskich sklepów bo nie znam żadnych w GB.
Asus
Szajsung - najslabszy z tych
Lenovo
Wszystkie 3 są znacznie mocniejsze o tych co podales ale nie wiadomo jak tam u Ciebie z cenami.
Do porównania parametrów polecam te stronki:
Karty graficzne
Procesory

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Są silniejsze od laptopów żgś?
mają 4gb ramu zamiast 8gb i gorsze, dwurdzeniowe procesory. pomijając wygląd oraz dwukrotnie mniejszą pojemność dysku twardego.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Są silniejsze od laptopów żgś?
mają 4gb ramu zamiast 8gb i gorsze, dwurdzeniowe procesory. pomijając wygląd oraz dwukrotnie mniejszą pojemność dysku twardego.
Czy gorsze to bym się kłócił są dwurdzeniowe ale 4 wątkowe praktycznie w każdym zastosowaniu biją te A8 (może oprócz aplikacji które rzeczywiście wykorzystają 4 fizyczne rdzenie), w grach i zwykłych aplikacjach Intel będzie górą.
Geforce GT 630 i GT 635 są zdecydowanie mocniejsze od Radeona 7640G. 4 GB wystarcza praktycznie każdemu z reszta 4 GB ram kosztuje 70 zł wiec jak będzie mało to można zawsze dokupić. Dysk i ram zawsze mozna dokupic/wymienic z procesorem i karta graficzna może być już problem. Wygląd to już kwestia gustu.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z tego co mi wiadomo Kyro korzysta z aplikacji o charakterze naukowym. Mój brat rozszerzył pamięć do 8gb ze względu na tego typu zastosowania. Co do procesora, stanąłem parę lat temu przed analogicznym problemem - silny Core Duo czy Quad Q6600 2.4ghz. Nie żałuję wyboru 4-rdzeni. Jednak z dnia na dzień warto mieć więcej rdzeni, a starsze aplikacje i tak pójdą na obu procesorach. Co to są te 'zwykłe aplikacje'? Windows 8, pakiet Office i wszelkiej maści programy do grafiki 2d/3d wolą więcej rdzeni. Karta graficzna - faktycznie, 635 jest lepsza od Radeona bez wątpienia.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Dzięki Oreca. Sprawdziłem te karty i procesory, faktycznie ten Radeon nie sprawuje się zbyt dobrze i wciąż większość gier musiałbym odpalać na niskich wymaganiach (co prawda jak wspominałem, grywam bardzo rzadko, i nie mam pociągu do grania we wszystkie najnowsze produkcje - prędzej zainstalowałbym sobie M&B, żeby zobaczyć jak się gra na normalnej karcie, niż Skyrima; teraz zainstalowałem sobie LOTRO, które też już swoje lata ma, i jest to pierwsza większa gra od czerwca). Te karty, które pokazałeś, oferują już nieco więcej i mógłbym nawet pójść w jakość. Od lat jestem przyzwyczajony, że przy jakiejkolwiek grafice 3D na najniższych ustawieniach (okrojonych do bólu, wliczając w to np. 10% jakości tekstur, brak cieni i 640x480) mogłem cieszyć się w porywach 10-12 FPS. Nawet ten Radeon byłby tutaj sporym krokiem naprzód, ale nVidia to krok sporo większy.

Porównałem także te procesory i faktycznie sporej różnicy pomiędzy i3 oraz A8 nie ma, w pewnych kwestiach wygrywa ten, w innych tamten. Inna kwestia, że bardzo ciężko było mi znaleźć jakiegokolwiek laptopa z poleconymi przez Ciebie specyfikacjami w rozsądnej cenie - wszystko od 500 funtów w górę. ASUS, Lenovo i Dell nie miały nic ciekawego do pokazania. Znalazłem jednak takiego Acera:
http://www.simplyacer.com/Acer_Aspire_V3-571G_1289837.html
Wydaje się całkiem OK. Nieco mniej RAMu niż ten HP, grafika GT 630M, dysk o połowę mniejszy (ale duży dysk akurat mi niepotrzebny). Cena praktycznie taka sama.

Programy z jakich korzystam to np. Geneious (chociaż ostatnio już rzadko, bo pracuję w innej dziedzinie; bardzo ciągnie pamięć, jedno zadanie na moim laptopie potrafi zająć kilka minut) czy chociażby Excel - dla zwizualizowania na czym pracuję, proszę sobie wyobrazić plik z kilkoma arkuszami, każdy około 100 000-180 000 linii i około 30 kolumn, w tym kilka kolumn z funkcjami typu IF, SUMIF, COUNTIF (te są dość wymagające). W ten sposób potrafiłem zwiesić komputer z 4 rdzeniami 8GB RAM. Taki mam jednak tylko na uniwerku, a więc w domu coś podobnego też by się przydało.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z tego co mi wiadomo Kyro korzysta z aplikacji o charakterze naukowym. Mój brat rozszerzył pamięć do 8gb ze względu na tego typu zastosowania. Co do procesora, stanąłem parę lat temu przed analogicznym problemem - silny Core Duo czy Quad Q6600 2.4ghz. Nie żałuję wyboru 4-rdzeni. Jednak z dnia na dzień warto mieć więcej rdzeni, a starsze aplikacje i tak pójdą na obu procesorach. Co to są te #msg1065434zwykłe aplikacje#msg1065434? Windows 8, pakiet Office i wszelkiej maści programy do grafiki 2d/3d wolą więcej rdzeni. Karta graficzna - faktycznie, 635 jest lepsza od Radeona bez wątpienia.
Więcek ramu zawsze może się przydać to fakt. Z tego co wiem to zaden C2D niema startu do Q6600 który jest bardzo udanym procesorem. Tutaj jest troche inna sytuacja bo A8 ma 4 fizyczne rdzenie, i3 ma 2 rdzenie ale za to ma 4 wątki które są wykrywane jako normalne 4 rdzenie. Zwykłe aplikacje to chodzi właśnie o przeglądarkę czy pakiet office. Procesory są bardzo porównywalne ale lepiej w grach sprawdzi się intel a także w aplikacjach które potrzebują jednego mocnego rdzenia a takich aplikacji jest wiele. Do tego na korzyść Intela jest jednak mocniejszy układ graficzny w postaci GT 63xk.
Polecam takie dwa testy:
Test 4 rdzenie vs 2 rdzenie 4 wątki
Test jak ilosc rdzeni wpływa na aplikacje

Dzięki Oreca. Sprawdziłem te karty i procesory, faktycznie ten Radeon nie sprawuje się zbyt dobrze i wciąż większość gier musiałbym odpalać na niskich wymaganiach (co prawda jak wspominałem, grywam bardzo rzadko, i nie mam pociągu do grania we wszystkie najnowsze produkcje - prędzej zainstalowałbym sobie M&B, żeby zobaczyć jak się gra na normalnej karcie, niż Skyrima; teraz zainstalowałem sobie LOTRO, które też już swoje lata ma, i jest to pierwsza większa gra od czerwca). Te karty, które pokazałeś, oferują już nieco więcej i mógłbym nawet pójść w jakość. Od lat jestem przyzwyczajony, że przy jakiejkolwiek grafice 3D na najniższych ustawieniach (okrojonych do bólu, wliczając w to np. 10% jakości tekstur, brak cieni i 640x480) mogłem cieszyć się w porywach 10-12 FPS. Nawet ten Radeon byłby tutaj sporym krokiem naprzód, ale nVidia to krok sporo większy.

Porównałem także te procesory i faktycznie sporej różnicy pomiędzy i3 oraz A8 nie ma, w pewnych kwestiach wygrywa ten, w innych tamten. Inna kwestia, że bardzo ciężko było mi znaleźć jakiegokolwiek laptopa z poleconymi przez Ciebie specyfikacjami w rozsądnej cenie - wszystko od 500 funtów w górę. ASUS, Lenovo i Dell nie miały nic ciekawego do pokazania. Znalazłem jednak takiego Acera:
http://www.simplyacer.com/Acer_Aspire_V3-571G_1289837.html
Wydaje się całkiem OK. Nieco mniej RAMu niż ten HP, grafika GT 630M, dysk o połowę mniejszy (ale duży dysk akurat mi niepotrzebny). Cena praktycznie taka sama.

Programy z jakich korzystam to np. Geneious (chociaż ostatnio już rzadko, bo pracuję w innej dziedzinie; bardzo ciągnie pamięć, jedno zadanie na moim laptopie potrafi zająć kilka minut) czy chociażby Excel - dla zwizualizowania na czym pracuję, proszę sobie wyobrazić plik z kilkoma arkuszami, każdy około 100 000-180 000 linii i około 30 kolumn, w tym kilka kolumn z funkcjami typu IF, SUMIF, COUNTIF (te są dość wymagające). W ten sposób potrafiłem zwiesić komputer z 4 rdzeniami 8GB RAM. Taki mam jednak tylko na uniwerku, a więc w domu coś podobnego też by się przydało.

Ten acer wygląda w porządku, poszukałem teraz trochę w angielskich porównywarkach cenowych i chyba nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Myślę że nie odczujesz wielkiej różnicy w excelu między tym Intelem a AMD, tyle że na korzyść intela przemawia mocniejsza karta graficzna. Ramu można zawsze dorzucić :) .

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ten zdaje się spoko.
Szkoda, że już ciężko dorwać połączenie AMD-procka i Nvidii. Zestaw A8, 8gb ram i Geforce 630 imho najlepiej kosiłby.

0 użytkowników
Do góry