skalowanie tekstury / monolog 2972 9

O temacie

Autor Warka

Zaczęty 28.04.2011 roku

Wyświetleń 2972

Odpowiedzi 9

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!
mam dwa pyranka. po pierwsze. chce zrobić ramki dialogowe. lecz ich tekstura w gothic jest przeźroczysta i ma rozdzielczość 6x6. trzeba ją zeskalować. otwieram plik .tga tekstury w tekstures>desktop>noimp , skaluje, i maluje by rozpoznać w grze. otwieram Gothic starter zaznaczam Convert Tekstures. jak się już zrobi to odpalam gre. tekstura jest nie zmieniona. otwieram gomana i otwieram DLG_Choice-c.tex z tekstures > compiled, i o dziwo tekstura jest skompilowana, ale po staremu. czyli 6x6 przeźroczyste. a w tesktures w tga. jest moja zeskalowana. mam pytanie czemu się nie kompiluje moja tekstura? gomanem nie da się podmienić bo on nie akceptuje skalowania tesktur. a w gomanie tesktura jest ta 6x6. co zrobić by skompilowało moją teksture?

monolog. co wpisać i gdzie w spacerze w mobie by można było wykonać na nim dany monolog?.

a i jeszcze jedno. jak przypisać monolog do umiejętności, by mógł go nas nauczyć npc?
nie musi się wyświetlać w umiejętnościach.

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
tekstury się same z siebie nie kompilują ;d  otwórz te teksturę tga i daj save as .. i wybierz format tex i wtedy go wsadź gdzie trzeba

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!

Warka

skalowanie tekstury / monolog
#2 2011-04-28, 14:47(Ostatnia zmiana: 2011-04-28, 14:51)
czym mam to zapisać? gomanem? bo jak tak to nie działa ;/

zkompilowane tekstury mają końcówke -C.tex a jak exportuje gomanem to tylko zwykłe .tex

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
po to jest coś takiego jak zmiana nazwy w Windows żeby czasem z niej skorzystać ;)
zmień z .tex na -C.tex to -C można dopisać przy zapisywaniu ;d  ;p

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!

Warka

#4 2011-04-28, 19:04(Ostatnia zmiana: 2011-04-28, 19:04)
no niestety ten sposób jest błędny. ja się rozpisałem w 1 poscie a tak naprawde choodzi tylko oto

jak zmienić rozdzielczość orginalnej tekstury w gothic !

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
no niestety ten sposób jest błędny. ja się rozpisałem w 1 poscie a tak naprawde choodzi tylko oto

jak zmienić rozdzielczość orginalnej tekstury w gothic !
robisz inną o innym rozmiarze ;d

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!
no nie gadaj  :facepalm:  próbowałem!!! ale ona się nie kompiluje!!

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
no nie gadaj  :facepalm:  próbowałem!!! ale ona się nie kompiluje!!
przecież ci tłumacze ze tekstury się NIE KOMPLUJĄ

jeżeli nie chcą sie podmienić w grze to znaczy ze tekstury pobierają sie z paczki.vdf jeśli wyrzucasz zmienione do folderu to musisz paczce zmienić na rozszerzenie na vdf.disable właściwie to tylko tak się przyjęło równie dobrze można zmienić na .vdf.abc

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!

kaczka
RaveN Studio

#8 2011-04-29, 05:47(Ostatnia zmiana: 2011-04-29, 05:47)
~Rafałek
 Textures.vdf.disabled nie disable, ale to chyba się powinno imo z instalowaniem gmdk zmieniać samo, chyba, że w g1 jakoś inaczej to wygląda.

~Warka
Textur nie da się kompilować :lol2:

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!

Warka

#9 2011-04-29, 12:46(Ostatnia zmiana: 2011-04-29, 14:12)
niewiem  czy to się mówi kompilować ale się z tga. przerabiają na .TEX do _compiled. ale jak zrobie textures disabled te tekstury co podmieniałem w gomanie będą działać?

mam ! z disabled działają. to może je zrobie, jak się zkonwerują do dodam do paki i znów usune disabled? może zadziała xDDD. napisze.

mam ! działa! tylko napiszcie czy mój sposób jest dobry.

daje disabled by mi się zkonvertowały do _compiled teksturki. później usuwam disabled i dodaje te 4 teksturki do paki z modem. (ofc na koncu dodam do niej wszystko ale narazie wole mieć w gomanie..) i wtedy odpadam moda przez tego .mod co są teksturki i działa

rafal dzieki ;d

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry