PSP2 Next Generation Portable 5843 15

O temacie

Autor Anonymized

Zaczęty 27.01.2011 roku

Wyświetleń 5843

Odpowiedzi 15

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Anonymized

PSP2 Next Generation Portable
2011-01-27, 15:30(Ostatnia zmiana: 2011-01-27, 15:30)
Dziś miała miejsce prezentacja Sony, na której została opublikowana przenośna konsola PSP2. Cholerstwo wygląda naprawdę dobrze i potrafi bez problemu odpalić gry z... PS3[!] Wygląda na to, że japońce znów postawili kamień milowy w dziedzinie grania na przystankach i pociągach. Tutaj trochę ukradzionych z CDA informacji:

Skończyła się już prezentacja w Tokio, na której Sony pokazało całemu światu następcę PSP. Specyfikacja sprzętowa, zdjęcia, wideo, wrażenia z prezentacji. Next Generation Portable - NPG - to naprawdę potężna rzecz!

A więc stało się. Sony zaprezentowało następcę PSP, o którym na razie mówi się na prezentacji, używając słów Next Generation Portable, i skrótu NPG.

Co już wiemy?
  • konsola trafi do sprzedaży na tegoroczne święta Bożego narodzenia
  • to duży handheld - serwis Kotaku przygotował porównanie jego rozmiarów z konkurencyjnymi urządzeniami
  • pierwsze oficjalne zdjęcia - http://www.facebook.com/album.php?aid=320361&id=259210736041 + http://s.cdaction.pl/obrazki/psp2-psp-2-npg-next-psp-2_173sn.jpg
  • ma dotykowy ekran OLED o przekątnej 5 cali, pozwalający oglądać obraz pod niemal dowolnym kątem
  • do sterowania służą m.in. dwie analogowe gałki (zwane Micro Analog Sticks, Jun Takeuchi z Capcomu twierdzi, że "są fantastyczne" i że "można go cytować"), oraz dodatkowy panel dotykowy na tylnej stronie urządzenia, o wymiarach identycznych jak ekran
  • posiada dwie kamery do fotografii i zdjęć
  • tytuły startowe to m.in. Everybody's Golf, Killzone, LittleBigPlanet, WipEout, Resistance, Uncharted, oraz nowe Little Deviants, Reality Fighters, Smart As, Broken. Będzie też Call of Duty, które "wyznaczy nowy standard graniu na konsolach przenośnych".
  • dodatkowe funkcje urządzenia to m.in kompas, GPS, żyroskopy/six axis, 3D, wi-if
  • Sony mocno stawia na geolokacje i różne gry z tym związane, również typu augmented reality
  • pojawi się wiele nowatorskich pomysłów na wykorzystanie możliwości konsoli - pokazywana jest np. gra Everybody's Golf, w której można przełączyć kamerę na widok "z oczu". Przy takich ustawieniach można obracać się i chodzić w świecie gry, wykonując adekwatne ruchy w świecie rzeczywistym. Innymi słowy - to Kinect gier przenośnych, patent, dzięki któremu to my stajemy się kontrolerem.
  • bazuje na kartach pamięci typu flash
  • jakość gier rzeczywiście przypomina pierwsze tytuły z PS3 - pokazywana jest np. gra z serii Uncharted przygotowana na NPG
  • ważnym elementem konsoli będzie usługa/interfejs LiveArea, która pozwala zobaczyć, ilu w pobliżu jest graczy posiadających NPG, w co grają, jaka gra wśród nich jest najpopularniejsza, itd. Jej częścią jest aplikacja o nazwie Near, która daje jeszcze większy podgląd zarówno w to, co dzieje się w pobliżu gracza, jak i np. pozwala sprawdzić globalne r]ankingi.
[* konsola jest wstecznie kompatybilna, tzn. można na niej grać w rozprowadzane cyfrowo gry z PSP, a także gry z pierwszego PlayStation dostępne w usłudze o nazwie PlayStation Suite. (więcej o niej - TUTAJ).
  • obecni na prezentacji developerzy twierdzą, że przenoszenie gier z PS3 na NPG jest bardzo proste, i właściwie "wszystko da się przenieść na NPG"
  • nieoficjalna żywotność baterii to około 4-5 godzin

Pełna specyfikacja sprzętowa urządzenia:
  • Procesor: ARM CortexTM-A9 core (4 core)
  • Procesr grafiki: SGX543MP4+External
  • Wymiary: 182,0 x 18,6 x 83,5mm
  • Ekran: 5 calowy OLED, rozdzielczość 960 x 544, paleta barw 16 milionów kolorów
  • Dźwięk: wbudowane głośniki stereo, mikrofon, wejście na słuchawki
  • Panel dotykowy: pojemnościowy ekran dotykowy, pojemnościowy tylny panel dotykowy, obsługa multi-touch,
  • Czujniki: trzyosiowy żyroskoop, trzyosiowy akcelerometr
  • Komunikacja: GPS, Wi-Fi, system geolokacji, 3G, IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1
I parę filmików:
Pierwsze oficjalne wideo:
https://www.youtube.com/watch?v=2vBQJxVbmqc

Moment pokazania konsoli na prezentacji:
https://www.youtube.com/watch?v=sXoVDJWP12I

I dalej już linki, że względu na ograniczenia mediów :ok:
Tak wygląda gra Little Deviants:
http://www.youtube.com/watch?v=Y-9FTXXcZr0

A to jest wspominane wyżej Uncharted:
http://www.youtube.com/watch?v=9LOdPwVJhMo

Pokaz tego, jak łatwo przenosi się gry z PS3 na NPG - oto Yakuza 4 z dużego PlayStation, której część szybko przetransferowano na nową przenośną konsolę, tylko na potrzeby tej konkretnej prezentacji, by udowodnić, że to możliwe:
http://www.youtube.com/watch?v=6C1J1iFGxcs

Mea, wisisz mi tigera :lol:

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

#1 2011-01-27, 15:36(Ostatnia zmiana: 2011-01-27, 15:36)
cytat z yt:

My dick's never been harder.

Zajebista sprawa

hegemonista

hegemonista

Użytkownicy
posty55
Propsy44
  • Użytkownicy
Brakuje funkcji dzwonienia i wysyłania SMSów  :naughty:

Chcę być fajny na tM. Wspomóż mnie i daj mi propsa

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Menu wygląda jak gówno, żywotność baterii jest mocno nieoficjalna a ekran w ifonie ma więcej kolorów.

zajebiste te nowe psp. poważnie :3

ps:
do sterowania służą m.in. dwie analogowe gałki (zwane Micro Analog Sticks
nie ma to jak zrobić coś normalnego i wymyślnie to nazwać. Do sterowania służy między innymi myszka (zwana wired three-button digital controller with laser sensor) :D

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ciekawe jaka będzie cena tego cudeńka.
Z ciekawości sprawdziłem specyfikacje tego procesora.
Link do specyfikacji.
Myślę że robi wrażenie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#6 2011-01-27, 19:22(Ostatnia zmiana: 2011-01-27, 19:25)
ja tu gówno widzę, za mądre dla mnie. Wiem, że ten procek użyto w Palmie Pre i może odpalać po dwadzieścia programów w tle. Z tym, że w pre miał jeden rdzeń, a tu są cztery, więc jest zajebiście. Ciekawi mnie bardziej to, czy ten sgx (ma coś wspólnego z powervr, a o powiązaniach tej nazwy z directxem nie słyszałem) ma coś więcej niż opengl es 2.0.
No i czym jest te +external? zewnętrzna grafika?
The PowerVR SGX543 is the firm's first multi-core capable GPU technology which scales to, in theory, an unlimited number of cores
kilka rdzeni. Nie jest źle, ale teraz cztery rdzenie procka+może więcej niż jeden rdzeń grafiki = czas pracy baterii to naprawdę nieoficjalne źródło. No i dalej nic nie wiem o tych całych directxach.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przeczytałem dziś na pewnej stronie że konsola będzie kosztowała mniej niż 600 dolarów. Czyli w naszym kraju zapłacimy zapewne coś około 2000 zł.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W trakcie ubiegłotygodniowej konferencji Sony, na której zapowiedziano NGP, nie ujawniono ceny konsoli ani też kilku innych informacji, m.in. odnośnie żywotności baterii (nieoficjalnie mówi się, że wynosi ona około 4-5 godzin). W jednym z wywiadów prezes Sony wyjaśnił, dlaczego nie zdradzono tych rewelacji. Wyjawił także, że następca PSP wyposażony będzie w nowy system operacyjny, który umożliwi emulowanie gier z pierwszej kieszonsolki koncernu.

W rozmowie z serwisem Impress Watch Kaz Hirai, szef Sony Computer Entertainment, wyjaśnił, że nie ujawniono ceny konsolki oraz żywotności jej baterii ponieważ zaprezentowane urządzenie wciąż jest prototypem, a Next Generation Portable to nazwa kodowa. W związku z tym wszystko się jeszcze może zmienić, choć, jak zapewnił Hirai, koncern zamierza w tej kwestii dostosować się do wymagań klientów.

Hirai potwierdził również, że NGP będzie posiadało wsparcie dla gier wydanych na PSP. Zważywszy jednak na to, że będą one uruchamiane na nowej konsoli w sposób programowy (a więc za pomocą specjalnego emulatora), na Next Generation Portable będzie można zagrać tylko w produkcje dostępne w wersji cyfrowej. Jak jednak dodaje Hirai, Sony prowadzi rozmowy z wydawcami w sprawie wydania gier zapisanych na dyskach UMD w edycji elektronicznej. Ponadto osoby, które nabyły gry na PSP w usłudze PSN będą mogły przenieść je na NGP aktywując posiadany już wcześniej kod. Najprawdopodobniej jednak nie możemy liczyć na żaden program "lojalnościowy", który sprawi, że posiadacze płyt UMD z grami, będą mogli w jakiś sposób przenieść je na swoje konsole.

Hirai zdradził także, że konsolka posiadać będzie nowy system operacyjny. Na pewno nie będzie to Android i będzie różnił się od tego znanego z pierwszego PSP. Ma być bardziej nastawiony na gry, a wyglądem przypominać Windowsa z PC-tów.

Szef Sony Computer Entertainment poruszył także kwestie nośnika danych wykorzystywanych przez NGP. Gry na nową konsolkę zapisywane będą na specjalnych kartach pamięci. Wyposażone będą one w wystarczająco dużo miejsca – pomieszczą nie tylko same produkcje, ale także i zapisane stany z rozgrywki. Dzięki temu na jednej karcie będziemy posiadać grę, jak i save’y, a być może również ewentualne dodatki DLC.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ma być bardziej nastawiony na gry, a wyglądem przypominać Windowsa z PC-tów.
:lol2:

"chodź - zrobimy zamiast rewelacyjnego, intuicyjnego XMB interface jak w biurowo-netowo-pecetowym windowsie. będzie bardziej nastawiony na gry."

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Aztek i tak nie będziesz tego miał :lol:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
kyro, to kolejna generacja przenośnego grania. preferuję raczej granie w fotelu przy dużym monitorze, ale i tak mnie fascynuje jak będzie wyglądać takie granie w niedługim czasie.

caloploporopomeis chutulala. czym tu się podniecać :lol:

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

#13 2011-01-31, 22:04(Ostatnia zmiana: 2011-01-31, 22:13)
Szczerze mówiąc to nie jara mnie to. Jak kupowałem PDA to też się jarałem, ile rzeczy można robić na takim sprzęciuku, poza domem. Na dzień dzisiejszy czasem oglądam filmy na nim, albo gdzieś w trasie słucham muzyki.
Całe pierdolenie typu gierki, programiki jarały mnie przez pierwsze 2 tygodnie :D
Z PSP jest podobnie, mam kilku kumpli co mają tą konsolę. Przez pierwszy miesiąc po zakupie tłukli w szkole non stop, a teraz po kilku miesiącach PSP zarosło kurzem w szafce w domu.

[mod=mea]dupadupadupadupa. dłużej niż dwa tygodnie : D[/mod]

Zależy. Miałem takie napady, że po miesiącu przypominałem sobie o moim PDA, znowu bawiłem się kilka dni, a potem wracało do normy.

Ale mimo wszystko i tak uważam, że to zajebiste urządzenie. Dałem za nie 300zł wtedy, czyli tyle co za chińską MP4.
A ekran jest 3x większy, ma dużo więcej pamięci (SD, SDHC) i właściwie w funkcji oglądania filmów czy słuchania muzy sprawdza sie 100x lepiej niż najlepsze MP3/MP4, a jest w dodatku tańszy.
W dodatku wrzucam plik w byle jakim formacie, a player czyta większość znanych formatów od standardowego AVI po MKV, FLV czy 3GP. Bez pokurwionego konwertowania ala iPod.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
kyro, to kolejna generacja przenośnego grania. preferuję raczej granie w fotelu przy dużym monitorze, ale i tak mnie fascynuje jak będzie wyglądać takie granie w niedługim czasie.
No ja też.
caloploporopomeis chutulala. czym tu się podniecać :lol:
Nie rozumiem.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry