W jaką grę najchętniej byście zagrali ? 10879 27

O temacie

Autor Althar

Zaczęty 20.09.2010 roku

Wyświetleń 10879

Odpowiedzi 27

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Próbuję zrobić grę na silniku Unreal 3 (UDK) i zaciąłem się na kwestii teoretycznej. Gdyby nie to, wszystko bym miał już gotowe, potrafię zrobic coś w Blenderze, zanimować to, umiem zrobić textury w GIMP'ie... Ale za cholerę nie mogę się zdecydować jaką grę zrobić. Dlatego postanowiłem zapytać Was.
Silnik jest robiony typowo pod strzelanki, ale równie dobrze mogę zrobić RPG'a lub oldschool'owego sidescrollera, platformówkę.
Moje pomysły:
a) FPS'y:
 - sci-fi,
 - II Wojna Światowa,
 - post apokalipsa,
 - współczesność.
b) RPG:
 - klasyczne fantasy,
 - sci-fi,
 - średniowiecze(bez potworów i magii),
 - post apokalipsa (z elementami FPS),
 - współczesność.

Proszę, napiszcie w jaką grę, jakiego typu i w jakich realiach najchętniej byście zagrali. Wybierzcie jedno lub kilka z podanych albo zaproponujcie własne.

sauron
  • Gość
odpowiem wybiórczo, w 5ta kolumne bym zagrał. czyli gra z elementami rpg, ale nie rpg, średniowiecze(bez potworów i magii)...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

W jaką grę najchętniej byście zagrali ?
#3 2010-09-20, 18:27(Ostatnia zmiana: 2010-09-20, 18:30)
analogowy tetris na padzie w godnej tetrisa orientacji ekranu :lol:

Możesz zrobić ścigałkę, to jest na udk akurat - fizyka pojazdów w środku siedzi. Ścigałki są najlepsze do zrobienia, bo nie trzeba prawie wcale pomysłu :D

Albo zrób port gothica 1 na unrealowym silniku, pół forum padnie ci do laski.

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Ścigałki są mało ciekawe jak dla mnie, jeśli miała by być to gra tego typu, to trzeba by ją jakoś czymś urozmaicić.
Zastanawiałem się nad przeniesieniem G1 na UE3. Graficznie byłby o wiele lepszy. A byłoby to dość łatwe do zrobienia, bo świat jest niewielki. Tylko też najlepiej byłoby coś dodać, bo sam Gothic w nowej grafice też nie wydaje się być "tym czymś". Żeby nie było, że piszę to, a i tak nic nie zrobię daję screeny kilku rzeczy co już mam.
http://img842.imageshack.us/i/cloudstest4.jpg/
http://img688.imageshack.us/i/wolf20.jpg/
Wilk (2 screen) jeszcze będzie poprawiony.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
ta, te ośmiopolygonowe ryje na pewno będą piękniejsze z shaderami :D

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Albo zrób port gothica 1 na unrealowym silniku, pół forum padnie ci do laski.
Ja należę do tej drugiej części, która obciągnie Ci z przełykiem, jeśli zrobisz port Thiefa 1 & 2 jednocześnie pozbawiając go zombie :D

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Hmm... Chcesz zrobić grę na Unreal Engine... Umiesz posługiwać się Edytorem? Opanowałeś material editora, kismeta, unreal scripta, toolset do animacji i fizyki postaci (nie pamiętam jak się nazywa, bo nie używam), UI editor (ew Adobe Flash)?

To są podstawowe rzeczy, które będziesz musiał mieć rozcykane jeśli chcesz zrobić grę na UDK.

Popisuje się ciągle menda jedna...

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
Ja bym zagrał w FPS'a w świecie fantasy. Koniecznie muszą w nim być twardzi jak stal komandosi, karabiny maszynowe i smoki. Trochę magii też nie zaszkodzi. Aha, weź na scenarzystę jakiego nieszablonowego mistrza gry.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ui

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
@Fartuess:
Tak, umiem, tylko jeszcze muszę się UnrealScript'u douczyć, a poza tym to wszystko już wiem i brakuje mi tylko pomysłu CO zrobić.

@Gother:
FPS w fantasy ? To jest dobry pomysł. Ale masz na myśli świat fantastyczny + karabiny, czy świat współczesny + potwory ?

@Aztek i "druga połowa forum":
Raczej nie będę przenosił jakiejkolwiek istniejącej gry na nowy silnik, bo gra będzie wciąż ta sama, tylko w odświerzonej grafice, a to jest trochę bez sensu.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Propsuje Gothera. Propsowalbym gdybym mogl, gdybym nie mial krzywych nog.

Fajny pomysl w sumie. Ale "tradycyjne" karabiny bym czyms zastapil. Chociaz w sumie realia Crysisa w polaczeniu z medieval fantasy (smoki, krasnoludy itp.) byloby ciekawe.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
hmm... a mi by się spodobał FPS w klimatach diuny. Pustynia, przetrwanie na niej, no i fauna i flora na niej żyjąca (może być fantastyczna) :)

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
FPS w fantasy ? To jest dobry pomysł. Ale masz na myśli świat fantastyczny + karabiny, czy świat współczesny + potwory ?

Najlepiej oba. Z tym, że "współczesny" byłby tylko trochę zarysowany, natomiast lwia część akcji dziać się będzie w świecie "fantastycznym".

A świat współczesny + potwory? Co by to mogło być? Ataki ożywieńców na Ziemię zdarzają się równie często w grach co w filmie. Ataki legendarnego zła przeżyliśmy w każdej z 5 części Alone in the dark. Było i otwarcie bram do piekła (Doom 3), hodowle mutantów (Far Cry) i wojny z mniej lub bardziej pokracznymi przybyszami z kosmosu. Jedyny pomysł jaki uznałbym w tym przypadku za fajny pochodzi z filmu Władcy ognia. Po ponad dwóch tysiącach lat, do życia zostaje przywrócony z hibernacji smok. Dwadzieścia lat później gatunek ludzki jest już na wymarciu, a smocze potomstwo rozprzestrzeniło się po świecie.
Napaliłem się na ten obraz mocno, a tu kaszana. Akcja obejmująca dwa miejsca i okolice, skrajna głupota m.in. łapanie smoka w siatkę poprzez skok na spadochronie i nielogiczne zachowania bohaterów położyły film. Dobry zaś pomysł walki smokowatość vs reszta ludzkości. Postapokaliptyczny świat pełen wielkich gadów i podłych ludzi.

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
... no i tak właśnie zostałeś wrobiony w modelowanie smoka ;)

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Już kurwa czuje Steampunkowego Crysisa... Ślinotok i te sprawy

sauron
  • Gość
Cytat: Gother link=topic=11461.msg112501#msg112501#msg112501#msg112501 date=1285144625
Ja bym zagrał w FPS#msg112501#msg112501#msg112501#msg112501 date=1285144625]
Ja bym zagrał w FPSa w świecie fantasy. Koniecznie muszą w nim być twardzi jak stal komandosi, karabiny maszynowe i smoki. Trochę magii też nie zaszkodzi. Aha, weź na scenarzystę jakiego nieszablonowego mistrza gry.

było, hellgate london i nie odniosło dużego sukcesu...

Cytat: Aztek link=topic=11461.msg112484#msg112484#msg112501#msg112501 date=1285104346
Ja należę do tej drugiej części, która obciągnie Ci z przełykiem, jeśli zrobisz port Thiefa 1 & 2 jednocześnie pozbawiając go zombie :D

to kiedy masz wolne?  :lol2:
a mi na razie lotr online wystarczy

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Kazz ja bym na Twoim miejscu na wszelki wypadek zaniechal robienia jakiejkolwiek gry :lol2:

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
@Gother:
Też oglądałem "Władcy Ognia" w sumie takie realia też by były ciekawe. Zależy mi na oryginalności i dość ciekawej fabule.

@Elvans:
Steampunk też jest fajny, ale to chyba jednak nie to, czego szukam.

Ogólnie potrzebuję coś w miarę oryginalnego i ciekawego. Zombie odpadają, bo są zwyczajnie już nudne. Tak samo szkielety.
Smoki jednak zawsze są na topie.
Głównie chciałbym dodać ciekawe, wciągające realia i fabułę oraz filmowe cut-scenki  :roll:  (wybuchy, katastrofy itp.)

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Dla mnie dość ciekawy motyw to zstąpienie aniołów do świata gry i zaprowadzenie siłą porządku wg ich widzimisię. Oczywiście warto było oddalić się nieco od chrześcijańskiego wizerunku i je nieco zmodyfikować. Można by na podstawie tego zrobić całkiem fajną fabułę, gdzie nie ma dobra ani zła tylko różne odcienie szarości.

Taki pomysł na szybko: Anioły schodzą na ziemię, aby wyplenić wszelkie zło, ale ich metody są dosyć kontrowersyjne - używając swoich potężnych zdolności podbijają kraj/kontynent/świat, przejmują władzę, wprowadzają baaaardzo surowe prawo i jeszcze surowsze kary za nie przestrzeganie go. W efekcie ludzie mają jeszcze bardziej przesrane niż wcześniej, zaczynają się bunty, tajne ruchy oporu itp. Tymczasem nawet wśród aniołów dochodzi do rozłamu bowiem niektóre z nich widząc co się dzieje zaczynają sobie uświadamiać że to nie tędy droga - reszta jednak jest zbyt dumna/zaślepiona misją aby odpuścić.

Trzeba to tak rozpisać, aby gracz sam nie był pewien kto tu jest dobry, kto ma rację i kogo poprzeć - a następnie wrzucić w sam środek konfliktu. Oczywiście robienie z gracza bohatera odmieniającego losy świata byłoby głupotą - najlepiej ograniczyć go do zwykłego pionka jakich wielu i dać mu wybór, którą stronę poprzeć. Żeby było ciekawiej - najlepiej żeby z góry było określone jak się potoczy akcja, kto wygra, itd. tak żeby wybór gracza kogo wybierze na to nie miał wpływu na losy świata - a nie że wygrywają Ci, których gracz wybrał :P

Fabuła ma potencjał aby stać się czymś nieco ambitniejszym niż standardowe ratowanie świata, a jednocześnie daje pretekst do masowej eksterminacji wrogów. Można by np. zrobić z gracza anioła eliminującego zastępy niepokornych ludzików - wtedy duża ilość trupów na koncie gracza miałaby jakieś szczątki realizmu :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry