Witam. zależy mi na stworzeniu własnych tekstur. Bo jaki sens zmieniać istniejące, skoro w oryginalnej grze gothica również bym zobaczył te zmiany ? Właśnie skończyłem testy ale niestety, nie przyniosły one oczekiwanych rezultatów.
Jak to robię ? Stworzyłem
BMP, zapisałem w odpowiednim rozmiarze (odpowiednia potęga) zaimportowałem do
GoMana, i tutaj wyeksportowałem do
tga i dlla testów do
tex.
tga zapisałem w _Work/data/Textures/Desktop/nomip/ a tex w ...Textures/_compiled. Po
zrestartowaniu goMana nie widzę w drzewku katalogow z teksturami ani mojego pliku tga ani tex. Sprawdzam w
spacerze, w okienku "Dane objektu" nie idzie niby ładować plików tex, ale tga już idzie (tego też w ogole nie ogarniam). Po stworzeniu... jakimś tam sposobem tekstury (okienko "
Dane objektu") - podgląd tekstury jest jakiś
rozwalony, reprezentuje go rozpikselowany kolorowy kwadrat, a nie rzeczywisty podgląd. Próba oteksturowania tą teksturą, o dziwo już się powiodła, rzeczywiście na swoim świecie zobaczyłem stworzoną teksturę, ale... po
zrestartowaniu spacera, chcąc się przekonać, że owa teksturka może już inaczej się wyświetli w podglądzie i też tym, że będzie ona tam na stałe już dostepna, co się okazało ? że nie ładuje się mesh, bo brakuje mu materiału na poly, widocznie pluje się o tą teksturę, ponieważ przed ta operacją mesh się otworzył.
1) po pierwsze, bardzo proszę o instrukcję jak skutecznie otworzyć w spacerze zestaw własnych tekstur
2) co mnie interesuje tga czy tex ?
3) narysować umiem, ale pod jakim rozszerzeniem zapisywać, eksportować i jakimi programami i gdzie ?
4) co z tym rozwalonym podglądem tekstury ?
5) skąd nagle ten komunikat o braku materiału na poly ?
dziękują za ewentualną pomoc, bo wszędzie, dosłownie WSZĘDZIE same tutoriale na temat podmiany tesktur, an przykładzie zbroi, do ożygania