JP na 30%! 19671 73

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 24.04.2010 roku

Wyświetleń 19671

Odpowiedzi 73

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Żadna Głupia Spółgłoska

JP na 30%!
2010-04-24, 15:36(Ostatnia zmiana: 2010-04-24, 16:01)
Siema.

Zacząłem przygotowywać się do matury z polskiego. W tym celu postanowiłem sprawdzić, jakie lektury pojawiały się w ostatnich latach, a więc - jakie mogą pojawić się w tym roku. Przejrzałem łącznie 25 arkuszy z ostatnich 10 lat.

Rok temu na maturze pojawili się "Chłopi" i "Pan Tadeusz", w tym roku na operonowskiej próbnej był "Kordian", "Lalka" (temat łączony) i "Przedwiośnie".

Łącznie w 25 arkuszach pojawiły się następujące lektury:

Lalka - IIIIIIII
Pan Tadeusz - IIII
Chłopi - IIII
Przedwiośnie - IIII
Dziady cz. III - III
Ludzie bezdomni - III
Granica - III
Kordian - III
Makbet - II
Potop - II
Cierpienia młodego Wertera - I
Nie-Boska komedia - I
Świętoszek - I
Inny świat - I
Mistrz i Małgorzata - I
Zbrodnia i kara - I
Tematy związane z wierszami bądź krótkimi formami - IIIIIIIIII, w tym Oda do Młodości - III, Treny - III, Palinodia - II.

"Mistrz i Małgorzata" pojawili się tylko raz w 2001 i nie są już w kanonie lektur. "Zbrodnia i kara" w kanonie lektur jest i ostatnio pojawiła się również w 2001. Z nowszej literatury pojawia się również tylko "Inny świat" i chyba także około 2001. Na "Lalkę" mają w CKE wyraźną zajawkę, ciekawe czy pojawi się ponownie. "Palinodii" nie ma już w kanonie lektur. Nie pojawiły się: "Nad Niemnem", "Wesele", "Quo Vadis" oraz parę innych, może mniej ważnych. Nie pojawiło się nic starożytnego.

Kanon lektur według rozporządzenia z 2007 roku, nie wiem czy aktualny:
1. Literatura polska:
Bogurodzica w kontekście poezji średniowiecznej; Jan Kochanowski - pieśni, treny (wybór);
poezja baroku  (wybór);  Ignacy Krasicki  - pieśń: Hymn do miłości Ojczyzny,  satyry  i  liryki
(wybór);  Stanisław  Staszic  -  Przestrogi  dla  Polski  (fragmenty);  Adam  Mickiewicz  -  Pan
Tadeusz,  Dziady  cz.  III;  Juliusz  Słowacki  -  Kordian  lub  Zygmunt  Krasiński  -  Nie-Boska
komedia  (wybrane  sceny  z  dramatu).  Listy  (wybór);  wybór  poezji  romantycznej  (w  tym
utwory  Adama Mickiewicza,  Juliusza  Słowackiego,  Cypriana  Kamila  Norwida);  Bolesław
Prus  -  Lalka;  Eliza  Orzeszkowa  -  Nad  Niemnem  (fragmenty);  Henryk  Sienkiewicz  -  Quo
vadis,  Potop;  wybór  poezji  młodopolskiej;  Stanisław  Wyspiański  -  Wesele;  Władysław
Stanisław  Reymont  -  Chłopi,  tom  I:  Jesień;  Stefan  Żeromski  -  Ludzie  bezdomni,
Przedwiośnie;  Maria  Dąbrowska  -  Noce  i  dnie  (fragmenty);  Zofia  Nałkowska  -  Granica;
Sławomir  MroŜek  -  Tango;  Tadeusz  Borowski  -  PoŜegnanie  z  Marią  (wybór);  Gustaw
Herling-Grudziński  -  Inny  świat  (fragmenty);  Jan  Dobraczyński  -  Listy  Nikodema;  wybór
poezji  XX  wieku  (w  tym  utwory  Bolesława  Leśmiana,  Leopolda  Staffa,  Juliana  Tuwima,
Marii  Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej,  Czesława Miłosza,  Krzysztofa  Kamila  Baczyńskiego, Zbigniewa Herberta, Tadeusza RóŜewicza, Mirona Białoszewskiego, Wisławy Szymborskiej,
Stanisława  Barańczaka,  ks.  Jana  Twardowskiego);  Jan  Paweł  II  -  Pamięć  i  tożsamość;
Ryszard Kapuściński  - Cesarz;  abp Kazimierz Majdański  - Będziecie Moimi  świadkami...";
inne wybrane  fragmenty prozy dokumentalnej  (reportaż, dziennik, pamiętnik)  i eseistycznej;
inne utwory zaproponowane przez uczniów  i nauczyciela;  teksty kultury  (adaptacje  filmowe
powieści  i  inne filmy, spektakle  teatralne, utwory muzyczne, obrazy, słuchowiska, programy
telewizyjne, teksty prasowe).
2.   Literatura powszechna:
Sofokles  -  Król  Edyp;  Horacy  -  wybór  pieśni;  Wiliam  Szekspir  -  Makbet;  Molier  -
Świętoszek; Johann Wolfgang von Goethe - Cierpienia młodego Wertera (fragmenty); Fiodor
Dostojewski - Zbrodnia i kara; Joseph Conrad - Lord Jim; Clive Staples Lewis - Listy starego
diabła do młodego; George Orwell - Folwark zwierzęcy."

Obstawiam, że w tym roku rzucą "Zbrodnię i karę" i pewnie jakieś "Dziady". Co myślicie?

Że ktoś musi chyba zmienić nazwę tematu ;)  
Avallach

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
jeśli w tym roku matura będzie polegała na tym samym to z miłą chęcią mogę ją jeszcze raz napisać :]
a dokładniej, dostałeś tekst, właściwie banalny i musiałeś coś tam porównać... bez konieczności odwołania się do całości utworu/utworów
więc był to banał...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No faktycznie tak by było najlepiej. Zawsze podczas wypracowań jakie pisaliśmy na lekcjach dostawałem przeciętnie 3 punkty za treść, kiedy starałem się zrobić porządne i wyrafinowane zdania, jakieś przemyślenia. Na próbnej zacząłem napierniczać byle co, pisałem chociażby kim był ojciec Cezarego Baryki i kiedy umarł (mimo że było to w ogóle niezwiązane z tematem i nieistotne) i nałapałem 12 punktów. Tak należy czynić.

Ostatnio na polskim baba oddała wypracowania, potem jak zwykle zaczęła ględzić o tym jak należy pisać. Uciszyłem ją słowami: "Niech już sorka nie kręci, przecież wszyscy wiemy że trzeba pisać byle więcej i byle co" :]

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
No faktycznie tak by było najlepiej. Zawsze podczas wypracowań jakie pisaliśmy na lekcjach dostawałem przeciętnie 3 punkty za treść, kiedy starałem się zrobić porządne i wyrafinowane zdania, jakieś przemyślenia. Na próbnej zacząłem napierniczać byle co, pisałem chociażby kim był ojciec Cezarego Baryki i kiedy umarł (mimo że było to w ogóle niezwiązane z tematem i nieistotne) i nałapałem 12 punktów. Tak należy czynić.

Ostatnio na polskim baba oddała wypracowania, potem jak zwykle zaczęła ględzić o tym jak należy pisać. Uciszyłem ją słowami: "Niech już sorka nie kręci, przecież wszyscy wiemy że trzeba pisać byle więcej i byle co" :]
u mnie babka na Polskim tak nie robiła :P  wszystko było sprawdzane dokładnie
a co jeszcze ciekawe, ja jako dyslektyk, dysgrafik, dysortografik, nie robiłem praktycznie żadnych błędów, nie tylko ortograficznych, ale także logicznych itp.
a co jeszcze ciekawsze to dzięki temu że mam firefoxa(podkreślanie błędów) oraz kontakty z klientami czy nawet głupie rozmowy na gg czy posty na forach....

więc napisanie dużo + bez błędów można zaliczyć bez problemu na 70-80 %

melkor
  • Gość
...dyslektyk, dysgrafik, dysortografik...

wiec nim nie jesteś. zwykłe cwaniactwo.

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
wiec nim nie jesteś. zwykłe cwaniactwo.
jestem
ogólnie powyższe przypadłości są związane z tym że jedna półkula jest mocniej rozwinięta od drugiej, lecz kwestią pomijaną jest to że mózg można po prostu wytrenować i nauczyć np. poprawnej pisowni
a na tezę że jednak coś tam mam z powyższego jest to że potrafię napisać słowo z błędem, ale po spojrzeniu widzę że jednak jest źle...

melkor
  • Gość
cwaniak z jedną półkulą mocniej rozwiniętą  :]

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja mam tak że jak wyraz jest źle napisany to uważam że jest brzydki i nie umiem wytrzymać jak na niego patrzę :]  Problemy z ortografią miałem w wieku <7 lat, pamiętam że raz napisałem "jórz". Potem jakoś zacząłem pisać zajebiście poprawnie.

Mark Twain

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders

Triple
The Modders

JP na 30%!
#8 2010-04-24, 18:44(Ostatnia zmiana: 2010-04-24, 18:52)
mózg można po prostu wytrenować i nauczyć np. poprawnej pisowni
W końcu ktoś rozsądny. Ile razy banda debili próbuje tłumaczyć się dysmózgowiem, tylko dlatego, że im się nic nie chce.

A matura była banalna. Zbyt banalna, wszyscy uradowani wychodzili po napisaniu. Z tego powodu CKE chciało zachować twarz i dosrali jakiś wyszukany klucz, w efekcie czego ja, który wypracowania zawsze pisałem na 4 lub 5, dostałem 54%. I wielu zdolnych ludzi, którzy też całkiem nieźle sobie z takimi rzeczami radzą miało podobny wynik. No, ale na informatykę JP niepotrzebny.

...dyslektyk, dysgrafik, dysortografik...
A lekarz Ci to stwierdził, czy sam sobie wmówiłeś? Bo ja na pierwszym semestrze miałem takiego kolesia, który miał naprawdę poważną dysleksję i przez to nie zaliczył algebry. Cyferki po prostu mu się myliły, a jak czytał coś na głos, to było widać, że ma trudności z poprawnym odczytaniem tekstu. Mimo, że na programowaniu znał się dość mocno lepiej ode mnie, to dużo czasu spędzał na szukaniu błędów w składni.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

JP na 30%!
#9 2010-04-24, 19:43(Ostatnia zmiana: 2010-04-24, 19:45)
odkąd pamiętam miałem problemy z ortografią i interpunkcją. o ile wstawianie przecinków dalej sprawia mi jakiś tam problem, o tyle ortografie opanowałem na zadowalającym poziomie. wszystko zaczęło poprawiać się od momentu założenia internetu. pozdro Zdunek. :]

a, i wypracowania maturalne pisze na marne 3 z plusem.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Z dobrodziejstw poprawiania błędów nie każdy umie korzystać. Pamiętam, jak kiedyś pewien koleś napisał "morze" zamiast "może", a gdy ktoś wytknął mu błąd, to tłumaczył się, że jak wpisał "moze", to mu podkreślało :]

Mark Twain

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

JP na 30%!
#11 2010-04-24, 20:16(Ostatnia zmiana: 2010-04-24, 20:25)
zawsze starałem się, by moje prace były kontrowersyjne. nie wiem jak wam, ale mi prowokowanie nauczyciela sprawiało nadzwyczajną frajdę.

druga sprawa - dziwie się, czemu zawsze dopierdalają się do mojej treści. na tle innych klasowych prac, moje trzymają dość zadowalający poziom - są opiniotwórcze, zawierają poprawną składnie i są pozbawione jakichkolwiek błędów ortograficznych. ten skurwiały system punktacji i tak zawsze uplasuje mnie na chujowe trzy. człowiek stara się, orze jak może, poświęca ponad godzinę na napisanie jakiejś jebanej pracy, a i tak gówno z tego ma. :]

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja mam zawsze 5 za poprawność językową i 1 lub 2 za treść :]  Za język niekiedy dobijam do maksa.

Ważne żeby za treść nie mieć 0 punktów, bo wtedy chyba odpadają wszystkie punkty za kompozycję czy coś tam.

Mark Twain

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

JP na 30%!
#13 2010-04-24, 20:43(Ostatnia zmiana: 2010-04-24, 20:43)
Od jakiegoś czasu nie mam w ogóle problemów z ortografią, nie pamiętam kiedy popełniłem jakiegoś orta na pracy pisemnej w szkole (FF dobry jest, ale już zapomniałem, że to podkreśla :P )
Najgorzej błędy językowe, czasami jestem zmieszany, bo nie wiem o co facetce chodziło  :]
Chociaż zazwyczaj 5 jest :)

Ojciec redaktor

Ojciec redaktor

Użytkownicy
posty33
Propsy9
  • Użytkownicy
Lalka jest praktycznie co 2 lata. 2004, 2006, 2008 wiec i pewnie 2010 ^^

Jeśli jakimś cudem pojawi sie Potop to mamy poczatek 5 letniego combosa, 2005,2010?, 2015 :lol:

Ale jednak coś czuję, że dojebią nam jakieś dziady

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
odkąd pamiętam miałem problemy z ortografią i interpunkcją.
ty to masz w ogóle ze wszystkim problemy, zwłaszcza ze zdaniem z połowy przedmiotów  :lol2:

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
oj, W.Y.P.I.E.R.D.A.L.A.J synek

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
A lekarz Ci to stwierdził, czy sam sobie wmówiłeś? Bo ja na pierwszym semestrze miałem takiego kolesia, który miał naprawdę poważną dysleksję i przez to nie zaliczył algebry. Cyferki po prostu mu się myliły, a jak czytał coś na głos, to było widać, że ma trudności z poprawnym odczytaniem tekstu. Mimo, że na programowaniu znał się dość mocno lepiej ode mnie, to dużo czasu spędzał na szukaniu błędów w składni.
mam wszystko na papierze :huh:
dzięki czemu mogłem bazgrać w zeszytach tak że nauczyciele tego nie rozczytali i nie mogli mi nic zrobić ;)  właściwie jedyna rzecz do której to powiedzmy wykorzystywałem....

ale prostym testem może być np. szybkość rozróżniania stron, lewa prawa,
kiedyś musiałem się chwilę zastanowić, nawet teraz jeśli ktoś mi powie skręć w prawo to muszę to zrobić "świadomie", gdzie większość osób robi to po prostu odruchowo...

melkor
  • Gość
...stron, lewa prawa...

większość kobiet ma z tym problemy. :huh:

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
większość kobiet ma z tym problemy. :huh:
kobiety mają problemy z orientacją w trzech wymiarach....

ahh, brakowało mi Twoich docinków ;)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry