Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE] 2391066 3617

O temacie

Autor majaczek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2391066

Odpowiedzi 3617

JohnnyB

JohnnyB

Użytkownicy
posty7
Propsy68
  • Użytkownicy
Nie sądziłem, że słowo "śmieszny" może kogokolwiek zniechęcić do pracy. Wszystkich urażonych przepraszam. Wstawcie sobie zamiast "śmieszny" słowo "zabawny".

@gothicman: Wypowiadałem się jako tłumacz, nie jako oczekujący na tłumaczenie. Poza tym już nie będę wypowiadał się w temacie :)

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Drogi JohnnyB!

Bardzo cieszy mnie fakt, że postanowiłeś przerwać swoje przeciągające się, niewytłumaczalne milczenie. Podoba mi się też niezmiernie ostatnie stwierdzenie z twego pierwszego posta: "Najlepszym sposobem na zyskanie spolszczenia jest zrobienie go własnoręcznie" Święte słowa, naprawdę bliskie mojemu sercu. Tak bliskie, że postanowiłem zamienić je w czyn i dlatego właśnie wraz z majaczkiem i paroma innymi ludźmi czynu staramy się jak najdogłębniej urzeczywistnić to światłe stwierdzenie.

Czyli konkretnie: chcemy, aby spolszczenie powstało, ale nie mamy ludzi znających języka rosyjskiego. Dlatego właśnie pracują ludzie rosyjskiego nie znający. To zaś jest powodem, dla którego używamy internetowych tłumaczy: trudno tłumaczyć rosyjskiego moda znając jedynie polski, niemiecki i angielski. Moglibyśmy zastosować inną metodę pracy, bardzo często stosowaną na tym forum, to znaczy: narzekanie, o niczym gadanie i na dupie siedzenie. Ale wtedy na spolszczenie nie byłoby żadnej nadziei, a my takich sytuacji nie lubimy, dlatego zmuszeni jesteśmy walczyć z translatorem. Jeśli gdzieś w okolicy wyrośnie jakaś ekipa, która będzie się chciała zająć spolszczeniem profesjonalnym, nie tłumaczowym, to chętnie podzielimy się z nią materiałami przez nas dotychczas spolszczonymi. Ale skoro żadni śmiałkowie się nie objawiają to... sam widzisz.

Odnośnie twojego drugiego pomysłu, to być może byłby warty rozważenia, ale "nieco" wcześniej. W tej chwili zaś jest bezużyteczny.

Aha, byłbym zapomniał:
"Sam fakt, że wydaliście "łatkę spolszczającą" i stwierdziliście, że się namęczyliście świadczy o waszym marnym podejściu do sprawy."

No tak, bo oczywiście dużo lepiej byśmy zrobili, gdybyśmy tak jak reszta siedzieli i nic nie robili.

Dziękuję za uwagę.

JohnnyB

JohnnyB

Użytkownicy
posty7
Propsy68
  • Użytkownicy
Złamię moją przysięgę milczenia :)

Chcę się tylko odnieść do twoich ostatnich słów. Moglibyście przecież zatrzymać badziewiasty bełkot dla siebie i pracować dalej, aż wyjdzie wam coś, co da się bez problemu zrozumieć.

A co do tłumaczenia - jeśli mam do wyboru długą pracę ze świetnymi efektami i krótką pracę z przeciętnymi efektami, to wybieram pierwszą opcję. Ale co ja tam wiem, w końcu miałem milczeć :)

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Mimo wszystko dla osób nie znających języka rosyjskiego badziewiasty bełkot jest bardziej zrozumiały niż tekst oryginalny. Nawet pomimo tego, że translator niekiedy przechodzi sam siebie w badziewiastości, co z przykrością muszę przyznać.

A co do przysięgi milczenia, to nie rób jaj, nikt nie chce wprowadzać jakiejś cenzury, racjonalna krytyka jest zjawiskiem pożądanym i niekiedy nawet działającym motywująco. Jednak wielkość motywacji jest wprost proporcjonalna do racjonalności krytyki, jeśli ktoś ochrzania nas za to, że w ogóle coś robimy, to to potrafi człowieka wyprowadzić z równowagi.

No i jeszcze względem efektów, naprawdę mamy nadzieję, że nasze tłumaczenie okaże się "długą pracą ze świetnymi efektami". Pocieszający jest fakt, że na "krótką pracę z przeciętnymi efektami" nie mamy już szans, ze względu na długi czas naszej pracy. :wink:

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader

Baggio
DreamVader

Gothic 2 Returning+Rebalance [Auto-PL DONE]
#1344 2011-03-29, 21:54(Ostatnia zmiana: 2011-03-29, 21:55)
P.S. O wiele lepiej byłoby użyć translatora rosyjski -> angielski, a potem to na polski. W końcu ty myślisz rosyjski -> polski, a google translate rosyjski -> angielski -> polski :)
Czyli z "bełkotu" chcesz tłumaczyć na jeszcze większy "bełkot"? Bardzo inteligentne. :facepalm:
Co do Twoich żałosnych wypowiedzi. Nikt nie musi pobierać tego spolszczenia. Walczymy z często bezsensownymi zdaniami, aby ileś tysięcy osób mogło jeszcze w jakiś sposób ogarnąć zadania i fabułe z moda. Masz im/nam jeszcze za to za złe? :blink:  
Tyle, cześć.
PS. Zresztą Regynild pięknie Ci wyjaśnił. :)

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Dobra skończmy .Ja mam pytanie odnośnie moda. Gdzie jest ta cała dolina cienia ? I robie questa z eliksirem Lutera.Grimes dał mi klucz.Pytanie tylko do czego ? Mówił cos o kopalni i jakimś rufusie , że miał eliksir w ręce i jakiś straażnik go wziął.Preztrząsnołem zawaloną kopalnie i nic ciekawego nie znalazłem.Proszę o pomoc.
A i jescze gdzie jest bandzior o imienu brendick (brandic) misja z mężem Gritty.

Matullo Buzzo

Matullo Buzzo

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Ważne,że próbujecie to zrobic byle by dało się odczytywac te zdania z jakimś zrozumieniem.Pzdr

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gdzie jest ta cała dolina cienia ?

przejście do niej znajduje się mieście orków,  wejście do tego miejsca tam gdzie G1 z Diego szło się po kamień ogniskujący.
A i jescze gdzie jest bandzior o imienu brendick (brandic) misja z mężem Gritty.
On jest piratem, znajdziesz w jarkendarze po rozmowie z Gregiem. On jest  na bagnach niedaleko teleportu, tam gdzie  się wchodzi drabiną po jeden  ze skarbów Grega.
I robie questa z eliksirem Lutera.Grimes dał mi klucz.Pytanie tylko do  czego ? Mówił cos o kopalni i jakimś rufusie , że miał eliksir w ręce i  jakiś straażnik go wziął.Preztrząsnołem zawaloną kopalnie i nic  ciekawego nie znalazłem.Proszę o pomoc.
Chodzi o opuszczoną kopalni na wyjściem do Khorinis na płaskowyżu. Ona jest w jaskinii za piecem do przetopu rudy w lewo, w górę , tam znajdziesz skrzynkę.

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader
Jeśli chodzi o naszą pracę przy tłumaczeniu to chyba jasne, że nie bazujemy tylko i wyłącznie na translatorze...
W większości przypadków trzeba wykazać się albo swoją wiedzą językową spoglądając do cyrylicy albo użyć słownika Polsko-Rosyjskiego.
Oczywiście kiedy nie jest to konieczne(w zdaniu wystarczy poprawić tylko parę liter itp) to po co tracić czas na sprawdzanie czegoś w rosyjskiej tabeli kiedy wszystko jest oczywiste i proste :wink:

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
dziękuj ci dobry człowieku. Ale ta kopalnia to jest ta zaraz nad przejściem do Khorinis tak ?I teraz ma takiego questa z morderstwem ignaza (4 rozdział) i co trzeba zrobić ?

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Aby odnaleźć mordercę Ignaza, należy się spytać strażnika bramy do Khorinis, brama od farmy Lobarta. On nam powie , że ktoś przechodził przez bramę do lasu i to będzie nasz morderca. On znajduję się jaskinii tam gdzie będzie orkowy pułkownik z mapą. A zleceniodawcami tego morderstwa będą magowie ognia.

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Dziękuje . Mam właśnie Ulu-mulu . I mam takie pytanie wcześniej zabijałem orków 10 tkami a teraz jak mam założone ulu mulu o nie ?

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Możesz zabijać orki dziesiątkami, bylebyś tylko nie miał założonego  wtedy ulu-mulu. Jeśli zaatakujesz chociaż jednego orka   z założonym ulu-mulu to wtedy przestaje działać albo znika.

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
No ok teraz jestem w dolinie cienia i nie wiem co robic. Poszedłem sobię w głąb doliny i zabiłem setki szkieletów , znalazłem jakieś krypty , starą książkę grób jakiegoś lord of the dead , krew demona  ,  talizman i jakis czarny kamień i wioche z duchami orków co dalej robić ? Mam tylko wpis o jakimś rytuale gdy przeczytałem jakiś stojak w jednej z krypt.

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader
Porozmawiaj z Elvisem w jaskini ludzi niedaleko od tego teleportu co się dostałeś do doliny a potem z duchem szamana orków

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Dobra gdzie jest krew orka ?

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Krew orka da ci duch szamana w dolinie cieni za to ,że oddasz mu jego amulet (amulet także jest w tej dolinie napewno go znalazłeś),natomiast szaman da ci klucz do skrzyni ,która jest w namiocie tego ducha orka przywódcy . Krew demona znajdujesz w jaskini w dolinie cieni, która wnętrzem przypomina jaskinię z kamieniem runicznym magów w khorinis. To "Coś żółtego" czy jak to się tam zwało, znajdziesz w skrzyni w tej jaskini z księgą na stojaku i szkieletem magiem (przeszukujesz maga, znajdujesz klucz, kluczem otwierasz skrzynię i ektoplazma czyli to "coś żółtego" odnaleziona) Ten kamień wyglądem przypominający czarną perłę : tam gdzie jest most musisz iść boczną ścieżką na maluteńkie wzniesienie, musisz tam znaleźć też takie czarne oko - wygląda jak owa czarna perła , powiedzieć ur-thunderowi o kuszy, itd. Potem trzeba przy stole alchemicznym zmieszać to wszystko z okiem, iść tam, gdzie jest posąg beliara i trolle, pomodlić się, będzie filmik i pojawi się smok. Trzeba go zabić kuszą (lub nie). Amunicja do kuszy jest w mieście umarłych (taka jaskińka z wejściem jak do orkowego cmentarzycha) w kilku skrzyniach. MUSISZ wszystko zabijać, wszystko zbierać, wszędzie chodzić i wszystko czytać.... . Smok się pojawił ,zabijasz go i wuala , czy jak to się tam pisze, misje w dolinie cieni zrobione, "klątwa orków" zdjęta, ci frajerzy z jaskini wolni, szef orków z GD uradowany, a ty masz satysfakcję , bo pomogłeś kolejnym cholernym nieudacznikom. Pozdrawiam.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
dziękuje.A teraz mam takie pytanko (4 rozdział) mam odprowadzić Cliffa kucharza z zamku do azylu . Ja zaproponowałem mu obóz w lesie. Jestem już na miejscu ale cięgle nie ma takiego miejsca żeby się odczepił i powiedział dzieki czy coś. Proszę o pomoc.

Niebieskooki

Niebieskooki

Użytkownicy
posty276
Propsy30
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
musisz pokrecic sie po obozie... Mi Zajarzyl ze jestesmy na meisjcu kiedy szlem od Netbeka do Tego Straznika ktory sprzedaje rune teleportacji. (Mam pytanie, jaka zbroje mu podarowales i jaki miecz?? ode mnie dostał Pancerz z pelzaczy oraz Lekki Dwureczniak)

Gracz

Gracz

Użytkownicy
posty105
Propsy10
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Lekki dwuręczniak i armor myśliwego.ALe już po kłopocie .Podszełem do tego strązniki- kupca. A wię ktoś może gdzie jest ta skrzynia kiffa ?Ok a wie ktos gdzie jest portal do wyspy etil (ethyl) ?

0 użytkowników
Do góry