Pobrałem specjalnie tą waszą zajebistą grę M&B. I co? tak jak w gothicu zakochałem się po 15 minutach grania, tak po 30 minutach grania w to 'coś' zacząłem myśleć jak można tak 'zjebać' grę. No zero klimatu, nic, nie wiem czy może złą wersje pobrałem, ale nawet dialogów nagranych nie ma ;/ No nie rozśmieszajcie mnie - to chcecie porównywać z takim wybitnym, dopracowanym do ostatniego szczegółu klasyka jak Gothic? Nawet jeśli grafika może troszeczkę wyprzedza G2 to te kilka lat różnicy jest dostatecznym usprawiedliwieniem, co więcej, podważa argument o 'niższości' gothica.
Teraz obiektywnie. Mimo, że z pozoru gry podejmują podobny temat 'klimat średniowieczno-podobny' to obie produkcje tak naprawdę są jak 'woda i kamień'. Nie mają nic wspólnego. Klimat gothica w niczym nie przypomina Mount and Blade i odwrotnie. Osobiście ubóstwiam klimat gothic a w M&B ... bez komentarza... widać że twórcy się napracowali, ale efekt nie jest tak przejmujący jak oczekuje się po przejściu takiego klasyka jak gothic. Nie wiem ile byście się tutaj naprodukowali to i tak mnie nie przekonacie do 'tego czegoś bez charakteru'
PS - Nie potrzebujecie żadnego programu pomocnego do modowania M&B (nie biorąc pod uwagę edycji 3D)? Jeśli coś by się realnie przydało to mogę coś 'nabazgrać w kompilatorze'. Piszcie na PW ;]
//EDIT
Ten wasz język skryptowy jest jakimś szajsem, żarty sobie robicie? Wy w taki sposób modujecie? Może i jestem konserwatystą, ale aż taki oryginalny sposób na język skryptowy to chyba przesada. Tak jak skryptowy gothica do złudzenia przypomina C/C++ tak ten jest BARDZOOO dziwny i niewygodny ;]