Gothic - sens moddinu gry w roku 2011 107629 322

O temacie

Autor

Zaczęty 17.02.2010 roku

Wyświetleń 107629

Odpowiedzi 322

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!
niech każdy modduje to co chce. niema tu nawracania z gothic na mb i odwrotnie. nawracał to Jezus w hu* lat temu. ja np. wole gothica i będe go moddował czy wam się to podoba czy nie. ktoś woli mb jego sprawa

orcwarrior

orcwarrior

The Modders
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • The Modders
Zysk, dałeś tekst z wzniecaniem rebeli gdzie powstaje nowe królestwo więc siłą rzeczy jest tam skomplikowany(chociaż nie aż tak) skrypt.

Co nie zmienia faktu że sama składnia wygląda tragicznie nieprzejrzyście.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
A teraz jako zachętę do modowania pokaże ci co zrobili z tą grą POLACY tworząc WFaS:
 "http://www.youtube.c...player_embedded
 http://www.youtube.c...h?v=sbkTQd0cT3w
http://www.youtube.c...h?v=H1c_IRxWRmM
http://www.youtube.c...h?v=DUz1VXZ7x-A

Jak chcecie screeny zobaczcie tutaj: temat z screenami

Zachęcić też może prężne "środowisko" modderów M&B służących pomocą.
Wszystkie skrypty można obsługiwać tym narzędziem(w tym dialogi na które zysk tak marudzi).

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Zysk, dałeś tekst z wzniecaniem rebeli gdzie powstaje nowe królestwo więc siłą rzeczy jest tam skomplikowany(chociaż nie aż tak) skrypt.
nie prawda. widzisz sam nie widzisz co to za tekst. to tylko dialog, który pokazuje ilu lordów cię popiera i ile posiadasz ziem. sam dialog nie wywołuje żadnych skutków.

sterowanie wszystkim za pomocą bloków try, jakkolwiek teoretycznie ciekawy pomysł, to jednak w praktyce wygląda dziwnie.

obsługa zmiennych jest niezrozumiała (jest jakiś powód dlaczego zmienne nazywają się reg15?)

no i operacje arytmetyczne, jakie są, każdy widzi. poza tymi, którzy ich nie widzą, bo nie rozumieją tego kodu.

Bucik

Bucik

Użytkownicy
posty182
Propsy128
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pobrałem specjalnie tą waszą zajebistą grę M&B. I co? tak jak w gothicu zakochałem się po 15 minutach grania, tak po 30 minutach grania w to 'coś' zacząłem myśleć jak można tak 'zjebać' grę. No zero klimatu, nic, nie wiem czy może złą wersje pobrałem, ale nawet dialogów nagranych nie ma ;/ No nie rozśmieszajcie mnie - to chcecie porównywać z takim wybitnym, dopracowanym do ostatniego szczegółu klasyka jak Gothic? Nawet jeśli grafika może troszeczkę wyprzedza G2 to te kilka lat różnicy jest dostatecznym usprawiedliwieniem, co więcej, podważa argument o 'niższości' gothica.

Teraz obiektywnie. Mimo, że z pozoru gry podejmują podobny temat 'klimat średniowieczno-podobny' to obie produkcje tak naprawdę są jak 'woda i kamień'. Nie mają nic wspólnego. Klimat gothica w niczym nie przypomina Mount and Blade i odwrotnie. Osobiście ubóstwiam klimat gothic a w M&B ... bez komentarza... widać że twórcy się napracowali, ale efekt nie jest tak przejmujący jak oczekuje się po przejściu takiego klasyka jak gothic. Nie wiem ile byście się tutaj naprodukowali to i tak mnie nie przekonacie do 'tego czegoś bez charakteru'

PS - Nie potrzebujecie żadnego programu pomocnego do modowania M&B (nie biorąc pod uwagę edycji 3D)? Jeśli coś by się realnie przydało to mogę coś 'nabazgrać w kompilatorze'. Piszcie na PW ;]

//EDIT
Ten wasz język skryptowy jest jakimś szajsem, żarty sobie robicie? Wy w taki sposób modujecie? Może i jestem konserwatystą, ale aż taki oryginalny sposób na język skryptowy to chyba przesada. Tak jak skryptowy gothica do złudzenia przypomina C/C++ tak ten jest BARDZOOO dziwny i niewygodny ;]

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Z tego co się domyślam jest oparty na pythonie bo MS go wymaga

Język nie jest trudny a tutoriali jest tyle że średnio rozgarnięty szympans wstydzi się powiedzieć że to jest za trudne.
Skoro Gothic jest taki świetny to czemu tak mało modów do niego wychodzi w poróznaniu do M&B?
I jeszcze w Gothicu większość modów opiera się na starym świecie dodając kilka misji, przedmiotów itp. a do M&B: WW2, Fallout(), Japonia, starożytność, Star Wars i wiele innych.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
większość modów do mounta też opiera się na starym świecie. i nawet nie dodają nowych misji.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Gothic - sens moddinu gry w roku 2011
#287 2011-02-03, 21:00(Ostatnia zmiana: 2011-02-03, 21:01)
Z tego co się domyślam jest oparty na pythonie bo MS go wymaga
Ale składnia pythona lepiej wygląda.

A MS kojarzy mi się z Microsoftem :lol:

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zoom ale do M&B przez krótszy czas (a pierwsza wersja M&B powstała wydana została w roku 2006 a nie 2008) wyszło więcej modów nie opierających się na starym świecie albo solidnie go ulepszającym niż do Gothica przez 10 lat. To też o czymś świadczy.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
O tym, że więcej osób go modduje. Na przykładowym tm mamy może wielu użytkowników, ale większość siedzi tu nie z powodu zamiłowania modderskiego, a z powodu udziału w kółku wzajemnej adoracji.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
ten język jest "osadzony" w pythonie - kod jest strukturą danych pythona. to też jest dziwne.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis

EdekSumo
Wyspa Khorinis

#291 2011-02-03, 21:32(Ostatnia zmiana: 2011-02-03, 21:33)
Ale ilość modów ma też wiele do jakości gry jak do M&B powstało 5000 modów przez 4? lata to jest to wyznaczeniem tendectwa tej gry a nie jej zajebi******. Widać że gracze wzieli się za dopracowanie tej niedorobionej gry.
Byłem też ciekawy a co tyle krzyku więc ściągłem tą grę i myślałem że jest z czasów g2. Dlatego gothic rządzi a nie jakieś M&B

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
do gothica nie ma chyba żadnej wydanej modyfikacji wysokiej jakości.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jeżeli WFaS  jest tandetą to ....

Do M&Bmody wychodzą częsciej gdyż tam biorą się za to porządne osoby, mody tworzy wiele osób, jest duże comunity, ludzie potrafią się dogadać i robić mody w kilka(naście) osób, nie ma takich demotywujących narzędzi.

Z polskich modów do Gothica to naprawde interesujących jest tylko kilka(DK, MT, CZ, Rzeka) z których prawie wszystkie są nieskończone.

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!
do gothica nie ma chyba żadnej wydanej modyfikacji wysokiej jakości.

ale wychodzą :D  do gothic 2 zauważyłem pod względem grafiki będą górować Sieć i Rzeka. leveldesign KzW jest imponujący , samo jak emace.

a ty Rybopiotr - bagnet na broń i zabijaj tych co wolą gothica !!! broń m&b do ostatniego pixela !!!

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
no dobra, Polska to może, ale jak jesteś tak małostkowy to się nie dziwię, że się kłócisz. Do Gothica powstało wiele wspaniałych modyfikacji:
-Jaktyl
-Piratenlaben
-Velaya
-Returning
I to są prawdziwe mody! Zaprezentuj też mody do M&B na tym poziomie!

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator

Spoko.

- WFaS
- Brytenwalda
- Shogun Mod
- Vikingr
- Sword of Damocles
- Prophesy of Pendor
- The Last Days
- Solid & Shade
- Wedding Dance
- Hegemony 268 B.C.

Pisać jeszcze czy starczy kopania leżącego?

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!
pisz. "kopanie leżącego" hahahhaha. postrzęp paluszki

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Ludzie, dajcie sobie spokój, bo to do niczego nie prowadzi. Moddujcie, co chcecie. Pokój z wami.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#299 2011-02-03, 22:35(Ostatnia zmiana: 2011-02-03, 22:35)
tak, kopanie leżącego, o mnb słyszałem jako "platforma do modów", o gotiku jakoś nie. Poza tym te gry to jakby nie patrzeć dwie oddzielne kategorie, gotik kładzie nacisk na fabułę, mnb na zupełnie co innego.

@adanos, napisz co moddujesz, też pohejtujemy. mwahahaha, c++, żałosna grafika dopóki naprawdę nie pokombinuejsz :D

0 użytkowników
Do góry