Poradnik pochodzi ze strony:
http://gimp-tutorials.net/volks-logo-tutorial
Autor: sglider12.
Tłumaczenie: Buła
Dopisek od tłumacza:
Polecam znać podstawy używania programu Gimp, ponieważ autor poradnika nie pieścił się z tłumaczeniem działania podstawowych funkcji.
Dziś pokażę Ci jak zrobić znaczek Volkswagena. Teraz ogólnie loga tworzone są w grafice wektorowej np. w programie Adobe Illustrator lub Inkscape, ponieważ można dowolnie zmieniać ich rozmiar bez utraty jakości.
Jednak w tym poradniku pokaże wam jak zrobić takie logo w programie Gimp.
Poradnik jest wzorowany na poradniku do PhotoShop'a napisanym przez:
Dr Diablo z RepublicOfCode.com.
Zacznijmy!
Krok 1Stwórz nowy, dość duży przezroczysty obraz w Gimpie. Mój ma rozmiary 1000x1000 i 300ppi.
Zmień pierwszoplanowy kolor na
#82B2E0 i drugoplanowy na
#012B62.
Stwórz nową warstwę. Wybierz
Zaznaczenie eliptyczne i trzymając shift narysuj koło zajmujące większość obszaru obrazu. Wypełnij zaznaczenie kolorem drugoplanowym.
Krok 2Pozostaw zaznaczenie aktywne i wybierz z przybornika narzędzie
Gradient. Zmień gradient na:
Kolor pierwszoplanowy na przezroczystość. Zmień kształt gradientu na
Promienisty i wypełnij nim zaznaczenie tak jak na poniższym screenie:
Krok 3Teraz zróbmy wzór na logo. Wciśnij klawisz D żeby zresetować kolor pierwszoplanowy i drugoplanowy na domyślne i wciśnij X aby je odwrócić. Teraz stwórz nową warstwę. Wybierz znowu zaznaczenie eliptyczne i stwórz w środku poprzedniego koła nowe, nieco mniejsze. Wypełnij zaznaczenie kolorem białym. Odznacz koło i znów wybierz zaznaczenie eliptyczne i w środku białego koła zrób następne, mniejsze od niego. Wciśnij klawisz Delete. Powinieneś otrzymać biały okrąg wewnątrz niebieskiego koła.
Krok 4Teraz musimy zrobić napis wewnątrz okręgu. Zamiast rysować V a później W, narysujemy X za pomocą linii które utworzą 'nogi' litery X. Zaczynamy.
Wybieramy z przybornika
Odręczne zaznaczanie obszarów. Tworzymy pierwszą 'nogę' i wypełniamy ją kolorem białym. Kopiujemy zaznaczony obszar i wklejamy. Teraz odwróćmy go poziomo używając opcji
Odbicie którą znajdziemy w przyborniku. Łączymy warstwę z poprzednią (tą z białym okręgiem).
Teraz zaznaczamy (
zaznaczenie prostokątne) obszar w samym środku X i usuwamy go klawiszem Delete (jak na poniższym screenie).
Teraz zaznaczeniem
Odręczne zaznaczanie obszarów dorysowujemy jedną z nóg litery W i wypełniamy kolorem biały. Teraz tak jak poprzednio - stosujemy odbicie poziome i przenosimy nogę na drugą stronę, aby razem tworzyły literę W.
Krok 5Zakończyliśmy rysowanie. Teraz zaznacz warstwę z białym znakiem. Wybierz
Filtry > Światło i cień > Rzucanie cienia. Ustawiamy kolor cienia na czarny, krycie na 75%, przesunięcie X i Y na 5, promień rozmycia na 10. Klikamy OK.
Cień powinien być między warstwą niebieską a białym okręgiem.
Krok 6Logo jest gotowe. Możesz dodatkowo dodać trochę połysku oraz cień pod logiem jeśli chcesz.
Dopisek od tłumacza:
Pominąłem fragment o sciaganiu dodatkowych skryptów do Gimpa i używaniu ich. Pominąłem, bo nie chciały u mnie działać, a nie chcę tłumaczyć na ślepo, żeby nie było problemów. Zastąpiłem ten fragment opisem użycia standardowej funkcji Gimpa która daje podobny, ale nieco gorszy efekt. Jeśli ktoś jest zainteresowany tymi skryptami polecam zaglądnąć na:
http://registry.gimp.org/node/186