Dark Saga/Mroczna Saga RU 373751 970

O temacie

Autor MaGoth

Zaczęty 26.10.2009 roku

Wyświetleń 373751

Odpowiedzi 970

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
"Uszak" wyglądał by dość naturalnie.                                      

No właśnie nie koniecznie, weźmy na przykład z oryginalnego Gothica imiona orków : Hosh-Pak, Ur-Shak. Czy na przykład bronie Krush Pach, Krush Agash.

xendix

xendix

Użytkownicy
posty497
Propsy98
ProfesjaTester
  • Użytkownicy

xendix

Dark Saga/Mroczna Saga RU
#181 2012-01-12, 11:07(Ostatnia zmiana: 2012-01-12, 12:28)
ja jeszcze chcę wrócić co do tego słowa "drake" nie wiem w jakim oznacza ono kaczor ale po niemiecku to inaczej "smok" z tego co mi wiadomo i bardziej go przypomina

twórcy może tak chcieli nazwać tego potwora gdyż gothic jest najbardziej popularny w niemchech
a potwór zdecydowanie bardziej przypomina smoka niż "kaczora". :wink:  

smok to niekoniecznie gad z ogromnymi skrzydłami ziejący ogniem w gothicu może tak ale w kilku innych grach jest przedstawiany inaczej :wink:

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6345
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Czemu na Twojej stronie, Tysonie, jestem wymieniony:

ThorusOrc - strona www

skoro zrezygnowaleś z mojej strony tworząc własną?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka
Z tego co wiem to smok po niemiecku to Drache.

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

#184 2012-01-13, 22:05(Ostatnia zmiana: 2012-01-13, 22:06)
skoro zrezygnowaleś z mojej strony tworząc własną?
Liczą się chęci :)

Co do Ushaka, to bez wątpienia zostawię taką właśnie pisownię z powodu wymienionego przez maciejh. To zdecydowanie bardziej pasuje do pisowni Gothica.

Co do Drake#msg1016357a, to nie znam przyczyn dla których twórcy tak właśnie tą bestie nazwali. Ale skłaniam się do rozumowania dotyczącego smoga, niż kaczora. Z resztą jak komuś bardzo zależy, to mogę zapytać twórców, może odpowiedzą.

Start | News | FAQ | Solucja | Poradnik | Download | Final Song | MP3

-Dlaczego kucharze faceci są lepsi od kobiet?
-Bo żeby zrobić prawdziwy żurek, trzeba mieć jaja.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Przecież drake, to po angielsku kaczor.

RedMaster

RedMaster

Użytkownicy
posty65
Propsy1
  • Użytkownicy
A w modzie gra się bezimiennym? Czy jest jakiś inny bohater? Modyfikacji jeszcze nie pobierałem, jak by co.

Mój kanał YouTube ;D

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Nie tylko po niemiecku w kilku językach tak jest o czym już pisałem.

Warto pobierać nie znając ruskiego/ukraińskiego? Czy bez języka nic się nie wskóra?

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
No faktycznie, z tłumacza tak wychodzi. Ale stwór występujący w grze ani krzty nie przypomina kaczki. Mam nadzieję, że nie usłyszę tu lawiny komentarzy typu: "Nie tłumacz tego jako Drake, przetłumacz jako Kaczor!".

A w modzie gra się bezimiennym? Czy jest jakiś inny bohater? Modyfikacji jeszcze nie pobierałem, jak by co.
Polecam lekturę tego

Warto pobierać nie znając ruskiego/ukraińskiego? Czy bez języka nic się nie wskóra?
Wskórać może coś i wskórasz. Wszakże wystarczy biegać i gadać z każdym, wybierać różne opcję, w razie ataku się bronić, etc., i może tam coś ruszysz fabułę. Pytanie: czy o to właśnie w tej grze chodzi? Ja osobiście gram tylko w modyfikacje zlokalizowane w języku polskim bądź rosyjskim, ponieważ tylko te dwa języki rozumiem w stopniu wystarczającym, aby komfortowo i bez nieporozumień grać. Jak Ty zrobisz - wybór Twój.

Arik

Arik

Użytkownicy
posty306
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Zapoda Ktoś save z dalszych etapuw xD

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Zapoda Ktoś save z dalszych etapów xD
2 strony wcześniej, w tym poście, masz podany link do zapisu już na zewnątrz kopalni. Swoją drogą nie bardzo wiem po co Ci one, przecież w cRPG chodzi o to, aby samemu coś osiągnąć, decydować o rozwoju postaci i fabuły.

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader
Jak nie rozumiesz nawet wpisów w dzienniku to nie masz co grać póki co :lol:

xendix

xendix

Użytkownicy
posty497
Propsy98
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
moglibyście aktywować w polskiej wersji moda konsole do kodów bo jak nie którzy będą mieli problem z rozgrywką to im to pomorze a ci którzy nie będą chcieli kodów ich nie włączą.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
moglibyście aktywować w polskiej wersji moda konsole do kodów bo jak nie którzy będą mieli problem z rozgrywką to im to pomorze a ci którzy nie będą chcieli kodów ich nie włączą.
Twórcy po coś ją zablokowali...
A poza tym to nie jest takie proste jak się nie ma dostępu do plików w których jest to zablokowane. Ponadto jak to co słyszałem jest poprawne to oni takie funkcje mają w dll#msg1016561kach pochowane więc jeszcze trudniej.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6345
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Tyson mówił, że to prawdopodobnie bedzie mozliwe (ktoś inny sie tym zajmie, nie zdradze tego dopóki Tyson nie udzieli zgody) ;)

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Daję save z gry z wyuczoną walką miecz + tarcza, ma te same wady co walka dwoma bronią, z tarczy da się strzelać jak z kuszy, każdy kto zechce może to sprawdzić, pobierając mój zapis savegame8.rar - 1.4 MB

xendix

xendix

Użytkownicy
posty497
Propsy98
ProfesjaTester
  • Użytkownicy

xendix

#196 2012-01-15, 08:25(Ostatnia zmiana: 2012-01-15, 14:01)
gdzie można się nauczyć siły w tej grze???

ja jak grałem zawsze miałem problem z siłą w tym modzie trzeba mieć dużo siły nawet na głupiego jaszczura.
znalazłem też chodząc po wyspie kilka nowych potworków takie dziwne topielce,ten smok to nie jedyna taka bestia w grze po lasach biega taki sam tylko nie zieje ogniem a atakuje szponami,jest też takie coś goblino podobne nie widziałem dokładnie bo uciekałem przed innymi potworami,ryby które atakują nas,jest także pewien szkielet który jest cały czerwony oraz różne gatunki goblinów

EDIT:przed chwilą znalazłem jakieś cmentarzysko gdzie są nowe rodzaje umarlaków

poza tym orkowej broni może nas nauczyć pewien gościu z obozu paladynów obóz z drugiego zapisu talisana

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
gdzie można się nauczyć siły w tej grze???
Czytaj FAQ

Co do nowych potworków, to bestiariusz bez wątpienia zostanie przeze mnie uzupełniony, ten Drake to jest wstawiony z filmiku twórców gry. A jak już sam w grze będę spotykał nowe bestyjki i znajdę czas aby je opisać (i zademnostrować) na stronie projektu, na pewno to zrobię.

Co do marvina - twórcy celowo go wyłączyli, aby nie oszukiwać. Jeśli
nie którzy będą mieli problem z rozgrywką
to niech starają się normalnie grać, przecież grę w domyśle można przejść bez kodów.
Co prawda Dark zapowiedział, że ekipa SoulFire spróbuje włączyć marvina, ale chodzi o kręcenie filmików, a nie o ułatwienie grania. I jesśli uda im się to rozpracować, to nie wiem czy dołączę to do spolszczenia. Ewentualnie będzie to dodatek dla chętnych. Z resztą czas pokaże jak to będzie.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer

majaczek
DreamVader

#198 2012-01-15, 12:38(Ostatnia zmiana: 2012-01-15, 12:52)
Heh gratuluję pracy nad tłumaczeniem moda zrobionego z użyciem GothicExtender (ma własny plik exe + zawiera g2ext.dll + wymaga międzynarodowej wersji gothic2.exe z fixem - wniosek oczywisty)

co do zabezpieczenia - zabezpieczenie w MT jest po prostu skryptem który jest eksploitem dla gothicSourcer tj. wykorzystuje błąd w GS który powoduje jego zawieszenie przy niektórych skompilowanych skryptach - prawdopodobnie jak ktoś będzie chciał wydać kolejną wersję GS to "zabezpieczenie" przestanie działać

nie wykluczam że Dark Saga (Mroczna Saga/Mroczne Dzieje) jest zabezpieczona w ten sposób, ale skupiłbym się raczej na tym że skrypty korzystają z nowych poleceń udostępnionych przez moduły GothicExtendera, tj. poleceń o których GS nic nie wie. ciekawe czy GothicExtender ma własny dekompilator? (PC został w domu jestem na dłuuuugim wyjeździe).

jeśli mod ma być tłumaczony to dużo lepszym jest zastosowanie Ikarusa niż G2Ext, Ikarus nie wymaga żadnych elementów wykonywlnych poza Gothiciem (ale też wymaga miedzynarodowej binarki z fixem), "włamanie się" do ukrytych obiektów jest zrobione bezpośrednio ze skryptu (edycja pamięci przez wykorzystanie eksploitu w silniku G2) - nie tylko jest zgodne ze zwykłymi narzędziami do skryptów gothica, ale także unika problemu praw auorskich (modyfikowanie binarki jest średnio legalne - Piranha Bytes może się przyczepić - poza tym Gothic Extender wprowadza nowe własne problemy)
jedynie na usprawiedliwienie twórców dodam że G2Ext pozwala pisać w porządnych językach programowania tj. każdy który można skompilować do DLL (w tym C++)

a jak Trójca (tyson90+Żelazko+0judge0) poradzi sobie z tłumaczeniem tych DLL-ek? bo nie można założyć że DLL-ki które działają na wierzchu G2Ext nie mają żadnego teksu do przetłumaczenia? czy Trójca ma już kod źródłowy skryptu (tj. zawartość Gothic.DAT tj. nie licząć DLL-ek) biorę pod uwagę możliwość wykorzystania mojej grupy przy polonizacji... spróbuję napisać w lutym/marcu narzędzie które jeszcze bardziej ułatwi tłumaczenie automatem - jak je napiszę to chętnie je przetestuje na skryptach Dark Sagi, w najlepszym wypadku tworząc tłumaczenie czysto automatyczne w 1 dzień (nie licząc tworzenia tego narzędzia które przyda się nie raz) - po zrobieniu Automatu możemy się zastanowić nad Pro, ale planuję najpierw ukończyć spolszczenie do Reb2.1 i może do Reb-SnC. jak moje narzędzie się uda to mogę je przetestować na kilku(nastu) nowych (nieprzetłumaczonych) modach - wydająć pseudotłumaczenia translatorowe w zabójczym tempie. oczywiście aby tekst był ładny i skłdny to musi pracować kilka(naście) osób przez kilka(naście) miesięcy, ale poprawianie gotowca jest dużo łatwiejsze niż robienie tłumaczenia od początku.

PS: wszyscy z Trójcy oprócz 0judge0 są w DreamVader, więc podejrzewam o ile inni się zgodzą i dopieścimy Returninga, to spolszczaniem Dark Sagi, może się zająć całe DreamVader, które już sobie wyrobiło jakąś markę (choć niepewną), i będzie miało lepszą gdy już dopieścimy Returninga. Z tą marką mam na myśli że polegając na mnie, Regynildzie, i całej reszcie będzie łatwiej zdobyć tłumaczy niż gdyby Trójca wystąpiła jako nowa grupa moderska.

PPS: Oczywiście co do DreamVader i Dark Saga póki co nic nie jest pewne

EDIT: Co z tego że Drake we współczesnym angielskim znaczy kaczor? w staroangielskim (nie jestem pewien czy Old English czy Middle English) jest sporo nazw na smoki - między innymi Drake i Worm (Sic!) i są one wykorzystywane w grach, filmach i książkach w ramach archaizacji języka np. "Mutare Drake" w Heroes3 od 3do lub "Worminghall" w "Gospodarz z Ghiles Han" od J.R.R. Tolkiena

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

#199 2012-01-15, 15:02(Ostatnia zmiana: 2012-01-15, 15:04)
@UP
Pierwszej połowy postu wcale nie zrozumiałem, bo nie znam się na tym całym programowaniu.

Trójca (tyson90+Żelazko+0judge0)
Chyba trochę błędnie zinterpretowałeś skład naszego zespołu. Żelazko jak dotąd wspiera nas tylko duchowo, jak znajdzie czas to dopiero dołączy do nas jako tłumacz. A oprócz tego jest jeszcze grono osób, które zupełnie pominąłeś, a które są wyraźnie wymienione TU.

Co do Twojego narzędzia do autotłumaczenia, to nie to żebym niedoceniał Twojej pracy, ale nie oszukujmy się - jakość takiego tłumaczenia pozostawiałaby wiele do życzenia.

o ile inni się zgodzą i dopieścimy Returninga, to spolszczaniem Dark Sagi, może się zająć całe DreamVader
Nie wiem ile wam zostało pracy przy Returningu, ale jeśli skończycie go przed Sagą, to czemu nie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry