Dark Saga/Mroczna Saga RU 368030 970

O temacie

Autor MaGoth

Zaczęty 26.10.2009 roku

Wyświetleń 368030

Odpowiedzi 970

gothic1210
  • Gość
"Też muszę powiedzieć że rozwiązanie z tymi dualami dość ciekawe.Pograł bym dłużej ale rosyjskiego również nie znam, powinni go uczyć w szkołach."
Giń, przepadnij lub pomyśl czasem co piszesz!! :[

Moim zdaniem język rosyjski jest bardziej potrzebny niż niemiecki.
Nie chciałbym robić offtopu, ale jeżeli wybierałbym się gdzieś za granicą za zarobkiem to na pewno kierowałbym się na zachód, czyli np. do Niemiec.  :D

Nygus

Nygus

Użytkownicy
posty132
Propsy14
  • Użytkownicy
Jezyk wroga trzeba znac!

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Giń, przepadnij lub pomyśl czasem co piszesz!! :[

Uuu, czyżbyśmy mieli na forum rusofoba?  :lol:  Jeżeli chodzi o kwestie zarobkowe, to dzisiaj najlepiej uczyć się chińskiego  ;p   Jeszcze trochę i pół Europy wykupią. A rosyjski jest o wiele ładniejszy, niż te germańskie powarkiwania  ;p  Robienie tego spolszczenia może trochę zająć, więc chyba zacznę naukę języka Dostojewskiego  :wink:

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

Dark Saga/Mroczna Saga RU
#163 2012-01-07, 15:58(Ostatnia zmiana: 2012-01-07, 15:59)
Uuu, czyżbyśmy mieli na forum rusofoba?  :lol:  
Jemu raczej chodziło o to, że języka rosyjskiego UCZĄ w szkołach. Nie w każdej, ale uczą. Niemiecki też jest nie w każdej szkole.

Robienie tego spolszczenia może trochę zająć, więc chyba zacznę naukę języka Dostojewskiego  :wink:
Uwierz mi, że szybciej przetłumaczymy TDS, niż się nauczysz rosyjskiego  :wink:   Aczkolwiek naukę tego języka polecam, może się przydać w przyszłości.

Start | News | FAQ | Solucja | Poradnik | Download | Final Song | MP3

-Dlaczego kucharze faceci są lepsi od kobiet?
-Bo żeby zrobić prawdziwy żurek, trzeba mieć jaja.

HellVard

HellVard

Użytkownicy
posty520
Propsy91
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jemu raczej chodziło o to, że języka rosyjskiego UCZĄ w szkołach. Nie w każdej, ale uczą. Niemiecki też jest nie w każdej szkole.

Jasna sprawa  :wink:  W moim LO też uczyli, ale niestety wprowadzili go dopiero, gdy ja byłem w klasie maturalnej.

Uwierz mi, że szybciej przetłumaczymy TDS, niż się nauczysz rosyjskiego  :wink:   Aczkolwiek naukę tego języka polecam, może się przydać w przyszłości.

No mam nadzieję  :)  Mod wygląda bardzo ciekawie, ale na razie w niego prawie nie grałem, bo nie lubię chodzić bez celu, nie znając szczegółów zadań, ani fabuły.

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader
Wie ktoś może gdzie mniej więcej znajduje się ten obóz paladynów? Znalazłem myśliwych(przez przypadek) ale paladynów chyba na zachodzie nie ma:P?

Arik

Arik

Użytkownicy
posty306
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

Arik

#166 2012-01-08, 17:33(Ostatnia zmiana: 2012-01-08, 18:07)
uu Lipa z deka ze partycjami trzeba sciągać :/
PS przez porzypadek znalazłem moda do pobrania w jednym pliku Mój odnośnik

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader
W modzie jest bug i to dość istotny bo tyczy się głównej fabuły.
Jak się płaci temu Rengartsowi od piratów 3000 monet za niewolników to on niby krzyczy ze myśliwi atakują i biegną razem z 1 piratem na środek obozu po czym... zatrzymują się i nic się nie dzieje.
Z automatu giną tylko niewolnicy i 2 strażników przy bramie, a ten ork Magar gdzies znika.
Nie ma żadnej opcji dialogowej i nic się nie dzieje. Może już wypuścili patch poprawiający ten bug tak jak z tymi paladynami, a my o tym nie wiemy oO  ???

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
W modzie jest bug i to dość istotny bo tyczy się głównej fabuły.
Jak się płaci temu Rengartsowi od piratów 3000 monet za niewolników to on niby krzyczy ze myśliwi atakują i biegną razem z 1 piratem na środek obozu po czym... zatrzymują się i nic się nie dzieje.
Z automatu giną tylko niewolnicy i 2 strażników przy bramie, a ten ork Magar gdzies znika.
Nie ma żadnej opcji dialogowej i nic się nie dzieje. Może już wypuścili patch poprawiający ten bug tak jak z tymi paladynami, a my o tym nie wiemy oO  ???
jedna łatka już wyszła, nie ściągałeś?

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Łatka dotyczy błędu z paladynami (niemożność wejścia do obozu).
Natomiast Twój opis przypomina mi ostatni punkt FAQ'u, który wcześniej publikowałem. Przeczytaj i zobacz, czy przypadkiem nie chodzi o ten właśnie zwał kamieni.

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader

webcioo
DreamVader

#170 2012-01-09, 20:34(Ostatnia zmiana: 2012-01-10, 19:29)
No tak ten tunel się zawala, ale zawalił się gdy już dotarłem do tych piratów razem z tym orkiem, a potem jeden z nich dał mi paczkę z żywnością dla tego pirata co w namiocie siedzi niedaleko tunelu. Ja do niego podchodziłem to ziemia się zatrzęsła, a on sam zaczął coś gadać o trzęsieniach ziemi i że tunel zasypało. Nic nie piszą o tym bugu na forum moda. Czyżbym był "wyjątkowy"  :lol2:

Jednak to nie był bug po tym trzeba było pogadać z orkiem magarem, który się respił za mną(nie wiem jak go nie widziałem:D)

Dzięki Taliasan!

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Już jest! Otwarta strona projektu polonizacji moda :)  Zapraszam. The Dark Saga PL

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
nie lepiej troszke zaczac, a gdy beda efekty poprosic o tajny?

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
"Troszkę" już zaczęliśmy. Tajny? Po co nam. I co to da Wam? A tak mamy informacyjną stronkę. Jak ktoś nie chce, nie musi wchodzić. Ale uprzedzam, że stworzyłem ją po to, żeby wszystkie aktualności pisać w jednym miejscu - tam, zamiast na trzech forach, na których dotychczas pisałem.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
:lol2:
Prezentacja Drake
Drake oznacza "kaczor" w kilku językach... naprawdę nie wiem na czym ludzie bazują wybierając nazwy, tylko doradzę tego nie tłumaczyć i zostawić to jako Drake.

Spoiler
Wymagania sprzętowe:

Minimalne:

- Windows 98SE/2000/SP/Vista/7
 - Pentium IV 2,4 GHz lub analogiczny
 - 1 GB pamięci RAM
 - Karta graficzna 64 MB kompatybilna z DirectX 7 i wyższym
 - 2,2 GB wolnej przestrzeni na dysku twardym (3 GB podczas instalacji)
 - Karta dźwiękowa kompatybilna z DirectX 7 i wyższym

Zalecane:

- Windows 98SE/2000/SP/Vista/7
 - Core 2 Duo 2 GHz i wyższy
 - 2 GB pamięci RAM
 - Karta graficzna najnowszej generacji 128 MB kompatybilna z Direct3D, wspierająca T&L, mająca 24-bitowy Z-bufor i wyższe
 - 2,2 GB wolnej przestrzeni na dysku twardym (3 GB podczas instalacji)
 - Karta dźwiękowa kompatybilna z DirectX i wspierająca dźwięk 3D (najlepiej EAX)

Chyba trochę przesadzone.

Ponadto macie błędy w tłumaczeniu już samego opisu moda więc boję się co będzie z modem. (Czytałem opis angielski)
Przytoczę przykład:
4 frakcje z różnymi ścieżkami questów; do każdej z nich można i trzeba wstępować
Pominę że mówisz cztery wymieniasz pięć ale, ponadto jest to błędne ponieważ możemy dołączyć tylko dwóch na zasadzie hierarchii jak w oryginale było Knecht->Paladyn. A z waszego tekstu można wnioskować że musimy dołączyć do wszystkich frakcji.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

webcioo

webcioo

DreamVader
posty191
Propsy17
Profesjabrak
  • DreamVader
W zasadzie to faktycznie są 4 frakcje, ale licząc to, że zostaje się najemnikiem orków na jakiś czas to 5 :D

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

tyson90
DreamVader

#176 2012-01-11, 22:45(Ostatnia zmiana: 2012-01-11, 22:48)
zostawić to jako Drake.
Właśnie taka nazwa zostanie, co jest oczywistym. Wspominałem już, że jeśli chodzi o imiona i nazwy własne to staram się je tłumaczyć brzmieniowo, z naciskiem na angielką pisownię (np. Ushak, a nie Uszak).

Ponadto macie błędy w tłumaczeniu już samego opisu moda więc boję się co będzie z modem. (Czytałem opis angielski)
Po pierwsze: od tego mamy korektorów i betatesty, potem znowu korekta.
Po drugie: ja też czytałem opis. Po rosyjsku.

mówisz cztery wymieniasz pięć
Przeczytaj sobie na oficjalnej stronie moda.. Może i zrobiłem błąd kopiując ich czwórkę nie licząc frakcji, ale to nie zmienia faktu, że oni pierwsi źle napisali.
4 фракции со своими линейками квестов, в каждую из которых можно и нужно вступать:
- рабы;
- наемники орков;
- охотники-феррокийцы;
- паладины;
- пираты.

jest to błędne ponieważ możemy dołączyć tylko dwóch (...) A z waszego tekstu można wnioskować że musimy dołączyć do wszystkich frakcji.
To wynika z ich tekstu, ponieważ nasz tekst to czyste tłumaczenie ich opisu. Bez spawdzania błędów merytorycznych.
в каждую из которых можно и нужно вступатьco w tłumaczeniu znaczy:
do każdej z nich można i trzeba wstąpić.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Wspominałem już, że jeśli chodzi o imiona i nazwy własne to staram się je tłumaczyć brzmieniowo, z naciskiem na angielką pisownię (np. Ushak, a nie Uszak).
Czemu na angielską? Moim zdaniem będzie brzmiało dość nienaturalnie, skoro mod jest rosyjski.

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Więc mam zostawić oryginalną pisownę "Ушак" zamiast 'Ushak'? Do zapisu typu 'Ushak' przyzwyczaił nas oryginalny Gothic (wersja PL oczywiście) i myślę, że taka pisownia będzie najlepsza. 'Uszak' wyglądałoby dopiero dziwnie.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
"Uszak" wyglądał by dość naturalnie. W końcu takie są zasady transkrypcji w języku polskim. Ale jak masz inne zdanie na ten temat, to ok, nie będę się spierał.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry