Aion 9627 29

O temacie

Autor

Zaczęty 22.10.2009 roku

Wyświetleń 9627

Odpowiedzi 29

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Grał ktoś? Ma ktoś zamiar grać?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
A co to jest?

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Aion
#3 2009-10-22, 17:25(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 17:36)
Gówno i tyle, oczywiście nie zagrałem i grać nie zamierzam. Nie wiem kto i w jakim celu (poza pejsem) robi takie "gry", które żywcem ssą z wowa - no tu nawet grafika jest taka sama. O tym nawet nie warto wspominać, bo obok takich pozycji jak age of conan, warhammery to coś wygląda jak niegdyś zrobione gówno, którym onieśmieleni sami autorzy, zamknęli to w pudełku śniadaniowym i wrzucili to do konteneru na ubrania. Gówno, które po latach zostało odnalezione przez skurwiałego japońca, który postanowił być zajebistym i to wydać. Ogólnie nie nawidzę takich gier, w mojej skali zajmują najgorszy gatunek fantastychujwieco czyli fantasty w połączeniu z chujowym fantasty, magną, japońskim fantasty i fantasty z dupy.

http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=159569 - Co to kurwa ma być? Czy współcześni twórcy nie są w stanie wymyślić nic ponad skurwiałe, różowe rusałki w formie piratów?
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=159564 - Pomyliłem się, grafika jest jednak jeszcze gorsza niż w wowie
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=159548 - Ooo, mieszkam w zmutowanym grzybie, mam skrzydełka i latam na potworki. Co jeszcze? Może frytki do tego?
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=156322 - Bez komentarza

Kiedyś traktowałem gry komputerowe jako nowy dar kultury na równi z choćby filmem czy książką, obszar z potencjałem, który jednak potrzebuje czasu aby wydawać plony o estetyce zbliżonej do największych dzieł kinematografii. Wszystko w formie kompromisu i połączenia rozrywki, akcji z jakimś specyficznym gównem, historią która nie koniecznie przedstawia jakieś z dupy filozoficzne frazesy jednak niesie ze sobą coś unikalnego co warto zapamiętać i docenić autorów za wspaniałe wizje pełne pomysłów i nowatorstwa. Błąd, 95% gier to zwykłe gówno z zerowym potencjałem pozbawione wizji autorskiej.

Przez te wszystkie lata technika poszła tak do przodu, jesteśmy w stanie renderować w czasie rzeczywistym światy jakie niegdyś występowały jedynie w poza enginowych cutscenkach, pojawiło się w chuj technologii które pozwalają na kreowanie realistycznych animacji, środowiska, zaawansowanych wydarzeń, systemów dźwięku no dosłownie wszystkiego a wszystko stoi na tym samym jeśli nie gorszym poziomie co w 2001 roku. Dalej tworzy się jakieś popierdolone aniołki, różowe wilki, duszki i inne gówno które jest zwyczajną zjebką z pracy innych a szczytem aspiracji są inteligentne rusałki z mieczami czy zmutowane motyle z risen. Ktoś zaraz powie, że tworzenie czegoś z należytą kreatywnością i ambicją to zbyt duże ryzyko finansowe - nic bardziej mylnego i tu znowu odniesienie do kinematografii. Większość filmów to rozrywka jednak poza tym pozwalają one się zachwycić poziomem wizualnym, pomysłowością choreografów, kreacjami aktorskimi czy spektakularnymi wydarzeniami, które nie miały by racji bytu jednak mimo to budzą ogromne uznanie i są sztuką samą w sobie. Te filmy zarabiają miliardy dolarów a zarazem budzą podziw i uznanie, więc w czym więc problem? Społeczność graczy to zwykłe półdebile, których pragnienia estetyczne i wymagania są na żenująco niskim poziomie, ważne "aby były potworki". Na jednym patencie zrobisz najwyżej dobrą trylogie filmową, na resztę nie da rady a nawet jeśli powstaną takie filmy to nie zdobędą one zbyt dobrego uznania i rozgłosu. W przemyśle rozrywki interaktywnej na jednym patencie powstają całe gatunki, serie, tasiemce EA games i tak przez dekady, dziesięciolecia bo gracz jest debilem i nie ma prawa niczego oczekiwać i za 150zł od mamy łyknie wszystko. Po co więc starać się, srać własnym mózgiem a przede wszystkim ponosić ogromne ryzyko finansowe skoro wystarczy zrobić taki risen, aion, oiom, anal czy inne gówno a plebs i tak będzie zadowolony?

Jedyną świeżość wnoszą modderzy (spocznij, oczywiście nie ci od gothica haha) oraz amatorscy developerzy, którzy mimo to po pewnym czasie spotykają się z RYKIEM i albo ulegają pasję zostawiając w szufladach a na co dzień tworząc jakieś "dochodowe" aiony albo grzęzną w gównie ze swoimi ambitnymi projektami o których najwcześniej ktoś usłyszy za 10 lat albo w ogóle.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Aion
#4 2009-10-22, 17:36(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 17:39)
Ktoś zaraz powie, że tworzenie czegoś z należytą kreatywnością i ambicją to zbyt duże ryzyko finansowe - nic bardziej mylnego i tu znowu odniesienie do kinematografii.
(...)
Po co więc starać się, srać własnym mózgiem a przede wszystkim ponosić ogromne ryzyko finansowe skoro wystarczy zrobić taki risen, aion, oiom, anal czy inne gówno a plebs i tak będzie zadowolony?
Właściwie sam sobie zaprzeczasz, a później potwierdzasz :D
Jak nie widać różnicy, to po co przepłacać? :D   :lol2:

Jedyną świeżość wnoszą modderzy (spocznij, oczywiście nie ci od gothica haha) oraz amatorscy developerzy,
Nie do końca bym się z tym zgodził...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Aion
#5 2009-10-22, 17:40(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 17:41)
jeśli dla ciebie, z punktu widzenia gracza różnica jest niedostrzegalna to faktycznie lepiej będzie gdy gier typu aion dostaniemy jak najwięcej.
i nigdzie sobie nie zaprzeczam, wystarczy czytać z należytą uwagą zamiast pierdolić trzy po trzy. cały tekst jest kolidacją dwóch punktów widzenia z wyciągnięciem subiektywnego, krytycznego wniosku.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
:lol2:  
Rozbawiasz mnie. Najważniejszym pytaniem jest: po co robić super, hiper gry, jak można zrobić gówno mniejszym kosztem i zarobić miliony?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Aion
#7 2009-10-22, 17:57(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 18:23)
Kiedyś traktowałem gry komputerowe jako nowy dar kultury na równi z choćby filmem czy książką, obszar z potencjałem, który jednak potrzebuje czasu aby wydawać plony o estetyce zbliżonej do największych dzieł kinematografii. Wszystko w formie kompromisu i połączenia rozrywki, akcji z jakimś specyficznym gównem, historią która nie koniecznie przedstawia jakieś z dupy filozoficzne frazesy jednak niesie ze sobą coś unikalnego co warto zapamiętać i docenić autorów za wspaniałe wizje pełne pomysłów i nowatorstwa. Błąd, 95% gier to zwykłe gówno z zerowym potencjałem pozbawione wizji autorskiej.

Żadne 95%, jest bardzo dużo gier, które są nawet lepsze od filmów, może nawet więcej, niż takich gówienek, jak to coś.

Najważniejszym pytaniem jest: po co robić super, hiper gry, jak można zrobić gówno mniejszym kosztem i zarobić miliony?

Żeby się spełniać zawodowo, żeby ktoś te gry kupował, żeby ktoś w ogóle w to zagrał, żeby nie robić sobie lipy...

@down

I o ilu tych "lepszych" grach pamiętasz po roku? Ja mogę napomnieć kilkanaście pozycji, z tym że odnosząc się do dekady a nie ostatniego sezonu.

Za długo wymieniać. Miażdżące Stalkery, filmowy Gears of War, cała seria UT, Bioshock, Half-Life, HL2 i jego Epizody, Portal...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Aion
#8 2009-10-22, 18:03(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 18:04)
Żadne 95%, jest bardzo dużo gier, które są nawet lepsze od filmów, może nawet więcej, niż takich gówienek, jak to coś.

I o ilu tych "lepszych" grach pamiętasz po roku? Ja mogę napomnieć kilkanaście pozycji, z tym że odnosząc się do dekady a nie ostatniego sezonu.
Najważniejszym pytaniem jest: po co robić super, hiper gry, jak można zrobić gówno mniejszym kosztem i zarobić miliony?

To odnieś sobie to teraz do muzyki, kinematografii, książki i wszystkich innych dziedzin a otrzymasz obraz dzisiejszej (prymitywnej) popkultury i jej dobroczynnego wkładu w nasz rozwój i życie doczesne. najlepiej nie róbmy nic, odpierdalajmy fuszerkę i tońmy w gównie po brzegi. tak będzie dla wszystkich najlepiej.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=159564 - Pomyliłem się, grafika jest jednak jeszcze gorsza niż w wowie
Może nie jest gorsza, ale biorąc pod uwagę to, że widać tam jakieś przebłyski normal i specular map, a jednocześnie w innych miejscach tekstury są rozciągnięte i rozmazane, to jest to zwykła fuszerka.
Te filmy zarabiają miliardy dolarów
Na razie powstały zaledwie cztery filmy, które zarobiły ponad miliard dolarów, a jednocześnie nie było żadnego, który dobił do dwóch miliardów.
Cytat: Adanos link=topic=7574.msg68935#msg68928 date=Oct 22 2009, 05:46 PM\'
:lol2:  
Rozbawiasz mnie.
Ty mnie rozbawiasz. W wypowiedziach Thora sprzeczności nie ma, przeczytaj dobrze zanim kogoś spróbujesz wyśmiać lub poniżyć - w tym wypadku to jest strzał w kolano.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Aion
#10 2009-10-22, 18:41(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 18:42)
Na razie powstały zaledwie cztery filmy, które zarobiły ponad miliard dolarów, a jednocześnie nie było żadnego, który dobił do dwóch miliardów.

filmy - miliardy
przyznam, że nie wiedziałem o dokładnych sumach jakie wyciąga się za filmy ale nadal nie przeczy to temu co napisałem. nie widzę problemu aby jakaś seria filmów, trylogia czy cośtam miała zarobić wspomniane miliardy. wydaje mi się, że to chyba dosyć powszechny proces, np. w przypadku takiego władcy pierścieni.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
wydaje mi się, że to chyba dosyć powszechny proces, np. w przypadku takiego władcy pierścieni.
2,915 mld $.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Aion
#12 2009-10-22, 20:01(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 20:04)
Co sądzę o grze? Mi się akurat nie podoba sam pomysł - tez nie lubię jak jest kładziony zbyt duży nacisk na fantastykę - bohaterowie walczący 4ro metrowymi mieczami, kochające dzieci chochliki, dobre wróżki, Kubuś Puchatek... Aczkolwiek są osoby, które te klimaty interesują  - więc czemu takich gier nie robić?
Rynek przystosowuje się do nas, a nie my do niego dlatego powstają takie gry, choć są to akurat produkcje które mają na celu przyniesienie korzyści materialnych twórcą tych wypocin.
Fabuły w grach MMORPG praktycznie nie ma, jedyny plus jaki można tam zauważyć to gra ze znajomymi przez internet, choć niektórzy widzą w tym właśnie ten negatywnie wspominany przez thora klimat.
Uważam, że największą wadą gier MMORPG jest to iż różnią się tylko grafiką i poziomem fantastyki - choć i tak w większości z nich jest on przesadnie wysoki.

http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=159566 yyy co to jest?

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Rynek przystosowuje się do nas, a nie my do niego dlatego powstają takie gry
Gdyby nikogo nie interesowały takie gry, to nie powstawałyby kolejne tytuły z tego pokroju.
Ludzie w to grają, firma zarabia, więc się tworzy kopie pod inną nazwą. Proste.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Aion
#14 2009-10-22, 20:13(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 20:14)
Aczkolwiek są osoby, które te klimaty interesują - więc czemu takich gier nie robić?

Robić, ale z klasą czego przykładem jest warhammer, że jednak można klasycznie ale z polotem i finezją. Wróżki raciborki i rusałki z 2metrowymi mieczami to nie jest fantasty tylko nieudolne odtwórstwo czyichś wizji, rozmienianie WoWa na drobne i żerowanie na gówniarzach. Wybredny i przede wszystkim oczytany, szanujący swój czas pasjonat fantastyki by na to nawet nie spojrzał.

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Fakt faktem wole AoC ale nie chce mi się już płacić a tu moge sobie pograć za darmo i sprawdzić co i jak

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Więc jak sądzisz na co by spojrzał "Wybredny i przede wszystkim oczytany, szanujący swój czas pasjonat fantastyki" ? Pytam jak najbardziej serio, co Ty uważasz za godną uwagi fantastykę?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
co Ty uważasz za godną uwagi fantastykę?

W jakim obszarze?

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
Gier Komputerowych. Kiedy dla ciebie jest zbytni natłok fantastyki? Co uważasz za "dobrą" fantastykę?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Aion
#19 2009-10-22, 20:42(Ostatnia zmiana: 2009-10-22, 20:43)
Kiedy dla ciebie jest zbytni natłok fantastyki?

Kiedy gra staje się zwyczajnie niewiarygodna i głupia bez wyraźnego uzasadnienia. Gdy pojawia się gra w realiach quasi-średniowiecza + jakieśtam czary, nawet kilka zjawisk paranormalnych + jakieś durne magiczne potwory w uzasadnionych momentach to ja to kupuje. Piętnastometrowe magic death swordy, anioły, świecące postaci, elfy, wróżki, beznadziejne, tandetne uzbrojenie, gobliny, gremliny w ilości przerażającej - to jest nie do zaakceptowania.
Sensem mojej ideologii jest fakt, że da się robić dobre gry oparte o realia bądź luźno nawiązujące bez czarów i innego ścierwa.

Co uważasz za "dobrą" fantastykę?

Warhammer

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry