Wiedźmin 2 159123 539

O temacie

Autor

Zaczęty 18.09.2009 roku

Wyświetleń 159123

Odpowiedzi 539

sauron
  • Gość
Może nie jest dobrze zoptymalizowany? Z Wiedźminem 1 też tak było...

w1 nie do końca, wszystko było fajnie do czasu wejścia do wyzimy handlowej, która jako model w całości miała jakiś 1mln poly + postacie to mogło przyhaczyć... ale nowy engine, nowoczesny wręcz robiony od podstaw, nie powinien się tak zachowywać, albo chłopaki nie zrobili wszystkiego jak należy. zauważyłem że w podziemiach mi niemal zatrzymało klatki podczas gdy w mieście i z widokami na krajobraz nie było problemu. wtedy wyłączyłem te wszystkie ssao i inne pierdoły, zostawiając tylko tekstury na max.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Wiedźmin 2
#322 2011-05-20, 16:08(Ostatnia zmiana: 2011-05-20, 20:16)
Podbijam, bo głos Zbrojewicza(właśnie ten pan podkłada głos per królobójcy) to akurat może przyprawić o śmiechawke. Spodobały mi się głosy Roche#msg149136a i Iorwetha - no nic, trzeba pograć dalej, bo im dalej tym lepiej.

A swoją drogą do posiadaczy Tajemniczego Kupca - gdzie on jest? Nie chce mi się grzebać w całym Flotsam. :P
Spoiler
Tam koło barki, gdzie jest prawa ręka Irowtha, koło innych kupców (naprzeciw tego, u którego podbijasz stawkę za killnięcie Kejrana).

EDIT:
Spoiler
W 2 akcie jest koło wieży, z której wychodzimy jak zabijemy tego od spisków (zapomniałem jak się zwał)

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
jono, wystarczyło do pierwszego aktu - drugiego nawet nie zacząłem, ale masz propsa. :D

Комиссар RBT

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Powie mi ktoś gdzie uciekła Melana (ta elfka, chyba tak miała na imię)?
Spoiler
Wybadałem jaskinię, skłamałem strażnikom, potem się z nią spotkałem i nie zauważyłem w którą stronę ucieka bo wdałem się w walkę z wiewiórami :(

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

SoMe

Wiedźmin 2
#325 2011-05-20, 21:45(Ostatnia zmiana: 2011-05-20, 23:03)
Miejsce Melany -
Spoiler
Uciekła do ruin tego szpitala, jest na powierzchni. Godzinę za nią latałem, w końcu skorzystałem z poradnika :ok:

Spoiler

WAH WAH WAH.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
zjeby ukrywajcie spoilery

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Wiedźmin 2
#327 2011-05-20, 22:10(Ostatnia zmiana: 2011-05-20, 22:11)
Caesum propsuję, ale jeszcze bardziej wnerwia mnie głos[...].
Do listy dodaję jeszcze Jaskra. Wkurwia mnie to pseudo wczute gadanie. W pierwszej części było znacznie lepiej, a i jakoś wtedy pasowało do jego postaci.

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy

jono

Wiedźmin 2
#328 2011-05-20, 22:34(Ostatnia zmiana: 2011-05-20, 22:36)
Do listy dodaję jeszcze Jaskra. Wkurwia mnie to pseudo wczute gadanie. W pierwszej części było znacznie lepiej, a i jakoś wtedy pasowało do jego postaci.

Korzystając z okazji, ja dodam
Spoiler
Henselta, w dodatku chodzi jak ćwok.
Może lepiej by było jakby Zamachowski dubbingował Jaskra :)

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

SoMe

Wiedźmin 2
#329 2011-05-20, 23:06(Ostatnia zmiana: 2011-05-21, 00:00)
Pierdolicie. Voiceacting jest na świetnym poziomie, bije na głowę większość gier.
EDIT:
Sprawdziłem Wiedźmaka na kompie rodzinki
2 GB RAM, amd athlon x2 2,6 ghz, GeForce 8600 GT 500mb
Nie znam się na specyfikacjach, ale komp całkiem podobny do mojego. Zainstalowałem najnowsze stery, włączyłem frapsa i co?
Na najniższych detalach w rozdziałce 800x600 w Flotsam miałem około 18-25 fpsów. To średnio prawie 10 fpsów więcej niz na moim kompie. Plus w każdej scenie gra ma około 5-10 fpsów więcej. 50 fpsów w kanałach na początku gry rozpuściło mnie swoją płynnością :ok:  W sumie sam nie wiem dlaczego jest aż taka różnica

Spoiler

WAH WAH WAH.

oreca

oreca

Użytkownicy
posty196
Propsy72
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pierdolicie. Voiceacting jest na świetnym poziomie, bije na głowę większość gier.
EDIT:
Sprawdziłem Wiedźmaka na kompie rodzinki
2 GB RAM, amd athlon x2 2,6 ghz, GeForce 8600 GT 500mb
Nie znam się na specyfikacjach, ale komp całkiem podobny do mojego. Zainstalowałem najnowsze stery, włączyłem frapsa i co?
Na najniższych detalach w rozdziałce 800x600 w Flotsam miałem około 18-25 fpsów. To średnio prawie 10 fpsów więcej niz na moim kompie. Plus w każdej scenie gra ma około 5-10 fpsów więcej. 50 fpsów w kanałach na początku gry rozpuściło mnie swoją płynnością :ok:  W sumie sam nie wiem dlaczego jest aż taka różnica

Domyślam się że masz tego 9500 GT DDR2 a 8600 GT ma DDR3 więc zapewne stąd ta różnica.

Co do gry to ja aktualnie jestem w akcie 2, ogólnie nie jest źle gra mi chodzi na średnio-wysokich ustawieniach. Jest płynnie ok. 30 fps tylko jak wchodziłem do tego Flotsram to były freezy ale zaraz wszystko wracało do porządku. Grafika jest bardzo ładna, fabuła jak na razie też jest w porządku. Trochę denerwuje mnie poziom trudności bo na poziomie normalnym nieraz ginie się 15 razy w jednym miejscu (co jest wkurwiające) a jak przestawi się na poziom łatwy to jest za łatwo i nie ginie się wcale.

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Haha kolego spróbuj tryb Trudny :ok:  pograłem sobie teraz chwilę na normalnym i przez wcześniejsze doświadczenia nie zginałem ani razu. Potem zacząłem grać w tryb nagłej śmierci, przetrwałem cały prolog :ok:

Spoiler

WAH WAH WAH.

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Wiedźmin 2
#332 2011-05-21, 12:29(Ostatnia zmiana: 2011-05-21, 12:44)
poziom trudny nie jest, trzeba jednak kombinować co daje dużo przyjemności.

- czy mi się wydaje, czy zapowiadali że w trakcie rozmów będzie można np spacerować dookoła, zaczepiać itp, nie zauważyłem tego.
- było też coś chyba o szybkości ładowania lokacji pomiędzy drzwiami, na 2gb ramu ładne rysunki z w1 zastąpiła mi czerń :D  ale jest wydaje mi się że jest wyraźnie szybciej

spisujcie braki które zapowiadali a okazało się inaczej, o ile kojarzycie jakieś

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Wiedźmin 2
#333 2011-05-21, 12:46(Ostatnia zmiana: 2011-05-21, 12:49)
Szkoda, że w dwójce nie ma animacji rozpychania się gdy jest tłum. Czasem Geralt blokuje się między npcami. xddd

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Wiedźmin 2
#334 2011-05-21, 13:18(Ostatnia zmiana: 2011-05-21, 13:18)
spisujcie braki które zapowiadali a okazało się inaczej, o ile kojarzycie jakieś
-Nie będzie DRMu
-Pogracie o północy
-DRM nie wpłynie na graczy
-Gra przechodzi dogłębne testy
-wyciągniemy wnioski na przyszłość
-głowa Geralta miała być solidna i niezniszczalna
-kolekcjonerzy mieli zagrać kilka dni przed premierą

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
- było też coś chyba o szybkości ładowania lokacji pomiędzy drzwiami, na 2gb ramu ładne rysunki z w1 zastąpiła mi czerń :D  ale jest wydaje mi się że jest wyraźnie szybciej

to zależy od lokacji. w tym wypizdówku gdzie wieszali
Spoiler
jaskra
ładowanie domku trwa z sekundę, jest po prostu lekka zwiecha i przed postacią niezaładowany obszar. gdy wychodziłem do miasteczka, czasem trzeba faktycznie poczekać kilka sekund. w jedynce to trwało zdecydowanie dłużej

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Raz na doładowanie budynków we Flotsam musiałem z minutę czekać :O  Jeszcze parę razy gdy wychodziłem z tego zadupia nagle zmienił się shader, nieładnie to wyglądało.

Ale tak się czepiam. Wciąga tak, że o córka rybaka.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
- kolorystyka rodem z piekła, nie podoba mi się, w w1 była genialna, stonowana, tutaj jakby ktoś jarzeniówką po gałach dawał. są miejsca gdzie wszystko jest prawie idealne, w niektórych cały efekt idzie się walić.

Czyli mówisz, że gra faktycznie jest tak oczojebna i zblurowana jak na screenach? Szkoda. W jedynce też było różnie, ale na ogół ceniłem grę za twardą grafikę o stonowanych kolorach, bez dupereli i upiększaczy, które jednoznacznie kojarzą mi się z chujowymi fantasy których nienawidzę.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Wiedźmin 2
#338 2011-05-21, 15:01(Ostatnia zmiana: 2011-05-21, 15:01)
Ktoś mi może wyjaśnić
Spoiler
gdzie dokładnie Letho pojawiał się w książce i czy wogóle, nie pamiętam go

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Wiedźmin 2
#339 2011-05-21, 15:10(Ostatnia zmiana: 2011-05-21, 15:17)
Ktoś mi może wyjaśnić
Spoiler
gdzie dokładnie Letho pojawiał się w książce i czy wogóle, nie pamiętam go

raczej nie ma takiej postaci.

Czyli mówisz, że gra faktycznie jest tak oczojebna i zblurowana jak na screenach? Szkoda. W jedynce też było różnie, ale na ogół ceniłem grę za twardą grafikę o stonowanych kolorach, bez dupereli i upiększaczy, które jednoznacznie kojarzą mi się z chujowymi fantasy których nienawidzę.

no wiesz, subiektywna ocena, blury można wyłączyć ale nie wyłączysz tej oczojebności. jakbym miał porównywać to nie widzę wielkiej różnicy pomiędzy w2 a arcania g4 jeżeli chodzi o bardzo ogólnie pojętą kolorystykę i działanie enginu.

grafika jest mimo tego zajebista, modele naprawdę zajebiste, szczególnie postacie, ubiory itp po prostu zrobili coś co wychodzi poza ramy rpg, w grach akcji spotyka się taką dbałość o detale szczególnie tych wojskowych, no to tutaj mamy to samo na wysokim poziomie. boli ta kolorowość, nadmiar czerwonego i tak dalej. pod tym względem w1 był kolorystycznie doskonały

wada, ale nie przeszkadza dobrze się bawić. no i jak pisałem wcześniej, brak wypasionej karty graficznej powoduje że widzę raptem 10-30% tego co widać na najlepszych screenach reklamujących w2.

miałem przed chwilą zwiechę, wywaliło mnie całkiem z windowsa, zwiesiło kompa bez niebieskiego ekranu, musiałem zasilacz wyłączyć.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry