3ds max problem! 4229 9

O temacie

Autor Jakobs

Zaczęty 27.02.2009 roku

Wyświetleń 4229

Odpowiedzi 9

Jakobs

Jakobs

Użytkownicy
posty12
  • Użytkownicy
Witam, mam problem - zabieram się od dłuższego czasu do moddowania. Ale to nie ten problem. Ten polega na 3ds max. Jak zrobic siatke, żeby coś tam postawić i potem zrobić z tego .zen czy coś żeby mozna go było w spacerze odpalić.

P.S. Jestem zielony w tej sprawie więc pewnie coś palnołem, ale prosze o pomoc lub jakies wyjaśnienia. Może ktos kto umie by napisal jak to zrobic albo tutka zrobic, bo nie znalazlem na forum - jak jest to prosze o skierowanie. Aha i nie piszcie odpowiedzi typu: poszukaj na forum XD XD LOL

Kretoszczur

Kretoszczur

Użytkownicy
posty31
  • Użytkownicy

Kretoszczur

3ds max problem!
#1 2009-02-27, 21:03(Ostatnia zmiana: 2009-02-27, 21:04)
No wiesz z tą siatką to cię nie zrozumiałem.
Po pierwsze w 3ds max pliku zen nie zapiszesz/otworzysz.
Możesz tylko Import/Export pliki *.3ds, ale to i tak ci nic nie da.
Musisz pobrać Kerraxa (takie biblioteki do 3ds max, żeby pliki 3ds i asc z Gothica czytał.
Po drugie lepiej by było jeśli ustawisz by ci wyświetlał jednostki. Acha pamiętaj 1 Unit = 1 cm.
Pamiętaj, że cały world to ma być jeden mesh nie poly ani to drugie. MESH najlepiej. Oczywiście możesz robić na poly wtedy jest łatwiej. Ale na koniec daj attach wszystkie obiekty do jednego objektu i convert to Editable Mesh.
Pamiętaj o mapowaniu tekstur. Gdzieś tu jest tutek na przykładzie mieczyka.
Popatrz jak wyglądają inne światy. Pliki 3ds są w meshes/level czy jakoś tak.
Pamiętaj, że nie wystarzczy zapisanie samego pliku .zen żeby świat był w grze. Musisz jeszcze paczkę utworzyć.
No dobra dalej mi sie nie chce pisać... Jak coś to pytaj...

Sry za moje beznadziejne pytania.

Jakobs

Jakobs

Użytkownicy
posty12
  • Użytkownicy

Jakobs

3ds max problem!
#2 2009-02-27, 21:38(Ostatnia zmiana: 2009-02-28, 10:33)
No wiesz z tą siatką to cię nie zrozumiałem.
siatka - po angielsku MESH
A co do programu, można robić tam takie duże lokacje wielkości miasta Khorinis lub wyspy Khorinis? Mialem tutorial, tylko tam byłó bardzo nieszczegółowo napisane. Jest na TM jakieś objaśnienie tego programu, co i jak zrobić na samym początku? Bo mi chodzi o to żeby stworzyć jakąś powierzchnie i coś tam postawić - nie profesjonalnie napisalem troche co? Aha i pytanie do tych co są obcykani w 3dsie - ile robicie czasu świat wielkości miasta Khorinis, bo ja dopiero zaczynam "przygode" z moddingiem. Jakbyktoś mógłby stworzyć tutorial... to by sie przydalo dla innych pewnie też...

edit
Z tą siatką to mi chodziło o to, żeby rozciagnąć obszar na którym bede stawiał domki, i drzewka, i kamyczki - wielkość obszaru czy jakoś tak.

edit
Mogłby ktoś dać linka do Kerraxa bo trudno go znaleźć w googlach?

Kretoszczur

Kretoszczur

Użytkownicy
posty31
  • Użytkownicy
No wiesz trzeba trochę się wysilić...
Po pierwsze jakiego masz 3ds maxa??
Po drugie siatkę to najlepiej zrobić plane i convert to: Editable Mesh.

Jakobs

Jakobs

Użytkownicy
posty12
  • Użytkownicy
3ds max 2009 (trial - ale to nie ma znaczenia chyba)
Gdzie jest plane i convert to, bo jak mówiłem jestem zielony... :)

W 3ds max mozna robić otoczenie i potwory itp czy można również animacje?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Można i animacje. Przynajmniej w 7 się dało.

Jakobs

Jakobs

Użytkownicy
posty12
  • Użytkownicy

Jakobs

3ds max problem!
#6 2009-02-28, 18:36(Ostatnia zmiana: 2009-04-15, 17:12)
Ma ktoś działającego linka do Kerraxa (wszedzie podaja linki do ruskiej strony a tam juz nie ma pliku tego), bo ja mam tylko "max 4" , " max 5" i "max 6" a mam wersje 2009 czyli musze miec kerraxa max 9 tak? a woogle jest?, a jak nie ma to czy mógłby ktoś mi podać linka do wersji 3dsmax do ktorego jest?

EDIT

Znalazłem już - http://forum.gothic.phx.pl/showthread.php?t=18159 - jakby ktoś chciał. Ale co z tym zrobić?!?! Mam same pliki z Worda...
Zna ktoś jakieś tutoriale do 3ds odnośnie Gothica, byle w jakim języku ale żeby były do Gothica a nie ogólne, byłbym bardzo wdzięczny?
Z góry dzięki.

edit
sory z posta pod postem troche mi się pomylilo!!

Wybaczam :)

kurna, weź coś znajdź w internecie jezeli połowa linków nie działa...:)

Kretoszczur

Kretoszczur

Użytkownicy
posty31
  • Użytkownicy
Lol ja mam 2009 i znalazłem. Nie może być do 9 tylko do 2009. To całkiem inny 3ds. Tylko że gdzie ja to miałem...

Zaraz czekaj poszukam na tej ruskiej stronce...

Oba linki zawierają tego samego plugina...

http://mod.worldofgothic.ru/programs/kerrax-asc-exporter
http://mod.worldofgothic.ru/programs/kerrax-asc-importer

Masz... tam na niżej masz linki do pluginów...

P.S. Prosił bym jakiegoś admina/moderatora bądź pana Orka Wojownika :) , aby dodał ten link do tematu "[WAŻNE]Programy niezbędne do edycji gry"

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

3ds max problem!
#8 2009-03-02, 12:27(Ostatnia zmiana: 2009-03-02, 12:29)
To póki co forum o moddingu, modelowanie 3D to inna bajka.
Jest bardzo dużo for i stron o modelowaniu w 3ds max, jest tak sporo tutoriali.
Jeśli chcesz tutaj nauczyć się nauczyć modelować, to przykro mi, na tym forum nie możemy zaoferować nic więcej niż kilka tutków w dziale Grafika 3D.

Poza tym umiejętność modelowania to nie jest coś, co da się wytłumaczyć w jednym temacie na forum.
To wymaga czasu, pracy i chęci.

Jakobs

Jakobs

Użytkownicy
posty12
  • Użytkownicy

Jakobs

3ds max problem!
#9 2009-03-02, 14:52(Ostatnia zmiana: 2009-04-15, 17:10)
Aha jak już się pojawił administrator to takie pytanie odchądzące od tematu:
Od 4 miesięcy próbuje założyć nowe konto. Zakładam mam je ale admin nie oakceptuje mojej rejestracji i to przy różnych nickach. I pytanie: czy jest możliwość załozenia nowego konta lub ZMIANY NICKA W TUTEJSZYM KONCIE? Był bym wdzięczny bardzo.

//Edit by Bula: Takie rzeczy to na PM xD Napisz na PM nick to ci zmienie.

edit: dzieki, a propo to nie o to dokładnie mi chodziło. Żeby zrobić nowy świat to trzeba w 3ds maxie trzeba zrobić pole jakieś na którym bedzie sie stawiało obiekty? czy to w innym programie a ten słuzy wyłacznie do modelowania obiektów pojedynczych typy dom czy siatke potwora. Mógłby się pojawić taki tutorial ale się pewnie nie pojawi :)  , więc jak sie nauczę to napisze (może) ale to w nie najbliższym czasie...

edit: poszukalem w dziale 3d o 3ds max, temat do kosza, nikomu sie nie przyda raczej tylko linki wklejcie do tematu z lista linkow do programow bo nie ma wszystkich - to powinno zapobiec tematom podobnym do tego... niech ktos mi jeszcze tylko odpowie odnosnie tego pytania:
Żeby zrobić nowy świat to trzeba w 3ds maxie trzeba zrobić pole jakieś na którym bedzie sie stawiało obiekty? czy to w innym programie a ten słuzy wyłacznie do modelowania obiektów pojedynczych typy dom czy siatke potwora

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry