Znikanie tekstur 2745 6

O temacie

Autor Dartam

Zaczęty 22.11.2008 roku

Wyświetleń 2745

Odpowiedzi 6

Dartam

Dartam

Użytkownicy
posty27
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dartam

Znikanie tekstur
2008-11-22, 19:36(Ostatnia zmiana: 2010-07-31, 00:30)
Witam!

Mam pewien problem, a więc kiedy oteksturuję swoją mapę w 3ds maxie i otworzę ją później w spacerze to wszystkie tekstury konwersują się na jedną inną teksturę (Skały). Jak można na to poradzić? Aby wszystko było tak jak ustaliłem w 3ds maxie?

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
Masz plugin do eksportu Gothic 3ds do 3ds Maxa? Jeśli nie masz to na worldofgothic.ru znajdziesz.

Dartam

Dartam

Użytkownicy
posty27
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Hmm znalazłem ten plugin (Chyba "o ten - klik" chodziło) Wgrałem go następnie zapisałem swój plik w formacie .asc. Tylko, że to nic nie dało, spacer w ogóle nie wykrywa mapy, a w okienku „Materiały” widać jedynie tekstury skały. Czyli nie te które powinny tam się znajdować.

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
Powinieneś mieć w eksporcie zapisz jako: kerrax 3ds lub gothic 3ds. Wybierasz jeden z nich zależnie co tam pisze, pliki asc są plikami animacji, a nie zwykłego modelu.

Aha przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, jak teksturujesz w maxie to musisz podać ścieżkę docelową  do tekstur, ustawiasz ją w customize -> configure user path i szukasz tam w liście material, potem tylko ścieżkę do tekstur.

Dartam

Dartam

Użytkownicy
posty27
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: wietrzyk link=topic=4436.msg38142#msg38142 date=Nov 23 2008, 14:13\'
Powinieneś mieć w eksporcie zapisz jako: kerrax 3ds lub gothic 3ds. Wybierasz jeden z nich zależnie co tam pisze, pliki asc są plikami animacji, a nie zwykłego modelu.

Aha przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, jak teksturujesz w maxie to musisz podać ścieżkę docelową  do tekstur, ustawiasz ją w customize -> configure user path i szukasz tam w liście material, potem tylko ścieżkę do tekstur.

Zrobiłem wszystko tak jak kazałeś, jednak to nic nie poskutkowało, nadal to samo.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Cytat: Dartam link=topic=4436.msg38151#msg38151 date=Nov 23 2008, 14:32\'
Zrobiłem wszystko tak jak kazałeś, jednak to nic nie poskutkowało, nadal to samo.
pierwsza rzecz, musisz nadać nazwę materiału w maxie(bądź innym programie) bo jeśli zostawisz właśnie to default coś tam, to się włączały skały :D
druga rzecz to zapisywanie w gomanie, jako -C.tex(albo jakoś tak, nie pamiętamn, robiłem to ostatnio z dwa lata temu :P  i z 3 opcją zaznaczoną...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Dartam

Dartam

Użytkownicy
posty27
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zmieniłem nazwę tekstur, ale to nadal nic nie poskutkowało.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry