Brak reakcji npc - G1 3965 4

O temacie

Autor Ebhodini

Zaczęty 16.03.2021 roku

Wyświetleń 3965

Odpowiedzi 4

Ebhodini

Ebhodini

Użytkownicy
posty77
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zakładam, że to nie problem ze skryptami, bo tych nie ruszałem tylko bardziej z kompilacją świata. Tzn, żaden z NPC w Starym Obozie nie reaguje na moje wejście do chaty czy budynku. Nie mówię tu o strażnikach bram tylko zwykłych NPC i tekstach typu "hej ty!" itp. Zakładam, że chodzi o to, że sztuczna inteligencja przez to, że trochę pozmieniałem SO przestała widzieć poprawnie albo całkowicie portale (bo to chyba one są odpowiedzialne za przynależność obiektu do frakcji). Ktoś się już kiedyś spotkał z czymś takim? Wie jak to nieinwazyjnie naprawić? Chodzi mi o to, żeby w  miarę możliwości nie usuwać miejsc, które dodałem do obozu.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Na brak reakcji przez NPC wpływają różne czynniki, chociażby takie jak gildia czy nastawienie do bohatera. Czy przy modyfikowaniu zena, zmieniałeś jego nazwę?

Ebhodini

Ebhodini

Użytkownicy
posty77
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Ebhodini

Brak reakcji npc - G1
#2 2021-03-19, 11:20(Ostatnia zmiana: 2021-03-19, 20:13)
Nie zmieniałem, bo wtedy przy domyślnym makro w spacerze ZENy by się nie połączyły. Zdaję sobie sprawę, że są różne czynniki dlatego testuję wszystko na nowej grze gdzie nie posada się żadnej gildii i wtedy dostęp nawet do chat kopaczy powinien być "zabroniony". Plus zrobiłem dodatkowy test na bagnie i tam reakcje są prawidłowe.
A teraz pojawił sie kolejny problem... W ogóle nie moge odpalić spacera. Po kliknięciu w spacer.exe pojawia się okienko loadingu i zmniejszone okno spacera w lewym rogu, jak zwykle przy ładowaniu. A gdy zwykle uruchamiał się program teraz się wyłącza, nie ma żadnego komunikatu o błędzie i nie ma go w procesach tak jakby się sam zamykał.

Edit. Spacer naprawiony, warto robić backup ;)

Ebhodini

Ebhodini

Użytkownicy
posty77
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ok, zrobiłem mały porządek z wszystkimi meshami i zenami w grze. Wgrałem te z czystej jedynki a problem z chatami w SO dalej występuje. Sprawdzałem różne kombinacje gildii we wszystkich obozach i tylko w SO nie ma reakcji. A skoro ZENy wgrane czyste a problem pozostaje to jednak może być to problemw samych skryptach. Temat do przeniesienia albo zamknięcia. Ale wciąż nie wiem gdzie jest błąd.

bogu9821

bogu9821

Użytkownicy
posty407
Propsy185
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Czyściłeś startup? Jak tak to właśnie w nim są wywoływane funkcje, które przypisują portale do gildii.

while(false) Do();

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry