Prace 3D 1142868 3194

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1142868

Odpowiedzi 3194

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
mój pierwszy w pełni zrobiony przeze mnie i ukończony model więc chyba można pokazać.

http://img223.imageshack.us/img223/442/renderh.jpg

ma 176 facsów czymkolwiek one są i podobno nie ma jakiegoś smotha przez co wygląda brzydko ale walić to
teksturki to 1024 na kolor i 512 na normal i spec aczkolwiek one są tylko po to aby były
gdyby nie pomoc kyromana przy objaśnieniu niektórych  funkcji przy modelowaniu kolców a następnie modelowaniu to model byłby gorszy :D

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
No lepsze, niż wiele prac tych wielkich grafików, którzy to od lat siedzą w tym, ale z przerwami i w ogóle.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Bardzo przyzwoite. Teksturka ładna model też może być.

Ps. Mógłbyś wytłumaczyć mi na gg jak uzyskać efekt rys na diffuse?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
rysujesz i ustawiasz na overlay

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
Mnie dziwi jak ten patyczek przechodzi przez tak grubą i ciężką cześć główną młota, rączkę lepiej metalową mogłeś zrobić bo wątpię by ta długo wytrzymała :D

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ps'owskie overlay to jest pokrywanie w gimpie? dobrze rozumuje?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Prace 3D
#807 2009-09-13, 21:08(Ostatnia zmiana: 2009-09-13, 21:10)
Mnie dziwi jak ten patyczek przechodzi przez tak grubą i ciężką cześć główną młota, rączkę lepiej metalową mogłeś zrobić bo wątpię by ta długo wytrzymała biggrin.gif

to chyba nie widziałeś 20 kilowych młotów osadzonych na drewnianych trzonach
metalowe trzonki przy takich obiektach to jakaś mitomania

Ps'owskie overlay to jest pokrywanie w gimpie? dobrze rozumuje?

nie wiem

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Prace 3D
#808 2009-09-13, 21:16(Ostatnia zmiana: 2009-09-13, 21:17)
Ten jest dość masywny wiec szczerze wątpię by dużo wytrzymał ten badyl na którym jest główna cześć młota, poza tym nie wiem  w jaki sposób mogłoby to się utrzymać na takim kiju.

PS Może i się mylę ale to są moje przypuszczenia.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Ten jest dość masywny

a po czym to stwierdzasz? równie dobrze może to być mały zdobiony młotek jak i dwuręczne bydle.

poza tym nie wiem w jaki sposób mogłoby to się utrzymać na takim kiju.

wszystko począwszy od nitów, gwoździ po zalewanie stalą

Zoom

Zoom

Użytkownicy
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy

Zoom

Prace 3D
#810 2009-09-13, 21:21(Ostatnia zmiana: 2009-09-13, 21:23)
Może i jestem ślepy ale dla mnie wygląda on na dość masywny.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Wpadnij do mnie zoom, to ci pokażę, że takie narzędzia MOGĄ być na drewnianym trzonie :D .

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
mój pierwszy w pełni zrobiony przeze mnie i ukończony model więc chyba można pokazać.

http://img223.imageshack.us/img223/442/renderh.jpg

ma 176 facsów czymkolwiek one są i podobno nie ma jakiegoś smotha przez co wygląda brzydko ale walić to
teksturki to 1024 na kolor i 512 na normal i spec aczkolwiek one są tylko po to aby były
gdyby nie pomoc kyromana przy objaśnieniu niektórych  funkcji przy modelowaniu kolców a następnie modelowaniu to model byłby gorszy :D
taka jedna głupia pierdoła, nie używaj imageshack, niektóre z ich serwerów są strasznie przeciążone, ten obrazek który podesłałeś to się ładował ponad minutę ;]
wiem że kryptoreklama ale polecam ifotos.pl bo jest po prostu szybki, jak nie to chociażby tinypic.com

odnośnie modelu, wygląda ok, ale to głównie zaleta tekstury. Poly jak na taki model względnie dużo ale odchudzenie go o 50 facesów nie ma sensu więc ok
praca chociaż prosta, przebija większość tych co dodawane ostatnio

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Ten jest dość masywny wiec szczerze wątpię by dużo wytrzymał ten badyl na którym jest główna cześć młota, poza tym nie wiem  w jaki sposób mogłoby to się utrzymać na takim kiju.

PS Może i się mylę ale to są moje przypuszczenia.

Mam w chacie 10kg młoteczek na akacjowym sztylu/trzonie. Dobijasz go metalowym klinem z góry, drewno musi napęcznieć [wiadro z wodą] i nie ma bata, żeby coś to ruszyło. Tak samo z toporkami, które są u mnie dużo bardziej narażone na "stres". Najdłużej trzonek wytrzymał 5 lat, przy tym pękł sam toporek raz. Patrząc na jakieś "bojowe" eksponaty, z metalowymi okuciami, etc. to powinny wytrwać w walce dłużej niż właściciel, bo przeciąć taki trzonek mieczem, etc. można z reguły tylko w filmach.

Co do stalowego trzonka to też bardzo dobre rozwiązanie, nie do zdarcia - szczególnie w dobie migomatów. Jedyny problem to część chwytna, która przy spoconej dłoni wysuwa się. Warto spiłować, owinąć skórą/rzemieniami. Dobrze też używać rękawicy - najlepiej skórzanej.

Więc technicznie brakuje tylko klina, w sumie nie zaszkodziło by gdyby trzonek jednak był szerszy u podstawy i delikatnie zwężał się do nasady. O wyważaniu nie ma co tutaj gadać, chyba, że znacznie wydłużysz trzonek i pogrubisz to. Ale to też da się zrobić i jeżeli chcesz używać młota/nadziaka do walki, to warto się pomęczyć. Okucia polecam tylko w części tuż pod głownią, może się z nią stykać - to miejsce jest najbardziej narażone na urazy.

A co do masy samej główni/młota, to wszystko zależy od użytego stopu. Żyjemy w czasach kiedy za odp. kasę można zdobyć praktycznie wszystko. W średniowieczu ten młot miałby szansę na użycie, byłby co najwyżej nieporęczny, w sumie nadaje się chyba tylko do rozbijania głów/hełmów/ogłuszania - ale tutaj lepszy byłby nadziak. I warto pomyśleć o skórzanej pętli, na końcu chwytnej trzonka, którą przekłada się przez nadgarstek, ale nie za mocno, żeby go sobie przez przypadek nie złamać. Wtedy przynajmniej nie powinien sam wypaść - podobnie jak w przypadku karabinów o czym pewnie Thoro wie, pasek nie służy tylko do noszenia na ramieniu, w warunkach bojowych też warto z niego korzystać.

To mniej więcej tyle.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
taka jedna głupia pierdoła, nie używaj imageshack, niektóre z ich serwerów są strasznie przeciążone, ten obrazek który podesłałeś to się ładował ponad minutę sly.gif
wiem że kryptoreklama ale polecam ifotos.pl bo jest po prostu szybki, jak nie to chociażby tinypic.com

na tinypic jest przymusowe skalowanie a tego chciałem uniknąć
u ciebie pliki cudownie znikają po miesiącu
imageshacka nie używam ale teraz był wyjątek właśnie ze względu na wielkość

Poly jak na taki model względnie dużo ale odchudzenie go o 50 facesów nie ma sensu więc ok

czy ja wiem czy tak dużo. nie lubię modeli gdzie geometria jest technicznie dokładna stąd też kanty są "spiłowane" bo tak jest po prostu ładniej. dużo poly ma trzonek ale tu również nic nie odstaje od obecnych standardów.
Co do stalowego trzonka to też bardzo dobre rozwiązanie, nie do zdarcia - szczególnie w dobie migomatów. Jedyny problem to część chwytna, która przy spoconej dłoni wysuwa się. Warto spiłować, owinąć skórą/rzemieniami. Dobrze też używać rękawicy - najlepiej skórzanej.

a jak z wagą jak i ogólnie praktycznością takiego rozwiązania?

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Zysk ma rację :D

Co do metalowego trzonka to przecież jest pusty w środku i w zależności od materiału - wbrew pozorom stopy aluminium są całkiem wytrzymałe - mogą być naprawdę lekkie. Osobiście wolę trzonek metalowy, zespawany z głownią młotka/topora - tylko trzeba uważać na kable elektryczne ;]  I pamiętać o części chwytnej - tutaj możliwości też jest dużo. Może nie wygląda ładnie i tak trochę mało klimatycznie, ale lepiej się sprawdza niż drewniany.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Czy Thoro, machając swoim klimatycznym młotkiem, również będzie musiał zwracać uwagę na kable elektryczne?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Sroka8888

Sroka8888

Użytkownicy
posty60
Propsy6
  • Użytkownicy
Mały update:

Niewiele ale nie miałem zbyt dużo czasu wolnego dopiero dziś się za niego zabrałem.

Krolik

Krolik

Użytkownicy
posty373
Propsy167
  • Użytkownicy
pokaz siaty

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

0 użytkowników
Do góry