Prace 3D 1140535 3194

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1140535

Odpowiedzi 3194

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
koczuje łajza :D

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Pogrzebałem trochę przy Radiosity i Vertex Colors, wzorując się częściowo na tutku Gutka:
http://img9.imageshack.us/img9/783/vc1small.jpg
Tutorial Gutka dotyczy jednak wyłącznie VC, a nie mówi nic o samym Radiosity - ja spędziłem nad tym sporo czasu, stosując metodę prób i błędów, więc mógłbym nawet napisać tutorial, jeśli ktoś by chciał. Vertex Colors stosuje się, gdy nie możemy wypalić lightmapy (oraz silnik nie obsługuje SSAOC), czyli w przypadku np. budynków, gdzie używa się głównie powtarzalnych tekstur. Można to wykorzystać m. in. w M&B i zdaje się, że również w Wiedźminie.

Po lewej oświetlenie standardowe, w środku nałożone VC (czyli efekt do gry), po prawej wypalone Radiosity (z pociętą przez program siatką).

Efekt najlepiej widać, gdy spojrzy się na model od dołu:

Model 132 trisy, tekstury 3x 128x128.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
a wy ciagle żyjecie w czasach kiedy komputer zajmował pół domu?? po cholere podajecie te trisy :/

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit

Jedairusz
Moderator działu

Prace 3D
#1283 2011-01-10, 15:05(Ostatnia zmiana: 2011-01-10, 15:07)
Jak na takie low poly całkiem fajnie wygląda  :cool:
Tom, wydaje mi się że są jeszcze przypadki, w których to jest ważne.
Nie wszystkie modele idą do nextgenowego FPS'a gdzie każdy model może być oglądany z bliska i trzeba nasrać detalu.

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Nie sądzę ;)  nalezy liczyc wtedy kiedy model ma miec załóżmy 10 000 tys a wyszło 1 000 000 ;) a nie czy ma 150 czy 153. Przyczepic by sie mozna wtedy kiedy siatka byłąby tak gęsta ze niczyja pała by nie przeszła przez jedne trójkąt lub czworokąt a tak to mozna na luzie jechać

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Ty Tom to chyba lubisz wkurwiac ludzi nie?

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Ja?? nieee ;p  Mowie tylko swoje zdanie a to co wy juz tam myslicie to wasza brożka. ;) Czy ja komus cos zabraniam? ;p

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Na Ciebie Tom nie ma nawet co reagować. Model zrobiłem, bo chwyciłem zajawkę po tym co pokazał Rybopiotr - załóżmy więc, że model przeznaczony jest do ikonki w M&B. Zrobiłem najpierw model, który miał sporo więcej detali i składał się z 344 trisów. Przy sporym oddaleniu nie było praktycznie różnicy (a po zbliżeniu i tak nikomu ich brak by nie przeszkadzał), więc detale usunąłem i ostatecznie wyszło 132 trisy.

Ikonki wiosek w M&B zazwyczaj składają się z 3-4 budynków. Usuwając w ten sposób detale, można każdą ikonkę zrobić trzykrotnie bardziej rozbudowaną, dodać detale innego typu (drzewa, wozy, beczki itp.). Po co do ikonki miałbym wsadzać 10 000 trisów? M&B to nie nextgen.

W

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy

Tom

Prace 3D
#1288 2011-01-10, 15:39(Ostatnia zmiana: 2011-01-10, 15:40)
No w sumie sie nie znam to co sie odzywam ;p  Tylko zapytałem po co podawac liczbe tri na czele a tu za chwile "Ty to lubisz wkurwiać ludzi, "Na ciebie Tom nie ma nawet co reagować' :O

Elvans powiedz im!! ;(

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No bo niestety ilość konstruktywnej krytyki z Twojej strony w porównaniu do ilości powtarzanych cały czas, irytujących tekstów jest niewspółmiernie mała. Zapytałeś - odpowiedziałem, jednak nie widzę powodu by takie pytania ciągle się pojawiały.

E

Mark Twain

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
A konstruktywnosc i nąciągana elokwencja twoich wypowiedzi jak i ksiązkowy styl opisywania swoich prac jest zbędny i wraz z twoja praca nie adekwatne na moją krytyke. hmmm ja nawet nie skrytykowałem twojej pracy tylko to ze nadmieniasz ilosc trisów a nadmienic chyba mogę, plawda? Ciebie irytuje powtarzalność moich tekstów a mnie wspominanie ilosci wielokątów przez Ciebie jakby miało to wielkie znaczenie. Wiec potraktuj moja wypowiedz jaka pytanie niz atak :)

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Jak chcesz to możesz dać pierdylion trisów, pytanie tylko czy twój komp to uciągnie. Tak jak mówiłem, modele map mają po kilkadziesiąt tysięcy poly więc nie musisz się pierdzielić aby oszczędzić 3 tri, ale z drugiej strony: po co marnować poly skoro można je wykorzystać na dodawanie fajniejszych detali.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Kyro rozumiem, że tekstury bardziej próbnie niż finalnie? Efekt zajebisty więc tutorial pisz to może znów obecnością zaszczyci nas grejt martinek, bard, podcaster, pan i władca jak w przypadku wiersza o mieczu.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Dawaj swoje GG Thoro.A tutek byłby przydatny.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Nie wiem czy będzie to konieczne skoro kyro już odwalił całą robotę :D . Z pewnością chętnie się tym podzieli.

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Tak więc, no właśnie... :) )

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Zrobie sobie test. Zrobić nową ikonke tylko że w.....

.... Blenderze

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Thoro link=topic=31.msg129629#msg129629#msg129629#msg129629 date=1294672886
Kyro rozumiem, że tekstury bardziej próbnie niż finalnie? Efekt zajebisty więc tutorial pisz to może znów obecnością zaszczyci nas grejt martinek, bard, podcaster, pan i władca jak w przypadku wiersza o mieczu.
Odnosnie tekstur to nawet nie wiem co z nimi zrobic, bo to chyba byla moja pierwsza praca w PS/3ds maxie od lutego, tak wiec najpierw musze sobie po prostu wszystko poprzypominac :D  Byly sytuacje ze w maxie po prostu siedzialem i myslalem co mam zrobic, bo mi wszystko wylecialo. Musze wiec najpierw wrocic do wprawy.

Tekstury jak najbardziej wymagaja retuszu pod katem kolorystyki, ale z tym zawsze mialem problemy. Drzwi sa same na teksturze 128x128 i nie wiem, czy do takiej ikonki jest to w ogole potrzebne.

Musze sobie przypomniec, jak sie robilo tekstury seamlessowe (drewno wykorzystuje gotowa, strzecha nie), wiec zrobie tekstury od nowa.

Cytat: Thoro link=topic=31.msg129634#msg129634#msg129629#msg129629 date=1294673647
Nie wiem czy będzie to konieczne skoro kyro już odwalił całą robotę :D . Z pewnością chętnie się tym podzieli.
Kyro zrobil jeden maly domek i zamierza zrobic wiecej, tak zeby efekt byl ladniejszy niz w oryginalnym M&B, ale co ostatecznie z tego bedzie to juz inna kwestia ;)

BTW - Thoro zaproponowal wczoraj, by zrobic tego typu bitwe i mysle, ze jest to w grunie rzeczy dobry trening. Co myslcicie? Oczywiscie obaj nie mamy tu na mysli "domku na 132 trisy", ale cala, zlozona ikonke.

Mark Twain

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Może nawet bym spróbował. Pewnie blado przy was wypadne ale jako trening.....
Ikonki w zwykłym M&B nie były zmieniane od... kilku lat więc nie jest aż tak trudno przebić TW

legomir

legomir

Użytkownicy
posty44
Propsy3
  • Użytkownicy
Hmm... U mnie zajmuje pół pokoju :P Znaczy wszytko co składa się na mój komputer(czytaj co mogę podłączyć ;) )

Si Legomir nobiscum, quis contra nos?

0 użytkowników
Do góry