Tak więc, udało mi się przejść całego moda w około 19 godzin. Muszę przyznać, że dawno nie bawiłem się tak świetnie grając w jakiegoś moda, tym bardziej do pierwszego Gothica. Mimo początkowej mordęgi przy instalacji modyfikacji to naprawdę było warto
Plusy:
+ Mroczny i świetny klimat. Coś co kupiło mnie jako jeszcze gówniarza podczas premiery Gothica w Polsce zostało tutaj odtworzone. To było nostaligiczne przeżycie
Spoiler
+ No muszę przyznać, udało ci się mnie wystraszyć na początku xD
+ Fabuła. Naprawdę dobra fabuła. Nie czułem się zmęczony grą ani przez chwilę.
+ Komentarze Bragusa
Spoiler
np. po wyjściu z jaskini Lewusa
Mała rzecz a cieszy.
+ Naprawione NPC. Muszę przyznać, jak zobaczyłem NPCty w zamku, które wyciągały broń gdy walczyłem z zombie przed główną bramą, ale rezygnowały po chwili i nie biegały tępo po zamku szukając śmierci byłem onieśmielony. Naprawdę chapeau bas czapki z głów za ten poziom skryptów. Misje eskortowe
Spoiler
oprócz Xardasa w świątyni Łez z Returninga hehe Beliara ale naprawdę można to wybaczyć
nie były już taką udręką
+ Easter Eggi
Spoiler
Kononowicz dziękujący za jedzenie mnie rozwalił xD
+ Dubbing i ilość dialogów
+ Klimatyczna muzyka
+ Różnorodność przeciwników i nakładane negatywne efekty przez nich
+ Teleport przy wchodzeniu do SO od strony targowiska, Jezus Maria, jak ja cię kocham za nie zmuszanie mnie do wspinaczki po tej drabinie za każdym chędożonym razem
+ Efekty podczas walki z ostatnim bossem
Spoiler
Bardzo podobały mi się jego komentarze w czasie walki. Dodawało to urozmaicenia
+ No i ostatnia rzecz, dosyć kontrowersyjna, poziom trudności. Tutaj pewnie wielu się nie zgodzi ale uważam, że udało ci się bardzo dobrze zbalansować rozgrywkę. Bragus nie był zbyt papierowy na samym początku i np. z pojedyńczym Cerberem był w stanie sobie poradzić od razu po zrzuceniu do kolonii. Z drugiej strony nie był jakimś półbogiem pod koniec, który
Spoiler
brał Mutantów na 2-3 hity
przyjmując na klate cały SO jednocześnie. (Jeśli graliśmy uczciwie oczywiście) stres dobrze balansował końcówkę gry. Zombie już nie były takie twarde pod koniec ale nadal nie mogliśmy beztrosko wbiegać w grupy przeciwników. Problem "zbyt trudnego na początku, za łatwego na końcu" Gothica został w tym modzie zażegnany
Spoiler
nie wliczając bossów, styl walki bronią jednoręczną z tarczą naprawdę był zbyt op
No niestety wkradły się jakieś małe minusy:
Spoiler
- Nie wiem czemu, ale bardzo zabrakło mi jakiegoś komentarza odnośnie mutanta od rycerzy króla, kiedy oczyszczaliśmy wejście do Starej Kopalni. Ja wiem, byli na wojnie i niejedną rzecz widzieli ale no kurde żadnej reakcji na potężnego mutanta zombie wielkości Trolla zabijającego na strzała wszystko co się rusza? Zwykłe "o cholera co to było za monstrum!?" by mi dało satysfakcję fabularną
- Nie wiem czy ja to po prostu pominąłem, ale strasznie brakowało mi akrobatyki. Przydałaby się jakiś nauczyciel, który ew. za wykonanie jakiejś misji pobocznej mógłby nas tego nauczyć. Zgaduję, że byłby to problem skryptów związanych z formą nauczyania protagonisty, no ale cóż.
Jeszcze chciałbym się podzielić doświadczeniami, które mnie hmm... zdziwiły? rozbawiły? No utknęły mi w pamięci
- Jako, że gra w RPG nauczyła mnie jednego. Morduj, morduj i jeszcze raz morduj, exp to siła to miałem jedną zabawną sytuację fabularną
Spoiler
podczas misji Być jak Cerber biegałem sobie po pustym zewnętrznym pierścieniu gdzie było raptem z 10 ostałych zombie w domkach. Po czym Bragus raportował Gomezowi o potężnej armii w zewnętrznym pierścieniu xD
Spoiler
- Po wykonaniu misji Zdrada i zabiciu zdrajców, kilka npctów biegało po zamku, pierwszy podbiegł do mnie Lee, wyciągnął topór (już miałem flashbacki z Gornem w Wolnej Kopalni, z oryginalnego Gothica) i jak gdyby nigdy nic zaczął se ćwiczyć, śmiałem się chyba 2 minuty z tego. Reszta co podbiegała już nie robiła na mnie większego wrażenia.
Podsumowując, nie wiem kiedy ostatni raz grałem w tak dobrą (o ile nie najlepszą) modyfikację do pierwszego Gothica. Bardzo dziękuję za twój trud, który sprawił, że mogłem doświadczyć tej przygody.
Czytałem na twoim fb jaka jest przyszłość twojego udziału w modowaniu tej gry. Wielka szkoda ale jak najbardziej rozumiem. Jeszcze raz, dziękuję.