@Susdam napisałem przecież nawet, że robiłem reinstall, odpowiadasz nie czytając wiadomości nawet uważnie?
Przepraszam, czytałem twojego posta, ale jakoś te dwa wyrazy "robiłem reinstall" musiałem przeoczyć

1. Standardowo, sprawdź sterowniki do karty
2. dx11 wgraj tego podstawowego (możesz też spróbować z wersją 17.5 by liker) wejdź potem w gothic/system/GD3D11/textures/replacements/Normalmaps_Original/ i usuń całą zawartość folderu (! nie cały folder, ale samą jego zawartość)
3. W pliku gothic.ini znajdź linijkę "NewFOVformula=x" gdzie "x" wstaw "1"
4. W instalce returna wejdź w software i zainstaluj Visual C++ Redistributable 32 bit oraz biblioteki do dx7 (jak już to robiłeś, nie szkodzi powtórzyć)
5. Wyłącz na stałe antywirusa oraz windows defender
6. Sprawdź czy gothic odpala się z wysokim priorytetem
7. Jak grasz na laptopie, to sprawdź, czy odpalasz gothica z procesorem o dużej wydajności (karta graficzna)
8. Spróbuj jeszcze coś takiego: PPM na "mój komputer" -> właściwości -> zaawansowane ustawienia systemu (ostatnia opcja po lewej) -> w zakładce "zaawansowane" w kolumnie "Wydajność" klikasz na "ustawienia" -> w zakładce "zapobieganie wykonywaniu danych" zaznacz opcje "włącz funkcję DEP dla wszystkich programów i usług oprócz tych wybranych poniżej" -> niżej klikasz "Dodaj..." -> szukasz pliku Gothic2.exe -> dodajesz i klikasz zastosuj, ok. (wymagany restart kompa)
PS: możesz jeszcze raz odinstalować gothica i returninga, playerkit itp. wejdź w program typu CCleaner lub easy cleaner, przeszukaj kompa ze wszystkich śmieci, wyczyść rejestry i dopiero wtedy zainstaluj na nowo grę.
Chyba tyle przychodzi mi do głowy, daj znać, czy coś pomogło, jeśli nie, to dalej będziemy walczyć.