10 lat. To właśnie tyle minęło od czasu, kiedy to bezimienny bohater został wrzucony za Magiczną Barierę, by następnie ocalić swoją ojczyznę i poprowadzić ją jako Rhobar III. Bogowie odeszli, Paladyni stali się Templariuszami, a Mag Wody czy Ognia to jedynie dziedzina magii, a nie posługa bogom. Orkowie, jaszczuroludzie i ludzie uczyli się żyć w zgodzie, królestwo rozwijało się i wychodziło naprzeciw wszelkim trudnościom. Jednak zawsze znajdzie się coś, co ten spokój zakłóci...
Poznaj losy nowego bezimiennego bohatera, którego przygoda przez archipelag Khor poprowadzi ku zwycięstwu... albo ku porażce. Odkryj świat Gothic, jakiego jeszcze nie widziałeś i który zaskoczy cię dojrzałością i nieschematycznym postępowaniem. Wyraziste postacie, niespodziewane zwroty akcji i nieskończona eksploracja to coś, co możesz spotkać grając w... Gothic 4.
Cechy:- niesamowita przygoda zajmująca od 20 do aż 100 godzin
- 3 gildie główne: Najemnicy, Strażnicy i Nowicjusze, każda z możliwością awansu
- kilka gildii pobocznych np. Myśliwi, Złodzieje, Zabójcy
- kilka światów, wysp znanych z innych modyfikacji np. Juran
- około 1500 NPC, z czego 700 to postacie imienne z własnymi dialogami
- nowe potwory (modele i animacje)
- nowy pakiet broni i pancerzy (tekstury i modele)
- tarcze, dwa miecze (w stylu Gothic 3), kostury itp.
- tzw. quickslots
- rozbudowana inteligencja NPC
- wiele nowych umiejętności i talentów
- rzemieślnictwo na wzór Gothic 3
- okno statystyk z Gothic 3
- około 650 zadań
- zbalansowany i wymagający poziom trudności
Trochę słów o modzie ode mnie:
Już od jakiegoś czasu nachodziła mnie ochota, by stworzyć moda do Gothica, który mógłby naprawdę coś znaczyć dla społeczności i na wiele lat będzie uchodził za wzór do naśladowania. Nie chciałem jednak iść kierunkiem samego Gothica, gdyż jest to już w wielu miejscach gra przestarzała i mocno niedopracowana. Gothic 4 ma zaskoczyć rozmachem i dojrzałością, z jaką będzie prowadzona fabuła, choć sztampowej walki ze smokami i ratowania wieśniaków nie zabraknie. Jeśli zaś chodzi o uznawanie Zmierzchu Bogów i Arcanii za element kanonu, to powiem tak, że niektóre motywy są stamtąd zabrane jak np. to że Bezimienny odszedł do Nieznanych Krain, ale potem powrócił, ale nie będę trzymał się sztywnie wątków z tych gier. Nie zaprzeczam, że dużo korzystania tutaj z zasobów innych modyfikacji, ale ma to na celu przyśpieszenie prac, więc jak komuś się nie podoba to ban.
W modyfikacji byłem odpowiedzialny za fabułę i dialogi, jednak nic nie zrobiłbym bez właściwego teamu, któremu bardzo dziękuję za pomoc. W skład ekipy wchodzili:
@Splash - skrypty
@Siemekk - skrypty
@TheKetrab - skrypty
@Mark56 - modele
@inż. Avallach - konsultacje techniczne
@Dark - konsultacje lore
@Fabio - level design
Screeny: