Nowe graty 4428 13

O temacie

Autor RazorLive

Zaczęty 27.09.2017 roku

Wyświetleń 4428

Odpowiedzi 13

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witajcie. Chciałem się Was spytać, o jakiś dobry dysk ssd (400-500gb) oraz dobre, a ciche chłodzenie do procesora. Zazwyczaj graty do pudła dobieram sam, ale nie znam się na dobrych producentach dysków SSD, czy właśnie chłodzenia.
Budżet, to rzecz wiadoma. Jeżeli mowa o SSD, myślę że powinienem się zmieścić w cenie 163 euro. (Przeliczając na polskie, +/- 700zł?)
Z kolei, jeżeli chodzi o chłodzenie... Możecie polecić coś sami, a wydaje mi się nawet że nie będzie ono za specjalnie drogie, prawda?

Ciekawostka - Juzio Stalin nie był złym człowiekiem. Głodził ludzi tylko po to, by nauczyć ich patriotyzmu i wzięcia w dłoń broni za obronę Ojczyzny.

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem

Splash

Splash

Moderator
posty4207
Propsy3409
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jako tańszą alternatywę chłodzenia be quiet! polecam Fortis 3 lub Grandisa 2 od SilentiumPC.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

Nowe graty
#3 2017-09-27, 20:07(Ostatnia zmiana: 2017-09-27, 20:17)
Jako tańszą alternatywę chłodzenia be quiet! polecam Fortis 3 lub Grandisa 2 od SilentiumPC.

No fortis nawet na podkręconym procu jest cichy, grandis trochę głośniejszy, ale za to temperatura procesora troszkę niższa.

Za to ten bequiet jest drogi, ale najcichszy ze wszystkich chłodzeń powietrznych.

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Podkręcać nie będę. Komputer i tak już mi nie służy do gamingu. Od tego mam swoją kochaną ps4. Tutaj bardziej chodzi o to, aby kupić coś, co potrzyma. Wymieniać karty graficznej czy dorzucać ramu też nie będę (Chyba że 16gb ram przestanie być standardem)

@Splash

Nie chodzi o to, by wyjść najtaniej, a by wyjść z jak największym i najlepszym efektem ;) Żeby coś działało wspaniale, trzeba na to zabulić.

Ciekawostka - Juzio Stalin nie był złym człowiekiem. Głodził ludzi tylko po to, by nauczyć ich patriotyzmu i wzięcia w dłoń broni za obronę Ojczyzny.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

Nowe graty
Nie chodzi o to, by wyjść najtaniej, a by wyjść z jak największym i najlepszym efektem ;) Żeby coś działało wspaniale, trzeba na to zabulić.

No nie koniecznie zawsze. Ten Fortis kosztuje 130zł, a przy normalnych obrotach wiatraka ma 36,6 dB czyli mniej więcej tyle ile każdy z nas ma w domu gdy jest ogólnie cicho. Czyli powinien być niesłyszalny nawet w zwykłej obudowie (bez mat wyciszających).

Splash

Splash

Moderator
posty4207
Propsy3409
ProfesjaNierób
  • Moderator
Upewnij się tylko czy takie chłodzenie zmieści ci się w obudowie. Są większe niż się wydaje. Mój kolega miał trochę problemów ze zmieszczeniem Fortisa w Zalmanie Z3 (nie polecam).

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy

RazorLive

Nowe graty
#7 2017-09-27, 20:31(Ostatnia zmiana: 2017-09-28, 11:58)
@Splash

Obudowa nie będzie problemem. Niedługo przenoszę się na obudowę typ big tower. Gdyż za 2-3 lata planuję taką ostateczną modernizację. (Kilka dysków, lepsza karta sieciowa, dźwiękowa)

Korzystając z okazji, iż widzę dosyć pomocną społeczność. Polecicie jakieś fajne obudowy big tower? (Jakiekolwiek bajery w niej mile widziane, lubię gdy wieczorem obudowa świeci mi jak choinka podczas moich wieczornych prac w C++.) Generalnie też byłbym wdzięczny, gdyby obudowała miała przedni panel do regulacji wiatraków w niej.

Propsy zostaną rozdane po wyczerpaniu tematu.

Komuchpl

Komuchpl

Użytkownicy
Co? Ja?
posty146
Propsy130
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Co? Ja?
(Chyba że 16gb ram przestanie być standardem)
16GB standardem? Niby do czego? Jeśli miałby coś nazywać standardem to by było 8GB.

Gdyż za 2-3 lata planuję taką ostateczną modernizację. (Kilka dysków, lepsza karta sieciowa, dźwiękowa)
Jeśli nie masz neta >100Mbps to daruj sobie karte sieciową(chyba, że potrzebujesz wifi). To samo z dźwiękową, jeśli nie zajmujesz się profesnjonalną obróbką dźwięku to nie ma sensu wydawać na to hajsu. Pierwsza lepsza płyta główna ma w sobie surround 7.1 i dobrą jakość dźwięku.

Korzystając z okazji, iż widzę dosyć pomocną społeczność. Polecicie jakieś fajne obudowy big tower? (Jakiekolwiek bajery w niej mile widziane, lubię gdy wieczorem obudowa świeci mi jak choinka podczas moich wieczornych prac w C++.)
Zależy jaki przedział cenowy. Imo najładniejszy tower to Phanteks enthoo evolv, ale to rewiry ~800zł(i średni airflow wewnątrz).

Generalnie też byłbym wdzięczny, gdyby obudowała miała przedni panel do regulacji wiatraków w niej.
Zbędny wydatek hajsu, zainstaluj sobie soft do regulacji pwm z systemu(speedfan albo jakieś soft od producentów płyt głównych)

Z kolei, jeżeli chodzi o chłodzenie... Możecie polecić coś sami, a wydaje mi się nawet że nie będzie ono za specjalnie drogie, prawda?
Zalezy jakie TDP procesora, do  100W spokojnie starczy coś typu Cooler Master Hyper 212 evo. A jak wyżej to polecam zainwestować w lepsze.
A co do SSD, to zobacz MX300 cruciala 512GB. Używam takiego ponad 2 lata(jako głównego) i nie mam z nim problemów.
//edit: ewentualnie możesz zamiast SSD poszukać M.2 jak masz wejście na płycie głównej, zawsze to mniej kabli w środku.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jeśli nie będziesz podkręcał proca to chłodzenie - https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-dark-rock-3-bk018-625559
Raczej, "jeśli będziesz podkręcał". Dark rock pro to naprawdę wydajne chłodzenie, a nawet o wiele mniejsze/tańsze radiatorki pozwolą delikatnie podkręcić większość procków. Z SPC Grandisem (o wymiarach podobnych do dark rock pro) wykręciłem porządnie fx-8320, a to bardzo ciepły procek.

Jeśli nie będziesz podkręcał, wystarczy i chłodzenie z pudełka z prockiem, a jakikolwiek 120mm tower za stówkę schłodzi chyba wszystko + będzie przy tym cichutki. CM 212, SPC Fera, nawet malutki 92mm SPC Spartan (chociaż to już będzie głośniejsze, mniejszy wentylator).

Nie ma sensu ładować kasy w taki high-end jak dark rock pro, szczególnie jeśli nie kręcisz.

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cytat: Komuchpl
Jeśli nie masz neta >100Mbps to daruj sobie karte sieciową(chyba, że potrzebujesz wifi). To samo z dźwiękową, jeśli nie zajmujesz się profesnjonalną obróbką dźwięku to nie ma sensu wydawać na to hajsu. Pierwsza lepsza płyta główna ma w sobie surround 7.1 i dobrą jakość dźwięku.

Well. NA chwilę obecną mam neta 10/5. Niemniej jednak za 2-3 lata szykuję się z przeprowadzką gdzie właśnie będę miał neta 100Mbps.

Zależy jaki przedział cenowy. Imo najładniejszy tower to Phanteks enthoo evolv, ale to rewiry ~800zł(i średni airflow wewnątrz).
Za elegancką obudowę big tower jestem w stanie nawet wydać 1000zł.

Zbędny wydatek hajsu, zainstaluj sobie soft do regulacji pwm z systemu(speedfan albo jakieś soft od producentów płyt głównych)
Jednak wolę zrobić po swojemu ;)

Zalezy jakie TDP procesora, do  100W spokojnie starczy coś typu Cooler Master Hyper 212 evo. A jak wyżej to polecam zainwestować w lepsze.
A co do SSD, to zobacz MX300 cruciala 512GB. Używam takiego ponad 2 lata(jako głównego) i nie mam z nim problemów.
//edit: ewentualnie możesz zamiast SSD poszukać M.2 jak masz wejście na płycie głównej, zawsze to mniej kabli w środku.
W porzo, zobaczę. Dzięki wielkie za pomoc ;)

Cytat:  Zkirtaem
Jeśli nie będziesz podkręcał, wystarczy i chłodzenie z pudełka z prockiem

No, ja także myślałem że to z pudełka wystarczy. Ale skoro nie spełnia roli, to pora je wymienić.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
Regulator obrotów wentylatorów w obudowie według mnie jest na +, bo gdy będzie chciało się zainstalować załóżmy 2 dodatkowe sztuki to wtedy podłączysz do płyty i dopiero wtedy ustawisz ich prędkość. Trzeba pamiętać, że każda płyta ma limit podłączonych do niej wiatraków.

RazorLive

RazorLive

Użytkownicy
posty65
Propsy56
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Regulator obrotów wentylatorów w obudowie według mnie jest na +, bo gdy będzie chciało się zainstalować załóżmy 2 dodatkowe sztuki to wtedy podłączysz do płyty i dopiero wtedy ustawisz ich prędkość. Trzeba pamiętać, że każda płyta ma limit podłączonych do niej wiatraków.
To jest właśnie jeden z tych plusów które przyciągają mnie właśnie do tego sposobu. Ale największy problem to właśnie znalezienie świetnej obudowy do tego.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem
https://www.morele.net/obudowa-phanteks-enthoo-pro-ph-es614p-bk-649556/ Ten Phanteks podobno jest bardzo dobrym i dosyć tanim big towerem, a ma regulator. Wersja bez okna kosztuje 370zł mniej.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry