(Chyba że 16gb ram przestanie być standardem)
16GB standardem? Niby do czego? Jeśli miałby coś nazywać standardem to by było 8GB.
Gdyż za 2-3 lata planuję taką ostateczną modernizację. (Kilka dysków, lepsza karta sieciowa, dźwiękowa)
Jeśli nie masz neta >100Mbps to daruj sobie karte sieciową(chyba, że potrzebujesz wifi). To samo z dźwiękową, jeśli nie zajmujesz się profesnjonalną obróbką dźwięku to nie ma sensu wydawać na to hajsu. Pierwsza lepsza płyta główna ma w sobie surround 7.1 i dobrą jakość dźwięku.
Korzystając z okazji, iż widzę dosyć pomocną społeczność. Polecicie jakieś fajne obudowy big tower? (Jakiekolwiek bajery w niej mile widziane, lubię gdy wieczorem obudowa świeci mi jak choinka podczas moich wieczornych prac w C++.)
Zależy jaki przedział cenowy. Imo najładniejszy tower to Phanteks enthoo evolv, ale to rewiry ~800zł(i średni airflow wewnątrz).
Generalnie też byłbym wdzięczny, gdyby obudowała miała przedni panel do regulacji wiatraków w niej.
Zbędny wydatek hajsu, zainstaluj sobie soft do regulacji pwm z systemu(speedfan albo jakieś soft od producentów płyt głównych)
Z kolei, jeżeli chodzi o chłodzenie... Możecie polecić coś sami, a wydaje mi się nawet że nie będzie ono za specjalnie drogie, prawda?
Zalezy jakie TDP procesora, do 100W spokojnie starczy coś typu Cooler Master Hyper 212 evo. A jak wyżej to polecam zainwestować w lepsze.
A co do SSD, to zobacz MX300 cruciala 512GB. Używam takiego ponad 2 lata(jako głównego) i nie mam z nim problemów.
//edit: ewentualnie możesz zamiast SSD poszukać M.2 jak masz wejście na płycie głównej, zawsze to mniej kabli w środku.