Polski Fallout 31828 93

O temacie

Autor Werewolf

Zaczęty 4.07.2017 roku

Wyświetleń 31828

Odpowiedzi 93

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
ZSRR to nie Polska Kereth, wiec jaki powód byłby nukowania polski? Skoncz udawać mądrale kereth bo zachowujesz sie jakbyś wszystkie rozumy pozjadal

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

Gry (themodders@telegram)
posty501
Propsy795
Profesjabrak
  • Gry (themodders@telegram)
Powtarzanie tego wszystkie powoduje u mnie ból głowy, bo ciągle będziesz głupiomądry.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
ZSRR to nie Polska Kereth, wiec jaki powód byłby nukowania polski?
@Maciej
https://www.youtube.com/watch?v=T2_nb7mFv44

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No ale Fallout to nie prawdziwy świat. Jeżeli już chcemy się kurczowo trzymać uniwersum, to Macdun ma rację - twórcy nic nie mówią o Europie, jest wzmianka tylko o ZSRR. Istnieje milion hipotetycznych scenariuszy dla Polski, w tym także że "jako jedyne państwo w Europie nie ucierpiało bezpośrednio" - mocno naciągane, ale nie bije się z historią świata gry.

Dyskutujecie o jakiś pierdołach, oczywiście sprowokowane przez Macduna

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
No masz rację, Fallout to nie prawdziwy świat, ale do 1945 jest wspólny z naszym, a i później wcale nie zmienia kursu o 180 stopni. Najprostsza i najbardziej oczywista hipoteza nasuwa się taka, że Polska w jakiś sposób brała udziała w całym przedsięwzięciu (jako część ZSRR), a już na pewno ucierpiała (jeśli bobmy spadły na Rosję, to patrząc na siłę rażenia atomówek, zarówno wybuchy, jak i promieniowanie nieźle pokiereszowałby Polskę). Z takich miejsc, gdzie nie ucierpiał nikt można by dać jakąś Afrykę czy Australię, co nie zmienia faktu, że jeśli tyle bomb wybuchło w ciągu 3 godzin, to promieniowanie objęło działaniem cały świat, a fakt, że gdzie indziej nie było schronów (choć pewnie jakieś mogły być), to kto wie, czy w ogóle poza Stanami żyje ktoś, kto nie jest ghulem.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
w jakikolwiek sposób fallout został wymyślony, w tamtym czasie i przecież teraz też, podział na "dobrych i złych" nadal obowiązuje. jedni atakują drugich nie dlatego że chcą im zepsuć pałac kultury ale prewencyjnie. założenie mac duna że polska nie bo nie jest dziecinne.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No masz rację, Fallout to nie prawdziwy świat, ale do 1945 jest wspólny z naszym, a i później wcale nie zmienia kursu o 180 stopni.
Mnie się wydaje jednak że się zmienił kurs, nie wiem czy o 180 stopni, ale znacząco. Niech za przykład posłuży rozwój technologii, który jest całkowicie innych niż ten z naszej rzeczywistości.

Najprostsza i najbardziej oczywista hipoteza nasuwa się taka, że Polska w jakiś sposób brała udziała w całym przedsięwzięciu (jako część ZSRR)
Mogę się mylić, ale Wielka Wojna w świecie Fallouta wybuchła 23 października 2077 roku. Nawet idąc waszym tokiem, że najprawdopodobniej nic się nie zmieniło oraz że historia nasza i z gry potoczyła się niemal identycznie (pozdro dla sowietów którzy przetrwali 90 lat dłużej niż w prawdziwym świecie), to Polska nigdy nie była częścią Związku Radzieckiego, a"jedynie" Układu Warszawskiego. Nie ma tutaj najbardziej oczywistych hipotez. Tak samo oczywistą hipotezą mogłaby być sytuacja, w której ZSRR przeprowadziło szereg reform, komuniści stali się demokratami, poszli drogą Jugosławii i przyjęli ich wersję socjalizmu, a sama Żelazna Kurtyna przestała istnieć. Innym scenariuszem jest, że Związek Radziecki przetrwał i się nie rozpadł w 1991 roku, ale jednak Polska odzyskała niepodległość w 1989 roku, a ostatni żołnierze byłego okupanta opuścili kraj rok później.

, a już na pewno ucierpiała (jeśli bobmy spadły na Rosję, to patrząc na siłę rażenia atomówek, zarówno wybuchy, jak i promieniowanie nieźle pokiereszowałby Polskę). Z takich miejsc, gdzie nie ucierpiał nikt można by dać jakąś Afrykę czy Australię, co nie zmienia faktu, że jeśli tyle bomb wybuchło w ciągu 3 godzin, to promieniowanie objęło działaniem cały świat, a fakt, że gdzie indziej nie było schronów (choć pewnie jakieś mogły być), to kto wie, czy w ogóle poza Stanami żyje ktoś, kto nie jest ghulem.
Dlatego napisałem "bezpośrednio".

w jakikolwiek sposób fallout został wymyślony, w tamtym czasie i przecież teraz też, podział na "dobrych i złych" nadal obowiązuje. jedni atakują drugich nie dlatego że chcą im zepsuć pałac kultury ale prewencyjnie. założenie mac duna że polska nie bo nie jest dziecinne.
Jego założenia są tak samo dziecinne jak wasze. Powtórzę: jest naprawdę milion różnych scenariuszy i na terytorium Polski wcale nie musiała spaść bomba.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Polski Fallout
#67 2017-07-09, 07:47(Ostatnia zmiana: 2017-07-09, 09:55)
No ale Fallout to nie prawdziwy świat. Jeżeli już chcemy się kurczowo trzymać uniwersum, to Macdun ma rację -
bomby atomowe nic nie kosztują a przywódcy to szaleńcy którzy sobie nukuja male państewka dla rozrywki które nie zagrażają supermocarstwom i w ogole nie oplacalne jest podbicie krajów, tylko nich niszczenie :D  Tak było :D

Wybieracie sobie scenariusz po najmniejszej lini oporu, tyle. A jest tyle możliwości alternatywnych ze autor moze wybrac ciekawszą wersję, co się stało z polską, jesli ten mod kiedys wyjdzie

Oczywiście w grze nie zniszczona Polska wygladalaby głupio w falloucie, ale vegas w f:nw też nie było zniszczone i efekt był super 

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No ale Fallout to nie prawdziwy świat. Jeżeli już chcemy się kurczowo trzymać uniwersum, to Macdun ma rację -
bomby atomowe nic nie kosztują a przywódcy to szaleńcy którzy sobie nukuja male państewka dla rozrywki które nie zagrażają supermocarstwom i w ogole nie oplacalne jest podbicie krajów, tylko nich niszczenie :D  Tak było :D
OK, myliłem się. Założenia tego typa są bardziej dziecinne niż wasze.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Polski Fallout
#69 2017-07-09, 11:38(Ostatnia zmiana: 2017-07-09, 11:44)
Napisałbyś chociaż czemu, takie puste piepszenie jest nic nie warte
@mathsicist   Jak tego nie napiszesz, to znaczy że nie masz racji

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Nie wiem jak to inaczej napisać, bo chyba już wyjaśniłem o co mi chodzi. Nie mówię, że nie można zrobić inaczej i że to co piszę jest jedynym wyjściem. Ale patrząc na świat Fallouta oraz całe uniwersum to jest to najbardziej intuicyjne i logiczne, a do tego dające jakieś ciekawe rozwiązanie. Fallout przedstawia pesymistyczną wizję świata, gdzie po 200 latach od wybuchów ludzie nie potrafią się zorganizować, zbudować jakiejś większej struktury społecznej, wszędzie jest brud i syf, a po ulicach biegają mutanty i dwugłowe zwierzęta, które chcą każdego zabić. Logicznym jest to, że wojna która wybuchła była sprowokowana przez światowe mocarstwa. Były one 3: Chiny, Rosja (ZSRR) i USA.

Fallout to wizja świata, jaką mieli ludzie zaraz po wojnie. Fizyka i cała nauka, historia i losy świata często właśnie ją pokazują, tak jak ją widziano wtedy. Dlatego w 2077 roku gdy wybucha wojna, USA dalej wygląda jak w latach 50-tych, więc logiczne jest to, że reszta świata, też utknęła podobnie niczym piasek w klepsydrze czasu, bo tak to sobie wtedy ludzie wyobrażali, dlatego po ulicach jeżdżą roboty, zbudowane niezbyt niefunkcjonalnie, dlatego komputery to jakieś malutkie terminalki, dlatego wszędzie widzimy jakby zaklęte w czasie lata 50-te zaklęte w czasie, dlatego że po wojnie tak widziano przyszłość.
http://pl.fallout.wikia.com/wiki/%C5%9Awiat_Fallouta

Koncepcja wielkich mocarstw, które władają światem też nie jest nowa, bo występuje m.in. w roku 1984 i stąd również później, czerpie inspirację w kulturze, popkulturze itd.
Poza tym, mylisz się, że ZSRR upadło, ponieważ w grze jest wyraźnie powiedziane, że przetrwało do wojny:
http://pl.fallout.wikia.com/wiki/ZSRR
jest też oczywiście pokazana wspólnota europejska
http://pl.fallout.wikia.com/wiki/Wsp%C3%B3lnota_Europejska
wedle map, której to Polska miałby należeć do niej, co jednak nie tego jednoznacznie nie wskazuje, bo wiadomo, że często takie rzeczy w grach robi się na odpierdol, tym bardziej że Fallout to gra o Ameryce, nie pokazuje tego co jest gdzie indziej, bo to po prostu trochę taki punkt widzenia Amerykanów (dodam, że Wspólnota rozpadła się przed Wojną, a państwa zaczęły walczyć o surowce).

Ameryka przetrwała, a co się stało z resztą, to mają w dupie, bo nie o tym jest gra i równie dobrze ta reszta świata mogłaby nie istnieć po Wojnie, nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Dlatego nie przekonuje mnie koncepcja Polski w świecie Fallouta, ale jeśli już miałaby powstawać, to uważam, że konflikt o jakim mówiłem wcześniej byłby ciekawy, myślę że właśnie coś takiego z Polską jako "Zieloną Wyspą", gdzie niczym podczas epidemii dżumy, bylibyśmy jednym ośrodkiem, który przetrwał. To tak teraz do nas napływaliby imigranci i pojawiłby się konflikt moralny (czy przyjmować, czy nie), połączenie mieszanki etnicznej z całej Europy i dodatkowo Azji, nadziewany PRLowskim klimatem i konfliktem z różnymi stronnictwami (komuniści, chadecy i jakiś ONR), dla mnie spoko, jednak trochę nie "falloutowo".

Jak go tu nie kochać xd

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

WinterKing Kereth

WinterKing Kereth

Gry (themodders@telegram)
posty501
Propsy795
Profesjabrak
  • Gry (themodders@telegram)
(dodam, że Wspólnota rozpadła się przed Wojną, a państwa zaczęły walczyć o surowce)

A dokładnie w 2060, po ośmiu latach walk między sobą o ów surowce, ale to tylko między Europą a Bliskim Wschodem, bo Ameryka razem z Chinami dalej gryzła się między sobą. Całe wydarzenie nazwana zresztą Wojną o Surowce, która była niejako preludium do Wielkiej Wojny w 2077.

Źródło: http://fallout.wikia.com/wiki/Resource_Wars

2052: April: The Resource Wars begin. As many smaller nations go bankrupt, Europe, dependent on oil imports from the Middle East, responds to rising oil prices with military action
2060: The Euro-Middle Eastern War comes to an end as the oil fields in the Middle East runs dry. The reasons behind the war are forgotten as both sides are reduced almost to ruin.
The European Commonwealth dissolves into quarreling nation states, fighting over the remaining resources.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
abstrahując od fallout, macie jakieś pomysły np na scenariusz w którym usa i rosja nie są wrogami?

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiem jak to inaczej napisać, bo chyba już wyjaśniłem o co mi chodzi. Nie mówię, że nie można zrobić inaczej i że to co piszę jest jedynym wyjściem. Ale patrząc na świat Fallouta oraz całe uniwersum to jest to najbardziej intuicyjne i logiczne, a do tego dające jakieś ciekawe rozwiązanie.
No właśnie nie widzę powodu dla którego jest to najbardziej logiczny scenariusz. Nie przemawia do mnie argument, że jeżeli kultura i nauka została - po części - w latach 50, to geopolityka również. Tym bardziej, że przecież wiemy, że powstały nowe siły, wspólnoty, co więcej, część starych sił (ZSRR) straciły na znaczeniu. Nie rozumiem wiary w scenariusz Polski należącej do bloku wschodniego (o którym nie ma mowy w przedwojennym świecie Fallouta), jeżeli mamy dowód w postaci mapy, że należy ona do Wspólnoty

jest też oczywiście pokazana wspólnota europejska
http://pl.fallout.wikia.com/wiki/Wsp%C3%B3lnota_Europejska
wedle map, której to Polska miałby należeć do niej, co jednak nie tego jednoznacznie nie wskazuje, bo wiadomo, że często takie rzeczy w grach robi się na odpierdol, tym bardziej że

Piję do tego, że myślicie zbyt wąsko, a wasz "idealny" scenariusz kupy dupy się nie trzyma. Oczywiście, patrząc przez pryzmat naszej rzeczywistości, Polska musiałaby oberwać. Jednak patrząc na to szerzej to istnieje wiele równie wiarygodnych scenariuszy, w których nie oberwałaby. Chociażby sytuacja, w której na Warszawę spadła bomba ale nie wybuchła - już nam Bethesda raz zaserwowała taką historię. Naiwne, ale przecież to tylko gra.

Ja was nie przekonam, wy mnie, więc jak dla mnie to eot.

Chuj ci w dupe, nie będziesz mnie szantażować i żądać odpowiedzi. Jeżeli nie zrozumiałeś do tej pory to nie zrozumiesz.

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty156
Propsy163
Profesjabrak
  • Użytkownicy
macie jakieś pomysły np na scenariusz w którym usa i rosja nie są wrogami?

@Kazzmir
Wielka Wojna Ojczyźniana   :F

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Polski Fallout
#75 2017-07-09, 21:06(Ostatnia zmiana: 2017-07-09, 21:12)
abstrahując od fallout, macie jakieś pomysły np na scenariusz w którym usa i rosja nie są wrogami?
Wspólny wróg xD

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

Tak, w USA i w Rosji zaczyna rządzić rodzeństwo. Najlepiej bliźniaki.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Tak, w USA i w Rosji zaczyna rządzić rodzeństwo. Najlepiej bliźniaki.
byłeś w poradni ironii i złośliwości?  :lol2:

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Ale ja mówie to całkowicie serio. Wyobraź sobie jaki to fajny scenariusz - do władzy w USA i Rosji dochodzą ludzie, którzy są rodzeństwem - gwarantuje to całkowicie spokojną i wzajemną pomoc.

Innego scenariuszu nie widze xD

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty156
Propsy163
Profesjabrak
  • Użytkownicy
gwarantuje to całkowicie spokojną i wzajemną pomoc.

...albo bratobójczą walkę o władzę.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry