Risen 160096 640

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 24.07.2008 roku

Wyświetleń 160096

Odpowiedzi 640

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
i nie mów ze wszystkie są duplikatami jedynki i opierają się na tym samym schemacie.

w takim razie czym są?

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт
Tworami Gronaśladowczymi, Thoro, Gronaśladowczymi.

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy

GeneralLee

Risen
#542 2009-10-10, 20:01(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 20:05)
A wiesz kto był twórcą ZB?

Wiem ale jakby nie patrzył jest to dodatek do Gothica.

Thoro chodzi mi o to ze każdą się czymś rożni i wprowadza coś nowego może nie jest to widoczne miedzy G1 a G2 ale G2 a G3 to można by powiedzieć ze są to zupełnie inne gry.

Tworami Gronaśladowczymi, Thoro, Gronaśladowczymi.

Jeszcze nie zauważyłem żebyś cokolwiek napisał na temat większość twoich postów nic nie wnosi i aż dziw ze nie dostajesz ostów.  
btw. Czy my się przypadkiem nie znamy Kazzbeer z innego forum ?

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
G2 a G3 to można by powiedzieć ze są to zupełnie inne gry.

Fakt: gothic 3 jest substytutem, który z grywalnym produktem nie ma nic wspólnego.

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

Maybe

Risen
#544 2009-10-10, 20:13(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 20:16)
nie dostajesz ostów.
Oset mogę sobie na polu pozbierać, wystarczy do jakiejś wsi pojechać, to po co mają mi dawać?
Czy my się przypadkiem nie znamy Kazzbeer z innego forum ?
Nie.
Jeszcze nie zauważyłem żebyś cokolwiek napisał na temat
Widać słabo obserwujesz

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
set mogę sobie na pozbierać, wystarczy do jakiejś wsi pojechać, to po co mają mi dawać?

Tego już za wiele. Dostajesz OSTA

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

Maybe

Risen
#546 2009-10-10, 20:17(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 20:19)
Tego już za wiele. Dostajesz OSTA
Thoro,
jeszcze nie zauważyłem żebyś cokolwiek napisał na temat większość twoich postów nic nie wnosi i aż dziw ze nie dostajesz ostów
tylko sam je rozdajesz.

P.S.
Dywan OSTA to bardzo bym prosił >>> http://www.ostacarpets.pl/dywany/castello

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy
Ja na takim poziomie ma być prowadzona dyskusja to lepiej żeby jej w ogóle nie było.. Bo to mija się z celem.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Właściwie wszyscy tutaj zgadzamy się że Risen jest grą najwyżej średnią. Szkoda że posty z tego forum nie znajdą się na worldofrisen. Tam większość bardzo mocno chwali tą "produkcję" , ciekawi mnie jak bardzo konkretne lub żałosne były by ich próby zripostowania.
Pełną opinię swoją zamiesczę jednak po przejściu gry.

Spoiler

WAH WAH WAH.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Ja na takim poziomie ma być prowadzona dyskusja to lepiej żeby jej w ogóle nie było.. Bo to mija się z celem.
Sam ją sprowadziłeś do tego poziomu wyciągając wnioski ze ścisku dupy kojota.

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

Maybe

Risen
#552 2009-10-10, 20:57(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 20:58)
Risen jest grą najwyżej średnią
http://www.racjonalista.pl/img/strony/bog_tak_chcial.jpeg

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Właściwie wszyscy tutaj zgadzamy się że Risen jest grą najwyżej średnią. Szkoda że posty z tego forum nie znajdą się na worldofrisen. Tam większość bardzo mocno chwali tą "produkcję" , ciekawi mnie jak bardzo konkretne lub żałosne były by ich próby zripostowania.

W zasadzie gdyby nie bariera językowa, odmienna mentalność i nawyki dyskusyjne chętnie bym w tym uczestniczył. Niestety prawdopodobieństwo trafienia na osoby rozwijające polemikę ponad oklepane banały typu "każdy ma swój gust" albo "nie podoba się to nie graj" jest mało prawdopodobne.

Co też i ja chciałem uczynić a co nie zostało mi dane. Niestety jak już mówiłem z gównem po raz drugi użerać się nie będę szczególnie, że przyjemność co najwyżej średnia a w kolejce takie perły jak nowy flashpoint czy stalker.

Luke_Flamesword

Luke_Flamesword

Użytkownicy
posty188
Propsy402
  • Użytkownicy
Właśnie skończyłem grać w Risen i cóż... naprawdę nie miałem dużych wymagań co do tej gry, oczekiwałem, że dostanę to co było w dwóch pierwszych Gothicach, ale niestety gra jest tylko nieco lepsza od GIII.

Pierwsza rzecz, która mnie zażenowała to obóz bandytów na bagnie - bagna, bandyci, węże błotne, starożytne świątynie, przebijanie się do szefa obozu - miałem straszne deja vu, jakbym kiedyś już gdzieś to wszystko widział :lol2:  Nie dość, że skopiowali to tak bezczelnie to niestety wyszło im to znacznie mniej fajnie niż w NK.

Dalej mamy klasztor - całkiem fajny swoją drogą i tu akurat mamy lepszą wersję, ale to też już było. Spodobały mi się te wszystkie tajne przejścia, podziemia, itd

Miasto - nie najgorszy klimat, całkiem udane, ale fajnie jest tylko podczas wykonywania questów, potem nie ma co to robić po za handlowaniem i uczeniem się skilli. Jak zresztą we wszystkich innych lokacjach.

Sama wyspa i podziemia są naprawdę nieźle zaprojektowane jak zawsze - bardzo przyjemnie się odkrywa kolejne ścieżki, choć sama wyspa i tak podobała mi się mniej niż tereny z poprzednich Gothiców. Podziemia za to są genialne - w żadnych z Gothiców nie lubiłem jaskiń ani podziemi, tutaj za to całkiem spore, ciekawie zaprojektowane i są bardzo zróżnicowane co w porównaniu z poprzednimi częściami jest sporym plusem.

No właśnie, questy - kurna w GII było to na tyle fajnie zrobione wszystko, że co rozdział działo się coś nowego, jakieś nowe questy poboczne, itd. A w Risenie co? Ano dupa blada - w pierwszym rozdziale rozwiązujesz wszystkie questy poboczne w mieście, klasztorze i na bagnach. Gdy poleziesz do któreś z tych lokacji za pierwszym razem to masz ręce pełne roboty i jest fajnie, biegasz i rozwiązujesz questy. Rzecz w tym, że jak już je rozwiążesz to frajda się kończy - wraz z kolejnymi rozdziałami nie przybywa żadnych nowych questów pobocznych, jedyne co się zmienia taj jak tam coś się ważnego wydarzyło, to większość NPCów powie jednozdaniowe komentarz odnośnie sytuacji i tyle... Dzieją się różne, dość istotne dla wyspy rzeczy a wszyscy maja to w tyłku, nikt nie panikuje, zero reakcji. W GII np. jak się zrobił gnój w Górniczej Dolinie to jakiś myśliwy chciał spieprzać, inny popełnił seppuku - coś się działo i postęp głównej fabuły umożliwiał nowe zadania poboczne. W Risenie fajnie było tylko przez 2 pierwsze rozdziały, przy zadaniach w mieście najlepiej się bawiłem, dalej było już tylko gorzej.

UWAGA - Niżej będę bezczelnie spoilerował odnośnie fabuły, zakończenia, itd, więc każdy na własną odpowiedzialność czyta.

O beznadziejności głównego wątku świadczy choćby to, że mogę streścić go bardzo krótko i że dominuje w nim liczba pięć :[  Otóż u mnie wyglądało to tak - dołączenie do bandytów, bieganie po jednej ze świątyń, zdobywanie 5 dysków(aby zdobyć jeden z nich trzeba odwiedzić 5 lokacji), zwiedzanie ogromnych podziemi, zdobywanie 5 kawałków ekwipunku(o ile przy zdobywaniu dysków towarzyszyły jakieś questy robiące za tło to tutaj tylko leziesz do 5 świątyń i eksplorujesz) a następnie beznadziejna walka z głównym bossem, aby obejrzeć jeszcze bardziej beznadziejne zakończenie. Główny wątek miał potencjał, aby być ciekawy - jakaś pseudomitologiczna historyjkach o dawnych rasach, bogach, tytanach, panowaniu jaszczurów przez ułamek gry zapowiadała się ciekawie, ale zamiast tego dostaliśmy tylko bieganie po całej wyspie, aby łazić, zabijać i przynosić różne rzeczy. Od zadania "przynieść 5 głupich dysków" było już tylko coraz mniej ciekawie. PB pokazało, że ciekawy pomysł na fabułę to może wyjść im jedynie przez przypadek jak to było w GI(choć końcówka też była durna) - każda kolejna ich gra cechowała się tym, że główny wątek był durny(zdobądź artefakt i zabij smoki, NK - zniszcz artefakt i zabij bossa, GIII-zdobądź artefakty i zabijaj co tylko chcesz, Risen - zdobądź artefakty i zabij głupiego bossa)

Zawiodłem się bo zapowiadało się, że będzie nie najgorzej. Gdy tylko skończyły się zadania w 3 głównych lokacjach to można powiedzieć, że świat umarł - zostało już tylko łażenie po wyspie, zabijanie i zbieranie złomu. No i jeszcze durny mainquest... A naprawdę szkoda, bo przez chwilę gra miała klimat. W każdym razie NPCe, które znowu mają bardzo mało do powiedzenia zabiły tą grę - bo po co wracać w kolejnych rozdziałach do miasta, skoro i tak nie będzie żadnych nowych zadań. Ba, sprawiłem, nawet że Don z bandytami mogli wrócić do miasta a inkwizycja poszła w pizdu(a raczej wyparowała, po prostu zniknęli i nigdzie nie znalazłem nawet NPCów z imionami, po za przywódcą). Sprawiło to tyle, oprócz wyparowania sporej ilości ludzi i teleportacji bandytów do miasta jedynie tyle, że mogłem usłyszeć od każdego mieszkańca po jednym zdaniu komentarza i tyle... więcej nie pogadałem, nikt znalazł pretekstu do dania questa mimo tak ogromnej zmiany sytuacji w mieście...

Dobra, starczy użalania się bo i tak się rozpisałem za bardzo :P  Gra miała potencjał, ale PB całkowicie nie wykorzystała go - nie wiem czy oni są tacy durni czy to też dostosowanie do dzisiejszych graczy. Ja w każdym razie nie mam ochoty grać w to ani razu więcej, co najwyżej bym sobie jeszcze kiedyś przeszedł jako mag z pierwszy rozdział, bo wiem że w klasztorze straciłem sporo questów(pierwszy raz tam zawitałem już jako pełnoprawny bandyta). W każdym razie ciesze się, że nie kupiłem tego badziewa tylko uczciwie spiraciłem :P

BTW Jak ktoś zna dobrze angielski to nie polecam spolszczenia, spróbowałem tego ale szybko wymiękłem - znacznie durniej to wszystko brzmi po polsku :P

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Miasto - nie najgorszy klimat, całkiem udane, ale fajnie jest tylko podczas wykonywania questów, potem nie ma co to robić po za handlowaniem i uczeniem się skilli. Jak zresztą we wszystkich innych lokacjach.

Jak trafiłem tam pierwszy raz, zwiedziłem port i resztę okolic do burdelu to myślałem, że to jedynie jedna z dzielnic bądź, że samych miast/miasteczek jest co najmniej ze trzy w różnych rejonach wyspy. Niestety miasto jest małe i szybko staje się nudne gdy zaczynamy robić za chłopca na posyłki, tak samo z resztą jak reszta lokacji. To nie jest coś czego możemy oczekiwać po roku 2009, kiedy już kilka lat temu powstały takie cuda jak w assasynie i far cry2.

Ciekaw jestem czy risen to jednorazowy epizod czy zamierzają to ciągnąć dalej. Jeśli nie to jestem ciekaw jaka będzie ich następna gra. Fajnie gdyby dali spokój z odcinaniem kuponów bo tym razem już chyba nikt nie czeka na Gothic: HarryPotter-powrót czy inną niesamowitą grę na miarę risen.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jeszcze nie zauważyłem żebyś cokolwiek napisał na temat większość twoich postów nic nie wnosi i aż dziw ze nie dostajesz ostów.
Twoje posty nigdy nic nie wnoszą i co, ktoś się czepia? W sumie można je pomijać, nie pamiętam przypadku bym w Twoim poście znalazł cokolwiek wartościowego.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Proszę Pana, czemu Pan aż tak dosadnie krytykuje tego młodego człowieka? :lol2:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Patrzę sobie po Enternecie recenzje tego Risena. Przeważają tego typu:

http://www.miastogier.pl/recenzja,pc,982,s2.html

...nie wiem, czy to Crysis zawiesił dla mnie tak wysoko poprzeczkę, czy to wszystkim recenzentom nagle coś się popieprzyło, ale jak ktoś mi pisze takie rzeczy:

+ znany i lubiany klimat.
+ wciągająca, rozbudowana fabuła.
+ mnóstwo zadań do wypełnienia.
+ wymagający system walki.
+ tętniący życiem świat.
+ bardzo dobra oprawa audio-wizualna.
+ nie jesteśmy prowadzeni za rękę.
Klimatu nie odczułem, fabułę zaliczyłem już w G2NK... oprawa WIZUALNA jest bardzo dobra?! Ktoś tu stracił wzrok, pamięć, albo mózg, bo tą wodę pamiętam już z G1, a tę głębię ostrości z najgorszych koszmarów...

- nowi gracze mogą się poczuć zagubieni.

Nowi=Ci, co nie przeszli G2.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry