Bitwa 3a - Stara Tawerna 20593 57

O temacie

Autor

Zaczęty 23.07.2008 roku

Wyświetleń 20593

Odpowiedzi 57

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
to do wszystkich. może za ostro ale zapominacie o elementarnych zasadach. przy kuciu podkowy zapominacie o koniu.

Jakub

Jakub

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy

Jakub

Bitwa 3a - Stara Tawerna
#21 2008-07-25, 19:40(Ostatnia zmiana: 2008-07-25, 21:34)
Dobra, Drodzy forumowicze, włączam się do bitwy, nie wiem czy skończę, ale będzie zabawnie :D
Nie umiem modelować, teksturować, ale dobrze mi idzie gadanie :D

Edit://
Jeszcze jak by ktoś powiedział co to są :"Tricount" to jest to samo co "Faces"?
Wybaczcie ale ja pierwszy raz to słowo słyszę ;]  
Aha, i jak to się sprawdza, bo jak to jest to samo co "Faces" to nie odpowiadajcie na to pytanie :P

Edit:2//

Wrzucam dzieło mojej 1h pracy, mam nadzieje że nie chociaż 1 vertex jest dobrze ustawiony :)

Jakub

Jakub

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Sorry za spam, ale daje kolejny upload tym razem prawie skończona zostały tylko tylnie ściany i takie tam detale. :D  modelowałem to 4h czyli taki trochę wolniejszy Spead Modelling ;)  model posiada około 2000 Faces (z tego co mi wiadomo to jest to samo co Tricount ) myślę że się spodoba kilku osobom :D

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Jakub, te drzwi na balkon bardzo przesadzone. W ogóle popracuj nad drzwiami bo wyglądają na takie zwykłe i nie pasują pod gotycką architekturę. Fajnie było by trochę powykrzywiać samą bryłę oraz schody. Nie podoba mi się jeszcze to zadaszenie na samym dole. Ogólnie bardzo ładne. Czekam na dalsze efekty bo idzie Ci super.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Model jako model niby ładny, ale pod względem konstrukcyjnym leży. W środku nic by się nie zmieściło, a szczególnie tawerna. Wnętrza nie robiłeś mam rozumieć?

Trisy to trójkąty, czyli Face po eksporcie do 3ds albo konwertacji do Editable Patch.

---

Tak w ogóle, w wypadku tej bitwy proponowałbym powrócić do jury. Co z tego, że ktoś zrobi piękny model, jak będzie on po pierwsze bez wnętrza, a po drugie ułożenie drzwi i okien będzie takie, że niemożliwe byłoby takie ułożenie pomieszczeń? Jak się robi konstrukcyjnie i użytkowo, to zawsze jest to większy wysiłek. A jak mówiłem, nie tylko o modelowanie w tej bitwie chodzi, ale i myślenie, co się modeluje.
Jury mogłoby oceniać m. in. poprawność konstrukcyjną, poprawność modelu, użyteczność pod względem "prawdziwego budynku" jako tawerny, może użyteczność pod względem gier, może zgodność z tematem ("stara" i "tawerna"). Bo tak o nie widzę sensu, jeśli ktoś ma zrobić fasadę na 4k trisów, a sam budynek na gówno się zda.
Estetykę prezentacji, jak widzicie, celowo pominąłem, żeby wystrzec się sytuacji, gdy ktoś narzuci turbosmooth na model i będzie się domagał 10 punktów, a sam innym będzie dawał 1 bo nie ma AA.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

dreyhal

dreyhal

Użytkownicy
posty9
  • Użytkownicy

dreyhal

Bitwa 3a - Stara Tawerna
#25 2008-07-26, 15:22(Ostatnia zmiana: 2008-07-26, 15:25)
Super to wygląda, aż się nie chce wierzyć że jesteś takim laikiem jak mówisz :D .
Co do realizmu, to patrząc na proporcję dolnych drzwi do górnego poziomu, dopasowałbym rozmiary drzwi na balkon, okien i samego balkonu (i ewentualnie rozmnożył okienka) właśnie do proporcji takich jak na dole. W sumie wtedy w tej górnej części mogły by się zmieścić nawet 2 piętra. I imo to już będzie "działająca" wieża maga. Ta wąska część to po prostu kręte schody prowadzące na górę i voila, aż by się chciało taką mieć w jakimś rpg :] .
Pozdro

edit: no i też jestem za "kopnięciem" nieco tych drzwi

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Kyro, ciężko jest zrobić 'karykaturalny, nieforemny budynek' który ma się nadawać do użytku...

Jakub

Jakub

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Dzięki za komenty, ale ten budynek dosyć szybko robiłem, bez koncepcji, bez niczego, co to 4 godzinki :D  Co do drzwi... są trochę za duże, ale model robiłem od 20 do 00.30 więc bez kawy trochę mi się spać chciało i sami widzicie :P
Ale ciesze się że wam się podoba... ;p

dreyhal
Super to wygląda, aż się nie chce wierzyć że jesteś takim laikiem jak mówisz old_wink.gif.
Pracuje w 3D 3 miesiące, więc ciężko powiedzieć że jestem dobry :P  A tak po za tym to masz razje, w dolnej mniejszej części są schody do małej komnaty Maga, więc proporcje wierzy są dobre. Mag ma tylko 1 komnatę gdzie odprawia swoje eksperymenty i takie bajery sobie robi :P
Obok jeszcze wierzyczkę dorobię, żeby nie było mu smutno to przyzwie wojownika do balisty :D

Postaram się poprawić model :]

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Buła link=topic=2812.msg24765#msg24765 date=Jul 26 2008, 15:24\'
Kyro, ciężko jest zrobić #msgote author=Buła link=topic=2812.msg24765#msg24765 date=Jul 26 2008, 15:24\']Kyro, ciężko jest zrobić karykaturalny, nieforemny budynek#msgote author=Buła link=topic=2812.msg24765#msg24765 date=Jul 26 2008, 15:24\']Kyro, ciężko jest zrobić  który ma się nadawać do użytku...
Kto powiedział że będzie lekko? :D  W pierwszym poście napisane było, że "ma to być dom w pełni realistyczny, który po wielu latach użytkowania zniszczał, a mieszkańcy na siłę próbują go jakoś podratować". W sumie można powiedzieć, że oba zdania sobie wzajemnie przeczą. Chcesz, żeby ta zasada była zmieniona, to podaj jakiś konkretny argument, bo "ciężko jest zrobić", "nie mam zamiaru nigdzie używać" i "użycie byłoby nie fair wobec autorów konceptu" jakoś mnie nie przekonują. To po prostu chodzenie na łatwiznę, a najłatwiej to byłoby wyciągnąć model z innej gry. Ano, mam ponad 100 modeli z Obliviona, mam program do wyciągania modeli z M&B - co stoi na przeszkodzie, żeby tak zrobić i pokazać tutaj, jako moje? Czego bym się w tej bitwie nauczył? Jaką bym miał satysfakcję?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Ty, ale jak bitwa będzie tak trudna, to nikt nie skończy modelu.

...i tak jest lepiej, niż w przypadku bitwy 2D...

Jakub

Jakub

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Zgadzam się czego się nauczymy przez wyciąganie modeli z innej gry? - Może nauczymy się oszukiwać xD
Tak naprawdę nie można zrobić krzywego, i koślawego budynku, to przeczy prawom fizyki... :D
Mój model jest dobry, mogę trochę zniszczyć budynek wyciągając cegiełkę tu i tam, ale po co?
Okiennice są pozabijane deskami w miejscy spiralnych schodów w środku budynku...
Myślę że to co mam jest dobre, mogę trochę podrasować zniszczenia, ale wydaje mi się to zbyteczne, gdyż to zastąpi tekstura w modelach lov polly =] Czego się spodziewać po 4000 Tipsach?
Ta wieżyczka nie będzie idealna przy takiej ilości, chociaż powinna się ładnie prezentować w fazie końcowej :]

Tak na koniec Nie jest trudno zrobić pochyłą wierze, ale musiał bym zacząć od początku, ponieważ miejsce okien i innych rzeczy musiał bym zastąpić extrude i poobracać poszczególne segmenty budowli... więc wole zostać przy realiach i zrobić w miarę realistyczną wierze, może kilka rzeczy dobudowanych zrobię, kompletnie zniszczonych przez katapulty, ale to jak wystarczy Face's ;p

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Dekster, a powiedz, co tak naprawdę w tym jest trudnego? Co w tym jest trudniejszego, niż gdyby robić same zewnętrzne ściany? Chyba tylko to, że trzeba chwilę siąść i pomyśleć nad konstrukcją/ułożeniem pomieszczeń. To aż taki problem? Przecież nikt Ci nie każe robić do tego jeszcze trzech map, animacji dyndania tabliczki, kręcenia kura itp.

@Jakub: jak budynek jest bliski zawaleniu, to może wcale nie wyglądać na "poprawny fizycznie". Przykładowo:
http://mythicmktg.fileburst.com/war/us/hom...t/1006Emp16.jpg
Wyobraź sobie ten budynek chwilę po ukończeniu budowy. Wskazywałby wtedy na zawalenie? Raczej nie. A teraz? Na pewno. Czy jednak to znaczy, że jeśli teraz wskazuje na zawalenie, to musi się teraz zawalić? Nie. Widziałem - i Ty pewnie też widziałeś - wiele rzeczy, które powinny się już dawno przewrócić, ale jakimś cudem stoją nadal.

Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=2812.msg24779#msg24779 date=Jul 26 2008, 05:20\'
Kto powiedział że będzie lekko? :D  W pierwszym poście napisane było, że "ma to być dom w pełni realistyczny, który po wielu latach użytkowania zniszczał, a mieszkańcy na siłę próbują go jakoś podratować". W sumie można powiedzieć, że oba zdania sobie wzajemnie przeczą. Chcesz, żeby ta zasada była zmieniona, to podaj jakiś konkretny argument, bo "ciężko jest zrobić", "nie mam zamiaru nigdzie używać" i "użycie byłoby nie fair wobec autorów konceptu" jakoś mnie nie przekonują.

Nie no spoko XD Postaram się :]

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy

Zdunek
Administrator

Bitwa 3a - Stara Tawerna
#33 2008-07-26, 21:12(Ostatnia zmiana: 2008-07-26, 21:13)
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=2812.msg24788#msg24788 date=Jul 26 2008, 18:27\'
@Jakub: jak budynek jest bliski zawaleniu, to może wcale nie wyglądać na "poprawny fizycznie". Przykładowo:
Wyobraź sobie ten budynek chwilę po ukończeniu budowy. Wskazywałby wtedy na zawalenie? Raczej nie. A teraz? Na pewno. Czy jednak to znaczy, że jeśli teraz wskazuje na zawalenie, to musi się teraz zawalić? Nie. Widziałem - i Ty pewnie też widziałeś - wiele rzeczy, które powinny się już dawno przewrócić, ale jakimś cudem stoją nadal.
to są typowe warhammerowskie arty które mają tak wyglądać, z takimi podparciami i "fundamentami" taki budynek zawsze by wyglądał na taki co ma się zawalić, tych budynków nie można oceniać poprawności pod względem praw fizyki, w szczególności że jest to wręcz satyryczny szkic do gry która z resztą jest utrzymana w niby średniowieczu ale są machiny, pistolety i Bóg wie co jeszcze...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Żadna Głupia Iskra link=topic=2812.msg24788#msg24788 date=Jul 26 2008, 18:27\'
Wyobraź sobie ten budynek chwilę po ukończeniu budowy.
Cytat: Żadnia Głupia Iskra link=topic=2812.msg24270#msg24788 date=Jul 23 2008, 14:32\'
ma to być dom w pełni realistyczny, który po wielu latach użytkowania zniszczał, a mieszkańcy na siłę próbują go jakoś podratować
Czytasz wszystko, czy wyrywasz z kontekstu? Nie widzę w tym budynku nic, co miałoby być nierealistyczne w momencie wybudowania. Układ drzwi i okien raczej nie jest przypadkowy (jak to widać na niektórych pracach tutaj). Jeśli fundamenty i konstrukcja byłaby mocna, budynek jak najbardziej miałby prawo ustać. Jedyne, do czego można się przyczepić, to to, że budynek o niewielkiej powierzchni fundamentów został zbudowany na takiej stromiźnie.

Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
ja wiem że lubisz pierdzielić różne wywody, ale mnie to już nudzi
te rysunki warhammera są typowo satyryczne, budynki nieproporcjonalne
popatrz sobie nie tylko na budynki, ale i postacie, bronie, machiny i inne
http://www.warhammeronline.com/conceptart/...eptArt_2007.php

w tych rysunkach po prostu nie można się doszukiwać realistyczności

dobra wróćmy do pięknego wiatraka który pokazałeś
na dole pozostałości po starej budowli, powiedzmy, ale co za idiota stawiał by na to deski,  na których to wyżej wznosi się częściowo murowany budynek, nacisk tego wszystkiego co jest powyżej zmiażdżyło by deski, jeśli nie od razu to po kilku dniach, tygodniach

jeszcze śmieszne są te podparcia tego niby muru na dole z tyłu

tu po prostu nie ma nic realistycznego i nie ma co się doszukiwać, rysunki, właściwie cały warhammer to gra Fantasy i jeśli tego nie kumasz to... dobra nie będę kończył :P

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Cytat: Zdunek link=topic=2812.msg24870#msg24870 date=Jul 26 2008, 23:43\'
na dole pozostałości po starej budowli, powiedzmy, ale co za idiota stawiał by na to deski,  na których to wyżej wznosi się częściowo murowany budynek, nacisk tego wszystkiego co jest powyżej zmiażdżyło by deski, jeśli nie od razu to po kilku dniach, tygodniach
:P  
Stara budowla? Mur na deskach?
Ty lubisz pierdzielić wywody równie bardzo jak ja, tylko ja się staram wyjaśniać coś w bardziej racjonalny sposób.

Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
co tu jest do tłumaczenia, to jest rysunek fantasy, czyli taki który z realnością ma mało wspólnego i wywody że kiedyś był normalnym budynkiem jest właściwie nie na miejscu(a czemu to opisałem w poprzednim poście)

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
PO tym jak widze co odwalacie to koncepty nie są wogole potrzebne ;) ;p

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry