[G2NK] L'Hiver Edition 1.1 PL 379738 790

O temacie

Autor Mikotsune

Zaczęty 4.03.2017 roku

Wyświetleń 379738

Odpowiedzi 790

smox

smox

Użytkownicy
posty162
Propsy149
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Wydajność nie zależy tylko od karty graficznej. Komputer to całość, wszystkie podzespoły są ważne. No i nie mniej ważny jest gościu, który to obsługuje. Większość użytkowników nie ma zielonego pojęcia o obsłudze komputera. Mało kto też zdaje sobie sprawę jak łatwo i szybko można "zajeździć" nawet dobry komputer.
Nikt też nie przyzna się do własnej nieudolności, łatwiej zwalić winę na grę czy moda.

logow1

logow1

Użytkownicy
posty133
Propsy2
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja sie pytam tylko czy ten mod jest az tak wymagający,a nie zwalam wine ma moda. Moj PC to i5-7600K 8gb ram i gtx 1060.

smox

smox

Użytkownicy
posty162
Propsy149
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Mój PC nie dorasta Twojemu do pięt - I7 870, 6 GB RAM i GTX 660. Grałem we wszystkie spolszczone wersje tego moda +[G½] Gothic DirectX 11 #2 i nie miałem problemów z winy moda.

Oczywiście mod ma spore wymagania, ale bez przesady.

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator
Mod nie ma żadnych sporych wymagań. Po prostu dodaje modele o znacznie większej liczbie polygonów, których ten 20-letni silnik nie jest w stanie ogarnąć. Im więcej wyświetlanych polygonów, tym większy spadek wydajności. I żaden komputer z NASA tego nie zmieni.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Siódmy Magnat

Siódmy Magnat

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Siema, mam pewien problem z kowalstwem, a mianowicie gdy próbuję nauczyć się kucia drugiego miecza jednoręcznego u Harada (pierwszy już umiem) to wyskakuje mi żebym nauczył się kucia podstawowych broni czy coś w tym stylu. Wie ktoś czym to jest spowodowane? Mam się też uczyć kucia broni dwuręcznych?

Nyxril

Nyxril

Użytkownicy
posty39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Istniała by możliwość zrobienia dodatku takiego jak L'Hiver Plus tylko z wyłączonymi ograniczeniami jak ciężar, głód, wyczerpanie itd?

Rivet

Rivet

Użytkownicy
posty102
Propsy30
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Nyxril W instalatorze L'Hiver Plus jest możliwość wyłączenia ciężaru,głodu i wyczerpania.

smox

smox

Użytkownicy
posty162
Propsy149
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Siema, mam pewien problem z kowalstwem, a mianowicie gdy próbuję nauczyć się kucia drugiego miecza jednoręcznego u Harada (pierwszy już umiem) to wyskakuje mi żebym nauczył się kucia podstawowych broni czy coś w tym stylu. Wie ktoś czym to jest spowodowane? Mam się też uczyć kucia broni dwuręcznych?

Tu jest błąd w tłumaczeniu. Chodzi o to, że musisz wykuć ten pierwszy miecz, dopiero wtedy Harad nauczy cię kucia drugiego.

Siódmy Magnat

Siódmy Magnat

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki, faktycznie trzeba było wykuć ten pierwszy miecz. Mam jeszcze jedno pytanie: czy ruda żelaza występuje gdzieś poza tą jaskinią na jednej z tych wysp koło Khorinis? Bo splądrowałem już ją i jestem ciekawy czy gdzieś można znaleźć jeszcze żelazo

Dzerald

Dzerald

Użytkownicy
posty363
Propsy37
  • Użytkownicy
Pytanie - czy ilość modlitw do Innosa została zmieniona? Chcę zagrać magiem i przed pójściem do klasztoru chcę wykorzystać bonusy z modlitw (zręczność i siła), ale teraz jak wybiorę modlitwę za 300 to nie dostaję nic, a dostałem w sumie z jakieś 3-4 zręczności i 2 siły.
I drugie pytanie - czy ilość roślin ze statami zmieniła się? Nie widzę np. smoczego korzenia obok domu Erola, szukać dokładniej czy czegoś ubyło po prostu?

LeoTheWitcher

LeoTheWitcher

Użytkownicy
posty3
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dzień dobry,

mam mały problem z wyświetlaniem składników potrzebnych do wykucia tarczy - chodzi o lekką tarczę z rudy. Niestety widzę tylko napis < Lekka tarcza z rudy > x3 sztaba stali, 1x sztaba rudy, 3 x Prze... coś tam czego w grze nie widzę i nie mam pojęcia czy da się to jakoś rozwinąć. Nie znalazłem nigdzie listy tarcz, dlatego pytam tutaj. Proszę tylko o ten 3 składnik, a najlepiej jakiś link do listy składników potrzebnych do craft'ingu (o ile takowy istnieje).

Aktualizacja: Problem rozwiązany - chodziło o przerobione specjalne drewno. Kupione u kupców.

W takim razie nowe pytanie. Czy jest możliwość przetwarzania ściętego drewna pozyskanego z terenów Gothic'a 2 ? Tak jak na przykład wytarzanie skór (skórnictwo).

Aktualizacja: Problem rozwiązany - wystarczyła wejść w interakcje z "kłodą" czyli to stoisko gdzie piłuję się drewno (np. obok Carla - "Robotnik" tam robi czasami). Odkryłem to dopiero w Jarkendar'ze obok Jaskini Malcolm'a xD

Sory za spam :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Aktualnie zainstalowane jest :
- Gothic 2 Gold Edition (wersja z GOG.com)
- Spolszczenie z chomikuj.pl (wersja ze strony popolsku.pl, niestety aktualnie nie da się pobrać z ich strony :( )
- fix 2.6.0.0 rev. 2 , System Pack 1.7
- DX11 (zaktualizowana wersja wraz z normalmaps)
- L'Hiver 1.1 PL z tej strony :)

Gra odpalona na laptopie MSI (karta graficzna dedykowana to GTX 860M).

BTW, gracie z trybem zgodności z Windows XP (Service Pack 3) czy odznaczacie tą opcję ?

Aktualizacja : Nie polecam grać z tą opcją, o wiele więcej crashy i bugów (np. podczas zapisów nie ma screena z momentu zapisu. Zamiast tego czarny ekran). Spada również ilość klatek.

morduroth

morduroth

Użytkownicy
posty8
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Też miałem niewidzialną  tarczę, przeinstalowalem system packa, 1. Reinstaluj 2. domyślnie jest zaznaczone GOTHIC2 - Noc Kruka - pakiet systemowy,  zaznacz jeszcze instalacja wersji polskiej (wcześniej tego nie dałem), uruchomiłem jeszcze jako administrator i teraz mi wszystko działa.

Niestety nic to nie dało, nadal mam problem z widocznością tarczy. Jakieś jeszcze pomysły?

Mam też drugie pytanie. Gdzie znajdują się savy z l'hivera? w domyślnym katalogu ich nie ma.

LeoTheWitcher

LeoTheWitcher

Użytkownicy
posty3
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Mam też drugie pytanie. Gdzie znajdują się savy z l'hivera? w domyślnym katalogu ich nie ma.

Savy są w głównym katalogu z grą, osobny folder (u mnie to jest C:/Gothic 2 Gold/saves ).
Mogą ci się nie wyświetlać jak ani razu nie odpaliłeś nowej gry, świeżo po instalacji. Jak chcesz swoje wkleić to normalnie daj do głównego folderu z grą.

Siódmy Magnat

Siódmy Magnat

Użytkownicy
posty5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Swoją drogą to system kowalstwa w tym modzie został niepotrzebnie utrudniony, najpierw trzeba latać za złożami rudy jak w jakimś Minecrafcie, potem przetapiać to jeszcze na sztabki (które są cholernie drogie i nie opłaca się ich kupować jak kiedyś surowej stali) i jeszcze znajdować te tkaniny, których chyba nie da się samemu wytworzyć, a do tego są jeszcze potrzebne do płatnerstwa. Nie byłoby w tym jeszcze nic złego gdyby chociaż te towary (szczególnie tkaniny) były dostępne w jakiejś rozsądnej ilości u kupców, a nie kilka sztuk i cześć. Wychodzi na to, że u Harada sobie na mieczach nie zarobię, bo musi mi jeszcze zostać na potężniejsze miecze w późniejszej fazie gry i jeszcze chciałbym sprawdzić płatnerstwo. Strasznie słabo, zwłaszcza że w wersji 0.93 sytem wykuwania był jeszcze normalny i do czegoś się nadawał.

Mikotsune

Mikotsune

Czas Honoru
posty364
Propsy288
Profesjabrak
  • Czas Honoru
[...] czy ruda żelaza występuje gdzieś poza tą jaskinią na jednej z tych wysp koło Khorinis? Bo splądrowałem już ją i jestem ciekawy czy gdzieś można znaleźć jeszcze żelazo
Rudy żelaza występują w całym Khorinis i Górniczej Dolinie. W Jarkandarze też powinny być.
Wystarczy poszukać w jakichś jaskiniach, lub przy górach.

[...] czy ilość modlitw do Innosa została zmieniona? Chcę zagrać magiem i przed pójściem do klasztoru chcę wykorzystać bonusy z modlitw (zręczność i siła), ale teraz jak wybiorę modlitwę za 300 to nie dostaję nic, a dostałem w sumie z jakieś 3-4 zręczności i 2 siły. [...]
Usunąłem tylko modlenie się raz na dzień, zastępując ją losowaniem.

Czasami za ofiarę nic nie dostajemy.
Siła (Maks 10) - Gildia bohatera nie może być Maga lub Nowicjusza.
Zręczność (Maks 10) - To samo ↑
Mana (Maks 20)- Gildia bohatera nie może być równa Najemnika lub Łowcy Smoków.
Jeśli żadne z powyższych się nie spełni, (osiągając na przykład maksymalną liczbę bonusu) to doda punkty życia.

[...] czy ilość roślin ze statami zmieniła się? Nie widzę np. smoczego korzenia obok domu Erola, szukać dokładniej czy czegoś ubyło po prostu?
Na pewno jest więcej roślin. Na nowych terenach LH znalazłem na przykład Goblinie jagody. Możliwe, że akurat w tym miejscu jest usunięty smoczy korzeń, ale dodany w innym miejscu i w większych ilościach.

How can I see roses... and only feel thorns...

Nyxril

Nyxril

Użytkownicy
posty39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czy to dobrze że na balansie z NK mam moby takie jak: Goblin, młody wilk, kretoszczur, szczur itd na hita z lagi na początku gry z podstawowymi statystykami? W Nocy Kruka pierwszy goblin był na 4 hity z lagi.

Mr. Exile

Mr. Exile

Użytkownicy
posty69
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czy ktoś może mi wytłumaczyć te dodatki do L'hiver ( np L'hiver nk balance)

Nyxril

Nyxril

Użytkownicy
posty39
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przecież wszystko jest tam opisane, w  tym przypadku przywraca balans z NK.

Woronin

Woronin

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam - gdzie można się nauczyć podstawowego kucia broni ? (Jestem czeladnikiem Harada rzecz jasna i obleciałem wszystkich kowalów)

LeoTheWitcher

LeoTheWitcher

Użytkownicy
posty3
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Witam - gdzie można się nauczyć podstawowego kucia broni ? (Jestem czeladnikiem Harada rzecz jasna i obleciałem wszystkich kowalów)

Skoro jesteś czeladnikiem Harada to powinna pojawić ci się opcja nauki kucia mieczy (w L'Hiver 1.1 jest podział na jednoręczne i dwuręczne oraz tarcze :) ). Musisz wykuć dany miecz, aby móc się uczyć dalszych, lepszych mieczy. Jeśli ani razu nie wykułeś danego miecza, którego się nauczyłeś, a chcesz uczyć się tych lepszych to dlatego wyskakuje ten komunikat z podstawą kucia broni.

0 użytkowników
Do góry