[G2NK] L'Hiver Edition 1.1 PL 378882 790

O temacie

Autor Mikotsune

Zaczęty 4.03.2017 roku

Wyświetleń 378882

Odpowiedzi 790

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@sebogothic
Bredzisz, dla mnie zmiany dobre, a jeśli w Gothicu masz problem z goblinem, młodym wilkiem, młodą polną bestią, młodym krwiopijcą to proponuje grać w jakieś inne gry nie wymagające ani odrobiny uwagi np. Simsy (tylko pamiętaj w realnym życiu nie da się przyśpieszać czasu jak w Simsach).

O czym ty tutaj do mnie rozmawiasz? Pewnie grałem w Gothica już wtedy, kiedy ty byłeś w niejasnych planach swoich rodziców. Nie wiem też co ma poziom trudności do zwykłego uprzykrzania gry i psucia balansu, który w oryginale był ok. Jeśli już to autor mógł pomyśleć nad tym by gra w późniejszych etapach gry była trudniejsza, a nie na samym początku dawać rozwiązania, które nie tyle utrudniają grę co ją uprzykrzają.

MysticLogistic

MysticLogistic

Użytkownicy
posty28
Propsy3
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
No to ściągnij Balance Mod z 1 posta, który przywraca balans z NK. Panie, w czym problem? Złość piękności szkodzi.

gothic_raf

gothic_raf

Użytkownicy
posty27
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@placek2
Tkaniny są potrzebne do wyrobu broni i pancerzy, ale jest ich stosunkowo mało w sprzedaży u kupców.
Co do wyrobów łuków nie pomogę bo gram pod siłę, z racji na wgranie utrudnień - głód, pragnienie itp.

@sebogothic
O wieku rozmawiać nie będziemy bo bym Cię pewnie zawstydził, albo co gorsza zwyzywał byś mnie od starych pierników. Co do uprzykrzania to ponownie się z Tobą nie zgadzam, balans dla mnie tez jest ok. Gothic to była, jest i będzie prosta gra, zresztą tak można powiedzieć o każdej, w której gracz rozwija postać wraz ze zdobytym doświadczeniem. Przesadą dopiero by było jakby potworki Cię na hita zabijały, a tak nie jest.

placek2

placek2

Użytkownicy
posty4
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@placek2
Tkaniny są potrzebne do wyrobu broni i pancerzy, ale jest ich stosunkowo mało w sprzedaży u kupców.
Co do wyrobów łuków nie pomogę bo gram pod siłę, z racji na wgranie utrudnień - głód, pragnienie itp.

Rozumiem, dzięki i tak za chęci.

Czy jest tu ktoś w takim wypadku kto mógłby mnie wesprzeć wiedzą i poradą w tym zakresie?

EDIT:
Sprawa wygląda tak że w momencie gdy chcę się nauczyć u Bospera drugiego łuku wyskakuje komunikat że "Musisz najpierw nauczyć się wytwarzać podstawową broń" czy jakoś tak, mimo że ten pierwszy łuk mogę, teoretycznie, robić. Podniosłem sobie zręczność do 120pkt i nagle zaskoczyło, nauczyłem się jak robić drugi łuk. Niestety w dalszym ciągu na stole łuczarza mam kounikat że brakuje składników. Co do garbarstwa to sprawa wygląda tak że stanowisko PRZED sklepem po prawej od drzwi działa, a W sklepie po prawej od drzwi nie działa :D Jak by ktoś miał jakiś pomysł co do tego tworzenia łuków to chętnie wysłucham.

gothic_raf

gothic_raf

Użytkownicy
posty27
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@placek2
Mi chodziło o ten PRZED sklepem :), źle wyjaśniłem o co mi chodzi.
Kto wie może łuczarstwo podobnie jak płatnerstwo jest uzależnione do rozdziału.

jasiu89

jasiu89

Użytkownicy
posty21
Propsy2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czy dodatek do L'Hiver przywracający balans z Gothic 2 NK, przywraca również kamienne tabliczki dające stałe bonusy?

tazlord

tazlord

Użytkownicy
posty19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@placek2  Prawdopodobnie próbujesz zrobić łuk z drewna kupionego lub pozyskanego z kłód które jest przeznaczone do produkcji strzał żeby zrobić łuk musisz mieć w ekwipunku specjalne drewno pozyskiwane z młodych klonów rosnących w lasach. 

@jasiu89 nie wiem jak jest w tej wersji ale przy 0.9.6 przywracał tylko exp staty mobów i progi punktów nauki

placek2

placek2

Użytkownicy
posty4
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@tazlord
A powiedz mi jeszczę prosze czy nie potrzebuję jakiegoś narzędzia do zbierania tego drewna? Siekiera/piła? Pytam bo nie chce znowu zaraz się naciąć :D

tazlord

tazlord

Użytkownicy
posty19
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@placek2 nie wiem czy coś jeszcze jest wymagane bo odkryłem te drzewka dopiero w połowie gry więc możliwe, że już miałem w ekwipunku wymagane przedmioty. Kolejnych poziomów wydobywania drewna uczy Grom.

DarthWojt

DarthWojt

Użytkownicy
posty135
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wiele w tej modyfikacji razi, mianowicie to co zrobiono chociażby ze Szponem Beliara, mało brakowało, a usunęli by go z gry tak jak tabliczki. Do tego te śmieszne ceny obniżone nawet o 95%, śmiech na sali, handel wydaje się zbędny w tej grze. Oczywiście modyfikacja ma wiele pochwał, bo dodano rzeczy usunięte z gry i rozbudowano wyspę Khorinis bez naruszenia wątku fabularnego, choć i tutaj można coś dodać. Mam nadzieję, że twórcy będą rozsądni i umożliwią nam samemu wybór trudności gry. Jednym słowem czekam na wersję 1.0.0.

Necro59

Necro59

Użytkownicy
Nekromanta
posty1002
Propsy98
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nekromanta
Powie mi ktoś, dlaczego nie przygrywa mi muzyka w tle? Jakoś tak mi jest ponuro gdy nie gra muzyka. Tak, mam ją włączoną w opcjach gry.

"Jestem NAJLEPSZYM Nekromantą na świecie, jedynym władcą podziemi, ożywieńców, i demonów... Dziwko!"

PC, na którym siedzę:

Karta Graficzna: GeForce GTX 550Ti
Procesor: Intel(R) Core(TM) Quad CPU Q9300 @ 2.50GHz
Pamięć: 3,00GB pamięci RAM (użyteczne 3,00 GB)
System Operacyjny: Windows 7 Ultimate.

gothic_raf

gothic_raf

Użytkownicy
posty27
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Młody ścierwojad
Pracujesz może nad poprawą możliwości wykucia Pancerza z rudy? Gdzieś wyczytałem, że się go nie da wykuć z uwagi na brak składników, pomimo posiadania wszystkich niezbędnych komponentów.

Edit: u mnie w każdym bądź razie się go wykuć nie da

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
O wieku rozmawiać nie będziemy bo bym Cię pewnie zawstydził, albo co gorsza zwyzywał byś mnie od starych pierników. Co do uprzykrzania to ponownie się z Tobą nie zgadzam, balans dla mnie tez jest ok. Gothic to była, jest i będzie prosta gra, zresztą tak można powiedzieć o każdej, w której gracz rozwija postać wraz ze zdobytym doświadczeniem. Przesadą dopiero by było jakby potworki Cię na hita zabijały, a tak nie jest.

Skoro tak to bym pisał po prostu "proszę pana", choć musiałbyś mieć z 50 lat :P. Fakt, Gothic nie był prosty, szczególnie dla świeżych graczy i to głównie na początku. Nigdzie też nie napisałem, że chcę łatwej gry, a jedynie tyle, że L'HIVER z wersji na wersję robi się coraz bardziej przegięty. Drugiego Returninga chcą z niego zrobić? Z tą różnicą, że w Returningu mamy kilkaset nowych zadań, jest więc na czym zdobywać doświadczenie. Nie uważam się za casuala lubię trudne gry o ile ta trudność jest zrobiona rozsądnie i nie wywołuje uczucia frustracji. Takimi grami są choćby Dark Soulsy.

Oryginalny G2:NK daje wystarczające wyzwanie, trzeba się zastanawiać nad każdym wydanym punktem nauki. Jednak widzę, iż praktycznie w każdym aspekcie twórca L'HIVERa dokopuje graczowi nie dając nic w zamian, na każdym kroku mamy pod górkę. Jeszcze zauważyłem, że od początku musimy wydawać 10PN za 5 punktów umiejętności. A co dostajemy w zamian by mieć jakąś szansę (no chyba, że te progi wyglądają inaczej niż w oryginale i nie dochodzi do sytuacji, gdzie za 5 pkt. dajemy 25PN, to by się to jakoś się mniej więcej wyrównywało w przeciągu całej gry)? L'HIVER nie dodaje nowych zadań (o czym twórca chyba zapomniał w ferworze dodawania kolejnych niepotrzebnych pierdół w stylu przeciążenia, głodu i pragnienia, ale to przynajmniej można usunąć fixem), ani nie daje więcej expa za potworki (chyba wręcz przeciwnie), więc skąd brać te PN by sensownie rozwijać postać? Ponadto pojawiają się nowe umiejętności na które też warto by wygospodarować te PN. Z tego co słyszałem to tabliczki nauki też usunięto. Ba, nawet autor moda był na tyle zmyślny, że usunął skórzany pancerz ze skrzyni w magazynie Matea. To co kolejne? Zamiast pancerza paladyna dostaniemy jakieś stare szmaty by nie było zbyt łatwo? A znikanie złota to też jakieś kolejne tajemnicze utrudnienie? Nie przypominam sobie by w oryginalnych Gothicach kiedykolwiek wyparowały mi bryłki czy złoto, a tutaj nie wiadomo kiedy zniknęło mi kilkaset sztuk. Trzeba będzie sobie je przywołać kodami.

W L'HIVERze najbardziej podoba mi się odświeżony design świata i gram głównie dla niego w tego moda. Khorinis wygląda jeszcze okazalej, pojawili się nowi handlarze, port wygląda świetnie, NPCe dostali nowe rutyny: w knajpie u Coragona wreszcie jest ruch (nawet Lares tam zagląda, a Sara gra na pianinie), wszelka roślinność i lasy też się fajnie prezentują. To trochę tak jakby poznawać G2:NK na nowo. Jak pisałem poprzednio dla mnie dwa pierwsze Gothiki miały w porządku balans. Można by utrudnić nieco (ale tylko nieco i z głową) początek i pomyśleć nad tym by późniejsze etapy nie były zbyt łatwe. Pogram sobie, zobaczymy jak gra będzie wyglądała dalej i czy się odbiję, jak poprzednio. Może z biegiem czasu to się wszystko wyrówna i gra nie jest tak przegięta, jak sądzę. Spróbuję zagrać paladynem, bo w sumie dawno nim nie grałem. Z tego co pamiętam to ostatnie podejścia G2:NK miałem magiem i Łowcą Smoków. A jeśli L'HIVER okaże się przegięty dla mnie to dam sobie spokój chyba, że pojawi się wersja moda zmieniająca jedynie świat i nieingerująca w mechanikę albo robiąca to w rozsądny sposób.

PS. A tak w ogóle to gdzie można nauczyć się pozyskiwania mięsa? U Bospera nie można, u Bartoka też nie, u tego rzeźnika również. Pamiętam, że w starszej wersji uczył tego chyba Bosper. Teraz może nas nauczyć jakiejś umiejętności, ale to chyba kolejny poziom pozyskiwania trofeów.

Wiele w tej modyfikacji razi, mianowicie to co zrobiono chociażby ze Szponem Beliara, mało brakowało, a usunęli by go z gry tak jak tabliczki. Do tego te śmieszne ceny obniżone nawet o 95%, śmiech na sali, handel wydaje się zbędny w tej grze. Oczywiście modyfikacja ma wiele pochwał, bo dodano rzeczy usunięte z gry i rozbudowano wyspę Khorinis bez naruszenia wątku fabularnego, choć i tutaj można coś dodać. Mam nadzieję, że twórcy będą rozsądni i umożliwią nam samemu wybór trudności gry. Jednym słowem czekam na wersję 1.0.0.
Nic dodać, nic ująć. Kolejne przykłady bezsensownego utrudniania gry i psucia balansu oryginału.

gothic_raf

gothic_raf

Użytkownicy
posty27
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@sebogothic
Patroszenia uczy Bosper po zostaniu jego czeladnikiem, Niklas oraz Jack Aligator.
Co do pkt doświadczenia to mam wrażenie że jest zmieniony respawn potworów, poza tym dość dużo potworków stosunkowo prostych (topielce, jaszczury, wilki itp.) jest na nowych terenach.
Mnie z kolei razi to, że zaklinania uczy się tylko będąc magiem, a szkoda bo ja nie przepadam za graniem tą klasą postaci.

Mikotsune

Mikotsune

Czas Honoru
posty364
Propsy288
Profesjabrak
  • Czas Honoru
@gothic_raf
Wszystko jest w porządku. W błąd mogła was wprowadzić Gadzia skóra = Skóra
Spoiler

How can I see roses... and only feel thorns...

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A kowalstwa da się uczyć nie będąc czeladnikiem u Huno? Bo trochę tak średnio grać na początku bez umiejętności pozyskiwania mięsa. Choć w sumie można się przejść do Niclasa, daleko nie jest, a na drodze pewnie są głównie ścierwojady. I ile PN to kosztuje? 5 pkt? No i nie wiem czy odważyłbym się grać w L'HIVER magiem już w oryginalnym G2:NK jest to najtrudniejsza postać, szczególnie na początku, choć na końcu mag jest chyba najpotężniejszy. Znając podejście twórcy L'HIVERa odebrał on magowi wszystkie atuty, znerfił tą ostatnią potężną runę, którą możemy stworzyć i jeszcze bardziej utrudnił grę. :P

Necro59

Necro59

Użytkownicy
Nekromanta
posty1002
Propsy98
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nekromanta
Ja np gram magiem bojowym xD

"Jestem NAJLEPSZYM Nekromantą na świecie, jedynym władcą podziemi, ożywieńców, i demonów... Dziwko!"

PC, na którym siedzę:

gothic_raf

gothic_raf

Użytkownicy
posty27
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Młody ścierwojad
Wszystko jasne w opisie jest 15 gadzich skór, a po prostu potrzeba 15 skór.

@sebogothic
Płatnerstwa uczy Carl w dzielnicy portowej, Kowalstwa uczy oprócz Harada, Bennet (jak się jest najemnikiem) oraz Dobar w GD.

Necro59

Necro59

Użytkownicy
Nekromanta
posty1002
Propsy98
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nekromanta
Ma ktoś rozwiązanie na mój problem? W całym świecie znikły mi zwierzęta. Podczas zapisu wyskoczył błąd z out of memory, po tym wczytałem zapis, pograłem trochę i za późno się zorientowałem, że nie ma zwierząt... Jeśli tego nie da się naprawić, to czy ma ktoś zapis prawie z początku gry? Około 6 lvl, przed wyborem czeladnika oraz gildii?

PC, na którym siedzę:

Asgard

Asgard

Użytkownicy
posty12
Propsy1
  • Użytkownicy
Ma ktoś rozwiązanie na mój problem? W całym świecie znikły mi zwierzęta. Podczas zapisu wyskoczył błąd z out of memory, po tym wczytałem zapis, pograłem trochę i za późno się zorientowałem, że nie ma zwierząt... Jeśli tego nie da się naprawić, to czy ma ktoś zapis prawie z początku gry? Około 6 lvl, przed wyborem czeladnika oraz gildii?
Miałem ten sam problem, musisz wczytać save sprzed wyrzucenia tego błędu i nigdy nie zapisywać gry po jego wyskoczeniu tylko zawsze ją restartować.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry