Problem z komputerem po wymianie procesora 7289 19

O temacie

Autor Siemekk

Zaczęty 12.11.2016 roku

Wyświetleń 7289

Odpowiedzi 19

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Niedawno wymieniłem stary procesor oraz płytę główną. Według mnie wszystko powinno być cacy skok w wydajności powinien być ogromny : AMD A6-6400 ---> I7 6700k Jednak wydajność dobra jest tylko w Wieśku 3 >.<
Oczywiście nowy klucz windowsa potrzebuje, ale to dopiero w poniedziałek. Ale mniejsza co może powodować olbrzymie dropy na pulpicie? Aż płakać się chce... Co może to powodować? (Sterowniki rzecz jasna są... Płyta też jest nowa pod i7 żeby nie było).

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jaki masz system operacyjny? Jaki masz zasilacz? Jaką masz płytę główną? Choć przy takich zmianach dobrze jest zrobić format systemu operacyjnego.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Zasilacz: Aerocool Imperator 550W
Płyta: MSI z170a GAMING PRO Carbon
Grafika: MSI Radeon R9 270x OC
To chyba wszystko z potrzebnych.
Właśnie teraz robię format komputera, tylko mam nadzieje że przyjmie mi mój stary klucz...

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Wszystko wygląda dobrze. Gdyby format nie pomógł, zaktualizuj BIOS płyty głównej.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Największy skok wydajnosci to zazwyczaj SSD daje :)

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
potwierdzam, na moim 5 letnim i7 2600k, windows experience index przed wymianą dysku na ssd miałem 5.9. teraz to 7.3

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator

Splash
Moderator

Problem z komputerem po wymianie procesora
#6 2016-11-13, 02:10(Ostatnia zmiana: 2016-11-13, 02:20)
W moim przypadku nawet kupno zwykłego HDD dałoby kopa. Skurwysyn zgrzyta gorzej niż kolana emeryta...

Efekt kilkumiesięcznej pracy na zasilaczu z czarnej listy xD

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
HDD dałoby kopa. Skurwysyn zgrzyta gorzej niż kolana emeryta...
dysków nie wysyłam, za dużo można z nich odzyskać xD

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Na święta sprawię sobie terabajtowego Western Digitala c:

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
tylko nie zielonego, padają.

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Biere niebieski. Wyższa półka mi niepotrzebna, a zielone są "energooszczędne" (czyt. wolniejsze). Gdyby tylko zwykłe HDD były prądożerne...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
@Siemekk, wejdź w menadżer zadań i sprawdź, czy dysk (masz tam rózne tabele) jest obciążany w 100% przez dłuższe okresy czasu. Jeśli jest, zmień dysk. Chociaż obstawiam, że to wina Twojej zapchanej gównem instalacji Windowsa (o ile go nie sformatowałeś).

Co do dysków, ostatnio kupiłem sobie to:
http://www.x-kom.pl/p/69642-dysk-hdd-seagate-1tb-7200obr-64mb.html
I jestem zachwycony. Nie wiem czy to jest norma wydajności dzisiejszych dysków twardych (kupiłem bez researchu, ot, byle jaki dysk na dane), ale kiedy kopiowałem na niego duży surowy plik danych (obraz mniejszego dysku twardego), prędkości przekraczały 150 MB/s.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota

Chyba jest w porządku jeszcze jedna rzecz mi do głowy przyszła... Czytałem gdzieś że Skylake nie działa najlepiej z Windows 7... Może to tego wina  :hmmm:

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Co do dysków, ostatnio kupiłem sobie to:
http://www.x-kom.pl/p/69642-dysk-hdd-seagate-1tb-7200obr-64mb.html
I jestem zachwycony. Nie wiem czy to jest norma wydajności dzisiejszych dysków twardych (kupiłem bez researchu, ot, byle jaki dysk na dane), ale kiedy kopiowałem na niego duży surowy plik danych (obraz mniejszego dysku twardego), prędkości przekraczały 150 MB/s.
Miej się na baczności z tym dyskiem. Seagate ostatnio wypuścił dyski, które były bardzo awaryjne. No i jakby tego było mało, mają one źle umiejscowioną głowicę oraz wypuszcza wolniejsze 1TB, promując je jako szybsze.

Chyba jest w porządku jeszcze jedna rzecz mi do głowy przyszła... Czytałem gdzieś że Skylake nie działa najlepiej z Windows 7... Może to tego wina  :hmmm:
Podobno Microsoft wspiera odpowiednimi aktualizacjami by Windows 7 działał poprawnie z procesorami Skylake. Ale z tego, co widzę na zdjęciu, masz ten sam problem co ja ostatnio - proces svchost obciąża procesor. Zatrzymaj usługę Windows Update, bo być może to jest przyczyną tego problemu.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Zechciało się kupować w ciemno :F

No nic, zapełnię go głupimi gierkami i innym zbędnym/pobieralnym szajsem, a jak po roku nie umrze to uznam go za godnego zaufania.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Kurde :F Po kolejnym formacie znowu to wróciło :/ Wyłączyłem Windows Update ale dalej się tnie po jakimś czasie... Jak wyłączyć na stałe ten cholerny svchost.exe szukałem na necie, ale nic mi to nie pomogło.

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jak już kiedyś mówiłem, Windows 7 i 8 nie mają wsparcia dla procesorów Skylake. Miały mieć, ale Micro$oft skutecznie próbuje wymusić na ludziach aby korzystali z Windows 10. Korzystać ze starszych systemów możesz, system się uruchomi. Ale to, co będzie się działo później jest już problemem użytkownika. Z Kaby Lake jest tak samo.

Frizbick
  • Gość
Jak już kiedyś mówiłem, Windows 7 i 8 nie mają wsparcia dla procesorów Skylake. Miały mieć, ale Micro$oft skutecznie próbuje wymusić na ludziach aby korzystali z Windows 10. Korzystać ze starszych systemów możesz, system się uruchomi. Ale to, co będzie się działo później jest już problemem użytkownika. Z Kaby Lake jest tak samo.
Nie ogarniam, czemu ludzie nie brali Windows 10 jak mieli okazję. Tylko nie wyjeżdżajcie mi zaraz z prywatnością, szpiegowaniem i Iluminati kontrolujących nasze umysły.

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Aktualizacje i gorsza wydajność w grach + w moim przypadku screen stuttering w niektórych tytułach.

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Aktualizacje i gorsza wydajność w grach + w moim przypadku screen stuttering w niektórych tytułach.

Aktualizacje akurat działają znacznie lepiej, a gorsza wydajność... no nie wiem. 10 na dobrą sprawę jest lżejsze od 7.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry