DUBBING [Temat zbiorczy] 135343 241

O temacie

Autor Dark

Zaczęty 22.10.2016 roku

Wyświetleń 135343

Odpowiedzi 241

potezny2

potezny2

Użytkownicy
posty145
Propsy13
Profesjabrak
  • Użytkownicy

potezny2

DUBBING [Temat zbiorczy]
#140 2017-01-08, 21:06(Ostatnia zmiana: 2017-01-09, 15:30)
@Xardas47
YEAH! Bedzie Andrzej Tomecki!!! Jak się ciesze  :D Niezastąpiony Kapitan Greg :)

porfirion

porfirion

Użytkownicy
osiełek
posty93
Propsy37
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • osiełek
Mam takie pytanko odnośnie dubbingu - trochę na zaś, no ale: czy (jak już DK się ukażą) zamieścicie albo w samej grze, albo w jakimś dodatkowym pliku pełną obsadę aktorską (tj. aktorzy wraz z postaciami jakie zagrali)? Wiem, że pewnie takie szczegółowe informacje niewielu obchodzą, a poza tym postaci w grze będzie pewnie dużo, więc i taka pełna lista byłaby bardzo obfita, ale mam nadzieję, że jednak takowa będzie :)

Przyznam, że mnie osobiście jako fana dubbingu w grach, który lubi sobie hobbystycznie porozpoznawać głosy, bardzo często wkurza fakt, że o ile w filmach czy serialach najczęściej są w miarę porządne tyłówki czy plansze z twórcami polskich wersji, to w grach wydawcy traktowali i traktują to często po macoszemu - albo napiszą same nazwiska (nierzadko jeszcze z literówkami itp.), więc jak się pojawią znikąd indziej nie znane, to ni cholery nie dopasuje się do nich konkretnych postaci; albo też kompletnie zlewają wszelkie info o polskich aktorach i innych twórcach (w końcu kogo to obchodzi, że ten czy inny się napracował, zgarnął kasę i jest git, co będziemy jego nazwisko wymieniać - nie wiem, czy takie jest ich myślenie, ale tak czy siak mnie to wkurza), przez co czasami szlag mnie trafia, jak słyszę jakiś głos w kilku(nastu) grach, a nie mam pojęcia, do kogo on należy i chyba tylko ślepy traf mógłby mi pomóc...

If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

We internecie...

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Oj porfirion, nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. O ile mówimy o starszych grach, nawet Gothic'u, to faktycznie, aktorzy podkładający głos byli traktowani jak powietrze, a ich praca deprecjonowana. Ale czy powiedziałbyś to samo, o tych, którzy dubbingowali Wiedźmina 1, 2, zwłaszcza 3? Przecież Rozenkowi za rolę Geralta(zresztą słusznie) nieomal buduje się pomniki.

Jednak pod prośbą przedmówcy się podpinam, również zależałoby mi na tym, by móc poznać wszystkie osoby podkładające głos w Dziejach Khorinis, by zostały specjalnie uhonorowane w napisach końcowych, które będą hołdem dla całej serii Gothic, dla aktorów biorących udział, a także tych, którzy jak choćby śp. Pan Obertyn, fizycznie wziąć udziału w udźwiękowieniu, nie mogli...

porfirion

porfirion

Użytkownicy
osiełek
posty93
Propsy37
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • osiełek

porfirion

DUBBING [Temat zbiorczy]
#143 2017-01-10, 21:25(Ostatnia zmiana: 2017-01-10, 21:46)
Zrobi się trochę dygresja, ale może wybaczycie :P
Oj porfirion, nie do końca mogę się z Tobą zgodzić. O ile mówimy o starszych grach, nawet Gothic'u, to faktycznie, aktorzy podkładający głos byli traktowani jak powietrze, a ich praca deprecjonowana. Ale czy powiedziałbyś to samo, o tych, którzy dubbingowali Wiedźmina 1, 2, zwłaszcza 3? Przecież Rozenkowi za rolę Geralta(zresztą słusznie) nieomal buduje się pomniki.
Podałeś niezły przykład z tym Wiedźminem 3. Ponieważ akurat w Dzikim Gonie bardzo (nie)ciekawie się przedstawia obsada w napisach końcowych: http://polski-dubbing.wikia.com/wiki/Plik:Dziki_Gon_-_plansza2.png
19 nazwisk? Tyle że w grze brało prócz nich udział ok. 80 innych aktorów... http://polski-dubbing.wikia.com/wiki/Wied%bcmin:_Dziki_Gon
Głównych aktorów z Rozenkiem na czele doceniono (i słusznie, bo się im należy :)), ale co z pozostałymi?
A tych pozostałych to najpierw koledzy hobbyści w rozpoznawaniu aktorów musieli poznawać tylko na słuch (więc były luki, bo niektórzy aktorzy to świeżaki, których głosów nie znali), bo jakoś CD Projekt Red nie kwapił się do udzielenia odpowiedzi na pytanie o pełną obsadę. Dopiero po dłuższym czasie udało się jednemu z kolegów ją wydębić (nie jestem pewien czy od wydawcy, czy od studia nagraniowego, czy jeszcze jakąś inną drogą).

Czyli wcale nie jest tak, że dawniej te informacje mniej lub bardziej zlewano, a teraz to już porządnie jest. Ale wracając do tematu i mojego wcześniejszego pytania, ufam, że twórcy Dziejów Khorinis będą tu równie skrupulatni i drobiazgowi, co we wszystkich innych kwestiach dotyczących dodatku :) Tym bardziej, że często powtarzają, że trzeba docenić tych czy innych aktorów :)

If you want something done, do it yourself! - Jean-Baptiste Emanuel Zorg, Piąty element

Więcej dowiesz się o człowieku po godzinie gry, niż po roku rozmowy - Platon, Zeus: Pan Olimpu

We internecie...

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Faktycznie, trochę taki skrót myślowy z mojej strony, trochę w tym racji jest, biorąc pod uwagę, że o tym, że jakiś-tam Maksymilian Bogumił, użyczał głosu w Wiedźminie 3, dowiedziałem się... z tematu na themodders o Dziejach Khorinis. :D Wierzę, że twórcy DK wykażą się i uhonorują wszystkich tych, którzy w mniejszym lub większym stopniu dołożyli cegiełkę/cegiełki w powstaniu udźwiękowienia.

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu
Mam takie pytanko odnośnie dubbingu - trochę na zaś, no ale: czy (jak już DK się ukażą) zamieścicie albo w samej grze, albo w jakimś dodatkowym pliku pełną obsadę aktorską (tj. aktorzy wraz z postaciami jakie zagrali)? Wiem, że pewnie takie szczegółowe informacje niewielu obchodzą, a poza tym postaci w grze będzie pewnie dużo, więc i taka pełna lista byłaby bardzo obfita, ale mam nadzieję, że jednak takowa będzie :)
Oczywiście, że tak. Już wspominałem, że jestem geekiem w tych kwestiach, a do tego nie znoszę niedomówień. Będzie pełna lista nie tylko w creditsach/czy tam jakimś udostępnionym pliku, ale przede wszystkim pełny film prezentacyjny z CAŁĄ obsadą na naszym kanale. To już oczywiście na koniec prac kiedy obsada zostanie zamknięta.
Nie mówie już nawet o uhanorowaniu 'gwiazd' czy głosów po prostu znanych w formie filmów dokumentalnych (bo to oczywiste). To co szykujemy w tej kwestii to będzie miazga - nie tylko dla fanów dubbingu czy aktorów.

Faktycznie, trochę taki skrót myślowy z mojej strony, trochę w tym racji jest, biorąc pod uwagę, że o tym, że jakiś-tam Maksymilian Bogumił, użyczał głosu w Wiedźminie 3, dowiedziałem się... z tematu na themodders o Dziejach Khorinis. :D
Jestem pewien, że podobnie jak większość graczy nie wymieniłbyś większości obsady, a nie tylko Bogumiła - bo nawet głosów znanych ciężko wyłapać w takim mrowiu ludzi.  Obstawiam że np. Jana Prochyry - znanego między innymi jako głos Obelixa czy Kłapouchego

porfirion

porfirion

Użytkownicy
osiełek
posty93
Propsy37
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • osiełek
Będzie pełna lista nie tylko w creditsach/czy tam jakimś udostępnionym pliku, ale przede wszystkim pełny film prezentacyjny z CAŁĄ obsadą na naszym kanale. To już oczywiście na koniec prac kiedy obsada zostanie zamknięta.
Okej, to ja już o nic nie pytam, tylko idę po kubełek z wodą, bo jaram się strasznie i morda mi się cieszy :D

We internecie...

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Faktycznie, trochę taki skrót myślowy z mojej strony, trochę w tym racji jest, biorąc pod uwagę, że o tym, że jakiś-tam Maksymilian Bogumił, użyczał głosu w Wiedźminie 3, dowiedziałem się... z tematu na themodders o Dziejach Khorinis. :D
Jestem pewien, że podobnie jak większość graczy nie wymieniłbyś większości obsady, a nie tylko Bogumiła - bo nawet głosów znanych ciężko wyłapać w takim mrowiu ludzi.  Obstawiam że np. Jana Prochyry - znanego między innymi jako głos Obelixa czy Kłapouchego

Akurat śp. Pana Prochyrę wyczaiłem w Wiedźminie, ale faktem jest, że tak wielkiego i profesjonalnie wykonanego udźwiękowienia, w którym zatrudniono by tylu wspaniałych aktorów, ale i mniej znanych naturszczyków, którzy sobie znakomicie poradzili, to chyba nigdzie nie było...

Filmweb odwala w tej mierze sporo świetnej roboty, ale to i tak za mało, by zidentyfikować wszystkich... :D

http://www.filmweb.pl/videogame/Wied%C5%BAmin+3%3A+Dziki+Gon-2015-678629/cast/actors

porfirion

porfirion

Użytkownicy
osiełek
posty93
Propsy37
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • osiełek
Filmweb odwala w tej mierze sporo świetnej roboty, ale to i tak za mało, by zidentyfikować wszystkich... :D

http://www.filmweb.pl/videogame/Wied%C5%BAmin+3%3A+Dziki+Gon-2015-678629/cast/actors
Śmiem twierdzić, że - przynajmniej w kwestii gier, co do dubbingu filmów/seriali się nie wypowiem (choć przypuszczam, że w jakimś stopniu jest podobnie) - to w większości nie użytkownicy Filmwebu odwalają tę dobrą robotę, ale użytkownicy Dubbingpedii (do których również należę), skąd informacje potem na Filmweb zostały przepisane (ewentualnie może były przypadki równoległego uzupełniania w obu miejscach przez jedną osobę, ale o tym nic nie wiem). Dawniej jeszcze w tej kwestii dubbingu w grach prym wiodła strona DubScore.pl, ale niestety będzie już ponad dwa lata, jak zakończyła swoją działalność. Stosunkowo młodym i dopiero rozwijającym się projektem jest Encyklopedia Polskiego Dubbingu, do której linkowałem w poprzednim poście: http://polski-dubbing.wikia.com/wiki/Wied%bcmin:_Dziki_Gon Ale baza gier w niej i tak już jest całkiem spora (i tu na pewno można mówić o równoległości z Dubbingpedią, bo użytkownicy jednej i drugiej są ci sami) - i pewnym podobieństwem tej Encyklopedii do nie istniejącego już DubScore jest udostępnianie próbek głosów postaci.

To tak tylko gwoli ścisłości. Nawiasem mówiąc nie pojmuję, czemu w obsadach na Filmwebie jest taki bałagan, i aktorzy oryginalni często przeplatają się z dubbingowymi bez ładu i składu.

We internecie...

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
To też się zgodzę z Tobą Porfirion i doskonale pamiętam czasy dubscore.pl, bardzo żałuję, że Ci chłopacy dalej nie prowadzą swojej działalności, bo była ona niesamowicie merytoryczna i pomocna w zakresie growego dubbingu, wielka szkoda, że zakończyli oni swoją pracę.

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
https://www.facebook.com/1506149493026979/videos/1607993799509214/ - Może warto pomyśleć też o zatrudnieniu Jacka Bończyka? Pomimo, że nie brał udziału w "kanonicznych" Gothic'ach, myślę, że byłby ciekawym wyborem do kilku postaci. :D

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu
Dzięki @Maciejk - skontaktujemy się w swoim czasie ;)

Dennerks

Dennerks

Użytkownicy
posty37
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dark, a co myślisz o obsadzeniu w roli głównego bohatera - Tomasza Borkowskiego (podkładał głos między innymi Iorwethowi) lub Michała Podsiadło?

thedagon

thedagon

Użytkownicy
posty88
Propsy25
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ja mam pytanie do dubbingu kogo zamierzacie obsadzić jeśli chodzi o damskie głosy ? Macie już co do tego jakieś plany czy jeszcze się nie zastanawialiście nad tą kwestią ?

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu

Dark
Moderator działu

DUBBING [Temat zbiorczy]
#154 2017-01-15, 13:47(Ostatnia zmiana: 2017-01-25, 21:38)
Dark, a co myślisz o obsadzeniu w roli głównego bohatera - Tomasza Borkowskiego (podkładał głos między innymi Iorwethowi) lub Michała Podsiadło?
Cóż, nadmieniam tylko że ilość dialogów do nagrania dla głównego bohatera jest/będzie na minimum 18 godzin pracy w studio. Trzeba być realistą i mierzyć siły na zamiary - byłoby to naprawdę duże przedsięwzięcie na kilka dni pracy i dlatego casting musi być perfekcyjny.

Borkowski głos ma świetny, bardzo go lubię - może tylko odrobinę bywa zbyt 'szlachetny'. Ale wszystko jest kwestią gry aktorskiej.

Jak już mówiłem "lud" coraz bardziej domaga się w roli głównego bohatera Arkadiusza Woźniaka - który ze swoim głosem jak dzwon (lub nordycki wiking) mógłby być naprawdę strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo bywa on też w zabawny sposób ironiczny czy obojętny w dialogach (co w pewien sposób mogłoby wynieść postać na poziom legendarny).

Dodatkowo (co właściwie rzadko się zdarza) niemal 99% komentarzy na temat jego głosu to same zachwyty lub wielkie pozytywy. To też dało nam do myślenia.

Nie muszę nawet wspominać, że logistycznie z Arkiem byłoby to wszystko do nagrania 'na luzie' - przez co efekty też byłyby na pewno znakomite, ponieważ w tym wypadku słowo presja NIE ISTNIEJE.

Na razie myślimy - czytamy komentarze, zobaczymy ;)

Ja mam pytanie do dubbingu kogo zamierzacie obsadzić jeśli chodzi o damskie głosy ? Macie już co do tego jakieś plany czy jeszcze się nie zastanawialiście nad tą kwestią ?
Na pewno wszystkie moje ładne koleżanki :D Zuzanna Zielińska, Magdalena Różańska.
 Tutaj jest w czym przebierać, ponieważ roli kobiecych (a przynajmniej ilości ich dialogów) jest wielokrotnie mniej. A dostęp do chętnych przedstawicielek płci pięknej jest niemal nieograniczony.
http://www.abewu.pl/pl/aktor/zieli%C5%84ska
https://www.youtube.com/watch?v=lIuzzNvz6Fc

[gdzieś w internecie są też na pewno próbki aktorskie - wrzucam tylko pierwsze wyniki wyszukiwarki bo pisze z telefonu]

Oczywiście - mam na uwadze, że rzesze fanów dubbingu gothicowego na pewno gorąco powitałyby udział takich pań jak Agata Gawrońska-Bauman czy Kinga Ilgner. Zdaję też sobie sprawę, że również fani po prostu dubbingu growego mogą oczekiwać jeszcze innych nazwisk (Agnieszka Kunikowska?).

W każdym razie ta kwestia aż do finalizacji projektu (podobnie jak ogólna kwestia dubbingu) pozostanie cały czas OTWARTA. Będziemy myśleć, rozglądamy się, zobaczymy co da się zrobić i kogo zorganizować.

Kassian

Kassian

Użytkownicy
posty30
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cóż, nadmieniam tylko że ilość dialogów do nagrania dla głównego bohatera jest/będzie na minimum 18 godzin pracy w studio. Trzeba być realistą i mierzyć siły na zamiary - byłoby to naprawdę duże przedsięwzięcie na kilka dni pracy i dlatego casting musi być perfekcyjny.

Borkowski głos ma świetny, bardzo go lubię - może tylko odrobinę bywa zbyt 'szlachetny'. Ale wszystko jest kwestią gry aktorskiej.

Jak już mówiłem "lud" coraz bardziej domaga się w roli głównego bohatera Arkadiusza Woźniaka - który ze swoim głosem jak dzwon (lub nordycki wiking) mógłby być naprawdę strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo bywa on też w zabawny sposób ironiczny czy obojętny w dialogach (co w pewien sposób mogłoby wynieść postać na poziom legendarny ;D).

Dodatkowo (co właściwie rzadko się zdarza) niemal 99% komentarzy na temat jego głosu to same zachwyty lub wielkie pozytywy. To też dało nam do myślenia.

Nie muszę nawet wspominać, że logistycznie z Arkiem byłoby to wszystko do nagrania 'na luzie' - przez co efekty też byłyby na pewno znakomite, ponieważ w tym wypadku słowo presja NIE ISTNIEJE.

Na razie myślimy - czytamy komentarze, zobaczymy ;)

Generalnie wszystko rozumiem i wiele przemawia za tym, by Pana Arkadiusza obsadzić w roli głównego bohatera, bo nie ulega wątpliwości, że głos ma dobry. Tyle, że jeśli chodzi o głównego bohatera, to widziałbym jednak kogoś z większym gothicowym doświadczeniem.

Maciejk

Maciejk

Użytkownicy
posty123
Propsy111
  • Użytkownicy
Choć argumenty przemawiające za Arkadiuszem są bardzo mocne, to ja osobiście nie popieram tej kandydatury. Głos bez zastrzeżeń, perfekcyjna dykcja, gra aktorska, umiejętności lektorskie, ale dla mnie jest stanowczo zbyt osłuchany. Może dlatego, że oglądam jego filmiki, recenzje, jest lektorem w Waszych materiałach, co bardzo - mi osobiście - przeszkadzało by w odbiorze jego jako głównego bohatera Dziejów Khorinis, zupełnie inaczej sprawa ma się z Bogumiłem, czy Borowskim, albo BORKOWSKIM, którego kandydaturę również bardzo mocno popieram, jako Iorweth w Wiedźminie 2 był świetny, tylko odpowiednio trzeba byłoby go ukierunkować na tą postać, wadą - w kontekście tej roli - jest również wiek Pana Tomasza, zasadniczo powinien to być ktoś pomiędzy 20 a 30 rokiem życia, jeżeli już kolega ośmielił się przywołać Tomasza Borkowskiego, to ja bym dorzucił aktora o bardzo podobnej charakterystyce - Waldemara Barwińskiego, którego(moim zdaniem) bardzo przyjemnie się słucha, a to w przypadku protagonisty ma niebagatelne znaczenie. Jacek Kopczyński ma duże doświadczenie w udzielaniu głosów głównym bohaterom, ale tej kandydatury nie ma sensu nawet rozważać, gdyż odpada ona z powodu zbyt wielu czynników, z których nawet taki szarak jak ja zdaję sobie sprawę. :D A Arkadikuss świetnie zrobi swoją robotę użyczając głosu jako lektor/narrator i kilka ważnych postaci, w odpowiedni sposób modulując swój głos, czym może nawet zyskać większą sympatię graczy i słuchaczy. :) Powtarzam, że to tylko i wyłącznie moje przemyślenia i jeżeli Arkadiusz zostanie Larsem to nie będę tworzył nowych trenów i pieśni żałobnych, ale "efekt lektora" mogą odczuć również inni gracze, którzy z obecnej perspektywy nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. "Przecież to on gadał w tym 30-minutowym filmiku ciekawostki o Gothicu, gamingowe przeglądy tygodnia, a teraz gra jakiegoś Larsa żółtodzioba, eee...".

Oczywiście decyzja należy do Was Soulfire, ale uznałem, że muszę w tej sprawie również zabrać swój głos.

Dnc

Dnc

Użytkownicy
posty73
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Już pisałem, że bardzo mi się podoba głos lektoraz waszego filmiku i uważam że pan Arkadiusz bardzo się nadaje do roli dwudziestoparęlatka (jaki jest chyba Lars?).
Dodatkowo fakt że znacie się prywatnie wpłynie pewnie tylko pozytywnie na nagranie wszystkiego gdyż nie będzie takiej presji, spiny czy jak to nazwać a własnie większy luz.
Pamietajcie żę głowny bohater serii którego tak pokochaliśmy nie był śmiertelnie powazny i czasami ironiczny. Za to go pokochaliśmy

Maciol

Maciol

Użytkownicy
posty35
Propsy21
  • Użytkownicy
Oczywiście, że pod kątem głosowo/wiekowym Pan Arkadiusz nadaje się do roli dwudziestoparolatka, ale właśnie - słowo klucz "głos lektora z waszego filmiku", naprawdę chcesz, żeby postać, której głos będziesz słuchał przez kilkanaście/kilkadziesiąt godzin gry, była "głosem lektora z waszego filmiku"? Jeżeli ten filmik byłby opowiadany z perspektywy bohatera, to nawet dałoby się uzasadnić, ale w tym wypadku, według mnie, totalnie odpada. Choć i tak wiadomo, że ostateczna decyzja należy do autorów, a argument lokalizacyjny, dyspozycyjności i nagrań bez presji jest również istotny, ale wg. mnie niewystarczający by uczynić Arkadikussa Larsem. 

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu
Wychodzi więc na to, że kosztem super materiałów straciliśmy super aktora do głównej roli. W drugą stronę materiały (i promocja projektu) nie byłyby tak super, ale mielibyśmy aktora idealnego.

W najgorszym wypadku można pokasować jeszcze te filmy. Do premiery może akurat ludzie zapomną głosu Arkadiusza :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry