Zadania z czasem stają się bardziej zawiłe i ciekawsze. Niestety walki coraz łatwiejsze, ale taki już los gothicowego świata.
Jeśli znasz schemat ataków przeciwników to nie będzie miało znaczenia, czy grasz na super ultra trudnym, czy dziecinnie łatwym poziomie trudności. Jednakże według mnie dobrze zbalansowali poziom trudności walk. Po kilkunastu godzinach rozgrywki można dać radę nawet z większością przeciwników. W Przeznaczeniu połączyli dobrze wykonaną fabułę wraz z trudnością walk. Ponadto trudnością nie są tutaj walki, a właśnie wykonywane zadania. Z mojego doświadczenia wynika, że raz spotkamy zadanie z oczywistą odpowiedzią, a innym razem wręcz przeciwnie, za co należy się pochwała.
Pamiętajcie "Dziennik jest jak karta z odpowiedziami", wystarczy tylko umieć czytać i grać rozsądnie.
Z mojej strony jeszcze dodam, że polecam grać z użyciem dx11. Wygląda i działa o wiele lepiej. Również w Dolinie Przodków, co znacząco uprzyjemniło mi grę. Nie zauważyłem niczego podejrzanego podczas grania, z wyjątkiem migających tekstur (w kilku miejscach). Żadnych innych problemów, bugów nie miałem. Może miałem szczęście, kto wie...
Nie mam mocnego komputera, a gra przy średnich ustawieniach suwaków na dx11 (w full hd) działa przyzwoicie, bo aż w 40+ FPS. Ale to już takie szczegóły nie mające wpływu na jakość rozgrywki.
Ponadto podczas około 220 godzinnym czasie rozgrywki jedynie raz wywaliło mnie do pulpitu, co jest zaskakująco pozytywnym wynikiem.
Zatem szczerze polecam i zachęcam do gry.