Nauka języków obcych 4777 18

O temacie

Autor Dennerks

Zaczęty 5.07.2016 roku

Wyświetleń 4777

Odpowiedzi 18

Dennerks

Dennerks

Użytkownicy
posty37
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Polecacie jakieś dobre podręczniki do nauki języków obcych? Instytuty, kursy, cuda na kiju odpadają, bo zasobność portfela nie ta... Zależy mi najbardziej na angielskim, rosyjskim, chińskim (mandaryńskim) oraz hiszpańskim (wszystko poza angielskim to od podstaw). Słyszałem, że Edgard jest podobno dobry zwłaszcza, jeżeli idzie o języki azjatyckie, ale przy okazji naczytałem się masę niepochlebnych opinii i nie wiem co myśleć. Coś ktoś?

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Najlepiej nauczyć się podstaw i pojechać do miejsca gdzie się tego języka używa, a tak poza tym - a przynajmniej ja - nie jestem w stanie kuć z książek (nie tylko jeśli chodzi o język), angielskiego łatwo uczyć się przez piosenki, gry, filmy etc. coś co angażuje więcej niż wzrok.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Dennerks

Dennerks

Użytkownicy
posty37
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jakby mnie było stać to bym pojechał i nie byłoby problemu. Wiem, że tak najłatwiej ćwiczy się języki, ale jak już się pojedzie do takiej Hiszpanii na jakiś czas to trzeba mieć za co ten czas przeżyć. Ponadto do takiej Rosji czy Chin to już trochę ciężej się dostać, trzeba się pobawić w wizy, itd. Nie mam na to ani środków, ani czasu, ani za bardzo możliwości. Z angielskim raczej nie ma problemów tym bardziej, że zdarza mi się całkiem często używać tego języka, ale chciałbym trochę doszlifować. Gorzej z hiszpańskim, chińskim czy rosyjskim... Mam na fb szukać Rosjan i próbować z nimi gadać bez żadnych podstaw znajomości tego języka? Jak? Przy pomocy google tłumacz?

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Ściągnij grę przykładowo w wersji angielskiej, bierz słownik i tłumacz. To najlepszy sposób, później natrafisz na słówka, które już przetłumaczyłeś i szybciej wpoisz je do mózgu.

Edit: http://pl.langmaster.com/compl/english1/l01/a/home.htm Coś co powinno cię zainteresować.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Dennerks

Dennerks

Użytkownicy
posty37
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Fajna strona, widzę, że jest tam parę języków, które mnie interesują. Dzięki.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Ściągnij grę przykładowo w wersji angielskiej, bierz słownik i tłumacz. To najlepszy sposób, później natrafisz na słówka, które już przetłumaczyłeś i szybciej wpoisz je do mózgu.
Kompletna strata czasu szukanie slowek a następnie tłumaczenie ich ręcznie.  :pokerface:

Nauka języka to slowka, które kujesz, nie ma innego sposobu.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Nauka języka to slowka
Rip logika
Nie wiem, czy uczyłeś się jakiegokolwiek innego języka poza angielskim, z tego debilizmu, który tutaj napisałeś wnioskuję, że nie.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Nauka języków obcych
#7 2016-07-05, 15:06(Ostatnia zmiana: 2016-07-05, 15:39)
Po 1 ja mówiłem o ang języku. Po drugie co to za problem porozumiec sie  kali jeść, kali pic? Chodzi mi o te prostsze języki, jak ang czy rosyjski.

No i kolega chyba chce się nauczyć jezyka, aby z ludzmi sie dogadac gdy o cos zapytac, a nie rozmawiać z ludźmi na jakiś wieczorkach kulturalnych o wszystkim, c'nie? :huh:

W tej chwili większość się i tak porozumiewa w ang.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

Nauka języków obcych
#8 2016-07-05, 16:25(Ostatnia zmiana: 2016-07-05, 16:38)
http://www.cambridgeenglish.org/
polecam używać słownika angielsko-angielskiego (każde słowo podane z przykładem stosowania i wyjaśnione) jako głównego obok angielsko-polskiego.

i nie słuchaj mac duna bo pierdoli

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
i nie słuchaj mac duna bo pierdoli
Możesz chociaż podać kilka KONKRETOW dlaczego, a nie pusto pierdolic bez sensu?

A.K.

A.K.

Użytkownicy
posty156
Propsy163
Profesjabrak
  • Użytkownicy
co to za problem porozumiec sie  kali jeść, kali pic?

Mac Dun ja musieć informacja nadać Ty błąd pomysł inny osoba problem rozumieć sens. Angielski mieć na podorędziu też. A gdy mieć mowa znak zmiana błąd bywa łza sens brak nawet. Niepoprawny zamienny słowo inny znaczenie dawać przykład "trajektoria kolej" zamiast "szyna kolej". Nie nienawiść Ty tu jeżeli Ty interpretacja zła wykład.

Mac Dun understand? I to talk to You and is my point of vision only.

Andriej kuszat' Dmitrij chljeb. Bolszoj smysł da.

:F

Wybacz Mac Dun, ale chciałem to jakoś obrazowo przedstawić. Nie wystarczy znajomość samych słówek, potrzebna jest przynajmniej podstawowa wiedza na temat konstruowania zdań, inaczej treść będzie mało precyzyjna lub wręcz niezrozumiała.

Ważna jest też poprawna wymowa. Jeśli źle wymówisz po angielsku np. wyraz prześcieradło (sheet), możesz rozmówcę obrazić .

Dennerks

Dennerks

Użytkownicy
posty37
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Wymowa to, to, to! W języku węgierskim, na przykład literkę "s" czytamy jak "sz", a "sz" jak "s". Wydaje się na pozór, że nic w tym złego, nie? Ot, drobnostka, mały błąd najwyżej... Nie, nie mały. Przykład? Już śpieszę - istnieje na Węgrzech takie miasto jak Seged, gdy czytamy je tak jakbyśmy czytali to w języku polskim to wtedy dosłownie mówimy o dupie. I wyobraź sobie teraz taką sytuację, że jedziesz na Węgry i pytasz jak dojechać do dupy. Przychodzisz do madziarskiego baru i chcesz sobie piwo zamówić - sör, a wymawiając to po polsku (sor, poprawnie szer) prosisz barmana o gówno. Chciałbym na wszelki wypadek uniknąć takich kwiatków. Wkuwanie, wkuwaniem. Trochę pokuć trzeba, ale potem trzeba jeszcze wiedzieć w jakiej formie to zastosować, a ja nie chciałbym strasznie dukać oraz posługiwać się gramatyką w stylu: kali jeść, kali pić. W przypadku języków indoeuropejskich nie sposób mieć wywalone na gramatykę, co innego w chińskim, gdzie ta gramatyka nie istnieje i dosłownie mówi się: "Ja dziś wieczór sklep zakupy robić". W każdym razie dzięki za parę porad, Panowie. 

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
A tak z ciekawosci po co chcesz sie uczyc jezykow takich jak hiszpanski czy  chinski oO Wiekszosc i tak sie dogada po ang no chyba ze zawodowo zamierzasz, ale jesli nie umiesz dobrze ang i nie masz talentu do jezykow to nie wiem czy warto zaczymac. Niektorzy nawet maja problem z 1 jezykiem  wyuczenia sie. Nie zniechecam cie ale ciekawi mnie po prostu.

Dennerks

Dennerks

Użytkownicy
posty37
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pojeździj trochę po świecie to zobaczysz, że znajomość angielskiego wcale nie jest taka powszechna nawet w krajach wysokorozwiniętych w Europie, jak Włochy, Hiszpania czy Portugalia. We Francji też niespecjalnie chcą po angielsku rozmawiać, ale to niekoniecznie z nieznajomości języka, bo opinie co do tego są podzielone, czy to kwestia francuskiego akcentu, który jest naprawdę podły i niezrozumiały, czy może etnocentryzmu. To z tym angielskim rozprzestrzenionym po całym świecie to taki trochę mit i człowiek dostrzega to gdy się chwilę pobaluje to tu, to tam. Co prawda coraz więcej ludzi mówi po angielsku, ale nadal nie jest z tym tak wspaniale jak być powinno. Hiszpański dlatego, że bardzo mi się podoba wydźwięk tego języka, cały ja od małego paluszka przy stopie po czubek czupryny chcę mówić po hiszpańsku, a ponadto język hiszpański jest językiem ojczystym dla większej liczby ludzi niż angielski. Chiński, bo na Dalekim Wschodzie to podstawa i przydać się może w kwestiach zawodowych, a rosyjski też praktyczny na wschodzie i chciałbym go znać. W dużej mierze to robię dla siebie, bo chcę po prostu pogłębiać swoją wiedzę oraz mieć możliwość dogadania się z większą ilością osób. Gdyby udało mi się z tymi językami, to może uderzałbym w następne. Z angielskim nieźle mi idzie tylko mam jedną cholerną wadę, która utrudnia mi sporo rzeczy - jestem leniwy jak cholera.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Niektórzy lubią się po prostu uczyć języków obcych. I angielski, jak wcześniej powiedziano, nie jest wbrew pozorom taki uniwersalny, a większość ludzi nawet w tym języku nie umie mówić dobrze.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Evgarr

Evgarr

Użytkownicy
posty62
Propsy36
Profesjabrak
  • Zbanowany
Jeśli szukasz ludzi, z którymi chciałbyś porozmawiać jest stronka: interpals.net Tutaj poćwiczysz sprawność pisania. Poza tym czytaj newsy, jakie Cię interesują w docelowym języku i trochę o kulturze, zwyczajach. I nie zapomnij o regularnej nauce: 15-30 min. dziennie. Nauka zrywami nic nie pomoże :/

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

Nauka języków obcych
#16 2016-07-05, 20:22(Ostatnia zmiana: 2016-07-05, 20:29)
A tak z ciekawosci po co chcesz sie uczyc jezykow takich jak hiszpanski czy  chinski oO Wiekszosc i tak sie dogada po ang no chyba ze zawodowo zamierzasz, ale jesli nie umiesz dobrze ang i nie masz talentu do jezykow to nie wiem czy warto zaczymac. Niektorzy nawet maja problem z 1 jezykiem  wyuczenia sie. Nie zniechecam cie ale ciekawi mnie po prostu.

bo fajnie jest iść do kina i oglądać film w oryginalnej wersji językowej a nie z dubingiem, to samo gry. albo fajnie umieć komuś powiedzieć że gry mmo mają chujowe questy i uzasadnić to na końcu xD

mam znajomego który "zna" 8 języków, zna mówi płynnie i ciągle marudzi że za mało zna (hebrajskiego się nauczył, bo stwierdził że w pracy mu się przyda, chociaż żydzi doskonale po angielsku mówią). a ty mac dun z jednym masz problemy xD

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Nauka języków obcych
#17 2016-07-05, 20:30(Ostatnia zmiana: 2016-07-05, 20:50)
mam znajomego który "zna" 8 języków, zna mówi płynnie i ciągle marudzi że za mało zna
A niektorzy zdobyli nagrode nobla, i wygrali zawody swiata w sporcie.  Ty to osiagnales? Zrozumiałeś aluzję?

Żart powtarzany miliard razy wcale nie jest śmieszniejszy.

Tym bardziej nieśmieszny żart powtarzany miliard razy nie staje się śmieszny
albo fajnie umieć komuś powiedzieć że gry mmo mają chujowe questy i uzasadnić to na końcu xD

Żart powtarzany miliard razy wcale nie jest śmieszniejszy.

Tym bardziej nieśmieszny żart powtarzany miliard razy nie staje się śmieszny.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
https://www.duolingo.com

Dla polaków jest tylko kurs języka angielskiego. Ale jeśli już znasz angielski przełącz język strony na angielski i możesz się uczyć przy pomocy swojej znajomości ang.; Francuskiego, Holenderskiego, Hiszpańskiego itd.

Dosyć fajne w obsłudze. W ten sposób uczyłem się Francuskiego (dopóki się nie znudziłem), i nawet działa.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry