Pytania i problemy techniczne 1142597 3676

O temacie

Autor matekacp

Zaczęty 27.12.2015 roku

Wyświetleń 1142597

Odpowiedzi 3676

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Na początek bazę danych - to plik tekstowy w folderze z tłumaczem, potem plik .vdf ze skryptami.

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

Matrixen

Matrixen

Użytkownicy
posty84
Propsy5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W porównaniu z początkiem gry zauważyłem że spadła mi wydajność (podam na przykładach):
Po za wieżą Xardasa- kiedyś 70-80 teraz 40-50
Obóz piratów- kiedyś 100-120  teraz 60-70
Tereny po za Khorinis- kiedyś 70-90 teraz 40-55.
itp.
Mimo że nic specjalnie nie zmieniałem w laptopie czy w grze od początku rozgrywki ( ok. 4 miesiące temu)
Może ktoś coś poradzić ?

Hatton

Hatton

Użytkownicy
posty296
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
OKEJ, AB ŚMIGA. Naprawiłem ten problem.

Rozwiązanie dla potomnych: wystarczyło usunąć plik AB_Scripts, a zostawić AB_Scripts_en. Musiały w jakiś sposób kolidować, przez co gra po pierwszej kwestii Xardasa nie ruszała.

Teraz mam pytanie, myślałem że chodzi o tekstury ale widocznie w moim poprzednim R2.0 miałem zainstalowane jakieś inne tekstury. Ten patch zmieniał wszystkie zbroje (na o wiele ładniejsze), bronie, lokacje itp. Szata Xardasa była taka fioletowa z czachą na pasku. Czy ktoś kojarzy proszę jak się ten patch nazywał, skąd go pobiorę i jak go zainstalować? Teraz mi AB działa i boję się cokolwiek tykać. Jak się znowu zjebie to nie ręczę za siebie.

Może @Jao, Ty ogarniasz wiele rzeczy :D

Daj Propsa jeżeli pomogłem :)

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
@Hatton Ten patch to Textures Replacer. Łap link: https://mega.nz/#!LJxmWKCZ!4skY94t0IDIJYpQjPEPiN4bZunRZXBKLVgbCiHH1Dus. Tym niemniej nie instaluj go. Większość tekstur jest i tak przeniesiona do AB, szata Xardasa stanowi tu w zasadzie wyjątek.
A co do tych plików... cóż, jak ci działają, to dobrze, choć ja mam oba w folderze, a gra działa i odpala się jak należy.

You didn't grow.
You didn't improve.

Hatton

Hatton

Użytkownicy
posty296
Propsy11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Hatton Ten patch to Textures Replacer. Łap link: https://mega.nz/#!LJxmWKCZ!4skY94t0IDIJYpQjPEPiN4bZunRZXBKLVgbCiHH1Dus. Tym niemniej nie instaluj go. Większość tekstur jest i tak przeniesiona do AB, szata Xardasa stanowi tu w zasadzie wyjątek.
A co do tych plików... cóż, jak ci działają, to dobrze, choć ja mam oba w folderze, a gra działa i odpala się jak należy.

Dzięki za link. Dziwne jest to wszystko, ja instalowałem całego gothica 3 razy w dokładnie ten sam sposób a raz miałem po rusku a raz nie :D Zupełna ruletka

Post połączony: 2019-01-08, 21:16
I ... co do cholery robi ten zębacz pod wieżą Xardasa ?! :)

Daj Propsa jeżeli pomogłem :)

Murgraht

Murgraht

Użytkownicy
Książe Eterni
posty733
Propsy44
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Książe Eterni
Ja mam taki problem (prawdopodobnie jak większość) spowodowany spadkiem FPSów. I nie chodzi tutaj o to, że w lesie mam ich 9292372832 a w Khorinis 20, tylko o fakt iż poziom FPSów spada po jakimś czasie gry. Tak jak kilka godzin po rozmowie z Xardasem wszystko ustawione na full z DX11 ani jednego laga, tak jak mam już z tych 30+ godzin zaczynają się pojawiać straszliwe lagi, np. w Khorinis...

W dzień monarcha, w nocy He-Man! Jak Batman!

Matrixen

Matrixen

Użytkownicy
posty84
Propsy5
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Murgraht Zrobiłem specjalnie test i zobaczyłem ze zapis na samym początku gry ma 14 MB a np. po 70 godzinach 35 MB (ale nie wiem czy to powinno mieć aż takie duże znaczenie).

Murgraht

Murgraht

Użytkownicy
Książe Eterni
posty733
Propsy44
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Książe Eterni
No dobrze ale co z tym zrobić

SolariS

SolariS

Użytkownicy
posty361
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Murgraht

To dosyć znany problem który pojawiał się już nie raz. Sam nie wiem jak to rozwiązać (tez mnie to spotyka) ktoś chyba na themodders raz podał swoje rozwiązanie czyli utworzenie nowego Save na który przeniósł swoją postać. Nie wiem jak to zrobić i nie jestem pewien czy dokładnie tak to wyglądało

Corypheus

Corypheus

Użytkownicy
Posąg Beliara
posty118
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Posąg Beliara
To nie tyle problem co całkiem normalna sprawa xD. Serio. Wiem, wiem, to tylko goticzek, gra sprzed pińćdziesinciolecia, ale chyba każda gra, przynajmniej jako tako współczesna, ładuje coś w pamięć, nie? No i właśnie, im więcej zrobisz, im więcej skryptów odpalisz, im więcej miejsc odwiedzisz - tym gra ma więcej do "załadowania" i "zapamiętania". Zwłaszcza przy obciążonym Returningiem silniku goticzka i w dodatku z włączonym DX11.

Znaczy, chyba xD. Wiem, że na 100% tak miałem w przedostatnim Tomb Riderze - im dłużej grałem tym FPS'y spadały bardziej na ryj.

Najgłupszym błędem z DX11 jest ten z deszczem, jak niektóre obiekty po deszczu czy zbyt częstej zmianie lokacji ekranami ładowania zaczynają się tak jakby niby błyszczeć i znikać, ale nadal - na szczęście - są kolizyjne, więc to głównie defekt estetyczny.

W ogóle, wet-effect w goticzowym DX11 to pomyłka okrutna. Wiedziałby ktoś może przypadkiem jak zostawić całokształt domyślnych efektów DX11, ale wyłączyć DX11 deszcz i ten zjebany DX11 "wet-effect"?

Jesteśmy ludem wybranym. Bogactwo dla nas, władza dla Beliara. A jego królestwo nastanie, i zadrżą ci ku którym skieruje swój gniew! Więc zapłać propsem, bo inaczej zapłacisz krwią!

Puszczyk

Puszczyk

Użytkownicy
posty102
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Na pustyni Adanosa po próbie wczytania wyskakuje błąd "too many textures in meshlab" da się to jakaś naprawić czy nie bardzo?

templartitan

templartitan

Użytkownicy
posty882
Propsy96
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
sprobuj sciagnac zbroje przed teleportem

Procek - i5-4460 3.9 GHZ
Karta Graficzna -GTX 970 MSI
Pamięć Ram - 16GB
https://steamcommunity.com/id/templartitan/

SolariS

SolariS

Użytkownicy
posty361
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
@Puszczyk ewentualnie jeśli masz Texture pack a sposób ze zbroja nie zadziała to usuń texture paczka

Murgraht

Murgraht

Użytkownicy
Książe Eterni
posty733
Propsy44
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Książe Eterni
@Puszczyk jak usuniesz i przejdziesz przez portal, mozesz ponownie txt packa wrzucić.

Siwy2235

Siwy2235

Użytkownicy
posty63
Propsy3
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Na pustyni Adanosa po próbie wczytania wyskakuje błąd "too many textures in meshlab" da się to jakaś naprawić czy nie bardzo?

U mnie pomogło tylko usunięcie textur packa. Cała pustynie adanosa musiałem zrobić na starych teksturach. Inaczej błędy przy wczytywaniu miałem albo przy teleportacji do innej lokacji

Puszczyk

Puszczyk

Użytkownicy
posty102
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Siwy2235 no właśnie u mnie to nawet w Jarkendarze się gra sypała z tego błędu

Siwy2235

Siwy2235

Użytkownicy
posty63
Propsy3
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Próbowałeś reinstal zrobić? Na jakim dysku masz grę? Na systemowym?

Puszczyk

Puszczyk

Użytkownicy
posty102
Propsy3
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Siwy2235 nie no, aż tak mi nie zależało na tym texture packu, wywaliłem to to i gram na czystym

xCancuN88x

xCancuN88x

Użytkownicy
posty41
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Siema, w Jarku znalazłem taki błąd, że po zabiciu jakiegoś potworka ciało leży, dopóki mam aktywną broń po walce, natomiast jak ją schowam, znika też ciało. Co na to poradzić?

To tyczy się więcej niż jednego zwierzaka z wyciągniętą bronią. Jeśli po kill him schowam broń loot jest. Natomiast szczury pustynne nie mają absolutnie żadnego agro, tak samo jak dokuczliwy szczur mogę go nawalać z czego popadnie ten i tak nie ma agro i znika po schowaniu broni. Testuje dalej moby. Jakieś pomysły?

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Jeśli masz włączoną opcję znikania ciał w ustawieniach, to ciała martwych mobów i NPC, które nic nie mają do zebrania, będą znikać z chwilą, gdy je namierzysz, a to da się robić tylko ze schowaną bronią.

You didn't grow.
You didn't improve.

0 użytkowników
Do góry