Arik:
1. Ja bym sprawdził przypadkiem czy nie masz ctrl w klawiszach trwałych zablokowanego.
Zerknij w panelu sterowania (coś jak opcje ułatwienia dostępu, zależy na jakim win siedzisz, następnie klawiatura i sprawdzasz czy masz zaznaczone klawisze trwałe. jak tak to odznaczasz). To chyba najbardziej prawdopodobna opcja.
2. jak nie 1., to sprawdziłbym co się dzieje jak przełączysz ctrl na jakikolwiek inny przycisk w grze. Przycisk, który nie jest do niczego wykorzystywany zarówno w returningu, jak i w klawiszach specjalnych/trwałych - czy problem występuje nadal. Będzie to info dla Ciebie czy szukać winy w grze czy w sprzęcie.
Jak będzie błąd w grze - nic nie pomogę, jedynie co to trzeba mieć nadzieję że w gothic.ini coś się znajdzie, ja wiele problemów tak z dupy sobie naprawiłem.
Jeśli wina będzie sprzętowa - no to problemu nie ma, bo są 2 opcje : ustawić zamiast ctrl jakiś inny klawisz na stałe już do gry, lub wbić nazwę klawiatury w googlach i popatrzeć w notę katalogową, co producenci na niej wymodzili i to deaktywować