Pytania i problemy techniczne 1145773 3676

O temacie

Autor matekacp

Zaczęty 27.12.2015 roku

Wyświetleń 1145773

Odpowiedzi 3676

Roxas14

Roxas14

Użytkownicy
posty11
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
http://wrzucaj.net/image/b6vgg
Ktoś ma pomysł jak naprawić ten błąd ? Dodam, że wcześniej return działał mi normalnie ale reinstalowałem go tymi samymi plikami i teraz nie działa. Nie mam pojęcia czemu.

Pannache

Pannache

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam. Mój problem polega na tym że gra strasznie się tnie kiedy wychodzę na otwartą przestrzeń. Domyślam się że problemem jest to że po włączeniu gry w opcjach graficznych nie mogę zmienić karty graficznej. Wyłapuje mi tylko że mam zintegrowaną podczas gdy mam Geforce 820 m (Gram na laptopie, win 10, 12 gb ram, i5 1,7 ghz) . Domyślam się że gdyby mi się udało zmienić karty to problem by się rozwiązał. Próbowałem różnych sposobów, sterowniki są zaktualizowane, próbowałem korzystać z różnych programów które wyłączają niepotrzebne procesy ale nic nie pomaga. Zmieniałem proces graficzny na nvidia przed uruchomieniem gothica. Chyba zostaje opcja żeby grzebać w plikach gry ale nie wiem gdzie grzebać i czego szukać. Proszę o pomoc, na prawdę chciałbym już móc zagrać a nie czekać rok lub 2 żeby wyszedł jakiś patch który MOŻE coś zmieni ;/

K4R0L111

K4R0L111

Użytkownicy
posty31
Propsy14
ProfesjaSkrypter
  • Zbanowany
Witam. Mój problem polega na tym że gra strasznie się tnie kiedy wychodzę na otwartą przestrzeń. Domyślam się że problemem jest to że po włączeniu gry w opcjach graficznych nie mogę zmienić karty graficznej. Wyłapuje mi tylko że mam zintegrowaną podczas gdy mam Geforce 820 m (Gram na laptopie, win 10, 12 gb ram, i5 1,7 ghz) . Domyślam się że gdyby mi się udało zmienić karty to problem by się rozwiązał. Próbowałem różnych sposobów, sterowniki są zaktualizowane, próbowałem korzystać z różnych programów które wyłączają niepotrzebne procesy ale nic nie pomaga. Zmieniałem proces graficzny na nvidia przed uruchomieniem gothica. Chyba zostaje opcja żeby grzebać w plikach gry ale nie wiem gdzie grzebać i czego szukać. Proszę o pomoc, na prawdę chciałbym już móc zagrać a nie czekać rok lub 2 żeby wyszedł jakiś patch który MOŻE coś zmieni ;/
A zwykły NK się tnie? Z tego co pamiętam to na systemach 8, 8.1, 10 trzeba było mieć System Packa, ale skoro masz Returninga 2.0 to tam jest wbudowany(chyba).
Spróbuj nacisnąć prawym przyciskiem myszy na Gothic2.exe i tam powinna być opcja "Uruchom z procesorem graficznym" i tam powinna być zintegrowana i twój Geforce.

Pannache

Pannache

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
tak, ma wbudowany. Robiłem to , nie pomaga, nadal otwiera ze zintegrowaną kartą a nie z Nvidia ;( dlatego nie wiem już co robić, odpaliłem NK i działa płynnie, gothic 3 złota eydcja też na maks detalach śmiga w 60 fps, a return 2 jak wyjdę z wieży to spada do 10 fps

Resiere

Resiere

Użytkownicy
posty5
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
U mnie to samo co w przypadku Pannache, wyjście z wieży kończy się na ~13 fpsach. Też gram na laptopie - win10, karta GeForce GT 650M i przypadku Rebalance też te fpsy nie były zbyt dobre, z tym że wyjściem było odpalenie gry w oknie i minimalne w najbardziej "gęstych" od postaci miejscach (walka z orkami w 7 rozdziale) było jakieś 35fps. W przypadku R2.0 ten sposób już u mnie nie działa i zastanawiam się czy istnieje jeszcze jakiś sposób na poprawienie tego? Odpalanie przez procesor graficzny, ustawienia w panelu Nvidii już próbowałem i niestety nie dają żadnych efektów. Czy to już karta byłaby zbyt słaba by dobrze gra mogła funkcjonować ?

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Też macie nie wyśrodkowany pasek wytrzymałości? U mnie jest przesunięty w prawą stronę, nie estetycznie to wygląda.

Pannache

Pannache

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
U mnie to samo co w przypadku Pannache, wyjście z wieży kończy się na ~13 fpsach. Też gram na laptopie - win10, karta GeForce GT 650M i przypadku Rebalance też te fpsy nie były zbyt dobre, z tym że wyjściem było odpalenie gry w oknie i minimalne w najbardziej "gęstych" od postaci miejscach (walka z orkami w 7 rozdziale) było jakieś 35fps. W przypadku R2.0 ten sposób już u mnie nie działa i zastanawiam się czy istnieje jeszcze jakiś sposób na poprawienie tego? Odpalanie przez procesor graficzny, ustawienia w panelu Nvidii już próbowałem i niestety nie dają żadnych efektów. Czy to już karta byłaby zbyt słaba by dobrze gra mogła funkcjonować ?

Z tego co pytałem znajomych to każdy większość grających w returna 2.0 na laptopach ma ten sam problem co my, prawdopodobnie błąd z kalibracją 2.0 na laptopy . Z ciekawości zainstalowałem returninga 1 (2.1v z slash & craft) i działa na 60 fpsach przy 300% widoczności , rozdziałce 1366 x 768 32 bit i maks detalach . Chyba pozostaje nam tylko czekać na jakiegoś pacza który ten problem wyeliminuje, napiszę do twórców o tym problemie po angielsku (z rosyjskim słabo :D ) i może coś poradzą w przyszłości .

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Zauważyłem że wydajność gry znacznie spada, kiedy mamy włączoną opcję wyświetlania dodatkowych informacji na ekranie. Uaktywnienie niemal wszystkich opcji w programie Razer Cortex również wpłynęło u mnie korzystnie na fpsy. Takie małe ciekawostki, może innym ze scinkami też pomogą :) (w mieście i tak lipa, widoczność 20%/20%, wszystkie dodatkowe opcje graficzne wyłączone, suwak modeli i tekstur najniższa wartość a i tak nie da zbytnio w mieście grać, poza nim jest ok)

dreygon20

dreygon20

Użytkownicy
posty1
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dla osób grających na laptopach z podwójnymi kartami graficznymi polecam program dgvoodoo
Na stronie worldofplayers.ru jest instrukcja co i jak. Sorki ale akurat korzystam z telefonu i nie mogę linka wkleic. Pozdrawiam

Witcherr

Witcherr

Użytkownicy
posty94
Propsy8
  • Użytkownicy
@up Wow. Dzięki. Nareszcie mogę normalnie grać w returna i lhivera.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Nie wiedziałem, gdzie wrzucić to pytanie, ale z racji, że może to być bug, wrzucam tutaj.
Gilian i Wambo spotykają się w górnym mieście, wiadomo - pierwszy ma zabić drugiego, a Bezimienny ma być świadkiem tego wydarzenia. Więc idę do górnego miasta, do momentu kiedy podchodzę w okolicę domu sędziego, wszystko wydaje się w porządku - Gilian i Wambo mają rutynę rozmowy. Błąd(?) pojawia się natychmiast, kiedy tylko podchodzę nieco bliżej, żeby odpalić wydarzenie - wtedy Gilian natychmiast zdejmuje pancerz zabójcy i razem z Wambo udają się z powrotem do swoich obowiązków. Czy ma ktoś rozwiązanie na ten problem? Gram na poziomie trudności "Ciężkim", jestem czeladnikiem Bospera, nie mam gildii, jestem członkiem Wodnego Kręgu, postąpiłem zgodnie z wskazówkami Gerbrandta tj. tego samego dnia poszedłem do karczmy Orlana, o bodajże 23 wręczyłem list i sakiewkę Gilianowi, wróciłem do Gerbrandta, powiedziałem mu o wszystkim, powiedział, żebym "dzisiejszego" dnia udał się wieczorem (czyli z tego co zdążyłem się zorientować między 22.00 a 23.59) do górnego miasta i zobaczył co mam zobaczyć. Bardzo proszę o pomoc. 

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Ten bug występował też w poprzednim returningu. Pozostaje ci zabić Wambo albo na kodach, albo własnym mieczem.

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Problem rozwiązany, dzięki rosyjskiemu worldofplayer'owi. Opiszę dla ludu jak to ma wyglądać. Śpimy/czekamy do 22, idziemy do górnego miasta (chyba, że już w nim jesteśmy ;) ) czekamy tak z 10/15 gothicowych minut, i teraz najtrudniejsze - kiedy mamy pewność (np. podpatrzymy to z daleka stojąc przypuśćmy obok domu sędziego) że Asmal/Gilian/Nieznajomy/Stranger ma na sobie swoją CZARNĄ ZBROJĘ ZABÓJCY (owszem, musi ją mieć, jest mu ona potrzebna bezwzględnie) i rozmawia już z Wambo (dla niewiedzących/niezainteresowanych imionami - ten strażnik w czarno-czerwono-białej zbroi) włączamy SKRADANIE I PODKRADAMY (słowo klucz - nie podchodzimy, nie podbiegamy, a PODKRADAMY) się do ściany znajdującej się POD SCHODAMI prowadzącymi do pokojów sypialnych rycerzy/paladynów (tych na górze). Robimy to tak, żeby mieć pewność, że ani Asmal, ani Wambo nas NIE ZAUWAŻYLI (w przeciwnym wypadku właśnie odpala się skrypt w którym to zostajemy zauważeni, nie dochodzi do zabójstwa i cała linia ciekawych misji idzie w pizdu). Powinien się odpalić skrypt WALKI i teraz uwaga - proponuję zapisać już na którymś wcześniejszym etapie (najlepiej na etapie kiedy stoimy obok domu sędziego/pod ścianą koło beczek i skrzyń pod schodami) bo czasami dzieje się tak, że to jednak Wambo zabija Asmala. Jeśli zrobimy wszystko poprawnie i, powtarzam, NIE DAMY SIĘ ZAUWAŻYĆ, wszystko powinno pójść po naszej myśli i powinna się odpalić rozmowa z Asmalem, dotycząca naszego przyłączenia do wiadomej gildii.

Mam tylko kolejne pytanie - zaszły jakieś zmiany w położeniu Louis'a? Tak, to ten typek z pierwszego zadania od zabójców - za cholerę nie mogę go znaleźć, Asmal nic nie wspomina o jego położeniu (fanaberie pseudoangielskiej lokalizacji, dużo tego, jak np zamiast Bow jest Onion xD), czyżby faktycznie zniknął? Jeśli tak to poprosiłbym o kodzik na niego.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Witam. Czy jest jakiś sposób na zmniejszenie rozdzielczości wszystkich tekstur? Na rpgrussia są takowe, ale tylko do dużo wcześniejszej wersji Returna 2.0. Chcę mieć wszystkie tekstury z moda, tylko w mniejszej rozdzielczości (super są po prostu, ale z rozdziałką przesadzili). Do Gothica 3 na ten przykład jest programik (G3 Clean Up, polecam, wiele przydatnych opcji do optymalizacji gierki http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1225965-Ank%C3%BCndigung-Beta-Release-Gothic3-Clean-Up), który po kliknięciu odpowiednich opcji degraduje wszystkie tekstury jakie mamy zainstalowane do wybranej rozdzielczości (dzięki temu normalnie mogłem grać w Gothica 3 z modami na naprawdę słabym laptopie), może jest jakieś podobne narzędzie do Gothiczka 2?

Post połączony: 2016-03-18, 11:20
Dobra nieważne, Hotfix z dnia 14 marca na wersję 0051 z (wersja z 7 marca) zmniejsza textury do 1k, tak mi powiedzieli na rosyjskim forum - hotfix waży aż 1.6 GB! http://rpgrussia.com/index.php?topic=8669.0

Allbelcik84

Allbelcik84

Użytkownicy
posty355
Propsy97
ProfesjaTester
  • Użytkownicy

= D

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Dobra, taki ein problem. Otóż po wkroczeniu do Khorinis w III rozdziale nie ma poszukiwaczy, a Lothar żyje i to jest ewidentny bug. Czy można to naprawić, jakimś paczem hotfixem. Nadmienię że nie było problemu na starej instalce, a na nowej (tej z marvinem blokniętym jako tryb testowy) się problem pojawił

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

Asgard

Asgard

Użytkownicy
posty12
Propsy1
  • Użytkownicy
Cześć, ma dwa pytania:
1. Przy stole alchemicznym nie mogę przygotować zielonego nowicjusza dla Fortuno. Czy jest to bug, czy podane są nieprawidłowe zioła w dzienniku (gram na w wersji angielskiej)?
2. Nie mogę znaleźć Slockersa. Jego wygląd uległ jakimś zmianom względem zwykłej wersji Returninga lub powinienem szukać go w innym miejscu?

Squerol

Squerol

Użytkownicy
twój stary
posty712
Propsy547
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • twój stary
Dobra, taki ein problem. Otóż po wkroczeniu do Khorinis w III rozdziale nie ma poszukiwaczy, a Lothar żyje i to jest ewidentny bug. Czy można to naprawić, jakimś paczem hotfixem. Nadmienię że nie było problemu na starej instalce, a na nowej (tej z marvinem blokniętym jako tryb testowy) się problem pojawił
Od ostatniej instalki (0051) zdążyły już wyjść 4 hotfixy. Niestety, rosjanie nie raczyli dać changeloga, jedyne informacje to że dla niektórych zmian trzeba zacząć nową grę, nic więcej. Ściągałem hotfixa 4 tylko dla tekstur w 1k (rosjanin mi powiedział że tam są) , użyłem tylko meshes, anims, textures 01 i 02, wydajność znacząco wzrosła - jest tam też plik script.vdf, nie kopiowałem żeby czasem se nie zjebać sejwa, może spróbuj tego hotfixa. Pod pogrubionym Патчи на мартовскую сборку: masz fixy do najnowszej wersji, nowszy fix zawiera poprzednie http://rpgrussia.com/index.php?topic=8669.550

tedddy_bear

tedddy_bear

Użytkownicy
posty857
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cześć, ma dwa pytania:
1. Przy stole alchemicznym nie mogę przygotować zielonego nowicjusza dla Fortuno. Czy jest to bug, czy podane są nieprawidłowe zioła w dzienniku (gram na w wersji angielskiej)?
2. Nie mogę znaleźć Slockersa. Jego wygląd uległ jakimś zmianom względem zwykłej wersji Returninga lub powinienem szukać go w innym miejscu?
Spoiler
1.Obok Fortuna jest taki duży garnek. W tym teraz się to przyrządza.
2.Ja go znalazłem na starym obozowisku Dragomira ale może jeszcze być obok Erola

Post połączony: 2016-03-19, 15:22
MAM POWAŻNY PROBLEM

Mam wyuczona broń dwuręczną na 100% ale bezi używa jej jakby była na 30%. Wcześniej miałem tak samo ale podczas potyczki w piramidzie na pustyni dostał kilka razu i mu pamięć wróciła. Zauważyłem, że zmienia się to podczas zmiany lokacji np. z GD do Khorinis. Pomoże ktoś?

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Najprawdopodobniej odpierdoliłeś sztukę i zainstalowałeś Returninga mając kilka/naście innych modyfikacji. Ewentualnie masz Dx11. Obydwie wyżej przedstawione sytuacje doprowadzają do różnych błędów w animacjach.

Miałem tego nie pisać, ale w sumie co mi zależy. Czemu mam spontaniczne, występujące co 30/40 minut rozgrywki crashe (a o na zmianę Access Violation, a to jakiś nowy Breakpoint)? Nadmienię, że gram na ciężkim, marvina nie włączałem nawet na chwilę (w sumie, to nawet nie wiem czy się da). Na ogół błąd ten poprzedzony jest zniknięciem (obiekt na którym znikła staje się czarny lub biały) tekstury bądź po dłuższej rozgrywce pojawieniem się "nowej nie standardowo-gothicowej" animacji. Mam zainstalowane wszystko co niezbędne do returninga, a samego returninga na czystego gothica. 

0 użytkowników
Do góry