1. NIE zużywasz butelek na zwykłą wodę. Na pustyni Adanosa zamieniasz je w jedne z najprzydatniejszych mikstur dla wojowników.
2. Tak jak zauważyłeś, gulasz dostajesz od Hildy. Później w zupełności powinno Ci wystarczyć pożywienie u handlarzy. Ewentualnie możesz nauczyć się zup od Hildy, ale wymagają one mięsa, ryb i grzybów, które można wykorzystać do ciast. A one podnoszą statystyki.
3. Zanim zrobisz zadania dla Coragona, możesz nazbierać piwa na placu wisielców. Piwo odnawia 60% pragnienia.
4. Beczkę z wodą masz przy kuźni Harada, przy karczmie Coragona, przy kuźni Benneta, no i dwie sikawki w klasztorze.
5. Jako wojownik NIE zużywasz mięsa na nic innego niż na ciasta. Jeśli potrzebujesz odnowienia wytrzymałości to możesz ewentualnie korzystać ze smażonego mięsa, które kupisz u handlarzy. Jest go sporo. Ale już Ci zdradzę, że do zakończenia jednej z misji będziesz potrzebował 50 sztuk.
6. HP i wytrzymałości powinno Ci wystarczyć z mikstur. Ewentualnie wytrzymałość możesz podebrać z kapliczki Beliara (Innos daje 10 siły za 100 karmy, a Beliar tylko 5, więc zamiast tych 5 punktów możesz wziąć 100 wytrzymałości jak Ci brakuje). Bonusy z kapliczek dostajesz raz na 10 poziomów, więc warto pamiętać/zapisywać sobie kiedy ponownie będziesz mógł je zebrać.
7. Prf dostajesz po wpakowaniu w daną statystykę odpowiedniej ilości punktów. Nie pamiętam dokładnie ile.
8. Możesz korzystać ze wszystkich bonusów już od początku gry, nie licząc bonusów z kapliczek. One liczą się do progu. Dlatego lepiej powstrzymać się do prf.
9. Mając prf przy danej statystyce, mikstury ją podnoszące są efektywniejsze. Dlatego z miksturami czekaj, aż do zdobycia prf.
10. Rosjanie niezwykle lubią najemnika, więc najlepiej byłoby chyba grać właśnie nim. Ja jestem na chwilę przed ukończeniem gry jako Strażnik Świątynny i jak widać, dałem radę. Choć momentami nie było najprościej. Najemnik ma broń z rudy i najsilniejszy gildyjny pancerz możliwy do zdobycia w 3 rozdziale. Jeśli chodzi o 2H to można grać również i moim strażnikiem świątynnym. Wtedy masz do dyspozycji zaklęcia ofensywne, albo leczenia.
11. W każdym rozdziale możesz dostać bonus + 10 do siły z kucia (10 wykutej broni, lub przekutych pancerzy to 1 do siły). Wydaje mi się, że jeśli "przegapisz" bonus na dany rozdział to nie ma problemu, żeby zdobyć go w następnym, ale nie jestem pewny i nie chcę wprowadzać w błąd.
12. Ja wędkę kupiłem od Halvora.