Nowy wpis w dzienniku (nazwa zadania) 8141 14

O temacie

Autor Arkadiusz1998

Zaczęty 13.12.2015 roku

Wyświetleń 8141

Odpowiedzi 14

Arkadiusz1998

Arkadiusz1998

Labirynt
posty71
Propsy1
ProfesjaNierób
  • Labirynt
Witam.
Ostatnio grając w kilka modów zauważyłem że podczas wpisu do dziennika jest wyświetlana nazwa zadania.
Nie mam pojęcia jak to napisać dlatego proszę o wskazówki, na czym mógłbym się wzorować co wykorzystać, bo za bardzo nie wiem jak to tego podejść.   :/

Jeżeli wcześniej tego typu temat był poruszany to Przepraszam  :trollface:

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Już był taki temat, bodajże w Ikarusie. Normalnymi skryptami tego nie zrobisz.

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
=|
Da się, nawet dość prosto, nazwa zadania jest przechowywana w stringu wystarczy go dodać do defaultowego stringa.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Ah, faktycznie. Sawik ma rację.

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Arkadiusz1998

Arkadiusz1998

Labirynt
posty71
Propsy1
ProfesjaNierób
  • Labirynt
=|
Da się, nawet dość prosto, nazwa zadania jest przechowywana w stringu wystarczy go dodać do defaultowego stringa.
A można JAŚNIEJ bo jestem JAN KOWALSKI ?  :trollface:

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
=|
A można JAŚNIEJ bo jestem JAN KOWALSKI ?  :trollface:

Plik Text.d obczaj sobie i znajdź "Nowy wpis w dzienniku" czy jakoś tak i pokombinuj. Ikarusów ani LeGo żadnych nie trzeba. Wystarczy dodać jedną linijkę i śmiga.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Jaśniej? Zapoznaj się z podstawami.

lucki666

lucki666

Użytkownicy
posty133
Propsy65
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Podpowie ktoś? To forum aby inni również się uczyli nowych rzeczy, a nie by grupa bardziej obeznanych osób trzymała wiedzę dla siebie.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Podmień treść w pliku B_LogEntry na:
Spoiler
// **********
// B_LogEntry
// **********

func void B_LogEntry (var string topic, var string entry)
{
   Log_AddEntry   (topic, entry);

PrintScreen      (PRINT_NewLogEntry, -1, YPOS_LOGENTRY,       FONT_ScreenSmall, 2);
   PrintScreen      (ConcatStrings(ConcatStrings("(", topic), ")"), -1, YPOS_LOGENTRY + 2,    FONT_ScreenSmall, 2);
   Snd_Play       ("LogEntry");
};

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Gotowce nie są dobrym rozwiązaniem :/

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Parzival

Parzival

Użytkownicy
CEO (Itharu Team)
posty104
Propsy25
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
  • CEO (Itharu Team)
Gotowce nie są dobrym rozwiązaniem :/

Popieram  :lol: Bo jak wszyscy będą brali gotowce to nikt się niczego nie nauczy  :lol:

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Uważam, że powinniśmy od dawna udostępniać i stworzyć bazę przejrzystych zasobów, ponieważ jest to rozwiązanie, które przyśpieszyłoby deweloping moda.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Nie. Zaraz byłby wysyp modów które nie oferowałyby tylko to co oparte na ów gotowcach. Poza tym zaraz byłaby tona tematów pt. "U: PAR Missing ; line 95". Jeżeli ktoś chce się nauczyć modować tą 20 letnią grę, to niech skrypty przeszukuje - tam są odpowiedzi na wszystko.

Od siebie dodam, że już nie raz starałem się wyjaśnić podstawy jak ktoś prosił, ale zaraz spełniło się "Daj palec, a weźmie całą rękę". Dlatego nie warto - nie kurwa warto :>

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Parzival

Parzival

Użytkownicy
CEO (Itharu Team)
posty104
Propsy25
ProfesjaProducent
  • Użytkownicy
  • CEO (Itharu Team)
Podmień treść w pliku B_LogEntry na:
Spoiler
// **********
// B_LogEntry
// **********

func void B_LogEntry (var string topic, var string entry)
{
   Log_AddEntry   (topic, entry);

PrintScreen      (PRINT_NewLogEntry, -1, YPOS_LOGENTRY,       FONT_ScreenSmall, 2);
   PrintScreen      (ConcatStrings(ConcatStrings("(", topic), ")"), -1, YPOS_LOGENTRY + 2,    FONT_ScreenSmall, 2);
   Snd_Play       ("LogEntry");
};

Wszystko działa fajnie dopóki nie dostaniesz dwóch questów w jednym dialogu  :lol:

Tutaj pomoc, jeśli ktoś chce by mu się to nie nakładało: https://themodders.org/index.php?topic=30247

piootrek86

piootrek86

Użytkownicy
Fanatyk Gothica
posty89
Propsy13
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Fanatyk Gothica
Nie. Zaraz byłby wysyp modów które nie oferowałyby tylko to co oparte na ów gotowcach. Poza tym zaraz byłaby tona tematów pt. "U: PAR Missing ; line 95". Jeżeli ktoś chce się nauczyć modować tą 20 letnią grę, to niech skrypty przeszukuje - tam są odpowiedzi na wszystko.

Od siebie dodam, że już nie raz starałem się wyjaśnić podstawy jak ktoś prosił, ale zaraz spełniło się "Daj palec, a weźmie całą rękę". Dlatego nie warto - nie kurwa warto :>

Nie zgadzam się. Dużo osób nauczy się wiele korzystając z gotowców.

Mam pomysł na moda ale nie mam chęci i zdolności :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry