[G½] Gothic DirectX 11 #2 405244 722

O temacie

Autor Splash

Zaczęty 20.09.2015 roku

Wyświetleń 405244

Odpowiedzi 722

hardom

hardom

Użytkownicy
posty55
Propsy26
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ludzie optymalizacja i  tak jest dobra. Mody na grafike w każdej grze mają ogromne wymagania .Popatrzcie sobie na wiedźmina 3 gdzie mody na trochę lepszą grafikę biorą 20 klatek , albo do star wars battelfront gdzie dodany jest jakiś filtr i grafa lekko lepsza , a wymagania dwukrotnie większe. Tu macie mod który dodaje dx 11 , przecież to jest olbrzymi przeskok. jaki dx miał gothic 2 , dx 7 ? Ten mod dodaje efekty z kilku generacji , poza tym to jest tylko mod. ja nie wiem z czym wy macie problem jak macie za słabe kompy to trudno gracie bez , niestety mamy 2016 rok i jak ktoś chce mieć efekty z 2016 roku to musi mieć porządny sprzęt , a nie jakąś integre czy 10 letnie karty.

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
dx10 do Two Worlds 2 wiele wymagań nie podnosi, chociaż gra podobna. Gra na full detalach chodzi, a z gothiciem i dx11 mam problem niewielki.

Draks

Draks

Użytkownicy
Gothic 2 Nowy porządek
posty1714
Propsy766
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Gothic 2 Nowy porządek
Ludzie optymalizacja i  tak jest dobra. Mody na grafike w każdej grze mają ogromne wymagania .Popatrzcie sobie na wiedźmina 3 gdzie mody na trochę lepszą grafikę biorą 20 klatek , albo do star wars battelfront gdzie dodany jest jakiś filtr i grafa lekko lepsza , a wymagania dwukrotnie większe. Tu macie mod który dodaje dx 11 , przecież to jest olbrzymi przeskok. jaki dx miał gothic 2 , dx 7 ? Ten mod dodaje efekty z kilku generacji , poza tym to jest tylko mod. ja nie wiem z czym wy macie problem jak macie za słabe kompy to trudno gracie bez , niestety mamy 2016 rok i jak ktoś chce mieć efekty z 2016 roku to musi mieć porządny sprzęt , a nie jakąś integre czy 10 letnie karty.

Z tym, że jak ktoś będzie chciał grać w grę z 2016 to na pewno nie będzie grał w gothica.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

Z tym, że jak ktoś będzie chciał grać w grę z 2016 to na pewno nie będzie grał w gothica.

A ja tak, bo w 2016 wychodza najlepsze mody - Returning, Odyseja :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator
Popatrzcie sobie na wiedźmina 3 gdzie mody na trochę lepszą grafikę biorą 20 klatek , albo do star wars battelfront gdzie dodany jest jakiś filtr i grafa lekko lepsza , a wymagania dwukrotnie większe.
Teraz to dowaliłeś :F Dodawanych jest znacznie więcej rzeczy, tylko że te gry mają już taką grafikę, że zmianę trudno zauważyć. Ściągnij pierwszy lepszy preset ENB Series i zobacz jak spory jest config. Jest też sporo modyfikacji do Wiedźmina zmieniających kolory dynamicznego oświetlenia bez jakiejkolwiek zmiany w wydajności.
Ten mod dodaje efekty z kilku generacji
GTA San Andreas korzysta z DirectX 8, a powstało już sporo modyfikacji tego typu, w tym także dodające DirectX 11.
niestety mamy 2016 rok i jak ktoś chce mieć efekty z 2016 roku to musi mieć porządny sprzęt , a nie jakąś integre czy 10 letnie karty.
Ale wiesz, że premiera DirectX 11 odbyła się pod koniec 2009 roku?

Sam Degenerated przyznał, że optymalizacja mogłaby być lepsza, choć od ostatnich kilku wersji trochę się poprawiła, ale nadal modyfikacja jest niestabilna przez upierdliwość ZenGina, która jest powodem pisania modyfikacji na nowo.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

hardom

hardom

Użytkownicy
posty55
Propsy26
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No właśnie w takim wiedźminie 3 zmiany są mało widoczne w przeciętnym graniu , a dx 11 do gothica jest bardzo widoczny, więc nie rozumiem o co chodzi z tym narzekaniem na optymalizacje. Może i mogła by być lepsza , ale  to mod , więc nie wiem czego oczekujecie. Wdg mnie zamiast na siłę poprawiać optymalizacje to bym próbował wyelminować wszystkie błędy i dopierścić moda by wyglądał jak najlepiej. Dla mnie jest super jest jak jest.I zgadza się są mody do wiedżmina 3 które zmieniają kolor oświetlenia , tyle że czy wtedy gra wygląda lepiej . Chyba nie ? Co prawda to zależy od subiektywnej oceny ale technicznie to wciąż to samo więc ma sie to ni jak do dx11 ... A z tym 2016 chodziło mi o to , że jednak ten mod zbliża gothica do dzisiejszych standardów. Nie chce się z tobą kłócić , ale uważam że było ok. Tak fakt może i ludzie ze słabymi kartami by w to nie pograli komfortowo ,ale jak czytałem nie które komentarze to wydaje mi się że większość z nich nie chce mieć dx 11 bo wtedy to źle wygląda , to już nie gothic , zbyt jasno.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
ENB Series działa jako postprocessing, cała stara grafika jest renderowana, a potem na to są nakładane efekty z enb - dlatego tak często zabiera mnóstwo fps. DX11 na gothicu działa na zupełnie innej zasadzie.

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Joshin

Joshin

Użytkownicy
posty55
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
moglaby jakas dobra dusza, obeznana w niemieckim, strescic co tam pisza na wogu? widze tam jakas petycje o liberacje kodu zenengina ale niestety nichuja jestem w stanie zrozumiec, moglby ktos lekko przetlumaczyc post dege gdzie dal ten nowy renderer?

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator
Osoby zainteresowane mogą śledzić postęp nad nową wersją tutaj: https://github.com/Degenerated1123/Enhanced-Gothic-Renderer

qlwik

qlwik

Użytkownicy
posty41
Propsy6
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ogarnąłem błąd dxgi_error_device_hung, dla potomnych:
teselację i smaa wyłączamy W GRZE otwierając menu f11, a nie w opcjach sterownika karty graficznej.....

Gwynbleidd

Gwynbleidd

Użytkownicy
posty188
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Rozumiem, ze teraz trolujesz, tak? Bo nie mozesz mowic serio, porownując Cr1 z 2007 roku wydanego przez grupe doswiadczonych w grafice i renderach ludzi (...)
Zeby uzyskac lepszy wyglad (...)

Optymalizacja jest dobra wtedy, kiedy jest dobra, a nie wtedy, kiedy dany projekt jest modyfikacją do gry.
Ja nie mówiłem o uzyskaniu lepszego, bądź porównywalnego wyglądu, a o optymalizacji.

Mody na grafike w każdej grze mają ogromne wymagania .Popatrzcie sobie na wiedźmina 3 gdzie mody na trochę lepszą grafikę biorą 20 klatek(...)

ENB z dodatkowym post procesem i SMAA zżera na moim GPU (wysoki 1. kepler) koło 5-7FPS. Zwiększyłem w configu zasięg najdokładniejszych cieni prawie 4x, większy limit cieni i dalsze usprawnienia w nich. Strata FPS? 1-3. Zwiększenie teselacji wody dwukrotnie (większy factor redukuje efekt) i nic.
Wiedźmin 3 (jak i 2) siedzi (na maksymalnych ustawieniach) na 800MB. Można nieziemsko poprawić tekstury bez straty wydajności (tak długo, jak się mieścimy w pamięci). Przykład: http://www.nexusmods.com/witcher3/mods/1021/?

dx10 do Two Worlds 2 wiele wymagań nie podnosi, chociaż gra podobna. Gra na full detalach chodzi, a z gothiciem i dx11 mam problem niewielki.

Akurat tam DX10 zarzynał wydajność, ponieważ znosił on wszechobecny blur na wszystkim, co nas otacza, niczym w Heavy Rain. Na DX9 gra chodziła płynniutko GPCMR na full detalach 1080p bez ani jednego chrupnięcia na 8800gt. W DX10 wydajność idzie się kochać.

No właśnie w takim wiedźminie 3 zmiany są mało widoczne w przeciętnym graniu
W Wiedźminie 3 możesz poprawić grafikę nieziemsko bez większej straty wydajności, albo zwiększyć zasięg trawy i ujebać FPSy do zera.  :lol2:

a dx 11 do gothica jest bardzo widoczny, więc nie rozumiem o co chodzi z tym narzekaniem na optymalizacje

Poprawa jakości grafiki nie świadczy w żaden sposób o optymalizacji.

I zgadza się są mody do wiedżmina 3 które zmieniają kolor oświetlenia , tyle że czy wtedy gra wygląda lepiej . Chyba nie ?

Podoba ci się te przesycone, typowo konsolowe barwy, które mamy domyślnie? o_0 o_0 o_0
E3 2013, E3 2014, VGFX, ale nie to. Poza tym, są modyfikacje, które ingeruję w sam system oświetlenia. Np. podczas rozgrywki masz oświetlenie jak z cutscenek/rozmów, albo kompletnie podrasowane oświetlenie, od którego tylko ślinka cieknie. Ale to drugie już zżera trochę więcej wydajności, ale i tak mniej, niż trawa.  :D

widze tam jakas petycje o liberacje kodu zenengina

Prawa do Gothica wróciły do Piranhi, więc nie jest to takie głupie i byłoby miodnie. Ale biorąc pod uwagę to, że wówczas G2NK wyglądałby lepiej, niż ELEX, to wątpię, że się zgodzą.  :F

Matrix028

Matrix028

Użytkownicy
posty9
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Gdzie się wyłącza teselację?

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6343
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Pod F11, wyswietli Ci sie okienko i pod rozdzielczoscia bedzie Enable Tesselation i to odznaczasz.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

gregory2213

gregory2213

Użytkownicy
posty9
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Witam, mam mały problem z modem dx11 dla Gothica 2. Szukałem już tutaj info na ten temat i nic nie znalazłem.
Otóż wszystko działa pięknie i fajnie, jednak po zmianie rozdzielczości na niższą (z 1280x1024 na 1024x768) w menu po wciśnięciu F11 podczas rozmowy nie ma kwesti dialogowych w dolnej części ekranu. Są one obecne tylko przy 1280x1024, czyli domyślnej rozdzielczości. Kombinowałem z ustawieniami zarówno po wciśnięciu F11, jak i ctrl+F11 i nic.
Po za tym, przy każdym uruchomieniu gry ustawienia moda dx11 resetują się (czyli do rozdzielczości 1280x1024).
Gram w G2 z Returningiem 2.0 eng. Zainstalowalem Playerkita, System pack i ten patch 2.6 i wszystko fajnie śmiga, poza tym roblemem.
Moja grafika to GF 640 2gb, windows 10, najnowsze sterowniki.
Będę wdzięczny jeśli ktoś zna rozwiązanie tego problemu i się ze mną podzieli.

Ponior

Ponior

Użytkownicy
posty59
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam.
U mnie na laptopie z gt635 i win 10 64bit po zainstalowaniu dx11 na gothic 1 jest taki problem: poszarpane textury na kretoszczurach i wilkach.

Podmienic cos trzeba w dx11 ale co??

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3410
ProfesjaNierób
  • Moderator
Wyłącz SMAA.

Ponior

Ponior

Użytkownicy
posty59
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Ponior

[G½] Gothic DirectX 11 #2
#156 2016-01-21, 16:34(Ostatnia zmiana: 2016-01-22, 09:21)
Naciskam F11 i wyłączam smaa. niestety nadal to samo :-(

Pomogło wyłaczenie teselation, zobaczymy czy wszystko będzie ok.

Post połączony: 2016-01-22, 09:21
Przy uruchamianiu wyskakuje komunikat, że kra jest na DX11 i karcie intel 4000. Czytałem, że tak błędnie się wyświetla a gra i tak rusza na dedykowanej karcie np. nvidia. To prawda?   W panelu mam wymuszone uruchomienie na gt635.

KenT

KenT

Użytkownicy
posty44
Propsy4
ProfesjaTester
  • Użytkownicy

KenT

#157 2016-01-23, 05:34(Ostatnia zmiana: 2016-01-23, 06:32)
Mam problem z tym modem.

Pasek ładowania leci do połowy i włącza się (Acces Violation????????????????????????)

W czym może tkwić problem? :/

Nie mam już siły do tego moda a tak bardzo chcę w niego grać :(

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Czy twoja karta obsługuje DX11?

KenT

KenT

Użytkownicy
posty44
Propsy4
ProfesjaTester
  • Użytkownicy

KenT

#159 2016-01-24, 08:20(Ostatnia zmiana: 2016-01-24, 09:09)
Moja karta to GTX860M

Wyskakuje mi, że lapek obsługuje DX12

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry