Odzyskiwanie skryptów 4279 10

O temacie

Autor MajkeI

Zaczęty 16.08.2015 roku

Wyświetleń 4279

Odpowiedzi 10

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
Straciłem wszystkie pliki z gothica, jedyne co mi pozostało to skompilowane .DAT i OU z dialogów.
Wiem, że GothicSourcerem można to otworzyć. Moje pytanie - co zrobić, żeby wszystkie te pliki i katalogi ze Scripts zapisało mi na dysku?

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders
Pobierz sobie najnowszą wersję Sourcera, a potem kliknij "New solution" wpisz nazwę, wybierz platformę i wybierz Gothic.dat potem po wybraniu kliknij 'ok', a następnie wciśnij f8. Powinno ci rozpakować te pliki o ile nie ma tam ikarusa/lego, bo były jakieś błędy z tego co kojarzę.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Poszukaj jakiegoś programu do odzyskiwania usuniętych plików.

Na przyszłość rób kopie zapasowe skryptów. Najlepiej z wykorzystaniem gita lub innego systemu kontroli wersji.

gothic1210
  • Gość
No chyba jak się otworzy w Sourcerze to trzeba dać Decompile i się rozpakuje. O ile nie używałeś Ikarusa... Choć podobno @Sawik i na to ma sposób. 

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
A najnowszy GothicSourcer 3.15 nie dekompiluje skryptów z Ikarsuem?

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Taliasan

Taliasan

Użytkownicy
posty378
Propsy171
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Niestety nie, tylko kompiluje

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
@Adanos to był format :P
No to chyba jestem w dupie, bo miałem tam i LeGo i Ikarus

Fabio

Fabio

The Modders
posty3477
Propsy2157
ProfesjaSkrypter
  • The Modders

No chyba tak :D. Dlatego zawsze każdy pliczek, który dodam/edytuje wrzucam na Dysk Google.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
I co z tego? Nie wiedziałeś o formacie? Poza tym, da radę odzyskać pliki po formacie. No chyba że już ze 100 razy było formatowane i nadpisałeś. Na pewno warto spróbować.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Choć podobno @Sawik i na to ma sposób.
Mam. @Ruffin GG.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

MajkeI

MajkeI

Użytkownicy
Front End Developer
posty698
Propsy169
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Front End Developer
I co z tego? Nie wiedziałeś o formacie? Poza tym, da radę odzyskać pliki po formacie. No chyba że już ze 100 razy było formatowane i nadpisałeś. Na pewno warto spróbować.
Wiem, że da radę. Ale nie jestem aż tak zdesperowany, żeby płakać po plikach z Gothica, przy których sobie grzebałem.
Jeśli uda się je przywrócić - bardzo fajnie, może kontynuuję zabawę z nimi. Jeśli nie, to trudno, zawsze są "Hirołsy" :) Zobaczymy, co z Sawikiem wykombinuję

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry