Na co niby przeznaczyli budżet ? Przecież oni żadnej ostatniej gry dobrze nie zrobili, Risen 1 miszmasz Gothica 1 i 2, kopiuj i wklej, zmiana nazw NPC, inny wygląd świata i tyle, ale zadania w większości takie same lub podobne, do końca 2 rozdziału dawała ta grę radę zwłaszcza dzięki zadaniom z gothica 1 i 2, ale potem PB pewnie pomyślało że jak całe gry skopiuje to ich fani zjedzą i potem 3 i 4 rozdział to już próbowali coś nowego co było fatalne po prostu. Risen 2 i Risena 3 nie będę komentował bo te gry same w sobie są błędem, fabularnie osiągnęły dno. Graficznie od Gothica 3 prawie nic się nie zmienia. Animacje tak samo. Pozostaje liczyć na to że Elex będzie ich ostatnią grą i nigdy nie wrócą do Gothica. Ja osobiście mam nadzieję że właśnie NIGDY nie wrócą do Gothica, przecież ta gra będzie wtedy dnem, co widać po ich 3 ostatnich produkcjach...
Graficznie ELEX wygląda jak gra sprzed 5 lat, animacje sprzed 10, jeśli chodzi o fabułę o klimat to będzie jak zwykle u PB w ostatnich grach = kaszana po całości. Ta gra nie ma kompletnie NIC dzięki czemu mogłaby się sprzedać, jedynie fanboye firmy tą grę kupią co spowoduje upadek firmy i tyle, przynajmniej mam taką nadzieję, wystarczy sprawdzić w ilu sztukach sprzedał się Risen 3, ELEX sprzeda się jeszcze gorzej, bo praktycznie nic się nie zmienia w ich grach a cała reszta branży idzie do przodu.